Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft Surface voor Windows RT: De eerste reviews

Geschreven door
Geplaatst op24 oktober 2012, 10:59 CategorieHardware

Over twee dagen is het zover, dan zal Microsoft haar eerste eigen Surface tablet officieel lanceren en worden de eerste tablets ook in de winkels verwacht. De Surface voor Windows RT is hét model dat de concurrentie met Android en iOS aan moet gaan maar de eerste reviews, welke vandaag door verschillende Amerikaanse media zijn gepubliceerd, zijn niet allemaal positief.

Surface voor Windows RT

De Surface voor Windows RT is de eerste Surface tablet die de markt bereikt. Dit model beschikt onder meer over een 10.6 inch display met een resolutie van 1.366 bij 768 pixels, een Tegra 3 quad-core processor, 2GB aan werkgeheugen, 32GB/64GB aan opslaggeheugen, een USB 2.0 poort, een Display Port, een microSD card reader, Wifi en Bluetooth. Qua software beschikt de tablet over het voor ARM processors geoptimaliseerde Windows RT.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Surface voor Windows RT.

De eerste reviews

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste conclusies uit reviews die vandaag online zijn verschenen.

The Verge

The Verge is gematigd positief over de Surface tablet maar noemt na enige tijd gebruiken van de tablet een aantal belangrijke minpunten. Zo is de software nogal buggy, is de kwaliteit van de camera’s en speakers matig, en vallen de prestaties op sommige punten behoorlijk tegen. Een ander belangrijk nadeel, iets dat te verwachten viel, is dat het eecosysteem nog in de kinderschoenen staat. Er zijn immers nog maar weinig apps te vinden in de Windows Store. Toch zijn er ook pluspunten zoals het fraaie design, de hoge kwaliteit behuizing, de lange batterijduur en het volledige Office pakket dat meegeleverd wordt. Ook het gebruik van de Touch en Type Cover viel The Verge niet tegen. Wellicht het belangrijkste dat we uit de review van The Verge kunnen halen is dat de Surface voor Windows RT net geen volwaardige tablet en net geen volwaardige laptop is. Op beide vlakken wordt qua ervaring ingeleverd (worden compromissen gesloten) wat de Surface tussen tablets en laptops in doet vallen.

Engadget

Engadget is wat positiever over de Surface voor Windows RT en prijst het apparaat nu vooral om de productiviteit mogelijkheden. Het apparaat stelt je namelijk in staat om veel werk comfortabel gedaan te krijgen. Toch blijft de tablet op het gebied van media consumptie nogal achter en dit heeft te maken met de matige invulling van de Windows Store. Positieve punten van de Surface zijn de snelle en stabiele prestaties (met hier en daar wat haperingen), de lange batterijduur, het high-end design en het comfortabele Touch Cover keyboard. Minpunten die genoemd worden zijn de wat lage resolutie (in vergelijking met de concurrentie) en de matige audiokwaliteit. Voor diegenen die op zoek zijn naar een media en entertainment device raadt Engadget dan ook aan even te wachten of iets anders te kiezen. Wil je productief werken op een high-end device dan is de Surface zeer geschikt.

Gizmodo

Gizmodo is weer een stuk minder positief en beantwoordt de vraag of je de Surface tablet moet kopen met ‘Nee’. Volgens de website is de iPad op de meeste punten nog steeds het beste apparaat, maar daar zou verandering in kunnen komen. In tegenstelling tot bovenstaande reviews is Gizmodo niet geheel tevreden over het Touch Cover keyboard. Daarnaast worden het kleine aanbod van apps en het buggy systeem als belangrijke nadelen genoemd. Het feit dat je wel toegang krijgt tot de desktop interface maar er nagenoeg niks op kunt installeren, een van de nadelen van Windows RT, wordt door Gizmodo gezien als nadruk leggen op wat NIET mogelijk is. Wel is de website positief over het gebruk van de Surface voor zowel werk als entertainment. Alles bij elkaar genomen is de Surface een mooie belofte maar een product dat er nog lang niet is.

PCWorld

Volgens PCWorld is de Surface tablet qua uiterlijk en bouwkwaliteit een echt high-end device dat zeker aan te raden is, maar toch is het niet het beste apparaat om op de korte termijn aan te schaffen. De website geeft zelfs aan dat het wellicht verstandiger is om te wachten op de tweee Surface tablet, de variant die draait op Windows 8 Pro en beschikt over een Intel processor. De reden hiervoor is simpel; het kleine app aanbod voor Windows RT en de beperkingen wat betreft legacy apps. Positieve punten zijn verder de redelijk goede en snelle prestaties, en de lange batterijduur. Minder positief is men over de gesloten desktop interface, de Touch Cover en de hoge leercurve voor Windows RT. Toch ziet PCWorld wel mogelijkheden voor de Surface RT, voornamelijk wanneer je veel onderweg bent en dan ook productief wilt zijn.

Kortom..

Helaas is dus niet iedereen even positief en dit waren nog maar een klein aantal reviews. Voornamelijk de software zelf, Windows RT, wordt bekritiseerd met het kleine aanbod van apps als belangrijkste nadeel. Daarnaast leveren de beperkingen van Windows RT, welke al bekend waren, toch nog behoorlijk wat kritiek op. Toch is het eerste punt iets dat hopelijk snel opgelost wordt door een snelle acceptatie van Windows 8 en het tweede punt is wellicht een kwestie van gewenning.

Prijs en beschikbaarheid

De Surface voor Windows RT zal waarschijnlijk dit jaar nog in Nederland verschijnen voor een prijs van 499 euro. Hiervoor krijg je de 32GB variant zonder keyboard cover.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Surface voor Windows RT. Lees ook vooral onze Windows 8 Gids door voor alle informatie over het nieuwe besturingssysteem.

 • Delen:

Reacties

 1. Poepje
  25 oktober, 2012 om 1:37

  De reviews van Gizmodo, THE Verge en PCWorld zijn niet serieus te noemen. Ze geilen op alles wat Apple is en haten MS. Even wachten op de Tweakers review of andere blogger die wel neutraal is.

  • Martijn Chel
   25 oktober, 2012 om 1:44

   Dat vind ik wel heel makkelijk gezegd. Kortom, alleen de positieve reviews komen van sites die neutraal zijn? Zo werkt het helaas niet. Dit zijn sites die hoog aangeschreven staan en vaak neutraal zijn. Het blijft natuurlijk een kwestie van mening.
   Maar, je mag natuurlijk altijd op onze review wachten :)

   • karim
    25 oktober, 2012 om 18:29

    ja want die zij altijd neutraal… -_-

   • Martijn Chel
    25 oktober, 2012 om 18:48

    Wat wil je daar mee zeggen Karim? Je hoeft ze niet te lezen natuurlijk.
    Maar, het komt er op neer dat iets altijd als niet neutraal beschouwd wordt wanneer mensen het er niet mee eens zijn.

   • karim
    25 oktober, 2012 om 19:04

    kalm! dit blijft een geweldige site hoor ;) maar je moet toegeven dat een enkele post nogal partijdig is…? of niet dan?

   • Martijn Chel
    25 oktober, 2012 om 19:06

    Ik ben kalm hoor.. Maar, nee daar ben ik het niet mee eens. Wat ik zeg; ik denk dat het vaak komt omdat mensen het ergens niet mee eens zijn en dus als partijdig bestempelen. Maar, ieder zijn mening natuurlijk.
    Natuurlijk zijn er wel eens opinie artikelen waarin iemand zijn voorkeur uitspreekt maar daarom is het ook opinie.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.