Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 8: Twee apps naast elkaar gebruiken (multitasking)

Geschreven door
Geplaatst op29 oktober 2012, 14:09 CategorieBesturingssystemen

Windows 8 is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft en brengt naast een nieuwe touch interface ook een aantal interessante nieuwe features die ideaal zijn voor het gebruik op tablets. Zo is het mogelijk om verschillende applicaties tegelijkertijd en naast elkaar te draaien. Bijvoorbeeld de browser, je Mail en je agenda. Op deze manier moet multi-tasking eenvoudig worden.

Binnen de touch interface van Windows 8 kun je een applicatie ‘vastmaken’ naast een andere applicatie om zo eenvoudig twee dingen tegelijkertijd te kunnen doen. Dit is mogelijk op twee manieren; via touch of met de muis. Voor beide opties geldt dat de applicaties die je naast elkaar wilt draaien open moeten staan. Ga dus eerst naar het homescreen en open beide apps. Vervolgens ga je naar een van de geopende apps. Overigens kunnen sinds Windows 8.1 bepaalde meegeleverde apps standaard links en media openen in Snap View. Zo kan Mail een link of foto openen in een tweede venster.

Middels touch

Als je het scherm met je vingers bediend, voor tablets het meest waarschijnlijke, dan kun je een tweede app toevoegen door met je vinger vanaf de linkerrand van het scherm te vegen. De app die vervolgens verschijnt kun je naar de linkerkant of rechterkant van het scherm slepen totdat er een opening verschijnt waar je de app kunt plaatsen. Je kunt de zijkant van de app naar links of rechts schuiven om deze te verwijderen of groter te maken. Wil je kiezen tussen meerdere recente apps dan moet je met je vinger vanaf de linkerrand van het scherm naar binnen vegen en vervolgens zonder je vinger op te tillen de app terugduwen naar de linkerrand. Nu zie je de apps die je recent gebruikt hebt en kun je de app die je wilt gebruiken selecteren. Wil je een app tussen twee openstaande apps zetten (alleen bij hoge resolutie displays) dan sleep je de app naar de gewenste positie.

Middels de muis

Met de muis is het ongeveer hetzelfde maar moet je met de cursor naar de linker bovenhoek van het scherm gaan om een app toe te voegen aan het scherm. Vervolgens kun je de app ook weer slepen naar de linkerkant of rechterkant van het scherm om deze te plaatsen. Wil je kiezen tussen meerdere recente apps dan ga je met je cursor naar de linker bovenhoek en sleep je de cursor naar beneden. Vervolgens verschijnt de lijst met recente apps en kun je de gewenste app kiezen.

Snap-View-Windows-8-1

Zodra je twee of meer apps naast elkaar hebt staan blijven beide apps volledig bruikbaar zonder te hoeven schakelen tussen de apps door ze te selecteren.

Belangrijk; deze functie werkt alleen op tablets (en andere apparaten) met een schermresolutie van minimaal 1.024 bij 768 pixels. Bij deze resolutie kun je maximaal twee apps naast elkaar draaien in een 50/50 verhouding. Bij een Full HD resolutie kun je drie apps naast elkaar draaien, en bij hogere resoluties kun je maximaal vier apps naast elkaar zetten. Ook kun je de verhouding aanpassen, bijvoorbeeld 50/50, 70/30 of 80/20.

Meer informatie

Lees meer over het nieuwe besturingssysteem in onze Windows 8 Gids of bekijk alle reeds gelanceerde Windows 8 en Windows RT tablets in onze tablet database.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.