Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iPad 4 (vierde generatie) vs iPad 3: Twee keer zo snel?

Geschreven door
Geplaatst op23 november 2012, 13:00 CategorieApple

Apple heeft niet alleen een kleinere iPad op de markt gebracht, ook de grote iPad heeft een update gekregen. De iPad 4 heeft een nieuw type connector, een betere frontfacing camera en een nieuwe processor die tweemaal zo snel moet zijn. In dit artikel vind je een video waarin ik de twee tablets naast elkaar zet en test qua opstarten, het openen van apps, browsen en het exporteren van video’s.

iPad 4 vs iPad 3 – Video

iPad 4 vs iPad 3

Opstarten

Zoals je in bovenstaande video kunt zien is het opstarten van de iPad 4 een stuk rapper geregeld is dan op de iPad 3, maar aangezien je eigenlijk maar één keer je iPad moet opstarten is dat niet zo heel belangrijk. De meeste mensen zetten hun tablet namelijk nooit of zelden uit.

Browser

In de browsertest wint de iPad 4 het ook van zijn voorganger, al is het verschil een stuk kleiner dan het verschil in opstartsnelheid. Pagina’s worden iets sneller geladen maar qua scrollen en zoomen op pagina’s doen beide tablets niets voor elkaar onder.

Speedtest

Ik heb geprobeerd de WiFi verbinding/snelheid ook te testen maar ik ben bang dat die niet heel veel bruikbare informatie geeft. De iPad 3 lijkt voor het uploaden iets sneller te scoren terwijl de iPad 4 weer de snellere downloader is.

Apps opstarten

In het algemeen starten alle apps op de vierde generatie iPad iets sneller op en ben je eerder door de laadschermen heen als er gebruikt wordt gemaakt van een zogenaamd ‘splashscreen’ (loading-page).

Video’s exporteren

Ik heb twee clipjes van 30 seconden geschoten op beiden iPads en die via iMovie laten exporteren naar een 720p filmpje. In de video hoor je me verbaasd reageren dat de iPad 3 iets sneller is maar pas tijdens het tikken van deze tekst besef ik me pas dat de grafische processor gaat (GPU) in plaats van de CPU. Alleen de CPU is nieuwer/sneller in de iPad 4 dus dat de twee ongeveer even snel zijn is makkelijker te verklaren, al blijft het opvallend dat de derde generatie iets sneller was.

iBooks en gepercipieerde snelheid

De pageturning animatie in iBooks is in mijn beleving ongeveer even snel en ik zou geen duidelijke winnaar aan durven te wijzen. Juist op dit gebied doet Apple veel aan optimalisatie zodat er altijd direct iets veranderd op het scherm op het moment dat je het aanraakt. Hoewel het laden daarna iets langer kan duren op de iPad 3 komt juist deze directe feedback van het scherm de gepercipieerde snelheid van beiden apparaten ten goede. Het maakt het vergelijken tegelijkertijd ook lastiger.

iPad 4 vs iPad 3 – Conclusie

Als eerste indruk kan ik dus zeggen dat de iPad 4 op een paar vlakken iets sneller is, al is het verschil misschien minder groot dan verwacht. Qua benchmarks (waar wij altijd ver van wegblijven in reviews want het gaat om perceptie) test de vierde generatie wel duidelijk sneller dan de derde generatie iPad. Martijn heeft daar al eens een kort artikel over geschreven.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Apple iPad 4. Alle verschillen tussen de derde en de vierde generatie vind je in dit artikel.

 

  • Delen:

Reacties

  1. delacosa
    23 november, 2012 om 18:13

    Jonge wat zijn jullie een goede site geworden net steen goede reviews thanks

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.