Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple iPad mini: Eerste indrukken (video)

Geschreven door
Geplaatst op2 november 2012, 13:30 CategorieApple

Ik heb er anderhalf uur voor moeten reizen maar ben nu wel de eigenaar van een iPad mini. Omdat wit nog niet of nauwelijks leverbaar is in Nederland kon ik niet anders dan een zwarte iPad mini versieren voor onze review. Maar na 45 minuten in de bus terug heb ik in ieder geval even kunnen spelen en wil ik mijn eerste indrukken met jullie delen.

iPad mini – Specificaties

De iPad Mini is een kleiner en goedkopere versie van de iPad (2) met een 7.9 inch display en een vanafprijs van 329 euro. De iPad Mini beschikt verder onder meer over een resolutie van 1.024 bij 768 pixels, een dual-core Apple A5 processor, 512MB aan werkgeheugen, Wifi, optioneel 3G/4G, twee camera’s, Bluetooth 4.0 en de nieuwe Lightning connector.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Apple iPad Mini.

iPad mini – Video

Omdat mijn ervaring met de iPad mini nog echt heel beperkt is kan ik alleen maar indrukken delen en probeer ik voorzichtig te zijn er al conclusies aan te verbinden.

iPad mini – Formaat

 • De iPad mini is een stuk kleiner dan de iPad en hoewel dat natuurlijk het hele punt is van deze tablet moet ik toegeven dat ik alsnog positief verbaasd was over het formaat (zeker gezien het scherm oppervlak)
 • De iPad mini voelt erg licht aan en het was voor mij geen enkel probleem om het apparaat een klein uur in mijn hand te houden om wat apps te installeren en wat te lezen in instapaper
 • De iPad mini is opvallend dun en in combinatie met het gewicht en het feit dat de tablet vrij breed is vond ik het even zoeken naar een positie hoe ik de mini in één hand kon vasthouden. Uiteindelijk bleek voor mij dat (zeker in combinatie met de Smartcover) het vrij goed mogelijk is om aan één rand vast te pakken en de mini vervolgens te balanceren met de palm van mijn hand.

iPad mini – Scherm

 • 7,9 inch komt mij nog steeds als vrij groot over, opvallend groot zelfs. Maar de verpakking eromheen is zoveel kleiner dat ik het wel een iPad mini durft te noemen
 • Omdat ik al zo veel gelezen heb over het scherm, of beter over het ontbreken van een retina scherm, verwachtte ik een slechter scherm dan ik tot nu toe gezien heb. Er is een duidelijk verschil met retina maar teksten zijn goed leesbaar en kijkhoeken en de kleurweergave zijn prima. Het is alleen een stuk minder scherp als het om kleine tekst rendering aankomt.
  • Ik denk dat ik hier pas over een paar dagen wat zinnigers over kan zeggen, nu is het nog wel een ‘glimmend nieuwe product’ en vergeef ik misschien nog teveel.
 • De glasplaat aan de voorkant van de iPad mini is dunner geworden en bij flinke druk is het mogelijk golfjes op het LCD te laten verschijnen, bummer! Dat had ik dus niet bij een iPad verwacht.

iPad mini – Software

 • Het is net een iPad, quelle surprise!
 • Alle apps die ik tot nu toe geïnstalleerd heb werken prima en zijn goed te gebruiken, ik heb nog geen last gehad van kleinere (te kleine) touch-targets.
 • Maar serieus, het is dus gewoon een iPad dus qua software is er niets nieuws onder de zon.

iPad mini – Smartcover

Natuurlijk heb ik ook een Smartcover bij de tablet gekocht, de rode variant. De functionaliteit van de cover is hetzelfde als de cover voor de ‘normale’ iPad maar is toch beperkter.

 • Ik mis de vierde rib in de smart cover, de stand positie is duidelijk minder stabiel
 • Door dat de smart cover zo klein is (en een rib mist) blijft hij wel mooi plat aan de achterkant zitten en dat is een stuk fijner dan een rondflappend ding.
  • Of dit zo blijft is natuurlijk nog maar de vraag
 • De iPad mini is zo klein en licht dat ik de smart cover haast wel moet gebruiken om een fijne en veilige grip te krijgen op de iPad mini

Stel je vragen!

Dat zijn denk ik de eerste paar belangrijke indrukken die ik met jullie kan delen. Heb je vragen of zie je graag dingen getest worden laat dan een reactie achter onder dit artikel. Ik zal mijn best doen ze zo snel en volledig mogelijk te beantwoorden.

Overigens heb ik nog wel een bedankje te doen. De iPad mini die wij besteld hadden bleek gisteren namelijk niet leverbaar te zijn bij de reseller bij mij op de hoek. We moesten dus als de donder een nieuwe tactiek verzinnen om een iPad mini voor review veilig te stellen. Dixons kwam gelukkig al snel met een oplossing over de brug en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Niet dat we er niet voor hebben moeten betalen hoor! Het grootste voordeel van het kopen bij Dixons is wat mij betreft de 3 jaar garantie die je krijgt bij aankoop van een Apple product, iets dat lang niet bij alle verkooppunten zo geregeld is. Wat dat betreft was het zeker geen nadeel om onze iPad mini op te moeten gaan halen bij een Dixons vestiging! Thanks Dominique en Steven!

 

 • Delen:

Reacties

 1. Jamal
  02 november, 2012 om 15:49

  Eyo. Mooi filmpje. Vind je het de moeite om m,n ipad 2 in te wisselen voor de mini? Het formaat en het gewicht spreekt me erg aan. Maar de spec zijn niet 2012 maar 2011,

  • Sam Rijver
   02 november, 2012 om 17:05

   Het is nog wat te vroeg voor me om er wat over te zeggen maar dit zou nu mijn antwoord zijn:

   * Je hebt nog geen retina dus het scherm op de mini gaat je als mooi(er) overkomen
   * Je vind het formaat/gewicht belangrijk. Dus mini
   * Als je je huidige iPad nu te langzaam vind dan moet je het niet doen (het voelt voor mij hetzelfde aan)
   * Specs zijn nooit echt belangrijk geweest bij Apple, het gaat om de ervaring. Die is nu goed. Maar een nieuwe iPad 4 is over 3 jaar waarschijnlijk nog steeds wel redelijk, of de huidige mini dat over 3 jaar nog is dat weet ik niet (korter leven zeg maar door de specs). Maar dat de mini en 2 nog steeds te koop zijn geeft in mijn ogen wel een duidelijk signaal dat Apple denkt dat ze nog 2 jaar minimaal soepel zullen kunnen meedraaien.

   Dus dan lijkt het mij de moeite wel waard, geen idee wat inruilwaarde is van iPad 2. Maar het beste is om het binnenkort gewoon eens zelf te gaan proberen in een Apple Store of reseller.

 2. iPadGoofy
  02 november, 2012 om 20:16

  Mooi spul die iPad Mini, maar ik zou toch gaan voor de iPad 4!

 3. Delacosa
  02 november, 2012 om 20:37

  Hey Sam. Hele mooie review man. Ik was vannochtend bij BCC had even de zwarte mini kunnen uitproberen. Heb de galaxy 7.7 hij is precies net zo groot. Ik denk alleen dat ik wel voor de Ipad 4 ga. De a6x processor en de retina spreken me erg aan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.