Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De tablet moet de boekentas doen verdwijnen

Geschreven door
Geplaatst op29 november 2012, 12:20 CategorieHardware

Aan de middelbareschooltijd hebben de meesten van ons waarschijnlijk goede herinneringen maar als er een mindere ervaring genoemd moet worden dan is het vaak de overvolle boekentas waarin al je boeken voor acht uur lang school zaten. Hoewel scholen de boekenlading voor scholieren al proberen te verlichten zou een tablet de ideale oplossing zijn.

De Nationale Jeugdraad heeft daarom gisteren een voorstel overhandigd aan de Tweede Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het idee van het voorstel is dat scholen de studieboeken in digitale vorm beschikbaar stellen zodat scholieren deze op tablets kunnen lezen. De Kamercommissie ziet het plan zitten, vooral omdat het een duurzaam project is door het verminderde gebruik van papier.

Financiering

Hoe het gebruik van tablets op scholen gefinancierd moet worden is nog niet duidelijk. Zo kunnen scholen de tablet voor scholieren betalen, kunnen scholieren een deel zelf betalen of komt de tablet geheel voor de rekening van scholieren. Volgens de Nationale Jeugdraad zal binnen enkele jaren het grootste deel van de scholieren tussen de 12 en 18 jaar voorzien zijn van een tablet om mee te studeren.

Meer mogelijkheden met tablets

Voordat het zover is zal er echter beter nagedacht moeten worden over het gebruik van tablets en de toegevoegde waarde die tablets kunnen bieden. Puur het lezen van een PDF bestandje in plaats van een fysiek boek zal een lastig argument zijn voor een dergelijke investering. Tablets bieden meer mogelijkheden, zoals interactieve studieboeken, het delen van videomateriaal, het op afstand controleren van huiswerk, advies en communicatie via een aparte portal voor scholieren, een algemeen messageboard, etc. Echter is de school verantwoordelijk voor de implementatie van deze functies en dit zal de drempel hoger leggen.

Proeven op scholen

Onder meer de Nassau Academie in Breda is momenteel bezig met een proef waarbij leerlingen met verschillende tablets uitgerust worden. Na de proef wordt gekeken wat de exacte didactische meerwaarde van het gebruik van tablets is, welk besturingssysteem het beste bevalt en welke hardware ideaal is voor scholieren.

Via: Spits

 • Delen:

Reacties

 1. Virin
  29 november, 2012 om 21:02

  Dit is een nou een gaaf initiatief.
  Ik zit zelf op de Havo (3de jaar) en als het aan mij lag, heb ik een RT device zodat ik Office er bij heb.
  Aantekeningen kan ik de speciale OneNote app gebruiken.
  Boeken als een pdf, dit is idd veel beter !!!!!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.