Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iPad Mini: Verguld geschut in de strijd om markt voor kleinere tablets

Geschreven door
Geplaatst op23 oktober 2012, 22:44 CategorieApple

Apple’s nieuw iPad Mini is vanavond dan eindelijk aangekondigd. Natuurlijk heeft Martijn het allemaal weer netjes op een rij gezet, te lezen in dit artikel. Een kleinere en lichtere iPad, die volgens ‘ons’ de concurrentie aan zou moeten gaan met kleinere Android tablets. Maar dacht Apple daar anders over?

De markt voor kleinere tablets lijkt het afgelopen jaar flink gegroeid te zijn en is uitgegroeid tot een belangrijk strijdveld in de tablet oorlog. Belangrijk omdat deze kleinere tablets veelal gekocht worden door consumenten die voor het eerst een tablet kopen. Als je eenmaal een tablet hebt ga je muziek, boeken, media en apps kopen. Door die aankopen maakt de consument de verbinding met het gekozen platform sterker, het wordt immers steeds lastiger/duurder om over te stappen. Een tweede aankoop volgt dus logischerwijs binnen hetzelfde platform, mits de gebruiker tevreden was natuurlijk. Aangezien Android en iOS in basis niet zo gek veel meer van elkaar verschillen lijkt het er niet echt op dat er veel mensen echt ontevreden zijn over Android of iOS. Belangrijk dus voor Apple en Google om te zorgen dat die eerste aankoop binnen hun ecosysteem gedaan wordt.

Ook tijdens de presentatie van de iPad Mini maakte Apple het duidelijk dit als directe concurrent te zien van Google’s Nexus 7. Waar Apple normaal gezien met technische specs de concurrenten voor aap probeert te zetten moesten ze zich nu beperken tot twee onderdelen. De bouwkwaliteit van de iPad Mini is namelijk – volgens Apple en eerste indrukken – een stuk beter dan die van de Nexus 7, vooral door de knappe productietechnieken en luxe materialen die Apple gebruikt. En Apple heeft een veel groter aanbod aan voor tablet formaat schermen geoptimaliseerde apps. Vooral op dit laatste zal Apple erg gaan moeten drijven, want in veel vergelijkingen zal Nexus 7 het makkelijk gaan winnen.

In de onderstaande grafiek zie je – in mijn ogen – twee belangrijke elementen van zo’n vergelijking:

  • Prijs: De iPad Mini is zo’n 32% duurder dan de Nexus 7 en Samsung Galaxy Tab 2 (7.0). De Tab 2 (7.0) heeft alleen maar 8GB geheugen. De Nexus 7 komt nu nog met 16GB maar vanaf november gaat dat de Nexus 7 geleverd worden met 32GB. De iPad Mini 32GB is dan zo’n 72% duurder!
  • Schermgrootte: Door de luxe productietechnieken en materialen kan Apple het hier wel eens winnen. De Mini, Nexus 7 en Tab 2 (7.0) zijn ommenabij even groot qua formaat maar Apple heeft met 7.9 inch 3:2 duidelijk het grootste scherm. Het is ongeveer een derde extra scherm oppervlak dat beschikbaar is. Maar:
  • PPI: Apple heeft zich in laatste generaties iPad en iPhones zich graag voor laten staan op het gebied van pixeldichtheid. Meer pixels op een scherm zorgen voor scherpere teksten en mooie afbeeldingen. De iPad Mini is het enige Apple product dat in 2012 geïntroduceerd is zonder een retina display. Met 1.024 x 768 pixels heeft de iPad Mini een PPI van 163. De Nexus 7 heeft een scherm met een 30% hogere PPI. Apple heeft ons geleerd dat dit dus een beter scherm is, waar je fijner op kan lezen en plaatjes kijken.

Qua specs en scherm zijn de keuzes allemaal verwacht, ik heb daar regelmatig ook zelf over gespeculeerd. De keuze om de processor van de iPad 2 te gebruiken is logisch en zal prima voldoen qua snelheid. De iPad 2 is geen slome tablet en de pixels die de iPad Mini moet aansturen vroegen niet om de A5x van de iPad 3 of om de A6x van het nieuwe vlaggenschipmodel, de vierde generatie iPad (new new iPad). Deze keuze levert ook een mooi schaalvoordeel op voor Apple, wat weer goed is voor de marges. Een andere keuze die eenzelfde voordeel met zich meebrengt is die keuze van het scherm. Nu de iPhone 3Gs niet meer te koop is kan Apple de capaciteit die daar vrijgekomen is gebruiken om dezelfde schermen in dubbel formaat in beide dimensies uit te snijden, voila iPad Mini scherm. Apple’s investeringen in het productieproces zorgen er ongetwijfeld voor dat dit het goedkoopste scherm is dat Apple in de hele moderne iOS lijn verwerkt heeft (inclusief die van de nieuwe iPod touch). Hoewel de kosten van twee belangrijke elementen van de iPad Mini dus redelijk gedrukt konden worden is de prijs van de iPad Mini dus niet schokkend laag.

Nog even terug naar de pixels, want komt qua pixels wel heel er goed uit, doordat deze precies overeen komen met de eerste en twee generatie iPad draaien alle voor iPad gemaakte apps zonder enige aanpassing perfect op de iPad Mini. Echte angst dat de knoppen en touch-targets te klein worden is overbodig, de targets voldoen door deze keuze ook nog aan Apple’s minimale eis van 44px.

Maar in vergelijkingen zal de dual-core A5 chip minder lijken dan de quad-core Tegra 3 chip, de pixeldichtheid is de minste van alle drie (als is het close met de Galaxy Tab 2 (7.0)) en de prijs is verreweg het hoogst. Apple zal het moeten hebben van het aanbod van apps en de bouwkwaliteit (het luxe gevoel) van het apparaat om consumenten te overtuigen hun eerste tablet aankoop bij Apple te doen. Om daarna veel apps, muziek, boeken en meer te gaan kopen via iTunes. Om zo voor de toekomst hun volgende aankoop bij Apple veilig te stellen. Ik weet niet of look-and-feel en het app aanbod genoeg is om de kleine tablet (eerste koper) markt voor zich te winnen.

(Natuurlijk proberen wij zo snel mogelijk een iPad Mini in handen te krijgen voor een uitgebreide review.)

  • Delen:

Reacties

  1. Wesley Wearts
    24 oktober, 2012 om 19:57

    Een in mijn ogen tegenvallend product. De Nexus 7 beschikt over een hoger resolutie scherm en dit ook nog verdeeld over een kleiner oppervlak, snellere processor en een heel wat lagere prijs. Daarnaast vind ik de argumenten die Apple aandraagt die beweren dat de Mini beter zou zijn dan de Nexus 7 (directe concurrent) wat ondermaats. De bouwkwaliteit van de Nexus 7 is niet per definitie slechter omdat deze van kunststof gemaakt is, beide materialen hebben hun voor -en nadelen. Daarnaast heeft ook Android een zeer grote keus aan applicaties die geoptimaliseerd zijn voor tablets. Het iets grotere aanbod van applicaties bij Apple zou mij althans niet over de streep trekken.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.