Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Apple iPad 4 (vierde generatie)

Geschreven door
Geplaatst op25 november 2012, 12:17 CategorieApple

Het laatste half jaar begonnen hoop stukjes die wij schreven over iPads en iOS met de opmerking dat iOS en iPads een beetje saai beginnen te worden, niets geen keiharde innovatie en roeren die omgegooid worden. In veel van die stukjes proberen we echter ook een verklaring te geven voor de keuzes die Apple maakt en blijkt het product in kwestie dan misschien soms wel minder saai dan gedacht. Een prima voorbeeld is de iPad mini; op papier gewoon een kleinere iPad en dus saai. Dat viel wel mee. Nu is het de beurt om de grotere iPad 4 te bekijken, Apple’s saaiste iPad tot nu toe. Maar is er ook een verklaring voor de keuzes voor deze update-ronde?

Omdat er niet heel veel anders is aan deze vierde generatie iPad in vergelijking met de iPad 3 verwijs ik jullie ook graag naar mijn review van de iPad 3. In die review kun je lezen over het retina scherm, het design, de camera aan achterkant en meer. De iPad 4 is nog steeds een iPad zoals we die kennen, met iOS waar veel apps voor zijn, een gebruikerservaring waar veel aandacht in reactiesnelheid is gestoken, een prachtig mooie bouwkwaliteit en een zeer levendige accessoiremarkt met producten die de functionaliteit en inzetbaarheid kunnen vergroten. In deze review kijk ik alleen naar de verschillen die er zijn met de iPad 3.

Wil je meer weten over alle specificaties en features? Bekijk dan de productpagina van de iPad 4.

iPad 4 – Video

iPad 4 – Nieuwe dockconnector, lightning

Bij de introductie van de iPhone 5 en nieuwe generaties iPod Touch heeft Apple ook hun nieuwe connector geïntroduceerd.De 30-pin platte connector is ingeruild voor een stuk kleinere lightning connector. Helaas is het vooral de vorm die voor verschil zorgt want de aansluiting/kabel heeft geen snellere bestandsoverdracht of andere bijzondere extra functies meegekregen. Het voordeel moet vooral liggen in dat Apple nu in staat is om nog dunnere producten te maken. Handig is wel dat de connector nu op beiden manieren in de iPad gestoken kan worden, zonder dat je dus hoeft te kijken of hij ‘met de juiste kant boven zit’. Natuurlijk best handig maar doordat het formaat zoveel kleiner is geworden weet ik niet of het per saldo ook echt makkelijker is geworden om in het donker je iPad aan het infuus te krijgen.

De iPad 4 heeft in ieder geval dit nieuwe type connector en daarmee zijn alle moderne iOS apparaten nu weer gelijk. Ik ga er persoonlijk vanuit dat dit een van de grootste beweegredenen was voor Apple om nu al met een geüpdatet iPad op de markt te komen. Het geeft ongetwijfeld wat meer richting aan de accessoiremarkt.

iPad 4 – 720p Frontfacing camera

Soms lijkt het erop dat Apple bepaalde elementen van hun producten bewust achterhoudt of met een minder dan moderne optie komt. De iPad 3 heeft een schandalig slechte frontfacing camera en iedereen ging er dan ook vanuit dat een nieuwe generatie met een betere camera ging komen, en zo geschiedde. Dit noemen we vaak laaghangend fruit zodat er door Apple makkelijk gescoord kan worden in vergelijkende lijstjes die onderzoeken wat er nu beter is aan een nieuw product.

De frontfacing camera op de iPad 4 is nu dus een HD 720p videocamera. Iedereen die veel gebruikmaakt van videochat (bijvoorbeeld via Skype of Facetime) zal erg blij zijn met deze betere camera, een reden op zichzelf om een oudere iPad te vervangen door deze nieuwste generatie is het denk ik niet.

iPad 4 – Snellere processor, A6X

Een lightning connector en een nieuwe camera aan de voorzijde hadden we eigenlijk wel verwacht maar opvallend was dat Apple ook een nieuwe processor in de laatste iPad heeft gestopt, misschien om de verontwaardiging van iPad 3 kopers die zich bekocht voelen nog wat te vergroten. Waarschijnlijker is dat ze deze nieuwe processor hebben geïmplementeerd omdat het kon en omdat ze anders hun nieuwe aanbod wel heel karig vonden.

De iPad 3 is geen langzame tablet, maar het was wel de eerste tablet met een retina scherm en om dat enorme aantal pixels aan te sturen moest er een nieuwe GPU (grafische procesor) komen. Daar is toentertijd een hoop aandacht aan besteed en bleef de rekenkern ongeveer dezelfde als we van de iPad 2 al kenden. Voor iPad 4 had Apple de GPU voor elkaar en was er dus weer ruimte om aandacht te schenken aan de CPU kant van het verhaal. Volgens Apple is het rekengedeelte weer twee keer sneller.

Een paar dagen geleden heb ik de iPad 3 en iPad 4 dan ook naast elkaar gehouden en een vergelijkende test in snelheid gedaan. Het filmpje en artikel daarvan kun je bekijken om de verschillen zelf te zien. Mijn conclusie is daar dat de nieuwe iPad 4 inderdaad sneller is dan de iPad 3 maar dat het verschil misschien wel iets minder groot is dan verwacht. Websites laden/renderen sneller, apps openen rapper en ook het opstarten is sneller geregeld. Maar qua praktische verschillen valt het allemaal reuze mee en doordat de iPad 3 en iPad 4 dezelfde GPU kernen hebben zijn er ook elementen die ongeveer even snel zijn (zoals het exporteren van een iMovie filmpje). De iPad 4 is nog zo nieuw dat er nog niet echt apps zijn die nu van alle beschikbare extra kracht gebruikmaken dus misschien is daardoor het gebrek aan grote verschillen wel te verklaren. Maar sneller is de iPad 4 wel, en dat is natuurlijk nooit weg.

Verklaringen

Noem het verklaringen of excuses verzinnen voor Apple maar ik begrijp op zich de keuzes wel die Apple hier gemaakt heeft. Ik denk dat de keuze om een nieuwe iPad aan te kondigen vooral gevoed is door de wens om alle moderne iOS apparaten te voorzien van het nieuwe type connector. Alleen de connector aanpassen had waarschijnlijk op nog meer weerstand kunnen rekenen en zijn er dus nog twee andere relatief kleine aanpassingen gemaakt; een snellere processor en een betere camera aan de voorkant.

Maar door nog geen nieuw design te introduceren (ik ga ervan uit dat de volgende generatie iPads meer op de iPad mini zullen lijken) kon Apple rekenen op een enorm aanbod aan accessoires dat meteen beschikbaar was voor hun nieuwst iPad. De afmetingen van iPad 3 en iPad 4 zijn namelijk gelijk en aangezien het nieuwe type connector kleiner is maar op dezelfde plek zit zijn zo’n beetje alle hoesjes, cases, keyboards en klemmen/stands direct geschikt voor de nieuwe iPad. Sterker nog, de meeste producten die voor iPad 2 zijn ontwikkeld zullen gewoon prima passen. Samen met het app- en media aanbod is juist deze enorme keuzemogelijkheid op gebied van accessoires waar het Apple ecosysteem zo voorligt op de concurrentie. Dat voordeel wou Apple kennelijk nog niet weggeven met deze generatie iPad. En aangezien de vorige generaties iPads door de consumentenwereld als mooi, premium en van bijzonder goede bouwkwaliteit zijn ervaren snap ik die keuze wel. En ik denk dat de consument daar misschien net zoveel voordeel aan heeft als Apple zelf.

iPad 4 – Conclusie

De nieuwe iPad 4 is sneller dan de iPad 3. De iPad 3 was de beste iPad (en volgens vele tablet) in het ~10 inch segment en nu is dat dus de iPad 4. Voor eigenaren van de iPad 3 is er eigenlijk niets dat zoveel nieuwer en beter is dat een upgrade verantwoord kan worden maar voor nieuwe kopers is het natuurlijk op geen enkele manier als nadeel uit te leggen dat Apple vrij snel (7 maanden na iPad 3) met een nog betere tablet op de markt is gekomen. Een betere camera, een snellere processor en een gigantisch app- en accessoire aanbod gecombineerd met het mooie retinascherm en bouwkwaliteit die we gewend zijn van Apple maakt de iPad 4 een enorm interessante tablet om te overwegen bij een aankoopbeslissing.

Wij verwachten echter wel dat het vooral de iPad mini zal zijn die de komende tijd mensen doet overtuigen geld achter te laten in de winkel omdat het gewicht en formaat van dat apparaatje ook weer zijn eigen voordelen heeft, voordelen die misschien wel opwegen tegen het gebrek van een retina scherm. Voor Apple positief, want dit maakt dat beiden iPads die ze aangekondigd hebben op hun eigen manier als beste iPads ooit omschreven kunnen worden. En iPads waren al erg goed en populair.

Bekijk ook mijn review van de Apple iPad mini.

Minpunten

  • Beetje saai aan het worden
  • Concurrentie van eigen iPad mini
  • Nieuw type connector (alleen voor mensen die al hoop kabels/docks hebben)

Pluspunten

  • Snellere processor
  • Betere camera een voorkant
  • Te gebruiken met meeste iPad 2/3 accessoires
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Sam Rijverproduct

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.