Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eerste indruk: Sony Xperia Tablet S

Geschreven door
Geplaatst op4 november 2012, 19:04 CategorieAndroid

Ongeveer een jaar geleden keek ik naar de eerste generatie Tablet S van Sony en was overwegend positief over het apparaat. Toch kon er meer uit de tablet gehaald worden wanneer Sony’s eigen entertainment diensten beschikbaar gesteld en uitgebreid zouden worden. Onlangs heeft Sony een opvolger gelanceerd in de vorm van de Xperia Tablet S die sneller, slanker en uitgebreider is.

Sony Xperia Tablet S – specificaties

Wat meteen opvalt is dat Sony het design van de eerste generatie Tablet S in leven wil houden, de fabrikant heeft het apparaat alleen een stuk slanker en lichter gemaakt. Ook beschikt de tablet nog steeds over een 9.4 inch IPS LCD display met Sony’s TruBlack techniek voor diepe zwartwaarden en een hoog contrast. Verder is de Xperia Tablet S uitgerust met een snellere quad-core Tegra 3 processor, 1GB aan werkgeheugen, een microSD card reader, een 1 megapixel camera aan de voorzijde en een 8 megapixel camera aan de achterzijde. De USB connector van de eerste generatie Tablet S is vervangen voor een eigen connector van Sony. Ook beschikt de tablet over een infrarood zender waarmee je home cinema apparatuur kunt bedienen.

Wat betreft de software beschikt de Xperia Tablet S over Android 4.0 Ice Cream Sandwich met een aantal toevoegingen van Sony zelf. De interface heeft de fabrikant grotendeels met rust gelaten maar er zijn wel een aantal interessante features en functies aan toegevoegd. Ook heeft Sony een aantal zelf ontworpen applicaties meegeleverd zoals een e-book reader een mediaspeler en een galerij. Overigens heeft de fabrikant aangegeven dat er voor het einde van dit jaar nog een Android 4.1 Jelly Bean update beschikbaar gesteld zal worden.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Sony Xperia Tablet S.

Sony Xperia Tablet S – video

In onderstaande video kijk ik onder meer naar wat je meegeleverd krijgt in de doos, het design en de belangrijkste features van de Sony Xperia Tablet S.

Sony Xperia Tablet S – eerste indruk

De eerste indruk van de Sony Xperia Tablet S is redelijk goed. Sony heeft het design in stand gehouden maar de tablet voelt een stuk comfortabeler aan doordat de tablet lichter en slanker is. Daarbij voelt het apparaat ook hoogwaardiger aan doordat een deel van de behuizing van aluminium gemaakt is. Een feature van de Tablet S is dat deze (spat)waterdicht is. Dat is natuurlijk leuk en aardig maar zorgt er wel voor dat de microSD card reader en de connector verscholen zitten achter een irritant klepje. Het klepje van de connector kan zelfs helemaal verwijderd worden waardoor de kans groot is dat je deze kwijtraakt.

Wat betreft de software is de Xperia Tablet S rijkelijk uitgerust. Sony levert een aantal zeer fraai vormgegeven applicaties mee zoals de galerij en de mediaspeler. Deze zijn een absolute verbetering ten opzichte van de standaard Android apps en bieden ook extra mogelijkheden. Echter zijn de toegevoegde software functies interessanter. Zo kun je middels de Small Apps een aantal widgets in pop-up vorm openen en is wellicht de meest interessante features dat je een Guest modus aan kunt maken voor je kinderen of wanneer je gasten hebt. Hoewel deze optie zeker waarde toevoegt had het nog mooier geweest als je ook echt verschillende gebruikersaccounts aan kon maken met eigen apps en eigen instellingen. Nu valt alles onder de gebruiker van de tablet en deze persoon kan een aantal apps en widgets selecteren die in de Guest Modus beschikbaar zijn.

Qua prestaties is de Xperia Tablet S een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerste generatie. De tablet reageert snel op input, apps openen een stuk sneller en multitasken (voor zover dat mogelijk is) gaat soepel. Echter is de tablet niet helemaal stabiel. In de afgelopen paar dagen is het homescreen een aantal keer gecrasht (waardoor je teruggaat naar de app waar je het laatst in zat) en ook de Play Store wil nog wel eens spontaan ophouden.

Sony Xperia Tablet S – stel je vragen

Mocht je vragen hebben over de Sony Xperia Tablet S, de software die erop staat of de mogelijkheden die het toestel biedt, laat het dan in een reactie onderaan dit artikel weten. Vervolgens probeer ik het mee te nemen in de volledige review.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.