Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple iPad mini: Review round-up

Geschreven door
Geplaatst op31 oktober 2012, 11:36 CategorieApple

Hoewel wij nog twee dagen moeten wachten op onze iPad Mini zijn er natuurlijk weer een paar nationale en internationale journalisten die van Apple nog voordat de iPad Mini’s in de winkel liggen er al eentje mee naar huis hebben gekregen voor een review. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste pluspunten, minpunten en conclusies.

Apple iPad mini – Specificaties

De Apple iPad Mini draait op iOS 6 en is beschikbaar in een 16GB, 32GB en 64GB versie. De iPad Mini beschikt onder meer over een 7.9 inch IPS LCD display, een Apple A5 dual-core processor met quad-core graphics, een 5 megapixel camera, Bluetooth 4.0 en een Lightning connector. Over een maand is de iPad Mini ook met een mobiele internet module te verkrijgen. De iPad Mini krijgt in Nederland een prijs vanaf 329 euro. Hiervoor krijg je de 16GB Wifi-only variant. De versies met 3G/4G kosten 130 euro meer.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Apple iPad Mini.

Apple iPad mini – De eerste reviews

Colin van Hoek, nu.nl:

De iPad Mini wint het van de 7 inch-tablets van concurrenten op het gebied van snelheid, gewicht, stevigheid , accuduur en apps, maar moet wat betreft schermkwaliteit terrein prijsgeven. Een eenvoudige overwinning dus.

Jammer dat er geen retina display inzit, beste kleine tablet ooit.

(ook een video review via de link beschikbaar)

Tim Stevens, engadget.com:

This isn’t just an Apple tablet made to a budget. This isn’t just a shrunken-down iPad. This is, in many ways, Apple’s best tablet yet, an incredibly thin, remarkably light, obviously well-constructed device that offers phenomenal battery life. No, the performance doesn’t match Apple’s latest and yes, that display is a little lacking in resolution, but nothing else here will leave you wanting. At $329, this has a lot to offer over even Apple’s more expensive tablets.

Jammer dat er geen retina display inzit, beste kleine tablet ooit.

(ook een video review via de link beschikbaar)

Joshua Topolsky, The Verge:

Would I prefer a higher-res display? Certainly. Would I trade it for the app selection or hardware design? For the consistency and smoothness of its software, or reliability of its battery? Absolutely not. And as someone who’s been living with (and loving) Google’s Nexus 7 tablet for a few months, I don’t say that lightly.

Jammer dat er geen retina display inzit, beste kleine tablet ooit.

MG Siegler, Techcrunch:

The iPad mini isn’t perfect – for one reason [the lack of a Retina screen] in particular – but it’s damn close to my ideal device. In my review of the Nexus 7 (which I really liked, to the shock of many), I kept coming back to one thing: the form-factor. Mix this with iOS and Apple’s app ecosystem and the intangibles I spoke about earlier and the iPad mini is an explosion of handheld joy.

Jammer dat er geen retina display inzit, beste kleine tablet ooit.

Wallt Mossberg, WSJ

I’ve been testing the iPad mini for several days and found it does exactly what it promises: It brings the iPad experience to a smaller device. Every app that ran on my larger iPad ran perfectly on the mini. I was able to use it one-handed and hold it for long periods of time without tiring. My only complaints were that it’s a tad too wide to fit in most of my pockets, and the screen resolution is a big step backwards from the Retina display on the current large iPad.

Jammer dat er geen retina display inzit, beste kleine tablet ooit.

John Gruber, Daring Fireball)

If the Mini had a Retina display, I’d switch from the iPad 3 in a heartbeat. As it stands, I’m going to switch anyway. Going non-Retina is a particularly bitter pill for me, but I like the iPad mini’s size and weight so much that I’m going to swallow it.

Jammer dat er geen retina display inzit, beste kleine tablet ooit.

Harry McCracken, Times

Apple didn’t build yet another bargain-basement special; it squeezed all of the big iPad’s industrial-design panache, software polish and third-party apps, and most of its technology, into a smaller thinner, lighter, lower-priced model. The result may be a product in a category of one – but I have a hunch it’s going to be an awfully popular category.

Jammer dat er geen retina display inzit, beste kleine tablet ooit.

En dan zijn er nog paar andere reviews die je kunt lezen, waar je (quelle surprise!) precies hetzelfde sentiment zult vinden:

Conclusie

Goed, het overheersende sentiment is dus duidelijk (al heb ik ietwat gechargeerd bij de bovenstaande quotes). Maar er is natuurlijk ook nog meer geschreven in de reviews die hierboven gelinkt zijn, maar ook daar verschilt het niet zo enorm dat ze allemaal de moeite waard zijn om te lezen. Een paar ander punten die ik in het algemeen heb meegenomen uit de reviews:

Schermformaat

Het 7.9 inch display (wist je als dat geen retina is?) met zijn 4:3 verhouding lijkt een hoop fans te hebben. Hoewel de vergelijkingen van Apple op het podium ietwat kinderachtig en defensief overkwamen lijkt het in de praktijk toch ook wel voordelen te hebben. Het .9 inch verschil maakt zeker bij het browsen meer zichtbaar.

Gewicht

De iPad Mini is niet alleen op papier een stuk lichter dan de grotere iPads maar maakt kennelijk in de praktijk ook zo’n verschil dat de reviewers er een hoop positieve aandacht aan hebben besteed. Kleiner scherm, dun en het sterk verminderde gewicht maakt de iPad Mini volgens de wiskundig sterk onderlegde reviewers een stuk mobieler apparaat.

Bouwkwaliteit

De reviewers zijn het er ook allemaal over eens dat de iPad mini de bouwkwaliteit heeft van een, hmm… Apple product. Een glazen voorkant (scherm) en een aluminium achterkant maakt de iPad mini – net als de andere iPads – een enorm stevig, strak product. Met een premium look and feel.

App aanbod

Door de keuze dezelfde resolutie van de iPad 1 en 2 te gebruiken draaien alle iPads apps optimaal op de iPad Mini. Het app aanbod is en blijft een van de belangrijkst argumenten om voor het iOS platform te kiezen, zeker als het om tablets gaat.

Prijs

Alle reviewers noemen de prijs natuurlijk ook in hun reviews. De iPad mini is duurder dan andere populaire tablets in dit segment. Met een beginprijs van 329 euro/dollar niet goedkoop, maar zo’n beetje alle reviewers lijken de prijs te begrijpen en weg te kunnen redeneren. Want het is niet een 7.x inch tablet vs 7.x inch tablet, maar het is 7.x inch tablet vs een iPad (mini).

Tablets Magazine review van de iPad mini

Zoals gezegd moet ik dus nog een paar dagen wachten voordat ik een iPad mini in handen om te kunnen reviewen. Na het lezen van de reviews die gelinkt zijn in dit artikel maak ik me echter een beetje zorgen. Zal ik net als de andere reviewers tot dezelfde conclusie komen? De iPad mini is de beste kleine tablet op de markt, jammer dat er geen retina display in zit. 

Apple iPad mini – Prijzen en Beschikbaarheid

De iPad Mini is sinds afgelopen vrijdag te bestellen via de online Apple Store en zal vanaf vrijdag 2 november in de winkels liggen. De eerste weken zal er naar verwachting wel wat problemen met de beschikbaarheid zijn, maar als je echt per se als eerste een iPad Mini wilt hebben kan je natuurlijk donderdagnacht in de rij gaan staan bij de Apple Store Amsterdam. De iPad Mini krijgt in Nederland een prijs vanaf 329 euro. Hiervoor krijg je de 16GB Wifi-only variant. De versies met 3G/4G kosten 130 euro meer.

 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.