Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Jolla introduceert nieuw Sailfish OS voor smartphones en tablets

Geschreven door
Geplaatst op21 november 2012, 11:02 CategorieBesturingssystemen

We kennen inmiddels drie belangrijke besturingssystemen in de tabletmarkt; Android, iOS en Windows. Toch is er volgens Jolla nog ruimte voor een vierde besturingssysteem. Vandaag introduceert het bedrijf het op MeeGo gebaseerde Sailfish besturingssysteem. Sailfish is niet alleen gericht op smartphones, maar ook op tablets, Smart TV’s en andere apparaten.

Sailfish is zoals gezegd gebaseerd op het MeeGo OS dat nooit echt van de grond gekomen is en moet een open-source project worden. Jolla, een bedrijf dat opgericht is door een aantal ex-werknemers van Nokia, wil dat de community gaat helpen met de ontwikkeling van de software en de mogelijkheden. Volgens de makers moet multitasking eenvoudiger zijn dan ooit te voor en is de interface zeer snel. Zo moet je bijvoorbeeld muziek kunnen pauzeren of een gesprek kunnen beëindigen zonder de betreffende apps te hoeven openen.

Sailfish UI demonstratie

Android apps

Volgens Jolla draaien veel Android applicaties zonder problemen en zonder aanpassingen binnen Sailfish. Maar, aanpassingen zijn wel nodig om van alle mogelijkheden binnen het besturingssysteem gebruik te maken en om applicaties zo snel mogelijk te laten draaien. Tijdens een presentatie die zojuist is afgelopen heeft Jolla een eerste demonstratie gegeven van de smartphone interface, welke hieronder te zien is.

Sailfish UI hands-on

Partners

Sailfish zou compatibel zijn met diverse chipset technologieën en wordt reeds ondersteund door ST-Ericsson’s NovaThor platforms. Ook is er reeds een samenwerking met de Finse telecomprovider DNA om smartphones met Sailfish op de markt te brengen. De SDK van Jolla’s Sailfish wordt vandaag uitgebracht.

Via: Slashgear & Kicknetwork

  • Delen:

Reacties

  1. frank
    22 november, 2012 om 1:03

    Nog een nieuws OS? Dat heeft weinig kans van slagen naar mijn idee. Ziet er wel strak uit.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.