Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft maakt prijs Surface voor Windows RT tablet bekend: Vanaf 499 dollar

Geschreven door
Geplaatst op16 oktober 2012, 14:04 CategorieHardware

Vanmorgen doken er al advertenties op die deden vermoeden dat Microsoft vandaag de prijs van de Surface tablets bekend zou maken. En, inderdaad, de softwaregigant heeft zojuist de Surface voor Windows RT variant online geplaatst waardoor de eerste bestellingen geplaatst kunnen worden. De prijs valt helaas wat tegen; 499 dollar voor de 32GB versie zonder keyboard cover.

Prijs Surface voor Windows RT

Op de website van Microsoft (in de VS) is de Surface voor Windows RT reeds te bestellen voor een prijs van 499 dollar. Het gaat dan om de 32GB variant zonder een Touch of Type Cover. De 32GB versie met zwarte Touch Cover kost 599 dollar en de 54GB variant met Touch Cover is te bestellen voor 599 dollar. Ook kan de Touch Cover los gekocht worden voor 119,99. Dan heb je de keuze uit de kleuren wit, rood, zwart, blauw, en paars. De Type Cover met fysiek keyboard kan voor 129,99 dollar besteld worden en is alleen in het zwart leverbaar.

Surface voor Windows RT

De Microsoft Surface voor Windows RT is een 10.6 inch tablet die draait op een Tegra 3 quad-core processor en beschikt over het Windows RT besturingssysteem. Verder is de tablet uitgerust met een microSD card reader, Bluetooth, USB en HDMI aansluitingen en een ingebouwde kickstand.

Meer informatie over de Touch en Type cover en alle specificaties van de tablet zelf vind je op de productpagina van de Surface voor Windows RT.

Surface voor Windows 8 Pro

Microsoft zal later dit jaar ook de Surface voor Windows 8 Pro lanceren. Deze variant beschikt over een Intel processor en draait op het Windows 8 Pro besturingssysteem. De prijs voor dit model is nog niet bekendgemaakt maar zal naar verwachting richting de 899 dollar of hoger gaan.

Tegenvaller?

De vraag is nu natuurlijk of dit de prijs is die we verwacht hadden. Het antwoord hierop is “Nee, niet echt”. Kijkend naar alle geruchten en uitspraken van Microsoft leek een prijs van 399 dollar of 499 dollar (inclusief Touch/Type Cover) het meest waarschijnlijk. Deze prijzen zouden ervoor zorgen dat Surface voor Windows RT tablet een stuk goedkoper zou zijn dan de concurrentie en daardoor erg interessant zou zijn. Aangezien Windows 8 tablets vooral interessant zijn met keyboard zal 599 dollar de prijs zijn waar we naar moeten kijken. Helaas dus geen stunt van Microsoft wat betreft de prijs.

Voor 599 dollar koop je echter ook een ASUS Vivo Tab (zonder dock) of een Acer Iconia Tab W510. Het verschil is dus een stuk kleiner dan verwacht en daarom valt het wat tegen. Aan de andere kant, als we kijken naar de 32GB iPad vs de Surface voor Windows RT (zonder keyboard cover) dan is de tablet van Microsoft een stuk goedkoper. Wel moet daarbij gezegd worden dat het ecosysteem van Apple natuurlijk verder ontwikkeld is en Windows voornamelijk op de productieve gebruiker gericht is. Ook qua Android tablets ligt de Surface voor Windows RT dicht in de buurt van de high-end modellen als de Acer Iconia Tab A700, Huawei MediaPad 10 FHD en de ASUS Transformer Pad Infinity.

Nederland

Nederlandse prijzen en lanceerdata zijn nog niet bekendgemaakt. Wel werd deze week duidelijk dat Microsoft de tablets ook in Europa lanceert. In Frankrijk is de softwaregigant namelijk reeds begonnen met de promotie.

Update: De Europese prijzen zijn inmiddels ook bekend. Nederland zit helaas niet bij de eerste landen waar de Surface tablet te koop zal zijn.

Via: The Verge

 • Delen:

Reacties

 1. Woout
  16 oktober, 2012 om 14:16

  Veel te duur, leuk geprobeerd leek veelbelovend. Je ziet maar dat Microsoft nooit iets goed kan doen haha.

  • Martijn Chel
   16 oktober, 2012 om 14:27

   Mee eens, echt jammer dit. Had toch hoge verwachtingen. Helaas.

  • Andre Woons
   16 oktober, 2012 om 14:49

   Mee eens, al moeten we natuurlijk wel de eerste verkoopcijfers afwachten. Microsoft had er beter aan gedaan om de prijs te drukken om zo het ecosysteem van Windows 8 sneller te laten groeien.

   • Martijn Chel
    16 oktober, 2012 om 14:53

    Verkopen zullen wel ok zijn, maar ik had een aantrekkelijkere prijs verwacht.

 2. laurens
  16 oktober, 2012 om 15:48

  Pff best veel geld..
  Maar aan de andere kant, je hebt een tablet mét toetsenbord voor de prijs van een ipad, dan kun je hetzelfde, maar ook volwaardige games en Microsoft Office.

  De prijzen zijn vaak hetzelfde in euros, is dat nu ook zo? En ik had volgens mij gelezen dat via een Chinese leverancier ze ook op de 26e in Nederland zouden komen?

  • Martijn Chel
   16 oktober, 2012 om 16:02

   Daar heb je helemaal gelijk in. De prijs is best ok hoor, maar door alle geruchten en uitspraken was de verwachting dat de prijs lager zou zijn.
   Je krijgt veel moois voor 599 dollar, dat sowieso.
   Vaak wordt de prijs letterlijk in euro’s overgenomen. Of dat nu ook gaat gebeuren weet ik niet, maar verwacht het wel.
   Ik heb nog nergens gelezen dat de definitief naar NL komen, via Microsoft of een andere leverancier.

  • Sam Rijver
   16 oktober, 2012 om 19:03

   Volwaardige games heb je toch alleen maar bij de Intel versies. Of zijn vallen metro apps ook onder die noemer?

   • Martijn Chel
    16 oktober, 2012 om 19:14

    Nou, je hebt straks dus apps (games) die op beide versies goed en volledig draaien. Als we het puur over huidige Windows games hebben heb je gelijk.

 3. Jortje
  16 oktober, 2012 om 19:11

  Bah. Toegegeven dat het goedkoper is dan de nieuwe iPad en de andere W8 RT tablets, maar ik voel me wel teleurgesteld. Naar mijn zin is het te duur.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.