Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Sony Xperia Tablet S

Geschreven door
Geplaatst op14 november 2012, 17:43 CategorieAndroid

Als we aan tablets denken dan denken we meestal aan een rechthoek met een vrij simpel en plat design. Sony bewees vorig jaar echter dat het ook anders kon met de introductie van de Tablet S. Toch was dit model niet perfect door de grote afmetingen en het hoge gewicht. Inmiddels heeft Sony een opvolger voor de Tablet S gepresenteerd in de vorm van de Xperia Tablet S.

Sony Xperia Tablet S – Specificaties

De Sony Xperia Tablet S lijkt qua uiterlijk erg veel op zijn voorganger maar Sony heeft een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Ten eerste is de behuizing deze keer overwegend van aluminium gemaakt wat het geheel ook een stuk lichter maakt. Daarnaast is de tablet een stuk slanker met een profiel van 8.8 millimeter.

Qua specificaties beschikt de Xperia Tablet S net als zijn voorganger over een 9.4 inch IPS LCD display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels en Sony’s TruBlack techniek voor een hoog contrast en diepe zwartwaarden. Verder is de tablet uitgerust met een 1.3GHz quad-core Tegra 3 processor, 1GB aan werkgeheugen, 16GB of 64GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader, Wifi en Bluetooth 3.0. Aan de voorzijde bevindt zich een 1 megapixel camera en aan de achterzijde een 8 megapixel camera.

Qua aansluitingen is de tablet minimaal uitgerust. Je hebt alleen de mogelijkheid om de tablet met een PC of een accessoire te verbinden middels de connector aan de onderzijde. De eerste generatie Tablet S maakte gebruik van een USB poort, nu moet je het doen met een connector van Sony zelf. Wel levert Sony een USB adapter mee en kun je andere adapters aanschaffen. Een unieke feature die we ook op de eerste generatie Tablet S tegenkwamen is de infrarood poort waarmee je bijvoorbeeld je tablet als afstandsbediening voor je TV kunt gebruiken.

Sony Xperia Tablet S – Eerste indruk

In dit artikel vind je een video preview van de Xperia Tablet S waarin ik kijk naar het design, de aansluitingen, de meegeleverde software, de features en de specificaties.

Sony Xperia Tablet S – Video review

Hieronder vind je mijn video review van de Sony Xperia Tablet S waarin de belangrijkste punten uit de geschreven review getoond worden.

Sony Xperia Tablet S – Hardware & design

Design en afmetingen

Het eerste wat opvalt is natuurlijk het aparte ‘opgevouwen magazine’ design. Sony heeft de tablet zo ontworpen dat in horizontale modus het zwaartepunt exact goed ligt om de tablet langer comfortabel vast te houden. In portrait modus krijg je pas echt het opgevouwen magazine gevoel aangezien de vormgeving ervoor zorgt dat je de ronding aan de binnenzijde van je hand hebt met het zwaartepunt dat dichterbij je handpalm ligt. In landscape modus ligt de tablet beter in de hand dan zijn voorganger aangezien de bovenzijde minder zwaar is. De portrait modus heb ik echter vrij weinig gebruikt en ik kan me voorstellen dat deze modus voornamelijk interessant is wanneer je een boek wilt lezen of in bed wilt surfen op het internet.

De Sony Xperia Tablet S is zoals gezegd een stuk slanker (op het dunste punt 8.8mm) en 33 gram lichter dan zijn voorganger en dit maakt dat de tablet ook daadwerkelijk comfortabeler te gebruiken is. Het apparaat ligt beter in de hand en door het lagere gewicht kun je de tablet ook langer vasthouden. Daarbij is het grootste deel van de behuizing nu gemaakt van aluminium wat niet alleen een elegantere look tot gevolg heeft maar de tablet ook een premium gevoel meegeeft.

De Xperia Tablet S is ook (spat)waterdicht, wat inhoudt dat de tablet theoretisch gezien 5 minuten onder een stroom van 10 liter per minuut moeten kunnen overleven. Nou is dat natuurlijk leuk, maar voornamelijk handig wanneer je de tablet in de badkamer of keuken wilt gebruiken. Echter heeft dit wel tot gevolg dat Sony de aansluitingen heeft moeten afschermen. Zowel de SD card reader als de connector zijn verscholen achter een klepje. Het klepje van de SD card reader blijft vastzitten aan de tablet maar het klepje van de connector moet er compleet uitgehaald worden. Dit is een belangrijk nadeel aangezien ik vrees dat je dit klepje dus vrij snel kwijt bent.

De knoppen van de tablet (volume en stand-by) zitten nog steeds verscholen in de vouw van het magazine design en liggen dus iets schuin in de behuizing. Op zich geen probleem want de knoppen zijn op de tast goed te vinden.

Display

De Sony Xperia Tablet S maakt gebruik van een 9.4 inch IPS LCD display met Sony’s eigen TruBlack techniek en een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. De 1.280 bij 800 pixels resolutie zien we op veel 10.1 inch tablets terug maar de Xperia Tablet S is dus met 9.4 inch iets kleiner. Dit heeft tot gevolg dat de pixeldichtheid hoger ligt dan 10.1 inch tablets met deze resolutie en dus zou je kunnen zeggen dat de tablet een scherpere weergave heeft. Echter is dit verschil nauwelijks te merken. Naast een 10.1 inch tablet met dezelfde resolutie valt het pas op als je zeer precies gaat kijken bij teksten op websites.

De IPS techniek moet zorgen voor een hoge helderheid en kijkhoeken. De tablet is met eenvoudig te gebruiken om een filmpje te kijken met twee personen zonder dat een wijde kijkhoek zorgt voor een uitgewassen plaatje, maar buitenshuis zie je toch snel dat de helderheid achterblijft op concurrenten van onder meer ASUS en Apple. Zelfs wanneer je de helderheid vol open zet wordt het bij veel zonlicht lastig om nog goed te kunnen werken/spelen op de tablet.

Sony’s TruBlack techniek moet zorgen voor een hoog contrast en diepe zwartwaarden. Op dit gebied presteert de Xperia Tablet S gemiddeld. Zwartwaarden zijn redelijk diep en het contrast ligt op een acceptabel niveau. Echter komen kleuren niet altijd natuurlijk over maar dit zal de gemiddelde gebruiker niet echt storen of niet opvallen. Het is een zeer degelijk display dat voor het kijken van een film, het spelen van een game, het bekijken van foto’s of het surfen op het internet prima functioneert. Toch kan het display niet concurreren met onder meer het display van de iPad 3/4, de Samsung Galaxy Tab 7.7 of de Samsung Galaxy Note II.

Overigens moet wel gezegd worden dat het display wederom zeer gevoelig is voor vingerafdrukken en viezigheid. Dit blijft toch een punt waar maar weinig fabrikanten een echte oplossing voor hebben.

Camera’s

De tablet beschikt over twee camera’s; een 1 megapixel camera aan de voorzijde en een 8 megapixel camera aan de achterzijde. De camera aan de voorzijde is een vrij simpele variant en dan ook puur en alleen geschikt voor een simpel videogesprek. De camera aan de achterzijde is een stuk geavanceerder maar valt helaas wat tegen. Foto’s zien er wat grauwig uit en het hoge contrast ontbreekt. Daarnaast is de camera zeer gevoelig voor tegenlicht en is het zeer vaak automatisch zoomen tijdens een video-opname zeer irritant. Het geluid is overigens wel een positief punt, dat wordt netjes en helder opgenomen. Het belangrijkste is echter dat ik nog steeds het nut niet zie van een camera op je tablet, aan de achterzijde wel te verstaan. 

Geluid

De audioweergave van de Sony Xperia Tablet S is een pluspunt. Het volume kan vrij ver opengedraaid worden zonder dat de audio gaat vervormen en er zit zelfs een aardig laagbereik in. Natuurlijk mis je het dynamische en complete bereik bij het kijken van bijvoorbeeld een film of het luisteren van muziek maar voor een tablet presteert de Xperia Tablet S boven gemiddeld.

Sony Xperia Tablet S – Software

Sony heeft de Xperia Tablet S uitgerust met Android 4.0 Ice Cream Sandwich als besturingssysteem maar heeft tijdens de presentatie van de tablet reeds beloofd dat er snel een update naar Android 4.1 Jelly Bean zal volgen. Op het moment van schrijven is deze update echter nog niet beschikbaar.

De eerste generatie Tablet S was voorzien van een overduidelijke skin die door Sony zelf ontwikkeld was. Deze skin was overal aanwezig, zelfs in de app tray, het overzicht van alle applicaties. Deze keer heeft Sony het wat rustiger aan gedaan maar nog steeds is duidelijk dat Sony een eigen stempel wil drukken op Android. Zo zijn er een aantal interessante functies toegevoegd en heeft Sony een hoop eigen applicaties meegeleverd.

Zodra je de tablet opstart en in de homescreens terechtkomt is meteen duidelijk dat er wat elementen anders zijn dan bij tablets die gebruikmaken van de vanilla Android interface. Zo heeft Sony linksboven in het scherm een aantal snelkoppelingen naar applicaties geplaatst waardoor je vanuit elk homescreen snel toegang hebt tot deze applicaties. Deze zijn overigens naar eigen wens in te stellen. Rechtsboven zien we een Gastmodus optie waar ik later op terugkom en in het midden onderin zijn de zogenaamde Small Apps te vinden. Deze apps (widgets) kunnen als pop-up over andere apps gebruikt worden.

Sony’s eigen apps

Daarnaast zien je gelijk een aantal applicaties terug die door Sony zelf ontwikkeld zijn, waaronder Sociallife, WALKMAN, Album, Films en Reader. Deze applicaties zijn Sony’s eigen idee van hoe je social media en je media het beste weergegeven zou moeten worden. Gelukkig is te zien dat Sony hier goed over nagedacht heeft. De apps hebben toegevoegde waarde door het fraaie design en de uitgebreide functionaliteit.

Small apps

De Small Apps kennen we nog van de Mini App tray die Sony met de eerste generatie Tablet S leverde. Hiermee is het mogelijk bepaalde applicaties in een pop-up venster te openen. Je hebt de keuze uit een aantal vooraf geselecteerde applicaties, waaronder de browser, GMail, de calculator, Memo en de afstandsbediening. Daarnaast kun je zelf een aantal widgets toevoegen die als pop-up gebruikt kunnen worden. Helaas zijn niet alle widgets geschikt voor deze functie maar je hebt wel voldoende keuze en de belangrijkste apps zijn eenvoudig te gebruiken. Eenmaal geopend kan een pop-up over het hele scherm gesleept worden en kun je er voor kiezen om over te schakelen naar de complete applicatie.

Gastmodus

De Gastmodus is eigenlijk de meest interessante functie doe Sony toegevoegd heeft, maar inmiddels weten we ook dat Android 4.2 Jelly Bean standaard met een geavanceerdere variant uitgerust zal worden. Nou is het maar afwachten wanneer deze of een andere tablet de Android 4.2 update krijgt en Gastmodus is een interessante functie dus dat mag de pret niet drukken.

De Gastmodus is, zoals de naam al aangeeft, een mogelijkheid om een of meerdere gast accounts aan te maken. Je blijft zelf hoofdgebruiker van de tablet maar mocht je vrienden over de vloer hebben of je kinderen op je tablet willen laten spelen dan kun je ervoor kiezen om de Gastmodus in te schakelen. Bij het instellen van deze modus kun je ervoor kiezen dat alle applicaties of een beperkt aantal apps beschikbaar is in deze modus. Daarnaast kun je een code instellen waarmee terug geschakeld kan worden naar je eigen account (hoofdgebruiker).

Maar, het is dus maar een Gastmodus. Je kunt dus geen applicaties per modus installeren, je eigen social media apps gebruiken, je eigen Mail configureren, of je eigen voorkeuren instellen. Het is meer een beperkte toegang modus tot jouw eigen applicaties, instellingen en voorkeuren.

Afstandsbediening

Een functie die we ook van de eerste generatie Tablet S kennen is de afstandsbediening. Sony heeft echter een aantal verbeteringen doorgevoerd waardoor je bijvoorbeeld eenvoudig macro’s in kunt stellen om meerdere apparaten tegelijkertijd aan te zetten of meerdere functies met één druk op de knop uit te voeren. Om een apparaat te koppelen aan de tablet, bijvoorbeeld de TV, kun je uit een grote lijst aan vooraf ingestelde apparaten en merken kiezen. Wanneer je het merk van jouw apparaat gevonden hebt krijg je de keuze verschillende lay-outs voor de afstandsbediening en kies je diegene die het beste werkt. Het is een kwestie van proberen en dat kan even duren.

Nu werkt dit vrij soepel en lukte het me om de TV binnen 5 minuten te koppelen en te bedienen. Echter is het lastiger als je jouw apparaat niet kunt vinden in de vooraf ingestelde lijsten. Dit probleem had ik met mijn Sky decoder. Geen enkele preset bleek te werken en dus moest ik met de ‘leer functie’ aan de slag. Hiermee richt je de afstandsbediening van het te koppelen apparaat op de infrarood poort van de tablet, kies je de knop/functie die geleerd moet worden en zou de tablet deze functie over moeten nemen. Echter bleek dit veel te lastig. De tablet gaf de hele tijd aan dat de afstandsbediening dichterbij gehouden moest worden of dat er geen signaal was. Uiteindelijk heb ik maar één functie over kunnen zetten en de rest gelaten voor wat het was.

DLNA

Natuurlijk beschikt de Xperia Tablet S ook weer over DLNA en kun je eenvoudig media ‘gooien’ naar bijvoorbeeld je TV, mits deze ook DLNA gecertificeerd is. Elke media applicatie op de Xperia Tablet S beschikt over de optie om de afgespeelde media naar een ander apparaat te gooien. Zit je bijvoorbeeld middenin een film kun je de film naar je TV ‘gooien’ en daarop verder kijken.

Keyboard

Sony heeft ook een eigen on-screen keyboard ontwikkeld. Dit toetsenbord is vrij overzichtelijk, heeft voldoende ruimte om snel te kunnen typen en biedt de mogelijkheid om snel en eenvoudig speciale karakters te gebruiken. Dit doe je door bijvoorbeeld de letter a ingedrukt te houden waarna een pop-up met speciale karakters verschijnt.

Sony Xperia Tablet S – Prestaties

Qua prestaties is de Xperia Tablet S een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerste generatie. De tablet reageert snel op input, apps openen een stuk sneller en multitasken (voor zover dat mogelijk is) gaat soepel. Echter is de tablet niet helemaal stabiel. In de afgelopen paar dagen is het homescreen een aantal keer gecrasht (waardoor je teruggaat naar de app waar je het laatst in zat) en ook de Play Store wil nog wel eens spontaan ophouden.

Het browsen op de tablet verloopt vrij soepel, met hier en daar een kleine hapering zodra je een groot aantal apps open hebt staan. Ook het afspelen van HD video’s en het spelen van de wat grafisch intensievere games verloopt nagenoeg vlekkeloos. De Xperia Tablet S is niet de snelste, beste of meest soepele tablet van dit moment maar voor de gemiddelde gebruiker presteert dit model meer dan prima.

Sony Xperia Tablet S – Batterij

De Xperia Tablet S beschikt over een energiebesparingsstand waarmee de achtergrondverlichting automatisch geregeld wordt. Zodra je deze functie inschakelt kun je eenvoudig 1.5 dag tot 2 dagen met de tablet spelen zonder deze opnieuw aan de lader te hoeven langen. Dit is behoorlijk lang kijkend naar de tablets die we tot nu toe getest hebben. Zet je deze modus echter uit voor langere tijd, iets waar ik geen echte reden voor heb kunnen verzinnen, dan haal je het einde van de dag soms wel en soms niet.

Sony Xperia Tablet S – Conclusie

Over de eerste generatie Tablet S was ik al overwegend tevreden maar waren er nog voldoende verbeterpunten. Gelukkig heeft Sony juist die punten aangepakt met de Xperia Tablet S. De tablet is een stuk slanker en lichter waardoor deze beter in de hand ligt, de behuizing heeft een premium gevoel meegekregen door het gebruik van aluminium en de prestaties zijn duidelijk verbeterd. Daarnaast heeft Sony een aantal nuttige en interessante functies toegevoegd waarvan de Gastmodus de belangrijkste is. Hoewel deze functie zijn beperkingen heeft en we al weten dat Android 4.2 meer mogelijkheden brengt heeft het zeker toegevoegde waarde. Kortom, een absoluut verbetering.

De Xperia Tablet S is qua hardware en specificaties geen absolute topper maar wel een zeer degelijke tablet waar veel mensen veel plezier van kunnen hebben. Ben je op zoek naar de krachtigste en snelste tablet met een goede camera en een hoge resolutie display dan zul je verder moeten kijken. Wil je gewoon een stabiele tablet met goede prestaties en leuke software toevoegingen dan is de Xperia Tablet S zeker een aanrader.

Minpunten

  • USB poort is vervangen voor eigen connector
  • Connector zit verscholen achter los klepje
  • Leerfunctie afstandsbediening werkt slecht

Pluspunten

  • Ervaring is vloeiend en snel
  • Ligt goed en comfortabel in de hand
  • Interessante extra software functies
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.