Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De complete Windows 8 gids deel 2: Versies, tablets en prijzen

Geschreven door
Geplaatst op18 oktober 2012, 16:49 CategorieBesturingssystemen

In deel 1 van de complete Windows 8 gids heb ik de de belangrijkste features en de werking van Windows 8 behandeld. In dit tweede en laatste deel ga ik dieper in op de verschillende versies van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, wat voor apparaten we mogen verwachten en wat deze apparaten dan gaan kosten.

Windows 8 en Windows RT

Voordat we überhaupt kunnen kijken naar de verschillende tablets, kijken we eerst naar de verschillende versies Windows 8 zelf. Microsoft heeft namelijk besloten om twee voor tablets geschikte versies uit te brengen: Windows 8 en Windows RT.

Windows RT draait alleen op ARM-processors en Windows 8 ondersteunt alleen Intel/AMD (x86/x64) processors. Beide versies zien er hetzelfde uit en functioneren nagenoeg hetzelfde. Het grootste verschil is echter dat tablets draaiende op de RT-versie geen .exe bestanden kunnen uitvoeren. Dat betekent dat alle (!) programma’s waarmee je nu werkt op je Windows XP / Vista / 7 computer niet zullen werken op een Windows RT tablet. Wanneer er genoeg apps in de Store te downloaden zijn zal dat gemis wel meevallen, maar programma’s als Photoshop of Sony Vegas zul je niet kunnen draaien op een Windows RT tablet, tenzij er natuurlijk een applicatie wordt ontwikkeld voor in de Windows Store.

Daarnaast zal Windows RT alleen in combinatie met een tablet (of ander ARM apparaat) verkrijgbaar zijn. Windows 8 kun je wel los kopen, zodat je niet meteen nieuwe apparatuur hoeft aan te schaffen. Je zou daarnaast ook nog kunnen kiezen voor Windows 8 Pro of Enterprise. Windows 8 Pro heeft als extra functionaliteiten onder andere encryptie, virtualisatie en PC management. Windows Media Center wordt alleen bij Windows 8 Pro meegeleverd. Windows 8 Enterprise is de versie speciaal gericht op bedrijven.

Office 2013

De Windows RT versie beschikt in tegenstelling tot Windows 8 wel standaard over Office 2013. Het gaat hier in eerste instantie over een preview (uitgeklede versie) van de software-suite, maar Microsoft heeft aangegeven dat de final RT versie tussen november en januari te downloaden moet zijn uit de Windows Store. Office 2013 RT heeft geen ondersteuning voor macro’s en add-in’s, maar is wel speciaal ontwikkeld voor Windows RT. Zo kun je alle programma’s volledig besturen met alleen touch en zijn alle programma’s batterijbesparend opgezet. Voor Windows 8 is Office 2013 gewoon los te koop.

Er zijn ook nog nog een aantal andere belangrijke verschillen tussen Windows 8 en Windows RT, waar we al uitgebreid een artikel over hebben geschreven.

Windows 8 of Windows RT?

Voor welke versie je kiest is puur afhankelijk van hetgeen jij je tablet voor wilt gaan gebruiken. Wil je een volwaardig apparaat dat je eigenlijk ook als vervanging van je pc / laptop kunt gebruiken, dan is de ‘normal’e Windows 8 geschikt voor jou. Je hebt dan alle mogelijkheden en kunt je vertrouwde applicaties gewoon installeren. Heb je dat allemaal niet nodig en ben je meer op zoek naar een leuk multimedia apparaat waar je toch een heleboel mee kan (mits het aanbod van apps wat meer is uitgebreid), dan is de Windows RT versie voldoende. Omdat de RT-versie gebruik kan maken van andere processoren zijn RT over het algemeen tablets goedkoper dan Windows 8 tablets, die duurdere processoren nodig hebben.

Ik raad je persoonlijk aan als je een Windows RT tablet wilt, nog even te wachten. Het is nog niet duidelijk hoe snel de belangrijke of bruikbare apps zullen verschijnen in de Store van Windows 8, wat mede afhankelijk is van het succes van de verkoop van de tablets. Als er veel tablets verkocht worden zullen developers meer geneigd zijn om applicaties te ontwikkelen voor Windows 8 dan wanneer er weinig verkocht wordt. Mocht de verkoop in eerste instantie tegenvallen dan is het handiger om geen Windows RT versie te nemen, omdat je dan het apparaat niet volledig kunt benutten.

Tablets, hybriden en convertibles

Dan nu het belangrijkste; de apparaten zelf.  Onder meer Acer, ASUS, Fujitsu, Lenovo, Microsoft zelf, Samsung, Sony en Toshiba hebben al tablets, hybride tablets en/of Ultrabooks aangekondigd. De schermgrootte van de tablets varieert van 8- tot 20-inch. Een overzicht van alle Windows 8 en Windows RT tablets die gelanceerd zijn en die je in Nederland kunt kopen vind je in onze tablet database.

Form factor

Wat opvalt, is dat bij veel tablets een keyboard dock wordt meegeleverd of dat je het scherm kunt draaien of vouwen (hybride/convertible tablet) zodat je een tablet krijgt. Op zich een goede keus van fabrikanten is, omdat Windows 8 in tegenstelling tot iOS en Android een “echt”  besturingssysteem is. Veel traditionele Windows applicaties kunnen zeer moeilijk zonder toetsenbord en muis gebruikt worden, waardoor een keyboard dock bijna noodzakelijk wordt, tenzij je de Windows RT versie hebt waarop je alleen apps uit de Windows Store draait.

Microsoft zet ook in op de zakelijke markt. Met het nieuwe Windows 8 moet het mogelijk zijn om ook onderweg nog aan het werk te gaan. Microsoft promoot het “nieuwe werken”, en Windows 8 tablets passen uitstekend in die filosofie.

Prijzen

Een ander belangrijk element is natuurlijk de prijs. Het is bekend dat Android tablets relatief gezien goedkoper zijn dan de iPad, en Windows 8 tablets zullen hier niet tussen komen te staan. De prijzen van Windows 8 tablets lopen namelijk (voor zover de prijzen bekend zijn) uiteen van 500 tot 1200 euro en zelfs hoger. Windows RT tablets lijken in de prijsrange van 500 tot 800 euro te liggen en Windows 8 tablets gaan over het algemeen tussen de 700 en 1.200 euro kosten. Nu lijkt dat misschien een dure aankoop, maar als je even nadenkt is die prijsrange zo verkeerd nog niet.

We zijn namelijk tablets gewend met Android en iOS. Nu kun je Android en iOS totaal niet vergelijken met Windows. Android en iOS zijn compleet app-based en Windows 8 is eigenlijk de volwaardige Windows ervaring met daarbovenop een interface geschikt voor tablets. Hierdoor zou je de aanschaf van een Windows 8 tablet ook kunnen zien als laptop. In feite zien veel van de reeds aangekondigde tablets er ook uit als een laptop, behalve dat in de meeste gevallen het toetsenbord optioneel is.

Uiteraard is Windows RT wel compleet app-based. Op het gebied van apps loopt Windows RT nu nog (ver) achter op Android en iOS, dus wat dat betreft doet de competitie het beter. Uiteraard moet Windows RT nog op de markt komen, en de verwachting is dat ook daar de apps snel voor zullen volgen.

Ben je dus een app-lover, dan is Windows RT (op dit moment) niet jou beste optie. Dan kun je beter voor een iPad of Android tablet gaan. Maar zoek je meer een vervanger voor je laptop, dan is Windows 8 een geschikte keuze.

Zoals eerder vermeld kunnen Windows 8 tablets gebruik maken van zowel AMD als Intel processors. In een artikel wat eerder verscheen op de site kwam naar voren dat tablets die gebruik maken van AMD processors waarschijnlijk goedkoper worden dan tablets die gebruik maken van Intel processors. Er zijn echter nog geen tablets met een AMD processor gelanceerd.

Windows 8 vs iOS en Android

Zoals ik eerder al aangaf is Windows 8 echt een volwaardig besturingssysteem, we zouden het het een desktop OS in plaats van een mobiel OS kunnen noemen. Mocht je meer apps georiënteerd zijn dan heb je (op dit moment) meer aan een iPad of Android tablet dan aan een Windows (RT) tablet, simpelweg omdat dat ecosysteem zich nog moet ontwikkelen. Ben je echter op zoek naar iets wat heel portable is maar bijna als vervanging van een laptop gezien kan worden, dan ben je veel beter uit met een Windows 8 tablet. De productiviteit en tools die je daarmee “on-the-go” tot je beschikking hebt overtreffen de mogelijkheden van Android en iOS, simpelweg omdat Windows 8 van origine een desktop besturingssysteem is.

Lees verder via één van onderstaande links;
Vijf redenen om voor een Windows 8 tablet te kiezen
Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen
Vijf redenen om voor een iPad te kiezen

Conclusie

Zoals je in deel 1 en dit tweede deel van de Windows 8 gids gelezen hebt is Windows 8 uitstekend geschikt voor gebruik op tablets en zijn de gestures erg handig om onder meer snel te schakelen tussen applicaties. Microsoft heeft veel tijd besteed aan de ontwikkeling van het OS en eindelijk eens iets anders ontwikkeld van hetgeen we gewend zijn. Ik werk zelf al een tijdje met Windows 8 op mijn laptop en moet zeggen dat het na een tijdje wennen prima werkt.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel iets meer een beeld hebt van wat de mogelijkheden van Windows 8 tablets zijn. Een nieuw besturingssysteem levert namelijk veel vragen op. Mocht je nog vragen hebben over Windows 8 of Windows 8/RT tablets, stel ze dan gerust onder dit artikel. Ik zal alle vragen beantwoorden en zo nodig het artikel updaten.

Meer informatie

Mocht je meer informatie over het Windows 8 besturingssysteem willen dan kun je terecht in ons Windows 8 archief. Hier vind je alle recente nieuwtjes, video’s en tips omtrent het nieuwe besturingssysteem. Voor een overzicht van alle reeds gelanceerde Windows 8 en Windows RT tablets kun je terecht in onze tablet database.

 • Delen:

Reacties

 1. Thomas De Wulf
  19 oktober, 2012 om 12:55

  Bij de journalisten die de toestellen uitgebreid moeten reviewen is er kennelijk nog wat verwarring… ook de surface heeft de minimale schermresolutie (1366*768) om een app in snapped view te kunnen plaatsen.

  Maar het is jullie vergeven… ook bij MS zijn ze er nog niet helemaal uit! ;)

  • Martijn Chel
   19 oktober, 2012 om 13:18

   He Thomas,
   Waar staat dan dat dit niet zo is. Kan het niet terugvinden namelijk.

   • Thomas De Wulf
    19 oktober, 2012 om 13:20

    Ook ASUS heeft een tablet gelanceerd die zowel met Windows 8 als Windows RT verkrijgbaar zal zijn: de Vivo Tab. De Vivo tab tablets beschikken over een 11.6 inch scherm (in tegenstelling tot de Surface dus wel geschikt voor het draaien van twee applicaties naast elkaar).

    Volgens mij klopt dit niet tenzij je hiermee iets anders bedoelt dan snapped view van een tweede app.

   • Martijn Chel
    19 oktober, 2012 om 13:40

    Ah, ik zie het. Dat is inderdaad fout. Geen verwarring gelukkig, maar gewoon niet goed bij nagedacht. Thanks!

 2. Thomas De Wulf
  19 oktober, 2012 om 13:50

  Graag gedaan!

  Ik vind de Surface met Windows RT wel vet maar net iets te duur… :(

 3. boudewijn lutgerink
  22 november, 2012 om 6:23

  Nog maar even wachten op de pro versie. Ik ontwikkel zelf en wil mijn executables wel mee kunnen nemen. Enig idee wanneer de tablets voor de pro beschikbaar komen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.