Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia Tab A700 (met Android 4.1 Jelly Bean)

Geschreven door
Geplaatst op24 oktober 2012, 14:55 CategorieAndroid

De laatste paar dagen was er vooral aandacht voor nieuwe iOS en Windows 8/RT apparaten. Maar, omdat we Android natuurlijk niet helemaal willen vergeten wil ik vandaag mijn review van de Acer Iconia Tab A700 met jullie delen. Deze tablet is momenteel te koop voor een prijs van 399 euro en daarvoor krijg je onder meer een quad-core processor en Full HD display.

Iconia Tab A700 – Specificaties

De Acer Iconia Tab A700 is een 10.1 inch tablet die inmiddels draait op Android 4.1 Jelly Bean. De belangrijkste feature van dit model is het Full HD display, gecombineerd met de krachtige quad-core Tegra 3 processor. Verder beschikt de tablet onder meer over 1GB aan werkgeheugen, 32GB aan opslaggeheugen, USB, HDMI en een microSD card reader. De A700 is een Wifi-only variant, terwijl de A701 ook over een 3G module beschikt.

Meer informatie, de laatste nieuwtjes en alle specificaties vind je op de productpagina van de Acer Iconia Tab A700.

Iconia Tab A700 – Video review

Design en afmetingen

De Iconia Tab A700 is nagenoeg dezelfde tablet als de Iconia Tab A510 maar met een beter scherm. Het design en formaat komt dan ook grotendeels overeen met dat van de A510. De Iconia Tab A510 was op zijn beurt weer een opvolger van de Iconia Tab A200 waar metaal ingeruild werd voor plastic. Ik wil hier mee aangeven dat we het – helaas – over een wat verouderd design hebben dus. De Iconia Tab A700 is een zeer forse tablet, en hoewel deze redelijk solide aanvoelt is het toch vooral een groot en zwaar apparaat dat je in je handen hebt. De A700 is van de moderne A-merk tablets gewoon het grootste en dat is voor een mobiel apparaat nu niet per se een goede eigenschap.

a510 zijkant

Hardware en Aansluitingen

De Iconia Tab A700 heeft een Tegra 3 quad-core processor en 1GB RAM geheugen. Qua aansluitingen is er redelijk wat beschikbaar. Zo is er een HDMI-out poort, een MicroSD slot voor geheugenuitbreiding en een multifunctionele MicroUSB poort. Deze USB poort kan gebruikt worden om USB hardware aan te sluiten (Acer levert een kabeltje mee die van de kleine aansluiting een grote maakt) zoals een game controller, muis of toetsenbord. Maar deze poort kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een USB stick uit te lezen of zelfs een externe harde schijf te verbinden. En om de tablet op te laden. Multifunctioneel dus. Of zo’n externe harde schijf echt vaak nodig is durf ik niet te zeggen, want de A700 komt met een zeer respectabele 32GB aan standaard intern geheugen.

Display

Met 1.920 bij 1.200 pixels is het een (super) HD resolutie scherm dat in deze Iconia Tab A700 verwerkt zit. Door deze pixels en de bijbehorende pixeldichtheid worden zowel teksten als plaatjes een stuk mooier (scherper) weergeven dan op schermen van minder hoge resolutie. De kijkhoeken van het scherm zijn redelijk maar helaas kan de felheid/helderheid van het scherm niet zo heel hoog, minder hoog dan bijvoorbeeld de HD scherm van de ASUS Transformer tablets of iPad 3.

Camera’s

Hier volgt hetzelfde riedeltje als je in bijna elke andere tablet review vindt: De camera’s zijn niet zo goed op deze tablet. Het duurt redelijk lang voordat de camera scherp stelt en dan nog zijn de foto’s niet echt bruikbaar. In goede lichtomstandigheden kun je zomaar nog wel eens een prima kiekje schieten (als je jezelf in dat volle licht niet voor paal voelt staan met een joekel van een tablet in je handen) maar zodra het ook maar iets begint te schemeren gaat de kwaliteit hard hollend achteruit.

Geluid

Ik was redelijk onder de indruk van de speakers in deze tablet. Het volume kan redelijk hoog en de muziek wordt niet vervormt als je dit doet. Het zijn natuurlijk geen desktop speakers maar in vergelijking met andere tablets doet de Iconia Tab het redelijk goed. De enige tablet die wat mij betreft duidelijk een betere geluidsweergave heeft is de Samsung Galaxy Note 10.1, door de keuze van Samsung om de stereo speakers aan de voorkant van de tablet te plaatsten.

Batterij

Gelukkig blijkt dat er in deze forse tablet-behuizing een flinke batterij verstopt zit. Bij intensief gebruik (zoals browsen, radio luisteren, film kijken en soms een spelletje) kan je rustig een volledige dag met de tablet aan de gang. Laat ik het 8 uur noemen. Bij minder intensief gebruik gaat de tablet verbazingwekkend genoeg een dag of drie mee, de Iconia Tab A700 lijkt bijna niets te verbruiken in slaapstand en dat is dus erg positief. Ik kan me voorstellen dat een hoop mensen het grotere formaat van deze tablet graag voor lief nemen omdat er – zeker in de Android markt – echt een prima accuduur tegenover staat.

Iconia Tab A700 – Software

Android

Sinds een paar weken is de nieuwste versie van Android, Jelly Bean beschikbaar voor de Iconia Tab A700. De meeste tablets zullen bij opening van de doos nog wel op Ice Cream Sandwich draaien maar de gebruiker krijgt dan snel een prompt met de melding dat er een update beschikbaar is.

Jelly Bean is het beste Android OS tot nu toe, en draait erg stabiel op deze en andere hardware. Omdat Acer Google’s zegen heeft voor deze tablet vindt je alle zaken die je verwacht in een moderne Android versie terug in deze tablet. De Google applicaties en Google Now zijn aanwezig en natuurlijk heb je ook toegang tot de Play Store.

Android Skin

Android is gecombineerd met een eigen skin van Acer, de Acer Ring interface. Ik ben nooit enorm fan van deze skins maar die van Acer stoort me niet enorm. Het lock-screen geeft gebruikers de mogelijkheid een paar apps aan te wijzen die direct unlocked kunnen worden en gaat gepaard met een leuk visueel effect. Zeker omdat de applicaties die op het lockscreen staan zelf aangewezen kunnen worden maakt het een bruikbare toevoeging aan de standaard Android ervaring.

Acer voegt in de onderste balk met softbuttons ook een extra knop toe om de Acer Ring op te roepen. Dit is een overlay waar je via een kromme slider het volume kan regelen, snel iets op kan zoeken, wat apps kan starten en door bladwijzers van de browser kan scrollen. In de video review zie je wat meer van deze interface maar in het algemeen viel mij het niet tegen. Het beste van deze Acer Ring toevoeging is misschien wel het feit dat Acer je de mogelijkheid geeft deze button te verwijderen uit de onderste balk van je scherm. Ik ben erg fan van het geven van dit soort opties want als de Acer Ring niets voor jou is, wordt je er dus ook niet mee lastig gevallen.

Meegeleverde Software

Acer levert deze tablet met aardig wat extra software. AUPEO is een streaming muziek dienst die je kan gebruiken en Acer Cloudprint stelt je in staat op een ruim aanbod van printers informatie van je scherm op papier te laten verschijnen. Net als de meeste Android tablets wordt de Iconia Tab A700 ook geleverd met een Office pakket, het bekende Polaris Office. Polaris Office is een fijn pakket waar je tekst (Word), spreadsheets (Excel) en presentaties (PowerPoint) in kan bekijken EN bewerken. Polaris Office heeft ook goede integratie met een cloud-dienst zoals Dropbox waardoor het erg gemakkelijk is je documenten beschikbaar en synchroon te houden op al je apparaten.

Gaming

Acer heeft twee leuke games alvast op de tablet gezet; Monopoly en Real Racing HD 2. Monopoly is natuurlijk een bekend bordspel en de animaties tijdens het spelen zijn erg vermakelijk. Spelen tegen de computer is niet erg leuk, maar de mogelijkheden die dit spel biedt om het samen met vrienden en/of familie te spelen zijn erg goed. Real Racing HD 2 staat er vooral op het grafisch aantrekkelijk resultaat van de combinatie scherm en Tegra 3 processor te laten zien. Helaas blijkt de combinatie niet echt krachtig genoeg te zijn en voelt het spel wat sloom aan, zeker in menu’s. Maar als het tijd is om te racen valt het gelukkig er mee, en ziet het er allemaal prachtig mooi uit.

Maar gelukkig hoef je het niet te doen met de twee games die Acer je cadeau doet bij de tablet. Door de toegang tot de Play Store heb je beschikking over een flink aanbod spelletjes. Zeker de wat simpelere spelletjes draaien prima de luxe op de Iconia Tab A700. Je hebt ook toegang tot de Tegra 3 Zone, een speciale store waar tablets met een Tegra 3 processor spelletjes en toepassingen gekocht/gedownload kan worden. Spelletjes die gebruik maken van de Tegra 3 mogelijkheden om dingen als schaduwen en water-effecten in het spel te verwerken.

Iconia Tab A700 – Prestaties en Gebruik

Helaas is deze tablet niet super snel te noemen. Het lijkt erop dat de keuze voor precies dezelfde hardware als in de Iconia Tab A510 te gebruiken om een stukken beter scherm aan te sturen net iets teveel vraagt van die hardware. Hoewel de Tegra 3 processor op zichzelf een snelle processor is vind je toch regelmatig vertragingen in veel elementen van gebruik. Apps nemen soms flink wat tijd om te openen maar vervelender zijn vertragingen in menu’s als zo’n app eenmaal open is. Het meest storende is echter de browse-ervaring waar je vooral tijdens scrollen en zoomen regelmatig het scherm ziet schokken. Dit is erg vermoeiend voor je ogen en komt helaas te vaak voor. Gelukkig kun je dit probleem deels ondervangen door regelmatig openstaande apps af te sluiten en daarmee wat resources van de tablet vrij te maken, maar zelfs dan is het lang niet altijd optimaal. Jelly Bean’s Project Butter lijkt helaas geen tot weinig effect te hebben op deze hardware.

Het formaat van de Iconia Tab A700 kan vergeven worden en hoewel hij wat groter en zwaarder is dan de meeste (alle?) tablets is de tablet niet per se minder portable. Het tikt echter wel aan als je bescherming om de tablet zou gebruiken. Maar doordat er flink wat ruimte is voor een grote batterij wordt er weer wat goedgemaakt, de accuduur is zeer respectabel. Helaas wordt nieuwere en mooiere scherm beschermt door een dunnere glasplaat dan die je op de Iconia Tab A510 vindt, en dat resulteert er in dat je bij stevige aanrakingen soms wat golfbewegingen in je scherm ziet. Dit lijkt een probleem van veel HD Android tablets en dus is de Acer niet per se slechter dan bijvoorbeeld de ASUS Transformer Pad Infinity, maar vervelend is het wel. Het doet vooral af aan het gevoel van luxe en bouwkwaliteit.

Vergelijking andere tablets

Iconia Tab A700 – Conclusie

Doordat deze tablet sinds kort in prijs gedaald is naar 399 euro is het erg moeilijk al te kritisch te blijven op de tekortkomingen van de tablet. Je krijgt namelijk aardig indrukwekkend lijstje aan specs terug voor je geld. Het hoge resolutie display, de aansluitingen en de standaard 32GB geheugen zorgen ervoor dat de Iconia Tab A700 het in veel vergelijkingen op prijs wel zal winnen van de concurrentie. Maar zoals gezegd is het niet een compromisloos apparaat. Het is de grootste tablet die je van de A-merken kan kopen en de (reactiesnelheid) van het apparaat is lang niet altijd consistent en snel genoeg. Vooral tijdens het browsen vond ik dit dus erg storend. Maar al met al zijn het beperkingen en nadelen waar mee geleefd kan worden. Niet snel, wel stabiel. Niet klein, wel goede accuduur. Niet duur.

Minpunten

 • Soms trage reactietijden
 • Fors formaat
 • Dunne glasplaat voor het display

Pluspunten

 • Hoge resolutie display
 • Android Jelly Bean is zeer stabiel
 • USB host functionaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam rijverproduct • Delen:

Reacties

 1. Marius
  23 november, 2012 om 20:22

  Dus Jelly Bean lust de lag niet op?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.