Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vier belangrijke voordelen van Windows RT tablets

Geschreven door
Geplaatst op26 oktober 2012, 16:24 CategorieBesturingssystemen

Een tijdje terug heb ik in een uitgebreid artikel vier punten omschreven die je mee moet nemen in de overweging om wel of geen tablet (of ander apparaat) met Windows RT als besturingssysteem te kopen. Deze punten zijn en blijven zeer belangrijk, dus lees ze zeker even door, maar Windows RT biedt echter ook een paar belangrijke voordelen ten opzichte van Windows 8.

Hieronder vind je vier punten die je, net als de beperkingen, mee zou moeten nemen in de overweging om een Windows RT tablet aan te schaffen.

De prijs

Een van de belangrijkste voordelen is wellicht de prijs. Windows RT tablets draaien op een ARM processor met een Windows RT licentie. De combinatie van deze elementen zorgt er in veel gevallen voor dat Windows RT tablets tegen een lagere prijs in de markt gezet worden dan Windows 8 tablets met een Intel processor. Met een budget van 500 tot 700 euro kun je redelijk goed uit de voeten.

De Windows 8 Touch (Metro) interface

Windows 8 is niet het Windows dat we tot op heden gewend zijn. Microsoft heeft er namelijk voor gekozen om een compleet nieuwe touch interface te ontwikkelen, ideaal voor onder andere tablets. Deze interface bestaat uit zogenaamde tiles (tegels) die real-time informatie kunnen bevatten. Daarnaast heeft de softwaregigant een aantal interessante features toegevoegd die het zoeken makkelijker maken en zelfs twee apps naast elkaar kunnen draaien.

Als Windows RT gebruiker is dit dé interface waar je mee moet werken, het gebruik van de desktop interface is immers beperkt. Het mooie is dat deze nieuwe interface er zeer gelikt uitziet, een hele andere Windows ervaring biedt en daadwerkelijk geoptimaliseerd is voor bediening met de vingers. Door deze compleet andere ervaring is Windows RT ook voor diegenen die de voorgaande Windows versies helemaal niks vonden een nieuw begin.

Office 2012 RT wordt gratis meegeleverd

Een belangrijk voordeel van Windows RT tablets is dat het Office 2013 RT pakket gratis meegeleverd wordt. In eerste instantie gaat het nog om een preview versie maar Microsoft zal ergens in de komende weken de volledige versie uitrollen (gratis te updaten). Hierdoor krijg je direct, en zonder extra kosten, toegang tot de populairste tekstverwerken, spreadsheet en presentatieprogramma’s (One Note, Word, Excel en PowerPoint). Wanneer je een Windows 8 tablet koopt zul je Office 2013 los aan moeten schaffen.

Er zit echter was een klein addertje onder het gras. De RT versie van Office is namelijk iets beperkter in het gebruik. Zo mag deze versie niet gebruikt worden voor zakelijke doeleinden (extra licentie nodig) en ontbreekt er ondersteuning voor onder meer macro’s, add-ins en de ‘verzend als e-mail’ functie.

Langere batterijduur

Windows RT tablets draaien zoals gezegd op een ARM processor, een processor die we tot op heden alleen in Android tablets en iPads tegenkwamen. Nu de ARM processors, van onder meer Nvidia en Qualcomm, ook voor Windows gebruikt kunnen worden brengt dat een paar extra voordelen met zich mee. Zo is de ARM processor over het algemeen een stuk energiezuiniger dan de Intel (x86/x64) processor. Aangezien de batterijduur van tablets een belangrijk onderdeel is, is dit een belangrijk voordeel van Windows RT tablets. Daarnaast zijn tablets met een ARM processor ook vaak net wat dunner en lichter dan de Intel/AMD varianten, iets dat het apparaat in sommige gevallen net wat mobieler maakt.

(Nog) geen malware

Een ‘bonusvoordeel’ is het feit dat de kans op (bepaalde) malware – kwaadaardige en/of schadelijke software – bij Windows RT tablets een stuk kleiner is dan bij Windows 8 tablets, voorlopig althans. Simpel gezegd komt dit doordat de malware die nu verspreid wordt gericht is op en ontwikkeld is voor x86/x64 (Intel/AMD) apparaten en dus niet gedraaid kan worden op een Windows RT tablet. Zoals gezegd is dit voordeel van tijdelijke aard aangezien de kwaadwillenden bij een snelle acceptatie van Windows RT natuurlijk gewoon aan de slag gaan met malware die hierop gericht is.

Meer informatie

Wil je meer weten over de features, functies en werking Windows 8/RT? Lees dan onze complete Windows 8 Gids.

Een overzicht van alle reeds gelanceerde Windows RT en Windows 8 tablets vind je onze tablet database.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.