Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hoe Siri een vaste plek in mijn (dagelijkse) routine heeft veroverd

Geschreven door
Geplaatst op21 oktober 2012, 22:54 CategorieApple

Het is alweer bijna een maand geleden dat ik op Tablets Magazine mijn video met Siri voorbeelden publiceerde, en tijdens de eerste minuut van dat filmpje vroeg ik me hardop af hoe handig Siri in praktijk nu daadwerkelijk is. Vandaag wil ik met jullie delen hoe Siri deze maand een vaste plek in mijn (dagelijkse) routine heeft veroverd.

Maar, dat kan ik niet doen zonder eerst een kanttekening te maken. Ik ben namelijk sinds kort ook weer terug bij een iPhone en dat betekent dat sommige van de dingen die ik (dagelijks) aan Siri vraag ook regelmatig via mijn iPhone gaan. Alles wat ik zal beschrijven kan en doe ik ook regelmatig via de iPad.

Hieronder volgen de Siri toepassingen die ik zo’n beetje iedere dag gebruik / vraag aan Siri.

What’s the weather like today

Zeker nu het weer donker is tijdens het wakker worden is dit een vraag die ik ’s morgens nog voordat ik me aankleed vraag stel aan Siri. Je krijgt een gesproken antwoord en een kaartoverzicht zodat je een goed geïnformeerde beslissing kan nemen je kleding voor die dag.

Will it rain in the next few hours?

Niet alleen mijn kleding baseer ik op het weer maar ook de keuze om wel of geen paraplu mee te nemen. Dat ik überhaupt een paraplu heb is eigenlijk een leugen maar voor mij is de informatie over een eventuele regenbui wel belangrijk om te kiezen welke jas ik aantrek.

At 8:00 am, remind me to bring my notes on xxxx

Hoewel mijn tas standaard wel voorzien is van de meeste spullen die ik dagelijks nodig heb zijn er regelmatig dingen die ik mee wil nemen maar die dus niet standaard in mijn tas zitten. Dit soort dingen herinner ik me meestal op het moment dat ik al in bed lig (“Ik moet morgen niet vergeten xxx mee te nemen”) of het moment dat ik net wakker ben en nog niet gedoucht, laat staan aangekleed ben. Dit zijn de moment dat er wel een iOS apparaat in de buurt is en door de herinnering aan een tijd te verbinden (ik weet dat ik rond 8 uur beneden een koppie koffie aan het drinken ben) los ik mijn vergeetachtigheid hiermee vaak op. Om 8 uur begint mijn iPhone of iPad te piepen en laat via een pop-up zien wat ik me moet herinneren.

In 2 hours and 15 minutes remind me about Night of the Pop Music

Het voorbeeld is natuurlijk van toepassing op de Nacht van de Popmuziek dat gisteren is uitgezonden maar geeft een praktische toepassing goed weer. Omdat Siri op het moment alleen Engels verstaat (Siri verstaat meer talen, maar die spreek ik niet) moet ik regelmatig een Engelse vertaling van het ‘item’ dat ik wil onthouden gebruiken, zeker omdat eventuele Nederlandse tekst die je per ongeluk spreekt beroerd wordt geïnterpreteerd. En de tijdskeuze (over 2:15) wordt vaak getriggerd door een tweet of iets dergelijks, zoals gisteren voor mij dus gebeurde toen ik iemand zag tweeten over de #NvdPM.

Ik gebruik reminders/herinneren verbazingwekkend regelmatig. Ik heb meestal geen vast schema ’s avonds en afhankelijk van wat ik wil gaan doen vraag ik regelmatig aan Siri me te herinneren aan de start van een TV programma, een live podcast opname of iets soortgelijks.

Set a timer for xx minutes

Naast herinneringen waar je een (relatieve) tijd aan kunt geven kun je natuurlijk ook timers gebruiken. Ik gebruik timers bijna dagelijks tijdens het koken. Ik heb geen extra informatie nodig over waarom mijn iPad piept in zo’n geval en dan is een timer de makkelijkste oplossing. Omdat ik tijdens het koken regelmatig vieze handen heb is het enkel en alleen ingedrukt houden van de home-knop (desnoods met mijn neus) een fijne manier om mijn apparaat schoon te houden.

Shedule a meeting with my brother for next friday at 19:00pm

Op de een of andere manier zijn de momenten dat ik afspraken maak nooit de momenten dat ik zin/tijd heb de afspraak te plannen in mijn agenda. Tot voor kort bekende dit dat ik vaak afspraken bijna vergat of een extra herinnering nodig had. Nu gebruik ik vaak de Siri functie om een afspraak meteen in mijn agenda te krijgen. Het gaat echter wel regelmatig fout met de tekst die ze interpreteert als het gaat om de titel van de afspraak, tijd en datum gaan altijd wel goed. De titel kan je veranderen op het moment dat Siri vraagt naar een bevestiging “Change the titel to: xxx” maar ik laat het meestal staan als het maar enigszins begrijpbaar is. Ik verander dat dan later via de de desktop naar een meer passende titel.

Open Instagram

Ik gebruik Siri heel regelmatig om apps op mijn iPad of iPhone te openen, zeker apps die niet op de eerste pagina van mijn apparaat staan. Een app als Instagram staat bijvoorbeeld op mij iPad in een mapje ergens, en in plaats van zoeken vraag ik Siri gewoon de app te openen.

Is the Hunt for Red October any good?

Ik gebruik Netflix op mijn Apple TV en ik vraag regelmatig aan Siri of de film die ik overweeg te gaan kijken ‘any good’ is. Dit resulteert dan in een overzicht met wat informatie over de film maar ook de score die de film heeft op Rotten Tomatoes. Aan de hand van de score (een percentage) kan ik meestal wel een snelle inschatting krijgen of de film ‘any good’ is.

Wake me up at 7:30 am

Met dit commando zet ik regelmatig mijn wekker. De tijden die je gebruikt worden onthouden en kan je via de klok app terug vinden. Nadat je dus een paar verschillende tijden gebruikt hebt om gewekt te worden heb je in de klok app dus een handig lijstje met de door jouw gebruikte tijden. Aan/uit zetten van het alarm kan dan simpel via zo’n schuif icoontje. Of via Siri natuurlijk “Don’t wake me up at 7:30” of “clear all my active alarms”.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die ik aan Siri vraag. Zo laat ik Siri soms termen definiëren, vraag ik naar aandeelkoersen en doe ik soms een zoekopdracht (via het web, Google) met Siri. Maar bovenstaande opdrachten/vragen zijn de dingen die ik bijna dagelijks gebruik (en in sommige gevallen meer dan eens per dag). Wie weet ben ik nog een belangrijke vergeten en update ik dit artikel nog, maar voor nu denk ik dat het veel interessanter is aan jou te vragen waar jij Siri voor gebruikt. Dus laat een reactie achter met jouw favorieten Siri vragen/opdrachten en wie verdient die zomaar een plekje in mijn dagelijkse routine, of die van een andere lezer natuurlijk.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.