Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Maak je Android tablet geschikt voor kinderen met apps en instellingen

Geschreven door
Geplaatst op5 oktober 2012, 14:12 CategorieAndroid

We hebben al verschillende kindvriendelijke Android tablets voorbij zien komen de afgelopen maanden, maar niet iedereen wil een tablet speciaal voor kinderen aanschaffen. Daarbij gaan kinderen uit zichzelf al snel aan de slag met je tablet wanneer deze eenvoudig voor het grijpen ligt. Er zijn verschillende mogelijkheden om je tablet geschikt te maken voor kinderen.

Als ouder wil je natuurlijk de controle houden over waar je kind toegang tot krijgt en wat je kind allemaal wel en niet mag zien of doen. Er zijn diverse instellingen binnen Android die je kunt aanpassen om de mogelijkheden binnen het besturingssysteem te beperken voor kinderen. Ook kun je applicaties downloaden die een afgeschermd systeem voor kinderen opzetten. In dit artikel bespreek ik een aantal mogelijkheden.

Instellingen aanpassen

Als je niet wilt dat kinderen toegang hebben tot je tablet wanneer deze op een onbewaakt moment voor het grijpen ligt dan kun je het apparaat simpelweg beveiligen middels een wachtwoord. Hiervoor ga je naar de instellingen van je tablet en volgt de onderstaande stappen.

 • Onder het kopje ‘Persoonlijk’ vind je de optie ‘Beveiliging’.
 • Binnen deze optie kies je voor ‘Schermvergrendeling’.
 • Hier kun je kiezen uit ‘geen’, ‘vegen’, ‘Face Unlock’ (Android 4.0 of hoger), ‘Patroon’, ‘PIN’ en ‘Wachtwoord’.
 • Kies een van deze beveiligingsmogelijkheden om je tablet te ontgrendelen. Let wel dat ‘geen’ en ‘vegen’ geen of nauwelijks beveiliging bieden.

Met Face Unlock kun je de tablet middels het tonen van je gezicht laten ontgrendelen. Deze mogelijkheid werkt redelijk goed, maar de andere opties zijn veiliger. Met ‘patroon’ kies je een patroon door punten met je vingers te verbinden. PIN en wachtwoord spreken voor zich; een pincode of een woord.

Google Play Store

Wanneer een kind wel met je tablet kan/mag spelen wil je natuurlijk niet dat er zomaar van alles gedownload kan worden. Daarom is het verstandig de instellingen van de Google Play Store aan te passen. Open hiervoor de Play Store app en ga naar de instellingen. Hier vind je de optie ‘inhoudsfiltering’. Binnen deze optie kun je aangeven welke apps categorieën wel of niet gedownload kunnen worden. Wil je dat er helemaal niks gedownload kan worden dan kun je bij de optie ‘Pincode instellen of wijzigen’ een code instellen die gebruikt moet worden voor het downloaden van apps.

Bescherming middels apps

Als je jouw kinderen wel toegang wilt geven tot de tablet maar hetgeen ze kunnen doen wilt beperken zijn er verschillende mogelijkheden die je middels applicaties kunt toevoegen aan je tablet. In de Google Play Store zijn een groot aantal applicaties te vinden die je de mogelijkheid bieden te controleren wat kinderen doen op de tablet. Hieronder vind je drie applicaties die uitgebreide mogelijkheden bieden.

Famigo Sandbox

Famigo Sandbox is een van de meest uitgebreide en tegelijkertijd eenvoudige applicaties om je tablet optimaal in te richten voor kinderen. Zo biedt de app de mogelijkheid om applicaties te selecteren die je kind wel en niet mag zien, kun je algemene instellingen aanpassen zodat er geen in-app aankopen gedaan kunnen worden en kan een kind niet buiten de beveiligde ‘sandbox’ gaan. De applicatie biedt zelfs de mogelijkheid om automatisch applicaties te selecteren die geschikt zijn voor kinderen en je kunt via een knop direct voor kinderen geschikte applicaties vinden in de Google Play Store. Daarbij kunnen kinderen in een verlanglijstje aangeven welke apps ze graag zouden willen gebruiken. Als ouder kun je hier vervolgens wel of geen toestemming voor geven. Het mooie van dit alles is dat de applicatie gratis te gebruiken is.

Smart App Protector

Smart App Protector is een iets minder uitgebreide applicatie dan Famigo Sandbox maar biedt wel een interessante functie en is ook gratis. Je kunt namelijk alle geïnstalleerde applicaties beschermen middels een wachtwoord of patroon. Dat kan dus voornamelijk interessant zijn wanneer je het geen probleem vindt dat kinderen in de standaard Android interface werken, maar beperkte toegang tot applicaties mogen hebben. Je kunt deze wachtwoorden ook voor een bepaalde tijd inschakelen, bijvoorbeeld tussen 09.00 en 18.00. Daarnaast beschikt de app over functies om het automatisch uitschakelen van het scherm wanneer een app openstaat uit te zetten en kun je het automatisch draaien van het scherm vergrendelen.

Safe browser / Mobicip Safe browser

Wanneer je ook of alleen de browsertoegang wilt beperken dat is Safe browser een interessante gratis applicatie. Je kunt een wachtwoord instellen voor het gebruik van de browser, maar voor de rest werkt de app nagenoeg automatisch. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van een database die bijhoudt welke website inhoud bevatten die niet geschikt is voor kinderen. De browser herkent websites en zoekt in de database of de content geschikt is voor een kind. Vervolgens wordt toegang gegeven of geweigerd.

Wil je wat meer mogelijkheden dan kun je voor de Mobicip Safe Browser kiezen. Deze app kost je 3,81 euro maar biedt je als ouder meer controle. Zo kun je leeftijdsfilters, tijdsrestricties en niet toegestane websites instellen. Ook deze browser houdt via eigen filters en een database bij welke websites bekeken mogen worden door kinderen. Zelfs YouTube video’s worden gescand op kind onvriendelijke content. Daarnaast kun je een uitgebreid rapport krijgt over wat je kind tijdens het browsen allemaal heeft uitgespookt. Niet geheel onbelangrijk is dat de browser eenvoudig te gebruiken is voor kinderen.

Heb je zelf nog tips om je Android tablet kindvriendelijker te maken? Laat het weten in een reactie onderaan dit artikel.

 • Delen:

Reacties

 1. dave
  30 maart, 2013 om 7:50

  Beste,

  Om een tablet kindvriendelijk te maken bestaat er een app die zoodles heet. Deze is een veilige omgeving voor kinderen met een parent dashboard.

 2. Carola
  10 december, 2013 om 17:20

  Op de tablet van mijn zoon heb ik de “inhoudsfiltering” geactiveerd met een pincode.
  U raadt het al…. pincode kwijt.

  Iemand enig idee hoe dit toch te omzeilen is, zonder terug te zetten naar fabrieksinstellingen?

  • Thera
   05 mei, 2014 om 8:53

   Ik heb het zelfde probleem al een oplossing gevonden?
   wij hebben een Samsung kids tab…hij is zo goed beveiligd dat ik er niet in kan…

   Iemand een oplossing..please

   • m
    05 maart, 2015 om 19:04

    Ik heb google helpdesk gebeld. Die hebben het voor me opgelost en gezorgd dat ik een niewe pincode kon instellen. Heb een samsung tablet.

 3. Niels
  28 mei, 2014 om 14:54

  Hallo,
  Ik zou zeggen: een nieuw account aanmaken nadat je het bestaand account hebt verwijderd. Alle instellingen zouden dan weer standaard moeten zijn

  Verder heb ik zelf ook een vraag: (hoe) is het mogelijk intenetrestricties in te stellen (dus op b.v. leeftijd of classificering van internetpagina’s) op een tabletPC?

 4. frederic
  30 april, 2015 om 7:58

  wij hebben een AKAI kids tablet gekocht (ATAB701YB) ik heb de you tube app geinstalleerd omdat onze dochter daar graag naar k3 en anderen naar kijkt maar als ik de app open krijg ik de melding: ” google play servises dat vereist is voor aantal van uw applicaties wordt niet ondersteund door uw apperaat” wat kan ik hier aan doen?

 5. teis egelie
  20 oktober, 2015 om 20:59

  ik kan op mijn tablet niet in stellen als wachtwoord (geen)
  wat moet ik doen?

 6. Cas
  23 juli, 2016 om 14:52

  Hallo,

  Als mijn kinderen iets kijken mijn telefoon, zitten ze soms per ongelijk aan het scherm. Kans bestaat dat ze dan uit de applicatie gaan.

  Is er een app/instelling dat ze iets kunnen kijken op het scherm, maar wanneer ze het scherm aanraken er een ongrendelingscode ingevoerd moet worden?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Cas

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.