iPad Mini: Verguld geschut in de strijd om markt voor kleinere tablets

23 oktober 2012 3 Minuten 1 Reacties
iPad-Mini-4

Apple’s nieuw iPad Mini is vanavond dan eindelijk aangekondigd. Natuurlijk heeft Martijn het allemaal weer netjes op een rij gezet, te lezen in dit artikel. Een kleinere en lichtere iPad, die volgens ‘ons’ de concurrentie aan zou moeten gaan met kleinere Android tablets. Maar dacht Apple daar anders over?

De markt voor kleinere tablets lijkt het afgelopen jaar flink gegroeid te zijn en is uitgegroeid tot een belangrijk strijdveld in de tablet oorlog. Belangrijk omdat deze kleinere tablets veelal gekocht worden door consumenten die voor het eerst een tablet kopen. Als je eenmaal een tablet hebt ga je muziek, boeken, media en apps kopen. Door die aankopen maakt de consument de verbinding met het gekozen platform sterker, het wordt immers steeds lastiger/duurder om over te stappen. Een tweede aankoop volgt dus logischerwijs binnen hetzelfde platform, mits de gebruiker tevreden was natuurlijk. Aangezien Android en iOS in basis niet zo gek veel meer van elkaar verschillen lijkt het er niet echt op dat er veel mensen echt ontevreden zijn over Android of iOS. Belangrijk dus voor Apple en Google om te zorgen dat die eerste aankoop binnen hun ecosysteem gedaan wordt.

Ook tijdens de presentatie van de iPad Mini maakte Apple het duidelijk dit als directe concurrent te zien van Google’s Nexus 7. Waar Apple normaal gezien met technische specs de concurrenten voor aap probeert te zetten moesten ze zich nu beperken tot twee onderdelen. De bouwkwaliteit van de iPad Mini is namelijk – volgens Apple en eerste indrukken – een stuk beter dan die van de Nexus 7, vooral door de knappe productietechnieken en luxe materialen die Apple gebruikt. En Apple heeft een veel groter aanbod aan voor tablet formaat schermen geoptimaliseerde apps. Vooral op dit laatste zal Apple erg gaan moeten drijven, want in veel vergelijkingen zal Nexus 7 het makkelijk gaan winnen.

In de onderstaande grafiek zie je – in mijn ogen – twee belangrijke elementen van zo’n vergelijking:

  • Prijs: De iPad Mini is zo’n 32% duurder dan de Nexus 7 en Samsung Galaxy Tab 2 (7.0). De Tab 2 (7.0) heeft alleen maar 8GB geheugen. De Nexus 7 komt nu nog met 16GB maar vanaf november gaat dat de Nexus 7 geleverd worden met 32GB. De iPad Mini 32GB is dan zo’n 72% duurder!
  • Schermgrootte: Door de luxe productietechnieken en materialen kan Apple het hier wel eens winnen. De Mini, Nexus 7 en Tab 2 (7.0) zijn ommenabij even groot qua formaat maar Apple heeft met 7.9 inch 3:2 duidelijk het grootste scherm. Het is ongeveer een derde extra scherm oppervlak dat beschikbaar is. Maar:
  • PPI: Apple heeft zich in laatste generaties iPad en iPhones zich graag voor laten staan op het gebied van pixeldichtheid. Meer pixels op een scherm zorgen voor scherpere teksten en mooie afbeeldingen. De iPad Mini is het enige Apple product dat in 2012 geïntroduceerd is zonder een retina display. Met 1.024 x 768 pixels heeft de iPad Mini een PPI van 163. De Nexus 7 heeft een scherm met een 30% hogere PPI. Apple heeft ons geleerd dat dit dus een beter scherm is, waar je fijner op kan lezen en plaatjes kijken.

Reacties (1)