Microsoft Surface: 500 euro voor een speeltje?!

17 oktober 2012 4 Minuten 26 Reacties
Surface-tablet-pers

Gisteren heeft Microsoft de prijzen van de Surface voor Windows RT tablet bekend gemaakt. Als we het makkelijk houden en ons tot dollars beperken is het 499 dollar voor de 32GB Surface voor Windows RT tablet, 599 dollar voor de 32GB tablet + Touch Cover (keyboard). Mijn eerste reactie was ietwat teleurgesteld.

Nu ik er een dag over na heb kunnen denken heb ik een beter idee waar dat teleurgestelde gevoel vandaan komt. Dat ik andere verwachtingen had dan Microsoft is natuurlijk niet zo heel raar, maar de discrepantie geeft wel weer dat Microsoft de verwachtingen niet zo gemanaged heeft. Er waren immers geruchten dat de Surface RT tablet die prijzen tussen de 199 dollar (!) en 799 dollar (!!) ‘beloofden’. Een stil Microsoft gaf iedereen de kans een eigen voorkeur binnen dat spectrum te kiezen, en als Nederlander mag het geen verassing zijn welke kant ik op neigde.

Maar prijzen die te mooi om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Eigen schuld, dikke bult. Maar naast mijn eigen gierigheid is er nog een factor die meegespeeld heeft bij het vormen van mijn verwachtingen voor de Surface voor Windows RT prijsstelling: De manier waarop tot nu toe door Microsoft (en fans) gecommuniceerd is over de Windows 8 tablets. Ik denk dat het volgende iedere frequente lezer bekend voorkomt:

Windows 8 is niet alleen voor consumptie van content maar vooral ook voor creatie van content. Het is een productief apparaat. Maak je geen zorgen over apps, door de lange geschiedenis en populariteit van het Windows OS is er voor bijna alles wat wat beschikbaar. Windows 8 is voor de professional en pro-sumer die graag wat doet/maakt!

Als je dan de marketing afbeeldingen van de Surface en alle andere Windows 8 tablets zou bekijken – onze tablet database is daar handig voor – zie je dat bijna alle Windows 8 tablets inclusief toetsenbord afgebeeld worden. De combinatie tussen de boodschap en de plaatjes communiceerde in mijn beleving dat iOS en Android tablet er voor de fun zijn. Voor consumptie. Als een soort speeltje. Windows 8 is voor de professional.

Maar de prijzen zijn nu bekend en de 499 dollar (479 euro) zijn voor de Surface tablet die op Windows RT draait, zonder toetsenbord. Windows RT is de versie van Windows 8 die speciaal en alleen voor tablets is, zonder de ondersteuning voor .exe apps (noemen we dat eigenlijk niet gewoon nog ouderwets software?) en dus zonder toetsenbord. Microsofts versie van het ‘speeltje’. Maar wel een speeltje waar nog lang niet zoveel apps voor beschikbaar zijn als voor iOS en Android.

Ik had door de boodschap verwacht dat het juist de Intel versie van de Surface tablet zou zijn die prijs-competitief was met de iPad en de luxere Android tablets. Of op z’n minst dus gehoopt. Want in de productiviteit/professionaliteit van Windows 8 zat toch immers de toegevoegde waarde? Een tablet die omennabij net zo duur is als een iPad maar waar je ook nog echt iets mee kan.

De Surface voor Windows RT tablet met een toetsenbord cover kost 599 dollar maar biedt nog steeds geen ondersteuning voor legacy softwate (.exe). Die Surface voor Windows 8 Pro (Intel versie) doet dat natuurlijk wel. Maar die versie heeft een beter scherm (hogere resolutie), een Intel processor, begint bij 64GB geheugen en komt met een stylus pen. Dure componenten die er zomaar eens voor kunnen zorgen dat de Intel Surface 250 tot 350 euro duurder kan zijn dan de Surface voor Windows RT. Alles tot 400 dollar extra zou mijn niet (meer) verbazen in ieder geval.

Dat maakt de Intel versie dus ergens tussen de 800 en 1000 euro, een hele berg geld. Prijzen waarmee je concurreert tegen (semi tot high-end) laptops/Ultrabooks zelfs! En dan hebben we nog niet eens over prijzen dat een super professionele Surface tablet met mobiel internet zou gaan kosten!

De afgelopen dag ben ik erachter gekomen dat mijn teleurgestelde gevoel vooral voorkomt uit juist deze observatie; de serieuze Surface gaat veel te duur worden. In ieder geval voor mij. Het speeltje is echter redelijk competitief met Android en iOS. Maar ook met de tegeltjes interface associeer ik Windows (nog) niet met plezier.

Reacties (26)