Vier dingen die je moet weten voordat je een Windows RT tablet koopt

19 oktober 2012 2 Minuten 25 Reacties
microsoft-Surface-tablets

Op 26 oktober wordt Windows 8 officieel gelanceerd, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid bij consumenten over de verschillende versies. Nou hebben we de verschillen tussen Windows RT en Windows 8 al een aantal keer behandeld maar toch wil ik in dit artikel vier belangrijke punten/nadelen geven die je MOET voordat je een Windows RT tablet koopt. Juist omdat de kans groot is (door het Windows wat we tot nu toe kennen) dat de verwachtingen niet overeenkomen met het uiteindelijke product is het verstandig deze nadelen van Windows RT tablets goed door te nemen.

Twee punten hebben we al meerdere malen besproken en zijn ook de belangrijkste beperkingen van een Windows RT tablet; de compatibiliteit met legacy apps (.exe bestanden) en het ontbreken van bepaalde functies en programma’s.

Geen ondersteuning legacy apps

Windows RT is geoptimaliseerd voor tablets met een ARM processor en kan daardoor geen ondersteuning bieden voor programma’s die we tot op heden binnen Windows gebruikten. Deze legacy software (.exe bestanden) kan niet in de desktop omgeving van een Windows RT tablet geïnstalleerd worden. Je moet het als Windows RT gebruiker dus doen met de apps die aangeboden (gaan) worden in de Windows Store en bent afhankelijk van het feit of bedrijven hun legacy software wel uit gaan brengen als app. De invulling van de Windows Store is momenteel nog minimaal, iets waar je rekening mee moet houden.

Ontbreken functies en programma’s

Niet alleen kun je geen legacy software draaien op een Windows RT tablet, ook bepaalde functies die wel in Windows 8 (Pro) te vinden zijn ontbreken in de RT versie. Zo moet Windows RT het doen zonder de Windows Media Player (wel alternatieven te downloaden in de Windows Store), Windows Media Center, Remote Desktop, Storage Spaces en Encrypting File System. Voor de gemiddelde consument zijn deze functies wellicht niet van groot belang, maar er zijn een hoop Windows gebruikers die afhankelijk zijn van een of meerdere van deze functies.

De twee nadelen die ik hierboven noem waren al een tijdje bekend en zijn nadelen waar je wellicht nog mee kunt leven. Toch zijn er gisteren nog twee extra beperkingen opgedoken die van belang zijn om de juiste keuze te kunnen maken.

Office 2013 RT niet voor zakelijk gebruik

Een van de voordelen van Windows RT tablets is dat je hier de RT versie van Office 2013 op meegeleverd krijgt. Deze versie is een uitgeklede variant van het volledige Office 2013, zonder onder meer macro’s en add-ins. Maar, dat is niet het enige. Office 2013 RT mag namelijk niet zomaar voor zakelijke doeleinden gebruikt worden, zo blijkt uit informatie van ZDnet. Voor commercieel gebruik vereist Microsoft namelijk een extra licentie. Gebruikers die Office 2013 RT voor zakelijke doeleinden willen gebruiken moeten een licentie voor Office 365 of voor Office Standard/Professional Plus 2013 aanschaffen. Daarnaast kan met kiezen voor een zogenaamde Volume License.

Reacties (25)