Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De complete Windows 8 gids deel 1: Wat is Windows 8 en hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op15 oktober 2012, 17:00 CategorieBesturingssystemen

Op 26 oktober wordt Windows 8 officieel gelanceerd. Vanaf die datum zullen er dus pc’s, laptops en tablets met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft verkrijgbaar zijn. Het nieuwe Windows 8 is geoptimaliseerd voor gebruik op tablets, en de trouwe lezer van Tablets Magazine heeft waarschijnlijk al een aantal nieuwsberichten over Windows 8 voorbij zien komen.

De feestdagen breken alweer bijna aan en ook tijdens Sinterklaas worden veel cadeaus gegeven. De perfecte tijd dus om een nieuwe tablet aan te schaffen of cadeau te doen. Maar wat voor tablet wordt het dan? De keuze die men tot op heden moest maken was die van Android of iOS (met hier en daar een uitzondering als Windows 7 of BlackBerry), maar nu is daar dus een derde optie bijgekomen: Windows 8.

In deze tweedelige serie zal ik me daarop focussen. Wat zijn de voor- en nadelen van Windows 8? Wat doet het beter dan Android en iOS? Welke apparaten zijn er vanaf 26 oktober beschikbaar? Kortom: ik ga de vraag “is een Windows 8 tablet wat voor mij?” proberen te beantwoorden. Dit doe ik door middel van een zo simpele mogelijke uitleg van het besturingssysteem, de meegeleverde software, de functies en mogelijkheden, de verschillende versies, de te verwachten tablets en natuurlijk de prijzen.

Windows 8.1

Update: Inmiddels (oktober 2013) is er een grote update voor Windows 8 uitgerold, welke de naam Windows 8.1 gekregen heeft. Lees verder voor alle verbeteringen en vernieuwingen binnen Windows 8.1

Wat is Windows 8?

De trouwe lezer heeft zoals gezegd waarschijnlijk al wat afbeeldingen en artikelen van Windows 8 voorbij zien komen. Voor degenen die nog niet weten wat Windows 8 is een korte uitleg;

Windows 8 is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, en is geschikt voor pc’s, laptops en tablets. Microsoft richt zich bij deze nieuwe versie veel op het optimaal gebruik middels touch-bediening en dus tablets. De interface is bij alle apparaten gelijk, namelijk in de stijl die voor het eerst werd geïntroduceerd in Windows Phone 7: Metro (inmiddels Windows 8 Touch interface genoemd).

Grote iconen en zogeheten “live tiles”. Live tiles geven up-to-date informatie weer van de desbetreffende applicatie. De live tile van je mail geeft de onderwerpen van de ongelezen e-mails weer, de foto live tile geeft steeds een nieuwe foto weer en de Twitter live tile geeft bijvoorbeeld je laatste mentions weer. Bijna iedere applicatie heeft ondersteuning voor Live Tiles wat er voor zorgt dat het startscherm erg dynamisch is. Een voorbeeld:

Windows 8 live tiles

Zoals je ziet kun je in één opslag de belangrijkste informatie van iedere applicatie zien. Hoeveel nieuwe mails heb ik? Hoeveel nieuwe berichten heb ik? Zijn er updates voor applicaties?

Desktop interface

Raak niet in paniek, de oude vertrouwde desktop omgeving is er gewoon nog. De desktop is te benaderen via een icoon op het startscherm of uit de lijst van alle programma’s (in bovenstaand screenshot vind je de desktop linksonder terug).

De desktop interface heeft afstand gedaan van de “Aero” look en heeft dezelfde strakke afwerking als de Metro interface, al is het nog echt herkenbaar als desktop interface. Internet Explorer (versie 10) wordt standaard meegeleverd op zowel de desktop als de Metro interface en uiteraard zul je met Windows 8 de welbekende desktop applicaties kunnen draaien. Op dit laatste is echter wel een uitzondering wanneer je een Windows RT apparaat hebt. Daarover in deel 2 meer. De verkenner is ook iets veranderd, vooral voor touch gebruik, en geeft meer informatie bij het verplaatsen of verwijderen van bestanden.

Windows 8 desktop

Snelmenu

Wanneer je de desktop opent zal het opvallen dat de bekende startknop verdwenen is. In het begin zal dit misschien even wennen zijn, maar ik moet zeggen dat ik hem nu al niet meer mis. De functies waar je vooral toegang tot had met de startknop was het zoeken naar programma’s, het afsluiten / herstarten van je computers en het openen van documenten / verkenner.

De functies uit het startmenu zijn nu te bereiken via een snelmenu aan de rechterkant van het scherm. Dit snelmenu is vanuit iedere applicatie te bereiken (hoe je dat precies doet kun je verderop lezen) en zowel in de desktop als de Metro interface te vinden.

Windows 8 desktop verkenner

In het snelmenu zul je onder andere een vergrootglas vinden waarmee je kunt zoeken in alle applicaties die op je tablet geïnstalleerd zijn. Ook is dit een snelkoppeling naar de verkenner. In hetzelfde menu zul je ook een snelkoppeling voor je instellingen / configuratiescherm vinden en een knop om Windows af te sluiten of te herstarten. Nadeel is natuurlijk dat het snelmenu veel minder uitgebreid is dan het oude vertrouwde startmenu, maar na een korte gewenningsperiode moet ik zeggen dat ik het verschil niet of nauwelijks merk. Natuurlijk kan het verschil voor mensen die volledig vertrouwden op de startknop groter zijn.

Store

Een belangrijk onderdeel van Windows 8 is de Store. Windows 8 gebruikt namelijk, net zoals Android en iOS, applicaties. Op dit moment zijn er nog niet super veel apps te vinden in de Store. Dat is natuurlijk logisch, aangezien Windows 8 nog niet eens verkrijgbaar is. Dat betekent echter niet dat er totaal geen apps beschikbaar zijn: er zijn op dit moment een aantal duizend apps beschikbaar in de Store.

Via de Store zullen zowel desktop apps als native Windows 8 apps (of Metro apps) beschikbaar zijn. De Store ziet er zo uit:

Windows Store

Dit is meteen ook een voorbeeld van een native Windows 8 app, een app die met Windows 8 geleverd wordt en ontwikkeld is door Microsoft. De volgende apps worden standaard meegeleverd:

 • Maps
 • Music
 • Video’s
 • Internet Explorer 10
 • Store
 • Camera
 • Xbox Games
 • Calendar
 • Mail
 • Settings
 • Sports
 • Finance
 • SkyDrive
 • Travel
 • News 

Maps met live file-overzicht

Maps (of Bing Maps) is de locatie applicatie van Microsoft. Je kan met Maps onder andere locaties opzoeken, routes plannen en live zien of er ergens files staan.

windows 8 Bing Maps

SkyDrive

SkyDrive is vergelijkbaar met Dropbox of Google Drive: het is Microsoft’s cloud based data service. Je kunt documenten, afbeeldingen, muziek en andere bestanden uploaden naar SkyDrive, wat vervolgens automatisch gesynchroniseerd wordt met al je apparaten.  

Windows 8 SkyDrive

Music

Music kun je de vervanger van Windows Media Player noemen, wat niet aanwezig is in Windows RT (in Windows 8 wel). Het gebruik van deze app zal zich dus voornamelijk focussen op het afspelen en beheren van je muziek.

Windows 8 Music

Wikipedia

Zoals je ziet hebben alle apps die standaard met Windows 8 geleverd worden dezelfde stijl. Third-party apps (applicaties die niet door Microsoft maar onafhankelijke ontwikkelaars ontwikkeld zijn) hebben ook dezelfde stijl, zoals bijvoorbeeld Wikipedia:

Wikipedia Windows 8 app

Customizable

Windows 8 is heel customizable (aan je eigen wensen aan te passen) als het gaat om je eigen gegevens. Je kunt ervoor kiezen om documenten, instellingen enzovoorts automatisch te synchroniseren met je andere apparaten, of juist niet. Ook kun je instellen welke applicaties er gebruik mogen maken van de zoekfunctionaliteit en kun je instellen welke applicaties notificaties mogen weergeven. Het gebruikmaken van je locatie kun je ook met één druk op de knop voor alle applicaties uitschakelen.

Uiteraard kun je zelf je startscherm indelen en zelf een achtergrond kiezen. De grootte van de live tiles kun je aanpassen, zodat je startscherm exact datgene weergeeft wat voor jou belangrijk is.

Meer vernieuwingen

Er zijn nog een aantal extra vernieuwingen, waaronder:

 • Om de integratie tussen alle verschillende Microsoft diensten en je verschillende apparaten te bevorderen kun je inloggen met één Microsoft-account, waardoor al je instellingen direct worden overgenomen door je tablet.
 • Het rare updateschema van de vorige versies van Windows is veranderd in 1 keer per maand: elke “patch tuesday” zullen nieuwe updates te downloaden zijn via Windows Update.
 • Windows RT tablets (meer hierover in deel 2) kunnen gebruik maken van de zogeheten “hybrid boot” modus.  Op deze manier kan het besturingssysteem sneller opstarten (de opstarttijd is echt heel kort kan ik opmerken uit eigen ervaring).
 • Standaard ondersteuning van USB 3.0.

Drivers

Printers en toetsenborden van oudere Windows systemen zullen nog steeds werken in Windows 8. Alle drivers zullen waarschijnlijk wel een update krijgen.

Hoe werkt Windows 8?

Gestures

Omdat Windows 8 geoptimaliseerd is voor tablets, bevat het besturingssysteem veel gestures (bewegingen met je vingers), waar je overigens in het begin misschien even aan moet wennen). De gestures kunnen ook met de muis gemaakt worden, waardoor de gestures voor pc’s, laptops en tablets (touch) gelijk zijn.

Van linksboven naar beneden slepen zorgt ervoor dat je automatisch naar je laatst gebruikte programma gaat. Swipe je van links dan krijg je een overzicht van alle op dit moment draaiende programma’s te zien. Van linksonder naar binnen swipen zorgt ervoor dat je naar het startscherm gaat en van rechtsonder swipen zorgt ervoor dat je onder andere de tijd, instellingen en het zoekmenu tevoorschijn tovert.

Uiteraard kun je in de menu’s gewoon van links naar rechts bewegen zoals dat ook op andere apparaten het geval is. Ook scrollen en zoomen doe je gewoon hetzelfde. Applicaties kun je openen door op de tile te klikken, op het pictogram in het alle programma’s overzicht klikken of vanuit de “app bar” (overzicht alle draaiende apps zoals ik net aangaf). Applicaties sluiten doe je door de app naar de onderkant van het scherm te slepen.

Nieuw is dat je door vanaf onder of boven naar binnen te swipen, het menu van de betreffende applicatie naar voren brengt. In het geval van Internet Explorer ziet dat er zo uit:

Windows 8 internet explorer

De controls van een applicatie zitten dus niet in beeld tijdens het surfen, maar pas wanneer je het menu tevoorschijn haalt.

Bediening met muis en keyboard

Windows 8 is natuurlijk ook gewoon met de “ouderwetse” muis en keyboard bruikbaar. Je kunt gewoon een keyboard en muis aansluiten via Bluetooth of USB en het besturingssysteem gebruiken. De gestures werken nog steeds, alleen dan in tegenovergestelde richting. Als je bijvoorbeeld alle draaiende apps wilt weergeven dan kun je met je muis in de linker bovenhoek van je beeldscherm gaan staan en als het ware je muis uit het beeldscherm duwen. Alle gestures die ik hierboven heb beschreven werken dus tegenovergesteld voor je muis.

Multi-Tasking

De gestures vormen een mooi bruggetje naar multi-tasking. Waarom? Omdat je in Windows 8 twee applicaties naast elkaar kunt draaien.

Windows 8 multitasking

In bovenstaand screenshot heb ik bijvoorbeeld mijn muziek en Internet Explorer naast elkaar draaien. Je kunt bijvoorbeeld je mail aan de linker of rechterkant weergeven en tegelijkertijd aan een document in Word in de desktop omgeving werken. Dit zorgt ervoor dat “werken” of multitasking een nieuwe definitie krijgt.

Uiteraard heeft dit ook een beperking: je moet wel een flink scherm hebben om het nuttig te kunnen gebruiken. Vanaf een resolutie van 1024bij 768 pixels is het mogelijk om twee applicaties naast elkaar te draaien. Bij een lagere resolutie wordt deze feature niet ondersteund binnen Windows 8. Bij een hogere resolutie krijg je de mogelijkheid om tot vier apps naast elkaar te draaien. 

Windows 8 Preview

De complete Windows 8 gids deel 2

Inmiddels is deel 2 van de Windows 8 gids ook online verschenen. Hierin bespreek ik de verschillende versies van Windows 8, de reeds aangekondigde tablets en de prijzen van Windows 8 tablets. Lees dus snel verder

Meer informatie

Mocht je meer informatie over het Windows 8 besturingssysteem willen dan kun je terecht in ons Windows 8 archief. Hier vind je alle recente nieuwtjes, video’s en tips omtrent het nieuwe besturingssysteem. Voor een overzicht van alle reeds gelanceerde Windows 8 en Windows RT tablets kun je terecht in onze tablet database.

 • Delen:

Reacties

 1. Jan
  16 oktober, 2012 om 10:35

  Hoe staat het met de drivers van printers en toetsenborden in
  In Windows 8

  • Andre Woons
   16 oktober, 2012 om 11:02

   Alle drivers worden ondersteund, alle oude drivers zijn ook gewoon nog ondersteund. Zal dit updaten in het artikel!

   • ted
    09 juni, 2014 om 11:08

    Goededag ik wil een tablet aanschaffen thuis heb ik ik windows waar ik mijn administratie op doe facturen en kasboek is dit mogelijk op een tablet.

 2. Jan
  16 oktober, 2012 om 10:36

  worden alle drivers van toetsenborden en printers herkent in
  Windows * ?

 3. Jan
  16 oktober, 2012 om 11:38

  Heel erg bedankt voor uw informatie

 4. Albert
  29 oktober, 2012 om 10:25

  hoe voeg je zelf een tegel toe? (een snelkoppeling)

  • Andre Woons
   29 oktober, 2012 om 17:36

   Zit je op een touch tablet of een laptop met muis? Als je het programma selecteert uit de lijst met alle programma’s kun je hem lang ingedrukt houden of met je rechtermuisknop op klikken om hem toe te voegen als tile.

   Je komt in het overzicht met alle programma’s door op de rechtermuisknop te klikken met je muis of door van beneden naar onder te swipen in het startscherm (met alle tiles).

   Hopelijk werkt dit voor je!

 5. Gerard
  31 oktober, 2012 om 10:35

  Bij de app Weer en buienradar wordt een thuislocatie aangegeven die afwijkt van de werkelijke locatie. Kan ik deze locatie op mijn vaste PC handmatig instellen?

  • Andre Woons
   05 november, 2012 om 2:46

   Hoi Gerard,

   Dit zou ik niet 1 2 3 weten. Volgens mij baseert Windows de locatie op het IP adres van je computer, en dat kan (vooral met draadloze netwerken) nog wel eens afwijken van de werkelijke locatie.

   Ik heb het in ieder geval niet kunnen terug vinden in de instellingen van Windows 8, misschien dat je in de instellingen van de app kan kijken.

   Anders is het gewoon afwachten tot Microsoft dit update (meer mensen zullen er neem ik aan last van hebben).

   Succes!

   • Gerard
    05 november, 2012 om 8:42

    Ok even afwachten maar!

 6. Paola
  01 november, 2012 om 17:00

  ik heb Windows 8 geïnstalleerd, maar kan geen e-mail meer ontvangen/versturen via mijn kpn accounts.
  Ook niet via live mail

  • Andre Woons
   05 november, 2012 om 2:47

   Hoi Paola,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik heb meerdere mensen gehoord met dit probleem, maar tot op heden nog geen oplossing kunnen bedenken.

   Bij een release van een nieuw platform zijn er helaas altijd bugs, en dit is er 1 van.

   Wanneer ik een oplossing tegenkom zal ik het je laten weten.

   Succes!

 7. Maria.v.Miltenburg
  25 november, 2012 om 23:30

  Ik zit nu nog te werken op mijn oude Computer
  Ik heb een nieuwe van Windows-8 hiernaast staan
  Ik probeer mezelf er eerst in te verdiepen hoe die werkt
  Ik werk namelijk met Paint Shop Pro,kan ik op de nieuwe Computer
  Ook al mijn filters toevoegen????
  En al mijn tubes waar ik mee werkt??
  Dank je wel Maria

  • tmp_cox
   22 december, 2012 om 14:16

   @maria, als het op Windows 7 werkt zou het ook op Windows 8 helemaal moeten werken op het bureaublad

 8. Dennis
  27 december, 2012 om 21:13

  Beste schrijver,
  ik heb windows 8 en ik word helemaal gek.
  Als ik een afbeelding open ( in mijn afbeeldingen) komt hij in groot beeld, maar hoe kan ik die omlaagklikken zodat ik alle afbeeldingen weer zie, maar de afbeelding blijft openstaan (wat bij windows 7 zeg maar het minnetje is.)

 9. jolanda
  08 januari, 2013 om 11:37

  het is mij een raadsel hoe ik schermen af moet sluiten, onder windows xp was het gewoon op kruisje/minnetje klikken, maar dat bestaat niet meer. Dus hoe moet ik openstaande schermen af sluiten???

  alvast bedankt

  jolanda

  • Martijn Chel
   08 januari, 2013 om 21:31

   In de desktop modus nog steeds hetzelfde, In de Touch interface door met je vinger van de rechter bovenhoek naar de rechter onderhoek te slepen. Maar, je hoeft geen apps te sluiten in de touch interface. Microsoft zorgt ervoor dat apps die niet gebruikt worden ook niks (of bijna niks) van je geheugen gebruiken.

 10. Deborah
  23 januari, 2013 om 18:01

  Ik heb nu 2 computers, en dus heb ik een router gekocht. Het lukt me niet om het IP-adres van mijn windows 8 computer automatisch vast te stellen, dus nu hebben beide computers hetzelfde IP-adres. Hoe kan ik het IP-adres van mijn windows 8 computer aanpassen?

 11. Joke Nijman
  27 januari, 2013 om 13:12

  Hallo heb een vraag.

  Waarom kan ik in windows 8 mijn berichten niet selecteren en in èèn keer verwijderijn?

  Heb flash player geinstaleerd maar werkt niet goed wat moet ik doen zodat het wel goed werkt?

  Mvg Joke Nijman

  • Martijn Chel
   27 januari, 2013 om 13:35

   Oer welke berichten heb je het?
   En wat werkt er niet goed aan Flash? Je gebruikt Flash in combinatie met de desktop browser neem ik aan?

 12. Joke Nijman
  27 januari, 2013 om 13:41

  Dank voor je reaktoe,Ik heb het over Hotmail,

  In mijn oude windows 7 kon ik gewoon alles selecteren, en verwijderen, maar dat lukt nu niet in windows 8 ik kan ook geen nieuwe map maken, weet niet wat er fout is?

  Ik kan sommige spellen niet spelen,
  sorry misschien een beetje dom maar weet niet of ik in combinatie met de desktop browser heb geinstallerd,
  Wat moet ik doen zodat flash player goed werkt

  • Martijn Chel
   27 januari, 2013 om 15:22

   Je moet naar de desktop interface gaan (dus niet die met alle vakjes) en daar de browser aanklikken (internet explorer). In die browser moet Flash goed werken.
   Qua hotmail in de browser durf ik het niet te zeggen. Ik weet dat de Mail applicatie binnen Windows 8 minimaal ingericht is.

 13. Mascha
  08 februari, 2013 om 15:19

  Ik sta op het punt om een nieuwe tablet te kopen, denk aan Windows 8. Lopen mijn huidige Android apps ook op Windows 8 of moet ik dan opnieuw beginnen?

  • Martijn Chel
   08 februari, 2013 om 15:23

   Nee, die draaien helaas niet op Windows 8. Er zijn wel emulators voor maar dat is nogal onhandig en niet optimaal. Je zult dus overnieuw moeten beginnen.

 14. harrie
  13 maart, 2013 om 10:44

  weet iemand waar ik de handleiding van windows 8 kan ophallen..
  m.v.g. harrie

 15. Tessa
  01 april, 2013 om 14:40

  Hallo,

  ik zou graag een pdf-bestand willen openen of een PowerPoint en daarnaast een Word-bestand openen, zodat ik op beide schermen tegelijk kan kijken. Hoe moet ik dit doen met windows 8?
  Als ik nu een pdf-bestand open, komt dat in het groot op mijn scherm te staan. Dan moet ik terug naar start – bureaublad en mijn word-bestand openen. Maar ondertussen verdwijnt het pdf-bestand weer.

  Groetjes

 16. wendy
  03 mei, 2013 om 17:40

  Hoi,

  Mijn vader heeft voor het eerst een laptop.
  Nu meteen al met vista 8 en daar heb ik ook geen verstand van.
  Nu had hij op zijn startscherm apps staan.
  Hij speelt graag pinball, maar die is nu weg.
  Als ik die balk onderaan met al mijn apps open is hij ook weg, dus vanuit daar kan ik hem ook niet.meer vastprikken. Als ik hem vanuit de store wil downloaden gaat dat niet, want die geeft aan dat hij al bestaat. Wie weet hoe ik hem nu weer op de startpagina voor hem kan krijgen?

  Groetjes wendy

 17. johan
  11 mei, 2013 om 12:33

  Ik kon op mijn computer met windows 8 als ik de alt/F4 gebruikte kon ik een programma sluiten.bijvoorbeeld mijn mail.nu heeft mijn computer een update gedraais en als ik nu de alt/f4 gebruik dan krijg ik recht in mijn scherm of ik een tweede scherm wil gebruiken.
  Hoe zet ik de instelling van de alt/f4 weer terug.
  Help me aub

  Vr groet

  Johan

 18. Bert
  29 mei, 2013 om 0:29

  ik heb onlangs muziek toegevoegd maar ik wil dat dat ene nummer voor die andere komt maar het slepen lukt niet

 19. jerry
  29 mei, 2013 om 17:47

  ik heb een foto via de camera van mijn laptop gemaakt.De foto is op mijn laptop te zien. Ik wil hm eruit. Hoe doe ik dat?

  • Martijn Chel
   29 mei, 2013 om 17:51

   Ik snap niet precies wat je bedoelt. Je kunt de foto toch gewoon verwijderen?

  • Lara Tonijn
   12 september, 2013 om 14:58

   Je kan als het goed is gewoon je foto verwijderen.
   Zelf weet ik ook nog niet helemaal hoe hoor :-)

 20. Sipke Overdijk
  23 juni, 2013 om 23:40

  Vele jaren werk ik met een PC nu met windows XP en wild e ook wel een laptop er’naast Via een kennis gewezen op 11″Asus laptop met window 8 en heb dus een plezierige combinate Toetsen bord en touch screen. Wel Wennen aan het geheel maar het beint te lukken. Ook vragen Is er een goede handleiding? Gegevens overzichten schieten daarin tekort.
  Hoofdvraag is de foto behandeling. Op mijn PC kan in een foto bestand
  fotos schuiven en in gewenste volgorde zetten. In W-8 niet. Een op volgorde genummerd bestand volgt de nummering als dia vanuit äfbeeldingen” maar wanneer bestuurd via touch gaat alle volgorde verloren Met de hand ‘vegen’om wat te laten zien werkt ook niet in de gewenste volgorde.Niet 0001 etc of(1),(2) etc Oplossingen?

 21. vivienne
  25 juni, 2013 om 19:46

  Hoe download ik mijn vertrouwde MP navigator nu?

  BVD!
  Vivienne

 22. Brigitte
  23 juli, 2013 om 12:27

  Hallo allemaal,

  Ik heb een nieuwe computer met windows8.
  Het is me echt een raadsel hoe alles werkt.
  Dacht ik het een beetje door te hebben… niet dus.

  Heeft er iemand wat handige tips voor mij?

  Groetjes Brigitte.

 23. Lanaa
  30 augustus, 2013 om 23:50

  heey,

  ik heb ook windows 8, maar ik denk ik iets verkeerds gedaan want elke keer als ik internet aanklik dan gaat hij naar de interface destkop. kan ik dat weer terug veranderen? en hoe?

  • Martijn Chel
   31 augustus, 2013 om 11:54

   Ja, je gebruikt dan de desktop-versie van Internet Explorer. Die moet je even uit de tegeltjesinterface halen (dat tegeltje). Vervolgens zoek je de app voor IE10 (de touch-versie) op in het app-overzicht en plaats je die in de tegeltjesinterface.

   • Lanaa
    31 augustus, 2013 om 20:39

    lukt me nog niet om het goed te krijgen…

 24. Mieke
  10 september, 2013 om 22:41

  Eerder had Deborah al de vraag gesteld hoe kan ik mijn IP adres van mijn Windows 8 aanpassen? Het antwoord heb ik niet kunnen vinden.
  In mijn huis in het buitenland heb ik Internet maar nu ineens niet meer draadloos. (Ik heb nu een nieuwe laptop mee met nu Windows 8). Hij zegt dat wifi geen geldige IP configuratie heeft. Geen idee hoe ik dat kan veranderen/aanpassen.
  Kan iemand mij helpen?

 25. Lara Tonijn
  12 september, 2013 om 14:56

  deze beschrijving heeft mij heel erg geholpen. ik heb zelf windows 8 en snapte er helemaal niks van maar nu dus wel.

  XXX LaRaBaBiE

 26. michelle
  19 september, 2013 om 16:26

  als ik een bestand open vanuit mijn mail bijvoorbeeld dan komt dat in een apart scherm waar ik weinig mee kan, ik kan niet noemen hoe dit scherm heet maar het is een zwart scherm waar ik niet meer uitkom tenzij ik op de bureaublad knop van mijn toetsenbord druk. ik wil het liefst van dit scherm af, kan ik dat uitschakelen? ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen, ik word gek van windows 8:(

  • LaBelle
   20 april, 2014 om 21:42

   Ik snap ook niet veel van dit scherm. Ik wil graag een pdf-bestandje openen om er opmerkingen in te maken maar hij opent hem automatisch in dit scherm waar je niets kunt doen. Kan iemand helpen? Hoe kom ik weer in een ‘gewone’ pfd?

 27. Ineke
  19 september, 2013 om 17:24

  Hallo, ik heb een vraag en hopelijk kan iemand mij helpen.
  Ik wil in mijn Paint shop Pro een bestand toevoegen bijv. een selectie maar de onderbalk mis ik waar Oke – Annuleren staat. Weet iemand hoe ik dat kan herstellen?

  Groeten Ineke

 28. hugo smit
  25 september, 2013 om 16:40

  IS het mogelijk dat het geluid van mijn monitor ook in de koptelefoon komt die ik op mijn computer heb aangestloten?

 29. Janine
  28 december, 2013 om 9:50

  Ik wil heel graag een nieuwe computer kopen en het liefst eentje met een touchscreen, enig idee welke ik dan zou kunnen kopen? Ik heb er eentje gezien en dat is een Samsung ativ one 5 style, maar durf het niet zomaar aan te schaffen, maar deze heeft geen touchscreen, volgens mij. En werkt Windows 8.1 goed op een computer zonder touchscreen.

  Vriendelijke groet
  Janine

  • Martijn Chel
   28 december, 2013 om 12:14

   Hey Janine,
   Dat antwoord is lastig te geven aangezien er zoveel keuze is. Je moet de selectie wat kleiner maken door je wensen, eisen en budget op papier te zetten. Windows 8(.1) is geoptimaliseerd voor touchscreens maar werkt ook prima zonder touchscreen.

 30. ad horst
  14 januari, 2014 om 16:05

  Ik heb pas een ASUS laptop gekocht voorzien van Windows 8.
  Op mijn vorige laptop voorzien van Windows 7 kon ik mijn foto’s, die ik opgeslagen had in mijn documenten, als dia voorstelling bekijken.
  Hoe doe ik dat bij Windows 8?

 31. John
  08 juli, 2014 om 19:30

  Kan iemand me uitleggen waarom ik bij 8.1 niet kan zien hoe de foto’s werkelijk genomen zijn, het Microsoft 8.1 draait de foto’s automatisch waardoor ik bij upload van de foto’s constateer dat de gedraaid genomen zijn en dus fout online geplaatst worden bij bij cms systemen zonder Exif Data.

  Weet iemand hoe ik het automatisch roteren van de foto uit kan zetten?

  Dank je wel!

 32. jacqueline
  09 juli, 2014 om 15:52

  hoe kan ik een foto bewerken/bijsnijden/kleur veranderen etc

 33. Kyara
  11 juli, 2014 om 13:29

  Hoi,

  Hoe moet je een bluetooth toetsen bord aansluiten?

 34. anja scholma
  05 februari, 2015 om 16:06

  Hallo Ik heb ook sinds kort windows 8, ik kan geen document verzenden, naar een collega van mij, ik heb het 3 keer geprobeerd, als e-mail niet, en als pdf niet, zij krijgt steeds een leeg blad,,kan je mij alsjeblieft hepen ??? afz. hopeloos!!!A,Scholma

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.