Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple iPad 4 (vierde generatie): Review round-up

Geschreven door
Geplaatst op31 oktober 2012, 11:20 CategorieApple

Afgelopen week kondigde Apple een opvolger van de ‘nieuwe’ iPad aan en werd het derde generatie model al snel als ‘oud’ bestempeld door veel media. Maar, is de iPad 3 ook al echt verouderd of is de iPad 4 een update die vooral interessant is wanneer je nog een eerste of tweede generatie hebt? Vandaag zijn de eerste reviews gepubliceerd en kunnen we een voorzichtige conclusie trekken.

Update: Bekijk ook onze review van de Apple iPad 4, inclusief uitgebreide review video.

Apple iPad 4 – specificaties

De ‘nieuwe’ vierde generatie iPad zal de derde generatie iPad vervangen maar is geen drastische verbeteringen. Apple heeft het model op een aantal punten aangepast. Zo is de iPad 4 uitgerust met een krachtigere A6X processor, is de 30-pin connector vervangen voor de kleinere Lightning connector, kan er sneller internet via Wifi plaatsvinden en is de FaceTime camera verbeterd (1.2 megapixel HD variant). Daarnaast is er bredere ondersteuning voor 4G netwerken, waaronder de Europese netwerken, gekomen.

De overige specificaties komen overeen met het derde generatie iPad. Zo krijg je nog steeds een 9.7 inch IPS LCD display met een Retina resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels, een 5 megapixel iSight camera, Bluetooth 4.0, en een batterij die volgens Apple 10 uur mee moet gaan. De tablet is qua uiterlijk hetzelfde gebleven. De iPad 4 is in Nederland helaas wel 20 euro duurder dan het derde generatie model. De goedkoopste versie (16GB Wifi-only) kost 499 euro.

Alle informatie en specificaties vind je op de productpagina van de Apple iPad 4.

Apple iPad 4 – reviews

Vandaag zijn de eerste internationale reviews van de iPad 4 gepubliceerd en dus is het tijd om een overzicht te maken van de belangrijkste conclusies, pluspunten en minpunten.

Engadget

Engadget is vrij duidelijk over de vierde generatie iPad. De tablet erft alle goede eigenschappen van het derde generatie model en voegt daar een langere batterijduur, een betere camera aan de voorzijde en snellere prestaties aan toe. Daarbij geeft Engadget aan dat dit alles tegen dezelfde prijs als de iPad 3 verkocht wordt, maar dat is in Nederland dus niet het geval. Als er een negatief punt genoemd moet worden dan is het de nieuwe Lightning connector die ervoor zorgt dat je huidige accessoires niet meer met de nieuwe iPad werken. Net als dat de eerder dit jaar bij de iPad 3 review zagen wordt ook nu gezegd dat de iPad 4 de beste 10 inch tablet van dit moment is, al is de iPad Mini een zeer interessant alternatief.

The Verge

Voor The Verge begrippen is de review van de iPad 4 een hele korte, maar dat is natuurlijk niet zonder reden. In de review wordt vooral naar de verschillen tussen de derde en de vierde generatie iPad gekeken. Volgens The Verge heeft Apple belangrijke dingen nog beter gemaakt maar is het meer een evolutie dan een revolutie. Opvallend is dat men aangeeft dat de voordelen van de krachtigere processor en de Lightning connector pas over twee jaar echt hun toegevoegde waarde hebben, wanneer apps gebruik maken van de processor en er meer accessoires zijn die gebruikmaken van de Lightning connector. In tegenstelling tot Engadget geeft The Verge aan dat je niet dermate veel mist als je een iPad 3 hebt, in ieder geval nu nog niet. Wel krijgt de iPad 4 weer een extreem hoog cijfer; een 9.3.

Slashgear

Slashgear is het grotendeels eens met de conclusies van The Verge. De iPad 3 was al een zeer goede tablet en een nieuwe variant met Lightning connector had door Apple ook volgend jaar uitgebracht kunnen worden. In de conclusie wordt aangegeven dat de vierde generatie iPad voornamelijk interessant is wanneer je per se een Lightning connector wilt. De krachtigere processor wordt pas echt interessant zodra er apps verschijnen die ook daadwerkelijk de potentie van de processor gebruiken. Overigens ziet men geen duidelijk verschil in batterijduur met de nieuwe processor. Met de iPad 4 ben je in ieder geval klaar voor de toekomst. Ga je voor een nieuwe iPad dan gaat de keuze echter tussen de iPad 4 en de iPad Mini, dat zijn de beste tablets van dit moment volgens de website.

TechCrunch

Ook TechCrunch is vrij kort over de nieuwe, vierde generatie iPad. Men ziet de nieuwe iPad voornamelijk als een iPad 3S en de verbeteringen zijn dan ook voornamelijk onder de motorkap te vinden. De iPad is absoluut beter geworden maar is geen must-have upgrade voor gebruikers van een iPad 3. De processor wordt als belangrijke verbetering genoemd maar ook hier wordt aangegeven dat je dit pas echt merkt zodra er apps zijn die er gebruik van maken. Waar je wel echt een verbetering merkt is de FaceTime camera aan de voorzijde. Een belangrijk punt wat TechCrunch aanhaalt is dat de iPad 4 blijkbaar minder heeft wordt dan de iPad 3 bij intensief gebruik. De batterijduur is zo goed als hetzelfde gebleven.

Conclusie

Eigenlijk komen alle reviews nagenoeg op hetzelfde neer. De vierde generatie iPad is een verbetering ten opzichte van de derde generatie en maakt het gat met de iPad 2 alleen maar groter. Heb je een iPad 3 dan is een upgrade niet noodzakelijk, dit model doet alles nog steeds goed. De iPad 4 is vooral klaar voor de toekomst.

Prijs en beschikbaarheid

De vierde generatie iPad verschijnt vanaf vrijdag (2 november) in Nederland voor een prijs vanaf 499 euro. Hiervoor krijg je de 16GB Wifi-only variant.

 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.