Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nassau Academie start ‘Battle of de tablets’: Apple vs Samsung

Geschreven door
Geplaatst op27 november 2012, 12:19 CategorieApple

Er zijn al een aantal scholen die de traditionele studieboeken voor bepaalde lessen ingeruild hebben voor een interactieve tablet maar de meeste scholen zijn terughoudend door het beperkte aanbod van digitale boeken en lastige keuze tussen verschillende tablets en besturingssystemen. De Nassau Academie in Breda is nu als proef gestart met de ‘Battle of de tablets’.

Battle of de tablets

De ‘Battle of de tablets’ is een minor, zoals we kennen van de hogere scholen en universiteiten, waarin leerlingen extra uitgedaagd worden met extra vakken. In deze minor zijn de studieboeken ingeruild voor tablets. Niet één specifieke tablet maar twee concurrerende tablets. 10 leerlingen zijn uitgerust met een iPad, terwijl 10 andere leerlingen de minor middels een Samsung tablet volgen. Niet alleen wordt gekeken welke tablet (en welk OS) het beste bevalt, ook is het onderdeel van een praktijkproef van boekenleverancier Van Dijk en TNO waarin gekeken word naar de didactische meerwaarde van tabletgebruik tijdens de lessen.

Schooldirecteur Jan Pieter De Pender is vooral opzoek naar de meerwaarde van tablets in het klaslokaal. Je kunt natuurlijk boeken digitaal lezen, in de vorm van een PDF, maar er moeten extra toevoegingen uit te halen zijn. Leerlingen kregen vooraf en krijgen achteraf vragen voorgeschoteld over onder meer de verwachtingen en het gebruik van de tablet. Welke tablet de ‘Battle of de tablets’ gaat winnen en wat de exacte didactische meerwaarde van het gebruik van tablets is wordt begin volgende maand bekendgemaakt.

De Pender verwacht dat tablets een grote rol gaan spelen tijdens lessen maar dit zal niet op korte termijn zijn.

Succesvolle en minder succesvolle proeven

Eerder dit jaar startte de Gelderse scholengemeenschap Het Streek een proef met tablets in het klaslokaal waaruit volgens de scholengemeenschap bleek dat leerlingen meer betrokken zijn, beter presteren en meer eigenaar worden van hun eigen ontwikkeling. Het proefproject was dermate succesvol dat Het Streek besloten heeft het project een vervolg te geven.

Het Hondsrug College in Emmen was een van de eerste scholen die leerlingen uitrustte met iPads maar kwam daar dit jaar alweer op terug door het beperkte aanbod van digitaal lesmateriaal en reeds afgesloten contracten met uitgevers en distributeurs voor schoolboeken.

Via: BredaVandaag

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.