Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Archos 101 XS met Coverboard keyboard

Geschreven door
Geplaatst op21 november 2012, 13:50 CategorieAndroid

Android tablets zijn er in alle soorten en maten en soms zie je door de mogelijkheden de opties niet meer. De Archos 101 XS is zo’n tablet die die vast een hoop eigenschappen heeft die mensen interessant vinden maar door de merknaam ook makkelijk over het hoofd gezien kan worden. In deze review ga ik kijken of het zonde is dat niet veel mensen deze tablet overwegen.

Archos 101 XS – Specificaties

De Archos 101 G10 XS is een 10.1 inch tablet met 16GB geheugen, dual-core processor, USB/HDMI/MicroSD poorten en onderscheidt zich door het coverboard, een toetsenbord cover die bij de tablet hoort. De Archos draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich wat de software op je nieuwe apparaat dus twee generaties oud maakt. Een update voor 4.1 Jelly Bean is wel beloofd maar daar is nog niet veel duidelijkheid over.

Een overzicht van alle specificaties vind je op de productpagina van de Archos 101 XS.

In principe kan je de Archos 101 G10 XS omschrijven een middenklasse tablet met een middelmatig design, middelmatige specs, middelmatige bouwkwaliteit en omdat hij te koop is voor zo’n 350 euro een middelmatige prijs.

Archos 101 XS – Video

Archos 101 XS – Design en hardware

Deze tablet is ontegenzeggelijk erg dun want 7.8mm is gewoon niet heel veel. Zelfs in combinatie met het Coverboard is het pakketje ook nog vrij plat te noemen (13mm). Qua design zal het wel een kwestie van smaak zijn. Er wordt erg veel wit platic gebruikt in combinatie met wat aluminium elementen aan de achter- en onderkant van tablet en coverboard. Ik heb het iemand zien omschrijven als een hoog Fisher Price gehalte en ik moet zeggen dat die observatie wat mij betreft wel terecht is. De brede randen om het scherm heen bevatten aan de ene kant een camera en aan de andere kant een speakertje zodat het geluid in ieder geval richting gebruiker geschoten wordt in plaats van er van af.

De belangrijke specificaties even op een rijtje:

 • 10.1 inch tablet
 • Coverboard (toetsenbord cover)
 • Dual-core 1.5 Ghz OMAP 4470 processor
 • 1 GB Ram geheugen
 • 16GB opslaggeheugen
 • Webcam aan de voorzijde voor videochat
 • GPS
 • Bluetooth 4.0
 • Aansluitingen en poorten:
  • Micro USB
  • Micro SD
  • Mini HDMI
  • Koptelefoon (3.5mm jack)

Zo naar het lijstje kijkend is het een vrij compleet pakket. Zeker Bluetooth 4.0 en GPS zijn toevoegingen die lang niet op elke tablet te vinden zijn. Ook is het erg fijn dat de USB poort zowel als host en slave gebruikt kan worden voor brede inzetbaarheid en kun je het 16GB intern geheugen dus uitbreiden met een MicroSD kaartje.

Display

Het 10.1 inch scherm op deze tablet heeft een bekende resolutie van 1280 bij 800 pixels maar maakt helaas gebruik van minder hoogwaardige technieken. Geen PLS, IPS of andere afkorting die we bij de betere schermen vinden, maar een implementatie van MVA. Nu weet jij (en ik) niet wat het precies betekent maar het komt er op neer dat het scherm in de Archos 101 G10 XS gewoon niet heel goed te noemen is. Het komt mij als een erg flets scherm over dat je ogen ook erg snel vermoeit. Waar ik andere reviewers zie klagen over de kijkhoeken maak ik me daar niet heel druk om, die zijn redelijk en als tabletgebruiker zit je toch bijna altijd recht voor de tablet. Dat het scherm juist als je er recht voor zit niet een fijne indruk achterlaat is wat mij betreft dus een veel groter probleem.

Camera

Er is maar één camera te vinden in deze tablet en die zit ‘links aan de korte kant’, in landscape modus dus. De camera is niet van heel goede kwaliteit maar in principe goed bruikbaar voor een simpel videogesprek.

Geluid

Hoewel de mono-speaker aan de voorkant van de tablet zit is dat het enige positieve dat je over de speaker kunt zeggen. Het is maar goed dat het geluid direct richting gebruiker wordt gestuurd want anders had ik het waarschijnlijk helemaal onbruikbaar genoemd. Enorm weinig volume gecombineerd met een tinnerig geluid maakt dat ik het zelfs lastig vind om de speaker goed genoeg voor YouTube te noemen, laat staan voor film of muziek.

Batterij

De accuduur is volgens Archos zo’n 10 uur bij normaal gebruik en je zou 40 uur muziek kunnen afspelen (wat je dus in ieder geval niet via de ingebouwde speaker wilt luisteren). Ik heb de 10 uur niet gehaald maar kwam er wel relatief dicht bij in de buurt met zo’n 9 uur. Dat is een prima gemiddelde score en maakt de tablet voor bijna iedereen gewoon goed bruikbaar. Helaas zit er geen accu in het Coverboard dus daar krijg je geen extra boost van, zoals we bijvoorbeeld van de ASUS tablets kennen.

Coverboard

Archos noemt het fysieke toetsenbord dus het Coverboard. Dit maakt dat je het pakketje uit twee losse delen bestaat die via magneten bij elkaar gehouden worden tijdens vervoer. Ook het toetsenbord is erg dun te noemen. Helaas is er geen handige opening gemaakt in het Coverboard om het makkelijk van de tablet zelf te kunnen scheiden. Je zult echt met twee handen (en nagels) aan de gang moeten om de twee los van elkaar te krijgen. Daarna moet je een soort plastic origami-stand omhoog vouwen om de tablet in het Coverboard te kunnen laten steunen. De tablet maakt dan verbinding via de dockconnector en wordt op zijn plaats gehouden door een paar magneetje, zodat je het pakket wel in één keer kan oppakken en verplaatsen.

Zoals we helaas heel vaak zien zijn er een heleboel toetsen verwerkt op het toetsenbord. Zes rijen toetsen met een zowel een numerieke rij als een Android-functie specifieke rij. Muziek, volume, helderheid en al die dingen zijn dus direct vanaf het toetsenbord te regelen. Helaas blijft er bij dit soort toetsenborden minder ruimte over voor de echt belangrijke toetsen en is het lastig wennen. Bij veel toetsenborden zien we een verdunning voor de spatiebalk, zodat die goed bereikbaar is. Helaas is Archos niet voor deze bekende design/useability keuze gegaan en dus moet je met je duim elke keer een drempel over om de spatiebalk te gebruiken.

Archos 101 XS – Software

Android

De Archos 101 G10 XS draait zoals gezegd dus op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Dit was het OS dat de smartphone versie van Android (2.3 Gingerbread) en de eerste tablet versie (3.2 Honeycomb) samen gevoegd heeft en bij velen van jullie wel bekend is. Helaas kan het niet als een super snel OS omschreven worden en mis je vooral het project Butter verhaal uit 4.1 Jelly Bean, de naam die Google heeft gegeven aan hun inspanningen om Jelly Bean soepeler te laten lopen. Ook andere nieuwigheden zul je moeten missen. Martijn heeft zowel van Android 4.1 Jelly Bean als van Android 4.2 Jelly Bean een filmpje gemaakt om de nieuwe functies te bespreken.

Skin

Zover ik heb gezien heeft Archos helemaal niets aan de standaard Android skin veranderd en dat is gewoon positief te noemen. Ice Cream Sandwich was nooit lelijk van zichzelf en het beperkt houden of zelfs vermijden van een skin kan de snelheid ook alleen maar ten goede komen.

Meegeleverde Software

Archos levert deze tablet met het standaard pakket van Android en Google apps. Ook krijg je er een Office pakket bij (helaas zat die niet op het review model dus daar kan ik niet veel over zeggen) en heb je toegang tot de Google Play Store om zelf naar hartenlust op zoek te gaan naar apps die je kunt installeren. Het blijft natuurlijk ook bij deze tablet weer een probleem dat het Android tablet app aanbod in het beste geval als beperkt te omschrijven is.

Archos 101 XS – Prestaties en gebruik

Nu ik de Archos 101 G10 XS een paar dagen gebruikt en getest heb ben ik niet heel erg onder de indruk. Hoewel de tablet zeker in eerste instantie er erg dun uitziet (en is) valt de bouwkwaliteit toch wel tegen en hoor je de tablet regelmatig kraken onder de druk van je handen. Ook is het Coverboard zo dun dat er tijdens het tikken nogal wat ‘flex’ optreedt en je dus aanslagen mist. Het is alleen goed bruikbaar op een stevige ondergrond wat mij betreft. En dan nog zit je met het probleem van kleine toetsjes en een relatief lastig te bereiken spatiebalk.

De prestaties en snelheid vielen op zichzelf wel mee. De tablet reageert niet heel snel maar doet wat hij moet doen. Helaas is er qua stabiliteit wel wat te zeuren. Ik heb regelmatig crashes meegemaakt en heb zelf in 4 dagen twee keer de tablet opnieuw moeten opstarten om het Coverboard te laten herkennen.

Voor simpele games, browsen en e-mailen is het een prima bruikbare tablet maar is het 16:10 scherm niet optimaal. Niet alleen de beeldverhouding maar dus ook de kwaliteit van het scherm zelf, flets en vermoeiend voor je ogen. 16:10 schermen zijn mooi voor video maar helaas is de ingebouwde speaker niet van een dergelijke kwaliteit dat ik dat zou durven aanraden. Met een koptelefoon is het dan wel weer goed te doen.

Archos 101 XS – Conclusie

Aan het eind van een review moet ik altijd met een conclusie komen en bij het schrijven van zo’n conclusie moet ik dan ook altijd de prijs meewegen van de tablet. De Archos 101 G10 XS is te koop voor een prijs vanaf 350 euro en daar krijg je dan meteen een hardware toetsenbord bij. Dat is dus geen gekke deal op papier. De beperkte bouwkwaliteit, het matige scherm, de middelmatige specs, het relatief oude OS en een toetsenbord cover waar meer negatieve dan positieve punten aan te vinden zijn wegen naar mijn idee zwaarder dan het financiële voordeel. Aan de andere kant zijn er dan wel de handige uitbreidingsmogelijkheden en de de belofte dat 4.1 Jelly Bean er aan komt. Het maakte het voor mij erg lastig om een oordeel over de tablet te vellen.

Maar zo gemakkelijk kan ik me er natuurlijk niet vanaf maken en dus wil ik de Archos 101 G10 XS, alles overwegend, geen aanrader noemen. Het helemaal niet overwegen in je eigen zoektocht en vergelijkingen gaat ook te ver maar ik denk dat er tablets zijn die een betere prijs/kwaliteitsverhouding bieden en waar je als eindgebruiker meer plezier aan zult beleven.

Minpunten

 • Matige bouwkwaliteit
 • Matig toetsenbord (Coverboard)
 • Android 4.0 ICS

Pluspunten

 • Aantrekkelijke prijs
 • Inclusief fysiek toetsenbord
 • Veel aansluitingsmogelijkheden
Tablets Magazine
Beoordeling
5.510Sam Rijverproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Balletjeballetje
  08 december, 2012 om 14:17

  Qua ontwerp wordt ik hier wel warm van. Als de Nexus tablets er zo uit zouden zien, met behoud van de Nexus kwaliteit, kocht ik er meteen een.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.