Een introductie van iTunes U: Recreatief studeren op je iPad

06 november 2012 6 Minuten 2 Reacties
itunesu

In dit artikel wil ik graag een van de minst bekende (en dus onbeminde) onderdelen van iOS onder jullie aandacht brengen, iTunes U. iTunes U is een app die op alle iOS apparaten werkt en je toegang geeft tot lesmateriaal van verschillende scholen, colleges en universiteiten.

Wat is iTunes U?

Apple omschrijft het op haar eigen site zelf als volgt:

In de iTunes U-app kunnen studenten en leerlingen video- en audiocolleges bekijken of beluisteren en notities maken die met het college worden gesynchroniseerd. Ook kunnen ze boeken lezen en presentaties bekijken. Al hun huiswerk en opdrachten staan bij elkaar in een lijst; zodra ze iets af hebben, kunnen ze dit afvinken. En wanneer je een berichtje rondstuurt of een nieuwe opdracht klaarzet, ontvangen je leerlingen of studenten daarover een pushmelding.

Maar de app is er niet alleen voor studenten en leerlingen, want iedere iOS gebruiker heeft toegang tot een enorm aanbod cursussen. In dit artikel (en video) kijk ik dan ook alleen naar de kant van de ‘normale’ consument, die studeren en kennisvergroting natuurlijk ook als ontspanning kan zien. Voor studenten en leerlingen van bepaalde instanties zijn er speciale cursussen maar iedereen heeft toegang tot een enorm algemeen aanbod, dat op het moment nog voornamelijk in het Engels is.

iTunes U video

Voordelen iTunes U

Natuurlijk is het op zichzelf al heel gaaf dat je toegang hebt tot cursussen van onder andere MIT en Yale maar die toegang kun je in sommige gevallen ook op andere manieren verkrijgen (er zijn meer van dit soort online kennisdeling initiatieven). iTunes U is extra gaaf omdat er sprake is van een bijna perfecte integratie van verschillende studiematerialen.

Binnen het overzicht van een cursus waarop je geabonneerd bent vind je een overzicht van de beschikbare materialen. 95 procent van die materialen is doorgaans gratis, met soms een studieboek of app die direct vanuit de app aangeschaft kan worden. Maar syllabi, vragenlijsten en andere door de onderwijsinstantie ontwikkelde content zijn altijd gratis te downloaden en gebruiken. De meeste cursussen bestaan vooral uit audio en video materiaal en op die manier krijg je dus dezelfde colleges als bijvoorbeeld eerstejaars Harvard studenten krijgen, want de opnames zijn doorgaans direct vanuit de collegezaal. Ook zonder boeken zijn de colleges veelal goed te volgen.

Het is tijdens de video’s (opgenomen college’s) mogelijk om aantekeningen te maken en bijvoorbeeld het (gratis) boek via iBooks erbij te pakken om de verwijzingen die door de docent gemaakt worden te kunnen volgen. Aantekeningen zijn binnen bijna alle onderdelen van de iTunes U app mogelijk en kennen een goede integratie. Je kunt tijdens van een video bookmarken en verbinden aan een notitie maar ook de markeringen uit je studieboek in iBooks app vind je keurig netjes terug binnen je iTunes U cursus. Alle teksten die je gemarkeerd of getikt hebt kan je via een ingebouwde functie van iOS ook laten definiëren, superhandig!

Schema’s (die niet aan tijd verbonden zijn doorgaans) en andere handvatten om de cursus met succes te volgen vind je allemaal binnen de app, wat het soms wat overweldigende aanbod een stuk behapbaarder maakt. En voor je het weet heb je bijna dezelfde cursus Early Middle Ages die eerstejaars studenten aan Yale hebben gekregen gevolgd.

Nadelen iTunes U

Omdat we het hier over recreatief studeren hebben kan ik het gebrek aan persoonlijke begeleiding niet als serieus nadeel noemen. Studenten en leerlingen die op instanties zitten die gebruik maken van iTunes U als tool ontvangen die begeleiding natuurlijk wel.

Het meest jammer is natuurlijk het gebrek van een echt testmoment, zoals tentamens en papers die (niet) gemaakt en geschreven moeten worden. Dit is natuurlijk tegelijkertijd misschien ook wel het grootste voordeel. Maar het is (nog) niet mogelijk om een cursus via de app te volgen en daarna ook daadwerkelijk is van een certificaat of accreditatie voor te krijgen.

Ook is het voor veel Nederlanders waarschijnlijk erg jammer dat verreweg het meeste van het aanbod in het Engels is, Engels dat zowel in geschreven als gesproken vorm van een vrij hoog niveau is (het zijn immers vooral de universiteiten die met deze kennisdeling voorop lopen). Maar uiteindelijk valt het allemaal best mee en doordat boeken, audio en video allemaal on-demand zijn heb je alle mogelijkheden om even te pauzeren en een lastige term te vertalen of op te zoeken (en daarmee dus ook weer je kennis te vergroten).

Tips iTunes U

Eigenlijk is mijn belangrijkste tip het noemen van iTunes U zelf. Het is echt de moeite waard de gratis app te installeren en een door het aanbod te browsen om te kijken of er iets voor je bij zit. Het aanbod is heel gevarieerd en er is ook steeds meer op aanbod op niet-universitair niveau te vinden. Met Introductie in Robotica van MIT, Recht van Harvard tot Ecosystems van Open University via eerstejaars Spaans van DePaul en heel veel meer is er volgens mij voor iedereen wel iets interessants te vinden.

In de video zie je me ook wat kleine dingen uitleggen als de manier waarop je notities kan maken, markeringen kan toevoegen aan teksten en hoe je notities aan de video’s van colleges kunt toevoegen. Omdat het natuurlijk lang niet altijd nodig/verstandig is een boek te kopen voor je gratis cursus kijk ik ook nog even naar mijn favoriete Wikipedia app voor de iPad, Wikipanion. Op deze manier heb je ook toegang tot een hoop bruikbare informatie (maar let wel op dat deze informatie niet altijd perfect is) zonder dat je 20 euro aan een studieboek uit hoeft te geven. Maar in veel gevallen is zo’n studieboek op zichzelf natuurlijk ook een investering waard!

Het was vooral de iPad mini die me de afgelopen dagen weer aan iTunes U deed denken. iTunes U werkt ook op iPod Touch en iPhone en hoewel die soms goedkoper zijn dat de goedkoopste iPad mini denk ik dat de 329 euro kostende mini wel het goedkoopste apparaat van Apple is waar iTunes U goed op gebruikt kan worden. De toegang tot kennis die iTunes U je geeft en de manier waarop die gepresenteerd wordt maakt de kleine iPad wat mij betreft enorm interessant, ondanks zijn hogere prijs in vergelijking met de concurrentie in dit segment van de tablet-markt.

Reacties (2)