Review: Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic

15 november 2012 + 10 minuten 4 Reacties
yarvik-xenta-97ic

De Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic is een 9,7 inch tablet en het scherm heeft een 4:3 beeldverhouding. Lezers die al redelijk bekend zijn met tablets zullen deze specificaties herkennen van de iPad. En dat is terecht want het komt 1 op 1 overeen. Dit is bijzonder omdat het gross van de Android tablets geleverd worden met een scherm in 16:9 verhouding en een daarbij behorend inch getal; 10.1.

Het is geen geheim meer dat tablets steeds populairder worden en dat een hoop mensen dus een aanschaf van een dergelijk apparaat overwegen. Van een puur luxe product dat vooral als extra apparaat werd aangeschaft zijn er ook steeds meer huishoudens die in plaats van een – extra – laptop voor een tablet kiezen, om de ‘oude’ computer dan alleen nog te houden voor als er getikt moet worden. Het midden- en laagsegment van de tabletmarkt heeft een flinke rol gespeeld in deze omslag. Door Android is het voor een hoop fabrikanten mogelijk geworden tablets in allerlei prijsklassen op de markt te brengen, met de nodige concessies op het gebied van kwaliteit en gebruikservaring. Maar ook het laag- en middensegment van de markt is na 2.5 jaar volwassen aan het worden de en kwaliteit van de tablets die in dit segment op de markt komen is drastisch verbeterd. Een perfect voorbeeld van deze verbetering is de Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic, de tablet die ik de afgelopen week getest heb.

Een van de zaken die helaas nog niet verbeterd is in de prijsklasse waar we het vandaag over hebben is de naamgeving. Ik blijft het vervelend vinden een tablet te moeten beschrijven waar ik amper de naam van kan onthouden, een naam die belangrijk is omdat er binnen in dit geval Yarvik’s aanbod een hoop soortgelijke namen te vinden zijn terwijl het product zelf lang niet altijd vergelijkbaar is. De tablet uit deze review (de Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic) heeft ook een beroerde naam, maar gelukkig is er op een hoop andere vlakken wel enorm veel verbetering te herkennen.

Yarvik TAB9-200 – Specificaties

De Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic is een 9,7 inch tablet en het scherm heeft een 4:3 beeldverhouding. Lezers die al redelijk bekend zijn met tablets en tablet reviews zullen deze specificaties herkennen van de iPad. En dat is terecht want het komt dan ook 1 op 1 overeen. Dit is bijzonder omdat het gross van de Android tablets geleverd worden met een scherm in 16:9 verhouding en een daarbij behorend inch getal; 10.1. Verder beschikt de tablet over een dual-core processor, 1GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader, een HDMI poort en twee USB poorten.

Alle specificaties vind je op de productpagina van de Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic.

Yarvik TAB9-200 – Review video

Yarvik TAB9-200 – Design en hardware

Design en afmetingen

De vergelijking met iPad houdt niet op met het bovenstaande. Deze Yarvik tablet lijkt namelijk flink zijn best gedaan te hebben om zo dicht mogelijk bij het design van de iPad 2, 3 en 4 in de buurt te komen. Aangezien iPads enorm populair zijn gebleken is dit niet een heel schokkende keuze, de enige die zich echt aan dit soort dingen storen zijn Apple’s advocaten en evangelisten. Voor de rest van de wereld is het goed nieuws want het benaderen van de iPad is in dit geval met succes gedaan. Een achterkant van aluminium met dezelfde afmetingen en afronding van hoeken wordt in deze Yarvik gecombineerd met een glasplaat aan de voorkant die het 9.7 inch scherm beschermt.

Het verschil met de iPad zit hem op de plek waar scherm en achterkant samenkomen. Apple heeft flink geïnvesteerd in productietechnieken waardoor er bijzonder strakke samenvoeging van scherm en achterkant mogelijk is, technieken waar Yarvik nog geen toegang tot lijkt te hebben want hier wordt voor- en achterkant bij elkaar gehouden door een rubber/plastic rand rondom te tablet. Duidelijk minder mooi en chique maar niet per se lelijk en met zijn eigen voordelen. Door de rubberige rand voelen de hoeken namelijk redelijk beschermd. En hoewel er nog wel wat meer verschillen zijn met de iPad qua design is het belangrijkste natuurlijk het resultaat. Dat resultaat is dat deze Yarvik tablet enorm stevig aanvoelt, relatief licht is en er redelijk charmant uitziet.

Hardware en Aansluitingen

In de aluminium en glazen behuizing van de Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic vinden we dan toch grotere verschillen. Er zit een dual-core A9 processor in deze tablet met en kloksnelheid van 1.6 GHz en verder 16 GB geheugen, 1GB aan werkgeheugen en een Mali 400 grafische processor. Voor Android tablets zijn deze specs als middenklasse te omschrijven. Maar Yarvik heeft meer kunnen (en willen) doen met hun ‘iPad behuizing’ en dat is vooral te merken aan het aantal beschikbaar uitbreidingsmogelijkheden en poorten:

  • 2 MicroUSB poorten
    • 1 Host poort en 1 Slave poort
  • HDMI out
  • MicroSD card reader

Verder heeft Yarvik twee camera’s in de tabletbehuizing weten te verwerken en vind je dedicated buttons voor volume, power on/off en een knop die Androids ‘1 stap terug’ functie gebruikt. De enige afwezige knop lijkt een volume mute switch te zijn.

Display

En weer terug naar de vergelijking met iPad. Want het scherm in deze Yarvik tablet is het scherm van de iPad 2. Volgens sommige geruchten zijn het de afdankertjes van de productielijn van schermen voor de iPad 2 maar dat weet ik niet zeker. Het is in ieder geval een vergelijkbaar 9.7 inch IPS scherm met een resolutie van 1024 bij 768 pixels. Prima kijkhoeken en kleurweergave maken het af. Ook is het – gelukkig – haast niet meer nodig om te noemen dat het scherm capacitief is, een techniek die in schril contrast staat met resistief. Je kan met meerder vingers tegelijk het scherm aanraken en besturen om dingen als scrollen, zoomen en tappen zonder pennetje te moeten doen. Niet nieuw natuurlijk en bekend van de andere tablet die ik al zo vaak genoemd heb in deze review. Het verschil zit hem volgens mij in het aantal aanraakpunten dat tegelijkertijd gemeten kan worden, 5 op de Yarvik vs 10 op iPads. In praktijk is dat verschil niet heel erg opvallend en merk je het misschien soms bij bepaalde spelletjes en als je een supersnelle touch tikker bent op het toetsenbord. Het scherm is dus gewoon goed, niet het beste van de wereld maar zeker niet de minste, bij lange na niet zelfs.

Camera’s

De camera’s zijn dat wel, de slechtste van de wereld dan. Naja misschien is dit wat overdreven want natuurlijk zijn zo’n beetje alle camera’s in tablets erg slecht, maar Yarvik heeft wel heel bijzonder slechte camera’s in de tablet verwerkt. Een 2 MP camera aan de achterkant en een VGA videochat camera aan de voorkant. De kwaliteit is echt niets om over naar huis te schrijven en wat mij betreft hadden ze de camera’s beter weg kunnen laten en nog goedkoper met deze tablet op de markt kunnen komen.

Geluid

De speaker zit aan de achterkant van de Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic en dat is natuurlijk niet optimaal voor het kijken van video’s of het luisteren naar muziek. Niet alleen de plaatsing maar ook de kwaliteit van de speaker is niet optimaal. Het is redelijk bruikbaar om snel een youtube video te bekijken maar moet vooral omschreven worden als tinnerig, vlak en met beperkt volume. Gelukkig zit er een aansluiting voor een koptelefoon op deze tablet.

Batterij

Een strakke behuizing, een prima scherm en een flink aanbod aan poorten en aansluitingsmogelijkheden heeft kennelijk ook zijn beperkingen. In het geval van Yarvik lijken die voornamelijk te zitten bij de accu die in de behuizing verwerkt kon worden. Hoe groot die precies is weet niet eens maar ik weet wel dat de 10 uur die we bij die ene tablet die ik steeds noem niet terugzien bij de Yarvik. De accu gaat bij normaal gebruik zo’n 5 tot maximaal 6 uur mee. En dat is gewoon niet heel erg goed.

Yarvik TAB9-200 – Software

Android

Waar ik dacht dat de ic toevoeging in de naam vast iets te maken had met Ice Cream (Sandwich) wordt deze Yarvik tablet geleverd met Android 4.1 Jelly Bean. Dit is de laatste grote versie van Android en hoewel er ook alweer een Android 4.2 versie bestaat is het verschil tussen 4.1 en 4.2 een stuk minder groot dan vergelijkingen tussen andere versies. Het is niet ondenkbaar dat deze tablet nog een update krijgt naar 4.2 maar tot die tijd is 4.1 Jelly Bean een prima OS.

Android Skin

Yarvik heeft niet heel veel aangepast aan de standaard skin van Android 4.1. Eigenlijk is het enige verschil dat ik heb kunnen herkennen dat Yarvik onderin de menubalk ervoor gekozen heeft volume knoppen weer te geven. Hoe handig dat is moet iedereen voor zichzelf uitmaken maar van mij had het niet gehoeven, er zitten immers gewoon hardware buttons op de tablet om dit te kunnen doen.

Een van de dingen die je dan toch mist uit de skins van andere Android fabrikanten zijn de zogenaamde quick-toggles. Doorgaans kan je die oproepen door rechtsonder op het scherm te tappen en zo snel dingen als Wifi, Bluetooth en verschillende notificaties te kunnen aansturen. Bij de Yarvik is er een extra tap voor nodig maar dan krijg je dan ook toegang tot een soortgelijk overzicht dat we kennen van ASUS, Acer en Samsung.

Meegeleverde Software

De Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic is ook opvallend als het gaat over de software (apps) die standaard meegeleverd worden. En of dat positief is moet je wederom voor jezelf uitmaken. Want de uitrusting qua apps is zeer Spartaans te noemen. De echt standaard Android 4.1 apps vind je natuurlijk bij de eerste keer aanzetten. Geen Gmail, Twitter, Facebook of andere apps die je vaak bij andere tablets meteen al hebt. Het standaard Android aanbod is al wel aangevuld met een file-browser en een app waarmee je office bestanden kan bekijken, niet bewerken.

Maar gelukkig is deze tablet door Google gecertificeerd en dat betekent dat je naast bovenstaande apps ook de Google Play Store zult vinden op de tablet. In de Play Store kan je dan de apps downloaden die je graag wilt om daarmee je tablet meer eigen te maken. Het grote voordeel is denk ik dat je hierdoor meer ruimte en keuzevrijheid hebt en dat Yarvik de prijs misschien wel heeft weten te drukken door niet een app als Polaris Office mee te leveren of hun eigen media winkels te moeten managen.

Yarvik TAB9-200 – Prestaties en Gebruik

Met ‘look and feel’ zit het dus wel goed met de Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic. De tablet zit supergoed in elkaar en voelt redelijk premium, en dat nodigt uit om gebruikt te worden. Helaas is de combinatie van Android 4.1 Jelly Bean en de medium hardware specs niet de combinatie die voor een supersnelle ervaring zorgt. De tablet voelt redelijk langzaam aan maar is gelukkig wel consistent en stabiel. Dat is belangrijk omdat je dus kan wennen en rekening houden met eventuele vertragingen en niet hoeft om te gaan met de bekende “Deze app reageert niet meer” melding. Voor simpele dingen als e-mail en browsen zou ik het zelfs gewoon als prima bruikbaar willen omschrijven. Zwaardere apps doen er vrij lang over om te laden maar zijn daarna wel bruikbaar, maar als gaming tablet of echte productie machine zou ik deze Yarvik niet kiezen. De enige plek waar een langzame tablet in mijn ogen echt super storend kan zijn is bij het typen van tekst via het onscreen-toetsenbord, en gelukkig scoort de Yarvik hier wel redelijk goed. Ik heb maar zelden een vertraging gemerkt en dat is goed nieuws. Tikken met vertraging is als jezelf een halve seconde later terug te horen tijdens het geven van een speech, super irrirant.

De accuduur is wel een teleurstelling. Met maar een uurtje of 5 moet je deze tablet haast wel omschrijven als binnenshuis tablet. Waar je hem vaak weer even aan het infuus kan leggen. Gelukkig is het formaat ook een formaatje dat je vaker thuis dan onderweg zou gebruiken maar ik had het graag een stuk beter gezien. De handige HDMI out om de tablet te verbinden aan je TV werkt prima maar een avondje films kijken zonder een extra contact voor de tablet te moeten zoeken is er niet bij. En hoewel ik geen gouden oor of hoge eisen heb had het geluid ook wel wat beter gemogen. Er lopen hier regelmatig schoolklassen langs en het volume van de tablet wordt dan al snel overstemt.

Het laatste probleem is er eentje van Android en niet van de Yarvik tablet, of misschien maar deels. Het 4:3 scherm is voor een heleboel dingen beter geschikt dan een 16:9 scherm dat vooral voor video optimaal is. Browser, lezen, e-mail en typen doe ik persoonlijk echt liever op een 4:3 verhouding scherm. Maar helaas heeft Android nog geen groot aanbod aan tablet apps die goed gebruik maken van een groter scherm, en nog minder apps die goed gebruik maken van een 4:3 scherm. Met 1024 bij 768 pixels, 4:3 is het scherm echt een vreemde eend in het Android aanbod, en dat maakt de kans dat developers optimale apps voor dit scherm maken niet erg groot. En dat is erg jammer en maakt tegelijkertijd het grootste verschil met de tablet waar deze Yarvik zo op lijkt.

Yarvik TAB9-200 – Conclusie

Zoals je hopelijk in de bovenstaande review hebt kunnen lezen ben ik redelijk positief over de Yarvik TAB9-200 Xenta 97ic en heeft deze Yarvik het “Wow, het is net een iPad!” gevoel dat ik had bij het openen van de doos redelijk lang vast kunnen houden. Tot het moment dat ik ook echt apps ging downloaden en ik ongeduldig zat te wachten op het starten van een game als Contract Killer 2. Maar daar staat wel een super competitieve prijs tegenover, want deze Android iPad tablet is te koop voor zo’n 250 euro, 150 euro minder dan iPad 2 maar, misschien belangrijker, ook een stuk goedkoper dan een hoop 10.1 Android tablets.

De tablet is zeer goed bruikbaar voor standaard wensen als browsen, e-mailen, social media en simpele spelletjes. Het draait allemaal stabiel en consistent, al is de tablet niet heel snel.

Wat mij betreft is deze tablet zeker het overwegen waard als je in de markt bent voor een ‘grote’ Android tablet. De kleinere Nexus 7 is nog steeds mijn favoriete Android aanrader maar voor dit formaat doet de Yarvik goed mee, en zou ik eerder deze Yarvik aanraden dan een hoop andere Android tablets. Maar het heeft – zoals altijd – een hoop te maken met de wensen die jij hebt bij een tablet, en het brede Android aanbod maakt dat er vast een apparaat is dat prima bij je past. Maar het is heel fijn dat er nu een zeer solide en goedkope optie is met deze tablet die ik kan aanraden aan de mensen die mij het volgende voorleggen:

Q: Wat is een fijne en betaalbare ~ 10 inch Android tablet die ik kan gebruiken voor browsen, mailen, social media en simpele spelletjes?

A: Check de Yarvik Xenta 97ic eens, prima leuke tablet.

In vergelijking met allerlei ander tablets verdient de Yarvik een 7 maar als je prijs/kwaliteit meeneemt een 9, het eindcijfer is dan ook een 8 geworden.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prijs en bouwkwaliteit
  • Jelly Bean (stabiel!)
  • Poorten en aansluitingen

Minpunten
  • Niet heel snel

  • Matige Accuduur
  • Matig app-aanbod (door afwijkend schermformaat)

Reacties (4)