Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Note 10.1

Geschreven door
Geplaatst op7 oktober 2012, 13:39 CategorieAndroid

Maandenlang heb ik gewacht op de Samsung Galaxy Note 10.1. Deze tablet is ruim voor de Nexus 7 aangekondigd en was in mijn beleving echt de tablet die het verschil kon gaan maken voor Android. Ondertussen hebben we natuurlijk de Google Nexus 7 maar omdat die een stuk kleiner is dan een 10.1 inch tablet heeft de Note 10.1 nog kansen om de beste Android tablet te worden. In deze review bespreek ik of die verwachting ook waargemaakt is.

Samsung Galaxy Note 10.1 – Specificaties

De Samsung Galaxy Note 10.1 beschikt onder meer over een 10.1 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, een 1.4GHz quad-core Exynos processor, 2GB aan werkgeheugen, Bluetooth 4.0, Wifi, optioneel 3G, een dock aansluiting met USB adapter, een microSD card reader en twee camera’s. Een van de belangrijke features van de tablet is de S-Pen stylus die in de behuizing weggestopt kan worden. Qua software beschikt de tablet over Android 4.0 Ice Cream Sandwich met daar overheen de TouchWiz interface van Samsung.

Samsung Galaxy Note 10.1 – Review video

Samsung Galaxy Note 10.1 – Hardware en design

Design

De Galaxy Note 10.1 is het high-end model van Samsung en is qua design snel te herkennen. Met speakers aan de voorzijde is het duidelijk een Samsung product. De voorkant is gemaakt van stevig Gorilla Glass maar helaas is voor de rest van de tablet voor goedkopere materialen gekozen, er is echt veel plastic. Plastic is minder stevig dan metaal natuurlijk en helaas betekent dat voor de Galaxy Note 10.1 dat er redelijk veel speling in de behuizing zit. Het kraakt en veert allemaal wat mee. Dat maakt het helaas niet de luxe ervaring die je voor 600 euro eigenlijk wel verwacht.

Hardware en Aansluitingen

De Galaxy Note 10.1 heeft een quad-core Exynos processor, 2GB RAM geheugen, Scherm met digitizer (later meer), Stereo-Speakers, MicroSD slot, IR-Receiver en natuurlijk de bekende Samsung dock connector. De versie die ik voor de review gebruikt heb had ook een 3G module die niet alleen mobiel internet mogelijk maakte maar de tablet (verrassend genoeg) ook geschikt maakt om mee te bellen en/of sms’en.

Display

Het beeldscherm is een van de punten waar door Samsung een keuze is gemaakt die misschien minder goed uitgepakt is dan ik had verwacht. Hoewel de kijkhoeken en kleurweergave goed zijn is de resolutie van de Note 10.1 – zeker in vergelijking met andere tablets voor soortgelijke prijzen – een tegenvaller. 1280 bij 800 pixels is gewoon niet heel erg veel voor een moderne tablet. Deze beperking komt voort uit de digitizer die verwerkt is in het scherm, de hardware die het mogelijk maakt met de ingebouwde S-Pen samen te werken. Maar het is dus wel dezelfde resolutie als de veel kleinere hardware die beschikbaar is in de Note-lijn (de ‘phablets’).

S-Pen

De S-Pen is natuurlijk de onderscheidende feature van de Galaxy Note 10.1. De S-Pen zit verwerkt in de hardware van de tablet zelf en registreert in samenwerking met het scherm (die digitizer) volgens Samsung maar liefst 1.024 drukniveaus. In theorie is de tablet dus perfect geschikt voor schrijven en tekenen. Helaas blijkt in praktijk dat de pen in een rechte hoek t.o.v. de tablet gebruikt moet worden voor een goede registratie. In combinatie met bekende en logische problemen zoals het schrijven met een plastic punt op een glazen scherm (geen weerstand dus) maakt deze ‘rechtop’ beperking het erg lastig mooie resultaten te behalen met de pen.

Camera’s

Camera’s op tablets zijn eigenlijk nooit heel goed, en ook de Galaxy Note 10.1 heeft geen camera’s aan boord die deze opmerking naar het verleden bant. In goede lichtomstandigheden maakt de tablet redelijke foto’s maar binnenshuis zijn de resultaten al snel bijna onbruikbaar. De ingebouwde flitser is een leuke feature voor in opsommingen maar dit heeft een foto nog bijna nooit beter gemaakt, en ook dat is op deze tablet niet anders. De camera aan de voorzijde is vergelijkbaar met andere camera’s op tablets en hoewel niet supergoed meer dan goed genoeg voor simpele dingen als video-chat.

Geluid

Doordat de speakers aan de voorkant van deze tablet zitten is het geluid een stuk beter hoorbaar dan op de meeste andere tablets. Het 10.1 inch scherm is groot genoeg om de speakers aan weerszijden van het scherm ook echt een stereo ervaring mee te geven. Hoewel in geen gouden oor heb klonk de geluidsweergave mij redelijk goed (ietwat tinnig maar dat hoort denk ik bij kleine speakertjes). De speakers aan de voorkant zijn wat mij betreft dus een succes en maakt het luisteren van muziek of het kijken van een filmpje beter dan op andere tablets.

Batterij

Tijdens de weken dat ik de tablet in gebruik heb gehad heb ik steeds redelijke indrukwekkende resultaten behaald. Een goede dag intensief gebruik is gewoon mogelijk op deze tablet en dat is goed nieuws. Ik zou zeggen dat het zo’n 8 uur helemaal goed gaat. En dat is meer dan de meeste Android tablets.

Samsung Galaxy Note 10.1 – Software

Android

De Galaxy Note 10.1 wordt geleverd met Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich) maar er is natuurlijk al wel een update aangekondigd naar de meest recente versie van Android (4.1 Jelly Bean). Samsung producten komen eigenlijk bijna altijd in combinatie met de TouchWiz skin en hoewel de skin op zichzelf niet lelijk is lijkt het erop dat het allemaal wel zo zwaar is dat zelfs de snelle hardware er moeite mee heeft. Er zijn redelijk veel vertragingen die je tijdens normaal gebruikt merkt. Zowel tijdens het scrollen op websites, tussen homepanels en tijdens het openen van apps merkt je dit regelmatig. Qua benchmarks doet de tablet het supersnel maar dat vertaalt zich dus niet goed naar de praktijk. De TouchWiz skin is gewoon overal aanwezig en er zijn zelfs hele apps vervangen door ’S’ versies (zoals de kalender applicatie).

Multitasken

Een groot deel van de aanpassingen die Samsung gedaan heeft zijn waarschijnlijk te verklaren door het feit dat Samsung haar best heeft gedaan deze tablet geschikt te maken voor multitasking. Dit was vanaf de aankondiging dan ook het punt waar ik en anderen erg naar uit hebben gekeken. Multitasken op de Galaxy Note 10.1 kan in principe op twee verschillende manieren:

 • Pop-up apps
 • Splitscreen apps

Pop-up apps kennen we van eerdere Samsung producten en werken precies zoals de naam doet vermoeden. Je kunt kleine (mini) versies van apps openen die ‘zweven’ boven de rest van de tabletinterface. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je mail lezen of de rekenmachine gebruiken tijdens het browsen of het kijken van een filmpje op YouTube. Zowel de pop-up app als het scherm ‘eronder’ zijn goed bruikbaar en de vertraging tussen de input van je vinger/S-pen en beweging op het scherm is redelijk beperkt.

Splitscreen apps zijn nieuw en daarmee een stuk bijzonderder. Het is mogelijk om twee schermen naast elkaar te gebruiken en dat leek mij wel wat. Helaas zul je het met een vijftal apps moeten doen die ondersteuning bieden voor deze mogelijkheid. Alleen de Browser, S-Note, Polaris Office, Videospeler en Galerij app zijn geschikt gemaakt voor deze weergave. Dat is erg jammer want ik mis de mogelijkheid om bijvoorbeeld Twitter, Youtube of mijn favoriete teksteditor te gebruiken. Een ander belangrijke observatie is dat het erop lijkt dat er steeds maar één kant van het scherm (van de twee kanten dus) gebruikt kan worden, om te switchen tussen kanten zul je moeten leven met een vertraging van 1 tot 2 seconden. Dat is niet perse een dealbreaker maar maakt het een stuk minder uitnodigend om notities te maken tijdens het browsen. Een filmpje kijken via de ingebouwde videospeler en browsen gaat dan wel weer prima, juist omdat het niet nodig is met regelmaat te switchen tussen kanten.

Overigens is de relatief lage resolutie van het scherm juist bij splitscreen gebruik zo jammer, er had zoveel meer detailniveau mogelijk geweest bij onder andere het browsen en tekenen dat ik tijdens gebruik een paar keer heb zitten dagdromen van wat mogelijk had kunnen zijn. Nu moet je veel inzoomen om teksten leesbaar te maken en het doen met ‘kartelige’ randjes in je tekeningen.

Meegeleverde Software

Qua software wordt de Galaxy Note 10.1 erg compleet geleverd. Apps die speciaal geschikt zijn voor gebruik met de S-Pen zijn o.a. Photoshop Touch en S-Note. Deze apps hoeven dus niet apart aangeschaft te worden. Ook wordt er software meegeleverd voor de infrarood hardware die in deze hardware zit verwerkt (Peel-Remote) en komt de Galaxy Note 10.1 niet alleen met bijna alle standaard Google software maar ook met een goede office applicatie (Polaris Office). Doordat deze tablet een Google certified tablet is heb je natuurlijk gewoon toegang tot de Google Play Store waar je een ruim aanbod aan apps kunt vinden die allerlei extra mogelijkheden aan de tablet kunnen toevoegen.

Gaming

De Galaxy Note 10.1 een quad-core processor en zou qua snelheid dus alle spelletjes goed moeten draaien. Nu is het ook zo dat deze theorie zich ook vertaald naar de praktijk; spelletjes laden snel en reageren goed op input van vinger of S-pen. Maar er zijn een hoop spelletjes die speciaal ontwikkeld zijn of geoptimaliseerd voor de Tegra 3 processor. De Tegra 3 processor is de meest gebruikte processor in Android tablets in deze prijsklasse (500 euro en meer). Dit betekent dus dat niet alle spelletjes die je bij vrienden of op het internet langs zit komen kan spelen, of dat je het met een verminderde grafische kwaliteit zult moeten doen. Gelukkig doet dit doorgaans helemaal niets af aan het plezier dat je met een spelletje kan hebben dus is het wat mij betreft niet een enorm probleem.

Samsung Galaxy Note 10.1 – Prestaties en gebruik

Eigenlijk heb ik het hierboven al een paar keer aangestipt maar voor de volledigheid zal ik ook wat proberen te tikken onder dit kopje. Het is erg jammer at de snelle en uitgebreide hardware moeite lijkt te hebben met Samsung’s versie van Android. De skin dient natuurlijk niet alleen het doel om visueel anders te zijn maar is ook verantwoordelijk voor de bijzonderheden als multitasken en S-pen besturing. Een enorm positief punt dat ik eigenlijk bijna zou vergeten is dat de tablet wel erg stabiel draait. Er zijn gewoon weinig crashes en dat is gewoon erg goed in vergelijking met andere tablets die op ICS draaien. Als je kan leven met de vertragingen is de ervaring dus in ieder geval stabiel.

In praktijk bleek ik erg weinig behoefte te hebben aan de S-Pen. Zeker nadat ik erachter kwam dat een vrij onnatuurlijke houding nodig is om goede resultaten te behalen was de lol er voor mij snel af. Ook het multitasken bleek in veel gevallen een stuk minder ideaal dan gehoopt. Maar als je gebruik goed voorbereid en een filmpje op de Note 10.1 zet kun je wel fijn browsen en kijken tegelijk. Ik heb het alleen gedaan voor de review maar zie mezelf het niet echt doen als ik eigenaar zou zijn van deze tablet. Notities en browsen zou ik persoonlijk oplossen door gebruik te maken van screenshots, en e-mail in combinatie met een andere splitscreen app is ook maar zelden echt handig.

Samsung Galaxy Note 10.1 – Close-ups

Ik heb de afgelopen twee weken een aantal elementen van de Galaxy Note 10.1 uitgebreid behandeld in diverse close-up artikelen. Hieronder vind je directe links naar deze artikelen.

Samsung Galaxy Note 10.1 – Conclusie

Hoewel de Galaxy Note 10.1 een degelijke tablet is, is het door het scala aan kleine nadelen en probleempjes niet de tablet die ik gehoopt had dat het zou zijn. De ideeën in deze tablet zijn erg goed: Snelle hardware, S-Pen besturing en Splitscreen gebruik zijn allemaal dingen waar ik gevoelig voor was maar in uitvoering tot nog iets te lastig bleken. Juist doordat je zowel op het scherm en qua snelheid moet inleveren voor deze bijzonderheden is het moeilijk te verkroppen dat de uitvoering dus niet perfect is. De stabiliteit van het OS maakt dan wel weer een hoop goed.

Al met al denk ik echt dat deze tablet voor het grote publiek met een bedrag tussen 500 en 600 euro te besteden niet de beste keuze is. Voor de niche die perse gebruik van een pen wil maken (en daar bij voorkeur al wat ervaring mee heeft) zie ik wel waarom deze tablet zeker het overwegen waard is, maar voor mensen die gewoon een mooie en snelle Android tablet willen denk ik dat andere tablets eenzelfde of betere ervaring bieden.

Helaas is de Galaxy Note 10.1 dus niet de tablet die – voor mij – het verschil gaat maken voor Android en staat de Google Nexus 7 wat mij betreft nog bovenaan de lijst met meest interessante Android tablets. Niet alleen in het 7 inch segment maar tegelijkertijd ook in de 10.1 inch markt, waar dus nog steeds ruimte is voor een echte koploper.

Minpunten

 • Gemiddelde resolutie display
 • Snelheid valt tegen
 • Minimale mogelijkheden multitask en S-Pen features

Pluspunten

 • Stabiele prestaties
 • Bediening middels S-Pen stylus
 • Interessante multitask features
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam rijverproduct • Delen:

Reacties

 1. Johan van Genderen
  13 oktober, 2012 om 16:39

  Heb de Samsung galaxy note nu een paar weken, en ik ben er blij mee.
  Dit apparaat heb ik gekozen voor het royale beeldscherm, en ik vind het prachtig, iets te rood, maar ik ben toch enthousiast, het is een plezier om mijn foto’s altijd bij me te hebben.

  Irritant is dat bij bladeren in de galerie veel te gemakkelijk een
  pop-up komt voor verzenden of wissen, dat hoort in het menu.

  Kent U een betere app om mijn foto’s te bekijken ??
  Kan ik dat teveel aan rood compenseren ??

  Vriendelijke groet.

 2. Mark
  29 oktober, 2012 om 21:15

  Wanneer je verwachtingen hebt, kom je vaak bedrogen uit.Je spreekt jezelf ook een beetje tegen. Betere hardware, maar grafisch minder? Ik had een toom en nu een Note. Grafisch is het een sterke vooruitgang t.o.v. de Tegra 2. Inderdaad lijkt de touchwiz in het algemeen de galaxy serie te vertragen, maar na veel testen blijkt dat bij de Note het minst. Ik heb nog geen problemen ondervonden met scheef schrijven. Ik ben bijzonder onder de indruk van de tekst herkenning. Deze tekst heb ik volledig geschreven met de Note. Zonder al te veel correctie.

  Ja, de resolutie is niet het hoogst, maar dat houdt ook in dat de batterij het langer uithoudt.

 3. Mark
  29 oktober, 2012 om 21:17

  toom = Xoom

 4. Ruud
  29 december, 2012 om 17:09

  Waarom kan ik met m’n tablet niet spelen op Play Ok?
  Dit is een website waar allerlei spellen kunnen worden gespeeld.
  Ik las ergens dat dit heeft te maken met java script, helaas kan ik het niet meer terug vinden.

 5. Do
  09 april, 2013 om 13:55

  Beste Reviewer, Ik overweeg de aanschaf van een Note 10.1 of de 8.0. Ik vraag me af of uw commentaar over de snelheid en praktisch gebruik van het multi-tasken daar hetzelfde is. In de winkel vallen die zaken niet zo goed op, omdat je denkt dat je het wel onder de knie krijgt, daarom ben ik zeer geïnteresseerd in uw mening van de bruikbaarheid in de praktijk.

  Groet,

  • Martijn Chel
   09 april, 2013 om 15:48

   Beste,
   Helaas hebben we de 8.0 nog niet kunnen testen. Zodra we deze hebben delen we onze ervaringen.

 6. sandiep
  27 juni, 2013 om 20:14

  Heb em al een maandje ongeveer. Zeer tevreden ermee. Scherp beeld en best snel alleen na de update merk ik dat hij trager is geworden met opstarten en uitschakelen. Meer mensen die dat hebben? Hoe los ik dat eventueel op? Tips zijn welkom

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.