Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De tablets van de toekomst, met het oog op morgen

Geschreven door
Geplaatst op4 november 2012, 14:42 CategorieBesturingssystemen

Na de lancering van de eerste iPad door Apple, ruim twee jaar geleden, is de ontwikkeling van nieuwe technieken die te relateren zijn aan tablets in haar algemeenheid sterk toegenomen. Na het reduceren van de dikte, het verbeteren van de displays en het reviseren van de hardware zijn de tablets nog lang niet uitontwikkeld, sterker nog, de echte revolutie moet nog haar intrede doen. Dit artikel is vanuit mijn optiek geschreven en is deels gebaseerd op ontwikkelingen en (nog) niet toepasbare technieken.

‘Hij past niet in je broekzak!’

Apple was de eerste fabrikant die een tablet in huidige vormgeving aan het grote publiek gepresenteerd heeft. Na de aankondiging van de eerste iPad (1) werd vooral minachtend gereageerd door ‘kenners’, volgens hen zou een tablet niets meer zijn dan een uitvergrote smartphone: ‘Wie gaat daar nou een fortuin voor betalen?’, ‘Ik heb toch al een mobiel?’, ‘Hij past niet in je broekzak!’, zo luidden de eerste reacties. Nu we ruim twee jaar verder zijn weet men beter, de tablet in haar algemeenheid  heeft haar taak bewezen. 25 procent van de Nederlandse gezinnen beschikt over een tablet. Dit percentage duidt op de populariteit van de tablet en de toenemende vraag naar tablets (gezien de snelle stijging). Een tablet wordt veelal gekocht door jonge moderne gezinnen of gezinnen met kinderen die graag zo up-to-date mogelijk willen zijn op het gebied van elektronica.

Tablets zijn nog lang niet uitontwikkeld

Ondanks de vele ontwikkelingen rondom tablets de laatste jaren is het concept nog lang niet klaar om gedeponeerd te worden, sterker nog, de echte revolutie moet nog haar intrede doen. De meeste ontwikkelingen zijn de laatste twee jaar dan ook onder de motorkap doorgevoerd. Qua uiterlijk en vormgeving is weinig veranderd evenals de hoeveelheid ‘directe’ functies. Ik denk dat mogelijke toekomstige ontwikkelingen en op dit moment nog niet toepasbare technieken voor een nieuwe gebruikservaring kunnen gaan zorgen. Bij het verwerken van deze nieuwe technieken worden naast het doorvoeren van vernieuwingen onder de motorkap ook vernieuwingen doorgevoerd die direct zichtbaar zijn. Men moet hierbij denken aan aanpassingen in vormgeving, functies en doelen.

Less is more

De slogan ‘Less is more’ is een kenmerk van het modernisme, hoe kaler de vormgeving hoe beter het product. Naar mijn mening heeft deze slogan een sterke kern van waarheid in zich kijkend naar de populariteit van Apple wiens producten altijd gebaseerd zijn op dit principe. Maar ook Microsoft lijkt zich steeds beter te realiseren dat een minimalistische vormgeving zorgt voor een beter bereikbaar product. Kijk naar het nieuwe Windows 8.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je door het minimaliseren en het weglaten van bepaalde onderdelen en componenten de gebruikerservaring van, in dit geval een tablet, doet verminderen. De bedoeling van de eenvoud moet ervoor zorgen dat een product makkelijker bereikbaar is en het weglaten of ontbreken van de eerder genoemde punten moet ter verbetering dienen ten opzichte van de aanwezigheid hiervan.

Transparante en flexibele tablets

“Transparantie?”, wat heeft dat met de toekomst van tablets te maken hoor ik je denken. Toch heeft transparantie alles te maken met de toekomst van tablets, al dan niet volgens Samsung. Samsung heeft namelijke zogenaamde beeldschermen ontwikkeld die voorzien zijn van ‘Window Technology’. Dit is een technologie waarbij men gebruik maakt van een transparant (doorzichtig) scherm waarop beelden geprojecteerd kunnen worden. Samsung claimt het eerste transparante scherm voor massaproductie te hebben ontwikkeld.

Het scherm zou in een later stadia gebruikt kunnen worden in tablets. Middels deze beeldschermen kan de samenhang tussen de ‘echte’ en digitale wereld versterkt worden. Doordat het scherm doorzichtig is kun je er bij bepaalde applicaties voor kiezen om slechts een gedeelte van het scherm te gebruiken ter projectie en het overige gedeelte haar doorzichtigheid te laten behouden om op deze manier de applicatie een functie te geven binnen de non-fictieve wereld.

De schermen van Samsung zijn naast transparant ook flexibel. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je tablet op te rollen en vervolgens in je tas of broekzak op te bergen of je tablet om te vormen tot smatrphone. Het voordeel van een flexibel display is ook dat de kans op defecten veroorzaakt door bijvoorbeeld een val aanzienlijk kleiner is. Dit komt doordat het display haar vorm aanpast zodra er krachten werken op de zijkanten van de tablet.

Hologrammen

Enkele jaren geleden leek het gebruik van hologrammen nog een toekomstkwestie waarop men nog vele jaren moest wachten. Vandaag de dag is de integratie van hologrammen binnen het dagelijks leven nog steeds een toekomstkwestie, maar wel één die snel dichterbij komt. Met de integratie van de mogelijkheid om hologrammen te genereren middels je tablet is het mogelijk om je display in alle mogelijke kanten uit te breiden. Op deze manier vergroot je je werkruimte die te relateren is aan het aantal inches van je display tot wel 500 procent. Ook kan de toepassing van hologrammen zorgen voor een nieuwe game-ervaring of voor een levensgrote projectie van films en (sociale) media.

Hybride tablets

Dit is een combinatie van twee of meer technieken. Een bekend en steeds meer toepasbaar voorbeeld hiervan is de combinatie van toetsenbord en tablet. Op deze manier combineer je het beste van een tablet (het touchscreen) en een laptop (toetsenbord) met elkaar waardoor men een erg productief apparaat genereert. Een ander voorbeeld van een hybride tablet is de combinatie van smartphone en tablet. Een goed exempel hiervan is de ASUS Padfone waarvan inmiddels een tweede versie is gelanceerd.

ASUS combineert bij dit apparaat de voordelen van een tablet (het grote scherm) met die van een smartphone (belfunctie en compactheid). Aangezien enkele dagen geleden Windows 8 gelanceerd is, is mijn verwachting dat de productie van hybride apparaten de komende maanden en jaren sterk toe zal nemen. Windows 8 is namelijk een goed besturingssysteem waarbij twee of meerdere technieken met elkaar in combinatie gebracht kunnen worden.

Het formaat van tablets

Het formaat is een discussiepunt waarover men lang of kort kan discussiëren. Een eenduidig antwoord op de vraag wat het perfecte formaat zal zijn is simpelweg niet mogelijk omdat het afhankelijk is van diverse factoren. Het formaat is namelijk afhankelijk van de functie die de tablet voor ‘jou’ moet vervullen. Bij een geregeld gebruik van de tablet voor het bekijken van films is een groot formaat fijner, terwijl een kleiner formaat bij het lezen van boeken vaak de voorkeur krijgt.

Naar mijn mening zijn er twee formaten die de tabletmarkt gaan leiden als het gaat om het aantal inches van de displays, namelijk 7 inch en 10 inch. Deze formaten zijn beide compact genoeg om toe te passen in een tablet maar beide formaten hebben hun voor -en nadelen. Hierbij is het de taak van de consument om de juiste keuze te maken kijkend naar de functie(s) die de tablet voor hen moet gaan vervullen.

Natuurlijk zien we met de komst van Windows 8 veel 11.6 inch en 13.3 inch modellen geïntroduceerd worden. Tablets van 11 inch of groter zijn te robuust om mee te nemen en onhandig op te bergen bij inactiviteit. Naar mijn mening zijn tablets van een te groot formaat niet ideaal en verlies je hiermee één van de belangrijkste kenmerken van een tablet, namelijk de mobiliteit.

Hogere resolutie tablets

Op dit moment is de Samsung Nexus 10 de tablet met het hoogste resolutie scherm, gevolgd door de iPad 3/4. Tablets voorzien van een steeds hoger resolutiescherm zijn een trend die we steeds vaker zien bij displays met een grootte van ommenabij de 10 inch. Dit terwijl tablets van bijvoorbeeld 7 inch nog steeds voorzien worden van displays met een relatief lage resolutie en pixeldichtheid. Mijn verwachting is dan ook dat kleinere tablets voorzien gaan worden van zogenaamde Retina (hoge resolutie) schermen.

Echter vraag ik me wel af of we het verschil gaan zien tussen een scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels en een pixeldichtheid van 300 ppi, en een display met een resolutie van 2048 x 1536 pixels en een pixeldichtheid van 264 ppi. Ik denk dat deze techniek bijna haar top bereikt heeft, in ieder geval kijkend naar de resolutie en pixeldichtheid.

De User Interface

Volgens Apple moet de indeling en vormgeving van het besturingssysteem zó eenvoudig zijn dat zelfs een kind van drie jaar of een bejaarde dame hiermee overweg kan. Naar mijn mening heeft Apple meerdere malen bewezen hierin gelijk te hebben. Ook Microsoft denkt dat een ‘basic’ vormgeving zorgt voor het aanspreken van een groter publiek en hierdoor het gebruik van een tablet laagdrempeliger maakt. Twee voorbeelden van interfaces waarbij men de basis zo eenvoudig mogelijk heeft gehouden zijn die van Windows Phone/8/RT en iOS.

Conclusie

Naar mijn mening staan tablets nog slechts in de kinderschoenen, de weg naar volwassenheid is lang, de weg naar volmaaktheid eveneens. Het concept ‘tablet’ kan oneindig uitgebouwd en geperfectioneerd worden. Door aanpassingen en toevoegingen kan de doelgroep zich verplaatsen of vergroten, dit evenals de functie die de tablet moet vervullen. Tot de tijd van volmaaktheid wacht ik geduldig af op de vele mogelijkheden die nog komen gaan.

 • Delen:

Reacties

 1. karim
  04 november, 2012 om 17:17

  is wesley nieuw??

  • Martijn Chel
   04 november, 2012 om 17:20

   Als je op zijn naam klikt zul je zien dat dit niet zijn eerste artikel is :)

 2. Mart
  05 november, 2012 om 21:45

  Hey mooi artikel! Ik ben benieuwd waar de foto’s bij hologram en formaat vandaan komen?

  • Martijn Chel
   05 november, 2012 om 21:46

   Google :) Volgens mij uit een toekomstvisie film van Microsoft.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.