Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De iPad Mini is duurder dan de rest, maar is de iPad Mini te duur?

Geschreven door
Geplaatst op27 oktober 2012, 11:40 CategorieApple

De meeste tablets die we reviewen op Tablets Magazine worden ons toegestuurd door de fabrikanten zelf, en soms door een verkooppunt. Voor Apple gaat die vlieger helaas niet op, en dat is nog nooit anders geweest. Hoewel we altijd kritisch zijn over de prijs van een tablet waren we het in dit geval nog een beetje extra, want ook wij kunnen ons geld maar één keer uitgeven.

Martijn en ik hebben de aankondiging van de iPad Mini (en andere producten) live gevolgd en meteen daarna even met elkaar gebeld en de eerste indrukken besproken. Het belangrijkste dat ik me daarvan herinner is dat we die nieuwe iMac wel heel mooi vonden, en dat de prijs van de iPad Mini ons tegenviel.

Ik heb diezelfde avond al een artikel geschreven over de prijs in vergelijking met de concurrentie en nu we een paar dagen verder zijn (en één nieuwe iPad Mini in bestelling) wil ik een paar overwegingen die we tijdens onze discussies over de iPad Mini ook met jullie delen. Overwegingen waarom wij denken dat de iPad Mini misschien wel iets meer geld waard is dan de concurrentie, en overwegingen waarvan wij verwachten dat consumenten die ook maken.

Het is een iPad en iPads draaien op iOS

Het risico dat we in herhaling vallen wordt met de dag groter, want het is een feit dat iOS meer en betere tablet apps heeft dan het Android platform. Voor smartphones is het gat tussen het aanbod op beiden platformen een stuk minder gapend. Op het moment dat ik dit stukje tik heb ik 160 apps geïnstalleerd staan op mijn iPad. De enige app die ik regelmatig gebruik en die niet geoptimaliseerd is voor iPad is de NOS.nl app. Die ziet er dan ook een stuk minder mooi uit op mijn iPad, het lijkt (en is!) een opgeblazen versie van de iPhone versie. Datzelfde opgeblazen gevoel, of eigenlijk de opgeblazen ‘look and feel’, kom ik binnen Android vaker dan niet tegen, zeker bij niet-spelletjes. Apple heeft niet voor niets hier wat aandacht aan besteed tijdens de presentatie van de iPad Mini.

Wij vinden apps belangrijk omdat een goede app een extra reden kan zijn om je tablet te gebruiken. Meer redenen voor gebruik vertaald zich volgens ons in meer waarde voor je geld.

De iPad Mini wordt door Apple gemaakt

Nu kan het logo mij (en voor Martijn geldt ongetwijfeld hetzelfde) echt niets schelen. Zolang een merk mij niet in de weg zit met hun logo kan mij het niet schelen wie het maakt. Maar een merk kan wel een reputatie opbouwen en zolang ze die reputatie waarmaken is dat voor een bedrijf en voor de consument erg waardevol. Zolang de verwachtingen van een product synchroon lopen met de daadwerkelijk ervaring die het product in praktijk biedt is het logische resultaat dat er veel consumenten tevreden zijn met hun aankoop.

Sommige onderdelen van de iPad Mini zijn niet echt top of the line te noemen. Het scherm is in vergelijking met andere Apple producten en concurrerende tablets van Android niet erg modern meer te noemen en ook de processor is er een uit 2011 in plaats van een uit 2012/2013. Maar wat we geleerd hebben van Apple producten uit het verleden is dat de onderdelen op zichzelf een stuk minder belangrijk zijn dan het totaal van de onderdelen, het eindproduct. Alle iPads (en andere iOS apparaten) zaten altijd bijzonder goed in elkaar. Luxe materialen gecombineerd met bijzonder moderne productietechnieken zorgen voor een prachtig strak eindproduct. De ‘look and feel’ is ontegenzeggelijk premium te noemen.

Net als een luxe auto uitnodigt om een stukje te rijden, een goed toetsenbord uitnodigt meer te tikken en een goede pen uitnodigt meer te schrijven gaat dit ook op voor een tablet. De iPads die ik tot nu toe in bezit heb gehad nodigden zichzelf constant uit om gebruikt te worden.

Nogmaals, meer gebruik vertaald zich volgens ons in meer waarde voor je geld.

Het is een kleine iPad 2

De iPad 2 is een enorm succes voor Apple, al sinds de lancering van dit product. Ook nu wordt de iPad 2 nog steeds verkocht. Het afgelopen jaar hebben wij geen enkel probleem gehad met de iPad 2 aanraden aan potentiële kopers met een budget en kopers die nog geen echte premium toekenden aan het retina scherm. De bouwkwaliteit, het app-aanbod en – niet onbelangrijk – de accuduur waren (en zijn) allemaal goede redenen om de iPad 2 aan te raden.

De iPad Mini is qua hardware een kleinere iPad 2, met een paar belangrijke verschillen. Het scherm heeft dezelfde resolutie als de iPad 2 alleen is de oppervlakte van het iPad Mini scherm kleiner, wat in een hogere pixeldichtheid (PPI) resulteert. En hoewel het geen retina is, is een hogere PPI in onze ervaring wel fijn. De camera’s die op de iPad 2 zitten zijn ronduit ruk. De camera’s die in de iPad Mini zitten zijn een stuk beter en beter te vergelijken met iPhone 4 / 4s camera’s.

De iPad Mini is dus een net iets betere iPad 2. Een iPad 2 die wij met een gerust hart aan iedereen aan durfden te raden. De iPad 2 kost 399 euro en de – net iets betere – iPad Mini kost 70 euro minder.

Maar er zijn goedkopere tablets

Helaas bleek wederom dat Apple niet mee wil doen aan een gevecht de goedkoopste te zijn, het business model laat het gewoonweg niet toe. Er zijn inderdaad goede en goedkopere tablets in dit 7/8 inch segment te vinden maar de twee belangrijkste tablets uit dit segment worden verkocht door bedrijven met een andere manier om geld te verdienen.

 • Google’s Nexus 7 is een prachtig mooi stukje hardware en Android Jelly Bean is een fijn OS (al mag er qua app aanbod nog wel wat gebeuren). Maar Google’s doel is om zoveel mogelijk mensen Android te laten gebruiken ter promotie van hun eigen diensten en belangrijker nog zodat er meer signalen verzameld kunnen worden voor meer gepersonaliseerde reclame. Google wil zelfs zo graag dat je de Nexus 7 koopt dat ze op de hardware verkoop niets verdienen. Volgens Google rekenen ze je alleen de kosten van het apparaat.
 • Amazon’s Kindle tablets zijn ook wel mooi, maar zijn niet eens in Nederland te koop. Maar ook voor de landen waar het ze wel beschikbaar zijn is het model van Amazon ook weer anders. De Kindle tablets zijn een etalage/catalogus voor de Amazon winkel. De Kindle is er dan ook volledig op ingericht je zoveel mogelijk nieuwe content en producten te doen laten kopen. Amazon wilt zelfs zo graag dat je een Kindle koopt dat ze het product onder kostprijs verkopen. De paar tientjes die Amazon investeert per Kindle om de prijs nog lager te krijgen denken ze terug te verdienen door al die aankopen die je via het apparaat kan doen.
 • Overige tablets in het 7 inch segment die de moeite waard zijn om te noemen zijn de 7 Inch Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) en de Acer Iconia Tab A110. De eerste kent een redelijke beschikbaarheid in de Nederlandse winkels maar de Acer ben ik nog niet in het wild tegen gekomen. Beiden zijn interessante tablets maar draaien op het Android besturingssysteem waarvan ik net al een nadeel (overigens niet per se een dealbreaker) heb besproken. Ook design en bouwkwaliteit zijn in mijn ogen niet direct te vergelijken met een iPad of Nexus 7.  Overigens verschillen Martijn en ik hier van mening, Martijn:  “Is dat laatste zo? Galaxy Tab 2 heeft volgens mij een zeer vergelijkbare bouwkwaliteit, alleen geen ‘hd’ scherm en quad-core chip. Wel krijg je bij dit soort tablets dan weer een hdmi/microsd poort.”

Apple is een bedrijf dat zijn geld verdient met de verkoop van hardware, al het andere is er alleen met het doel jou een extra reden te geven die hardware te kopen. Doordat Apple zijn geld verdient met hardware moet er dus een marge bovenop de kosten van productie van zo’n iPad Mini. Aangezien we uit het verleden weten dat de marge die Apple aanhoudt zo’n 30/40 procent is dan kom je al snel ongeveer op een prijs uit die vergelijkbaar is van de Nexus 7 (competitief!) maar plus de marge, maar Apple zegt een iets lagere marge aan te houden voor de Mini en dat maakt dan in mijn ogen de toevoeging van redelijke camera’s mogelijk. Apple is een commercieel bedrijf en als je er logisch over nadenkt wordt het opeens erg lastig een commercieel bedrijf verwijten te maken over het feit dat ze geld willen verdienen. Met al dat verdiende geld zorgt Apple dat ze blijven bestaan en je volgend jaar weer een mooi stukje hardware (met een marge) kunnen verkopen. Om het jaar daarna weer hetzelfde te doen. Dat is Apple’s model. Ik zou graag willen onderschrijven dat dit in mijn ogen een stuk duidelijkere relatie is die je als consument hebt met Apple dan de relatie die je met Google of Amazon hebt. Ik heb echt betere dingen te doen dan mijn constant zorgen te maken over wat er met mijn data gebeurd en/of op welke manier ik gemanipuleerd wordt een aankoop via een advertentie of in store te doen.

Maar 329 euro is gewoon erg veel geld. En hoewel de iPad Mini de goedkoopste Apple tablet tot nu toe is blijft het wat ons betreft door de prijs nog steeds een luxe-product. En luxe-producten moeten erg veel plezier opleveren anders zijn ze zonde van het geld. Om die reden zijn we erg benieuwd naar onze iPad Mini en hopen we dat Apple zijn reputatie ook bij dit product in stand weet te houden.

Meer informatie

Bekijk vooral ook even alle 7 inch tablets (en andere tablets) in onze tablet database. Daar vind je ook alle informatie over en specificaties van de iPad Mini.













 • Delen:

Reacties

 1. Wesley Wearts
  27 oktober, 2012 om 12:31

  Houd je jezelf niet een plank voor de kop? Jij zegt in je artikel dat je meer geld uit wilt geven aan een product zodra het bedrijf in kwestie commercieel is, is dat niet buitensporig idioot? Kun jij mij een goede reden geven om meer geld uit te geven dan in werkelijkheid nodig is? Het argument dat je aandraagt dat je bij Apple niet bang hoeft te zijn dat privégegevens en data worden opgeslagen en worden doorverkocht is klinkklare onzin. Apple heeft in het verleden namelijk diverse rechtszaken gehad die aan de privacywetgeving (het door jouw aangedragen argument) te relateren zijn. Daarnaast neem ik aan dat je ook over enkele gebruikersaccounts beschikt bij verscheidende sociale media? Ook op sociale media worden persoonlijke gegevens opgeslagen en doorverkocht om vervolgens reclame meer te optimaliseren, dit evenals bij zoekmachines en duizenden andere websites. En ook de App Store van Apple is ingericht om winst te maken, is dat niet altijd het doel van een winkel?

  Ik heb de iPad Mini natuurlijk zelf nog niet kunnen testen en ik ben het met je eens dat de iPad Mini best een goede gadget kan zijn maar dan moet de relatief hoge prijs wel ergens aan terug te koppelen zijn. Jobs heeft altijd gezegd dat de hardware minder belangrijk is dan de prestaties van het appraat, dat is misschien wel zo, maar aangezien de tablet over minder actuele, snelle of goede hardware beschikt dan de conurrentie moet de prijs toch ook lager te houden zijn? De productiekosten zijn dan namelijk lager, maar de consumentenprijs hoger, huh!?

  • Sam Rijver
   27 oktober, 2012 om 12:39

   1. Nee ik vind het niet raar dat je een commercieel bedrijf geld betaald voor het product. Ik weet dat ik iets niet bij een non-profit koop.
   2. Google is een advertentieboer, meer dan 90% van hun inkomsten komt vanuit advertenties. Dat is hun business. Apple is een hardware boer, meer dan 90% van hun inkomsten komt vanuit hardware. Dat er privacy gerelateerde problemen zijn met beiden is waar, maar de verhouding tussen het aantal zaken en verschil in business model is zo dat ik me met mijn data bij Apple veiliger voel (niet 100% veilig dus)
   3. Ja ik heb sociale media accounts en ja daar schrijf ik ook stukjes over wat er voor privacy implicaties zijn.
   4. De Apple App store is er in dienst van de hardware, meer redenen om hardware te kopen. De Kindle is er in dienst van de Amazon store. Android is er in dienst van de advertenties.
   5. Productiekosten van iPad Mini liggen ongeveer gelijk, het verschil in businessmodel is alleen dat Apple daar wat op wilt verdienen en Amazon en Google ze ‘weggeven’.

   • Wesley Wearts
    27 oktober, 2012 om 17:56

    Hier mijn tegenargumenten en weerleggingen.
    1. Ik zeg niet dat het raar is dat een commercieel bedrijf geld verdient, het doel is ten slotte winst maken. Maar op het moment dat er vergelijkbare of betere alternatieven op de markt te verkrijgen zijn met een tevens lager prijskaartje, is het toch idioot om meer geld uit te geven? Op deze manier stimuleer je prijsstijgingen want de consument is toch wel zo gek om ergens een groot geldbedrag voor neer te leggen. Het enige waarvoor jij betaald is dat de zogenaamde ‘grote mannen’ nog groter kunnen worden kijkend naar kapitaal en geldbezit.

    2 Het klopt dat vooral Google inkomsten gegenereerd door het weergeven van advertenties en Apple met hardware maar de aan veiligheid gerelateerde problemen zijn zowel bij Google als Apple aanwezig. De problemen doen zich voornamelijk of alleen voor bij diverse applicaties, deze apps lekken gegevens uit naar externe bedrijven en maatschappijen. Het gaat hier zoals gezegd om externe bedrijven en maatschappijen, het is niet Google die hier haar winst uithaald, bovendien is Android open-software.

    3. Het feit dat applicaties gegevens uit lekken is niet per se te verhalen op Google (Android) of Apple (iOS), zij zijn vaak niet de ontwikkelaars van de applicaties betreffende. Maar ook mensen die niet beschikken over een device draaiend op Android of iOS hebben te maken met overschrijding van de privacywetgeving. Sociale media, zoekmachines, datingsites, downloadsites en zelfs nieuwsplatformen zijn evengoed schuldig, dat betekent dat je pas zeker bent van een veilige waarborging van persoonlijke gegevens zodra je NIET met internet in verbinding staat.

    4. Hoezo is de App Store er in dienst van de hardware? Apple biedt de vele applicaties aan en maakt er per verkochte applicatie een hoeveelheid winst op, dit evenals bij Google Play en de Amazon Store. En inderdaad sommige applicaties vereisen extra hardware maar deze applicaties zijn niet alleen te vinden in de App Store. En waar vind jij advertenties in Google Play?

    5. Google geeft de tablet in feite niet weg maar gaat er vanuit dat men aankopen doen in Google Play, op het moment dat men eerlijk aan betaalde applicaties, muziek en films komt maakt Google toch winst. Amazon geeft de tablets helemaal niet weg want die hebben een winst van +/- 46 dollar per verkochte Kindle.

   • Sam Rijver
    27 oktober, 2012 om 18:20

    Je leest het denk ik allemaal niet zoals ik bedoel, het gaat mij er niet om dat je een iPad Mini moet gaan kopen van mij omdat het beter is dan de rest. Het is een verklaring waarom de prijs anders is dan die van bedrijven die het product met een ander businessmodel aanbieden.

    1. Ik zie het als vlees bij de slager kopen. Ik wil graag een kwaliteits product en heb daar geld voor over, zodat er winst gemaakt wordt en ik volgende week nog steeds een kwaliteitsproduct kan kopen. Ik kan dan ook ‘betere’ of goedkoper vlees bij de supermarkt halen, vlees waar minder marge op zit maar dan weet ik wel dat de supermarkt op andere manieren geld aan me probeert te verdienen. Door de manier waarop de paden en displays bij de kassa ingericht zijn.
    2. en 3. Ik zeg nergens dat er geen privacy implicaties op beiden platformen zijn, en inderdaad hebben developpers daar een belangrijke rol in. Mocht je daar toch op door willen hameren dan zou ik zeggen dan Apple hier in het voordeel is door de – vergaande – controle die ze uitoefenen over wat er wel en niet op hun platform kan en mag.
    4. Ik zie niet hoe ik dit nog beter uit kan leggen. Alles wat via App Store wordt gekocht is een welkom extraatje voor Apple en ze vinden goede apps fijn omdat het mensen goede redenen geeft Apple hardware te kopen. Voor Google geldt hetzelfde, met als verschil dat het goede reden geeft het apparaat te gebruiken en daardoor Google in staat te stellen signalen te verzamelen en advertenties aan te bieden. De kindle is een grote reclame op zichzelf voor de store.
    5. Lol onzin. http://www.bbc.co.uk/news/technology-19907546

 2. TomB
  28 oktober, 2012 om 7:55

  Allemaal leuk en aardig maar voor de doorsnee tablet gebruiker die meer en meer op de centjes let is de Ipad mini veel en veel te duur het enige voordeel dat ik heb kunnen ontdekken is dat de mini 2 camera’s heeft dat zou de Nexus 7 ook moeten hebben dan weet ik zeker dat het een nog groter succes wordt dan het nu al is, maar ja Apple is nou eenmaal Apple en dus arrogant en denkt dat het kopers publiek alles maar blijft slikken, niet dus, kijk naar de beurskoers de laatste dagen deze is dalende na de introductie van de Ipad mini ,geen vertrouwen dus in het product!!!

  • Sam Rijver
   28 oktober, 2012 om 8:34

   We zullen zien. Ik ben het er helemaal mee eens dat de prijs voor veel mensen niet haalbaar is. Het is en blijft een luxe product.

   Maar binnen 20 minuten was de eerste ronde alweer uitverkocht en zoekvolume en traffic op deze site wijzen erop dat mensen, ondanks de prijs, enorm geïnteresseerd zijn in de iPad mini.

   De beurskoers heeft volgens mij weinig met de Mini te maken en meer met de standaard Buy on the rumor, sell on the news te maken en de (record maar onder verwachting) kwartaalcijfers die Apple heeft gepubliceerd.

   Ik ben erg benieuwd hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen, het zal me niets verbazen als ook deze iPad weer alle records gaat breken.

 3. Anita
  28 oktober, 2012 om 11:06

  Mijn redenen om nu (nog) geen iPad mini te kopen is dat ik bang ben dat Apple over een half jaar ofzo alsnog een mini uitbrengt met Retina scherm en modernere specs zoals van de iPad 3/4 en dat ik voor die €329 dus al weer heel snel met een verouderd product zit. Hoe groot is die kans denken jullie?

  • Sam Rijver
   28 oktober, 2012 om 11:09

   Ik verwacht eerder dat Apple eens per jaar deze lijn gaat updaten en dan nog weet ik niet hoe groot de kans is dat het bij de volgende revisie al zover is dat er een retina scherm inkomt. Dat de iPad Mini ooit een retina scherm gaat krijgen lijkt me onvermijdelijk. Hoelang Apple Retina blijft gebruiken om hun premium product aanbod te differentiëren weet ik niet (iPad Mini vs iPad Retina, Macbook vs Retina Macbook, iPod Touch vs iPod Touch Retina).

 4. Marion
  05 november, 2012 om 15:49

  Stelletje zeurdozen, de iPad Mini is een uitstekend product. In plaats van tot in den treure de specificaties te vergelijken met die van andere tablets, kun je er ook gewoon eens eentje proberen. Dan blijkt al snel dat de gehele beleving van zowel de hardware als de software bij Apple vele malen prettiger is dan bij die van de concurenten. De Mini is gemaakt van hoogwaardige materialen en ondanks de ‘verouderde’onderdelen blaast hij veel andere tablets helemaal weg. Bovendien; hoe snel moet het allemaal zijn? Internet, een eenvoudig spelletje en email werken perfect op het ding. Je kunt er ook nog boeken op lezen etc, etc. De iPad Mini is echt een super gaaf apparaat en veel draagbaarder dan de voorgaande grote versies. Een verademing als je het mij vraagt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.