Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android 4.2 Jelly Bean op de Nexus 7: Wat is er nieuw? (video)

Geschreven door
Geplaatst op15 november 2012, 16:08 CategorieAndroid

Eind vorige maand presenteerde Google alweer een nieuwe versie van het Android besturingssysteem. Android 4.2 is geen drastische update en valt dus nog steeds onder de Jelly Bean noemer, maar brengt wel een aantal interessante nieuwe functies en features met zich mee. Een van de eerste tablets waarop Android 4.2 reeds te installeren is, is de Google Nexus 7.

Ik heb al een tijdje de Nexus 7 in bezit en het grote voordeel is dat je dan als een van de eerste Android gebruikers toegang krijgt tot nieuwe Android versies. Bijkomend voordeel is dat ik erg blij was te horen dat Android 4.2 Jelly Bean de mogelijkheid voor het aanmaken van gebruikersaccounts zou brengen, een functie waar ik lang op gewacht heb. In onderstaande video vind je de nieuwe features en functies binnen Android 4.2 Jelly Bean, getoond op de Google Nexus 7.

Android 4.2 Jelly Bean close-up

Google heeft verschillende verbeteringen doorgevoerd en functies toegevoegd. Hieronder vind je de belangrijkste nieuwigheden uitgeschreven;

Lock screen widgets

Met de komst van Android 4.2 is het mogelijk om widgets op je lockscreen te plaatsen. Het aanbod van deze widgets is nog beperkt maar zodra ontwikkelaars hier op in gaan spelen zal het aanbod toenemen. Er kan maximaal één widget tegelijkertijd op je lockscreen verschijnen maar je kunt wel bladeren tussen verschillende widgets. Hou er rekening mee dan iedereen deze widgets kan zien, dus ook de e-mail widget. Om e-mails volledig te lezen moet een gebruiker wel eerst inloggen/ontgrendelen.

Nieuwe klok app

Google heeft een nieuwe klok applicatie ontwikkeld, compleet met nieuwe widget. In deze klok app kun je een timer gebruiken, een zandloper activeren, je wekker instellen en lokale tijden in andere steden op zoeken. De klok widget is ook op het lockscreen te plaatsen.

Notificaties en instellingen balk

Waar voorheen de notificaties en instellingen in hetzelfde venster verschenen wanneer je van boven het scherm naar beneden veegt is dit nu onderverdeeld in twee vensters. Zodra je van linksboven naar beneden veegt krijg je de notificaties te zien en wanneer je van rechtsboven naar beneden veegt krijg je en venster met een aantal toggles, zoals de helderheid, Bluetooth, vliegtuigmodus en Wifi.

Gebruikersaccounts

Wellicht de meest interessante functie is de mogelijkheid om gebruikersaccounts aan te maken. Voor elke persoon die de tablet gebruik kan een apart gedeelte op de tablet ingesteld worden, welke via het lockscreen toegankelijk is. Elke gebruiker kan zijn eigen applicaties downloaden, heeft zijn eigen voorkeuren en instellingen en kan de homescreens naar eigen wens inrichten.

Swype keyboard

Het Swype keyboard is iets dat we kennen van losse applicaties en de integratie door sommige fabrikanten zelf (Sony en Samsung bijvoorbeeld). Google heeft het swype keyboard nu ook standaard in Android verwerkt waardoor je kunt vegen over de toetsen in plaats van op elke toets te tikken.

Dagdromen

Middels de Dagromen functie is het mogelijk een soort screensaver in te stellen wanneer je tablet op een dock aangesloten is of wanneer deze opgeladen wordt. Zo is het mogelijk je foto’s te tonen, kleuren te tonen, een klok weer te geven of content van Google Currents weer te geven.

Google Now

Ook Google Now is verbeterd. Zo zijn  er een aantal extra cards toegevoegd waaronder verjaardagen, concerten en nuttige locaties. Wanneer je veel in het Engels werkt en ook in de Engelse taal mailt dan kun je Google Now koppelen aan je GMail account. Vervolgens kan Google Now informatie over reserveringen, te ontvangen pakketjes of concerttickets verwerken in de cards.

Andere nieuwe features en functies vind je in het artikel over de nieuwigheden binnen Android 4.2 Jelly Bean.

  • Delen:

Reacties

 1. Daniël
  15 november, 2012 om 18:24

  Heeft hij nu landscape op de Nexus 7?? Ik bedoel in menus en lockscreen (wel zichtbaar in video?)

  • Martijn Chel
   15 november, 2012 om 18:25

   Dat was sinds de vorige update al :)

 2. karim
  15 november, 2012 om 18:30

  spelfoutje kan gebeuren jongs ;) swye keyboard ipv swype, je vind het wel toch?

  • Martijn Chel
   15 november, 2012 om 18:37

   Dank.

 3. Pieters
  15 november, 2012 om 18:34

  Sedert de laatste update, hierboven zo vrolijk besproken, heb ik geen toegang meer tot mijn gekochte e-boeken (Kobo) en is de MXplayer plotseling “Niet ondersteunde Androidversie”. Verwijderen en herinstalleren van deze apps haalt niets uit. Ik ben dus niet erg blij. Kan ik de update de-installeren?

  • Martijn Chel
   15 november, 2012 om 18:37

   Dat is vervelend, maar ik weet zeker dat daar snel een update voor komt. Ontwikkelaars hebben een paar dagen nodig om zich aan te passen aan nieuwe versies. Ik zou even afwachten, daarbij zijn er meer gebruikers die het probleem wellicht ervaren waardoor ontwikkelaars snel maatregelen zullen nemen.

   • Pieters
    15 november, 2012 om 20:52

    Dank voor je optimistische reactie, maar totnutoe ben ik nog steeds niet vrolijk. Ik ben een verse nexus7 gebruiker dus ik vraag nu serieus: kun je, net als bij een ‘gewone’ computer, geen systeemherstel doen naar een eerder tijdstip. Met andere woorden: kan ik de update verwijderen en weer lekker ‘ouwerwets’gaan?
    Dank voor een antwoord en vriendelijke groet.

   • Martijn Chel
    15 november, 2012 om 20:59

    Dat kan ik begrijpen. Helaas is er niet een dergelijke functie binnen Android. Er zijn wel mogelijkheden terug te gaan maar dit vereist enige technische kennis en volgens mij zelfs het rooten van je tablet. Dat zou ik dus echt als laatste optie kiezen.

 4. Jordy
  15 november, 2012 om 18:57

  Goeie video Martijn !
  Hoop dat ik rond kerst de 32GB kan aanschaffen ..
  Zit een beetje te twijfelen tussen deze en de iPad Mini :P

  • Martijn Chel
   15 november, 2012 om 18:59

   Thanks!
   Tja, die discussie hebben we al veel gevoerd ;) Ben benieuwd waar je voor kiest!

 5. Wybe
  15 november, 2012 om 20:22

  Gisteravond de 32Gb besteld en nu maar afwachten ,op wanneer hij komt.
  De stukjes zijn verhelderend die je schrijft over de Nexus7 .
  Hou ons op de hoogte.

  • Martijn Chel
   15 november, 2012 om 20:59

   Absoluut.

 6. Joop
  15 november, 2012 om 20:33

  Bedankt!!! Was een mooie uiteenzetting. Ik ga geloof maar voor de Nexus7 i.p.v de iPad mini. Die heeft echt een belazerd scherm voor zijn prijs.Wacht alleen op de 32Gb versie.

 7. Joop
  15 november, 2012 om 20:36

  Wat voor cover heb je in de video op de Nexus 7 zitten??? En bevalt die???

 8. Pieters
  15 november, 2012 om 22:29

  Dank je; ik moet dus gewoon geduld hebben. Er zijn ergere dingen. De KOBO helpdienst is inmiddels ingeschakeld en daar heb ik vertrouwen in.

 9. Robin
  16 november, 2012 om 22:01

  Werkt allemaal weer prachtig :)

 10. Joop
  17 november, 2012 om 12:25

  De Nexus7 werkt erg goed. Update naar 4.2 bood zich gisteravond al aan na een paar uur gebruik. Ben nu apps aan het installeren en alles gaat prima en snel.
  Heb alleen de indruk dat het laden niet erg snel gaat maar zal dat eens beter klokken…

 11. Robin
  18 november, 2012 om 12:09

  Goede video en verhaal Martijn, complimenten. Ik wacht met spanning op de update voor de Asus Transformer Prime TF300T naar 4.2.

  Ik hoop wel dat tegen die tijd populaire apps zoals MX speler e.d. wel 4.2 ondersteunen want het is niet fijn zoals Pieters al aangeeft dat daardoor bepaalde veel gebruikte applicaties niet langer te gebruiken zijn.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.