Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Zelfs voor Microsoft is het verschil tussen Windows 8 en Windows RT lastig

Geschreven door
Geplaatst op18 oktober 2012, 10:52 CategorieBesturingssystemen

Je hebt de afgelopen dagen vast veel nieuws over de nieuwe Surface tablet van Microsoft voorbij zien komen en de kans is groot dat je er vanuit gaat dat dit model op Windows 8 draait. Toch is dat niet helemaal waar. De tablet draait namelijk op Windows RT. Dit is een versie die speciaal voor ARM processors ontwikkeld is en belangrijke beperkingen kent ten opzichte van Windows 8.

Die belangrijke beperkingen zijn niet voor niets belangrijk en dus belangrijk om goed te weten voordat je een Surface voor Windows RT of een andere Windows RT tablet aanschaft. Je zou verwachten dat medewerkers van Microsoft op de hoogte zijn van alle verschillen om zo consumenten van correcte informatie te kunnen zien, maar ook voor hen is het blijkbaar behoorlijk lastig.

The Verge heeft eens wat medewerkers aan de tand gevoeld over hun kennis van de twee versies het van het besturingssysteem en kreeg verrassende antwoorden. Zo gaven medewerkers onder meer aan dat er geen verschil is tussen beide versies, dat de RT versie voor touch geoptimaliseerd is en dat het enige verschil de processor is. Er waren zelfs medewerkers die aangaven dat Windows RT helemaal geen compatibiliteitsbeperkingen kent.

Natuurlijk klopt hier helemaal niks van. Als de medewerkers van de softwaregigant al niet weten waar ze over praten, hoe kan de consument dan de juiste keuze maken? Deze gaat er in veel gevallen simpelweg vanuit dat ze een verbeterde versie van Windows 7 kopen. Microsoft heeft overigens wel gelijk gereageerd door aan te geven dat alle medewerkers (in ieder geval diegenen die in de winkel staan) een training van 15 uur krijgen zodat ze helemaal op de hoogte zijn.

Windows 8 vs Windows RT

Om één van de belangrijke verschillen uit te lichten; Windows RT biedt geen ondersteuning voor bestaande Windows software (de zogenaamde .exe bestanden). Je bent dus compleet aangewezen op de Windows Store voor het downloaden van apps en moet hier in sommige gevallen opnieuw voor betalen als de software al beschikbaar is in app-vorm. Ook is er een interessant voordeel van Windows RT tablets; ze zijn namelijk energiezuiniger en gaan dus langer mee op een volle batterij.

Omdat er in Nederland geen Microsoft Stores te vinden zijn hebben we een uitgebreid artikel opgesteld waarin alle verschillen tussen Windows 8 en en Windows RT te vinden zijn. Ben je geïnteresseerd in een nieuwe Windows tablet, lees dit dan vooral door zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Surface voor Windows 8 Pro

Microsoft zal overigens ook een Surface tablet lanceren die draait op Windows 8 Pro, de versie die wel ondersteuning biedt voor je huidige Windows software. Meer informatie over deze tablet vind je op de productpagina van de Surface voor Windows 8 Pro.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.