Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Tablets in 2013: Wat kunnen we verwachten?

Geschreven door
Geplaatst op16 november 2012, 12:31 CategorieAndroid

2012 zit er alweer bijna op en dus kunnen we vooruit gaan blikken naar wat 2013 ons zal gaan brengen op het gebied van tablets. Dit jaar hebben we ontzettend veel nieuwe tablets voorbij zien komen, is het nieuwe Windows 8 besturingssysteem geïntroduceerd, is de gemiddelde resolutie omhoog gegaan en hebben we high-end tablets met een kleiner formaat voorbij zien komen. Maar wat laat dit nog over voor volgend jaar?

1. Besturingssystemen

Op het gebied van besturingssystemen was 2012 een zeer interessant jaar. Zo onthulde Google Android Jelly Bean, de versie die Android een stuk stabieler en sneller wist laten te draaien op tablets. Ook werden er veel interessante nieuwe features toegevoegd waaronder de mogelijkheid om gebruikersaccounts toe te voegen. Echter beschikt nog maar een klein gedeelte van de Android tablets over Android 4.1 en Android 4.2 Jelly Bean. In 2013 zal deze Android versie dan ook op meer tablets verschijnen, zowel op nieuwe modellen als in de vorm van een update voor de oudere modellen.

Natuurlijk was dit jaar ook voornamelijk interessant omdat Microsoft het langverwachte Windows 8 besturingssysteem introduceerde. Nu is dat besturingssysteem pas een paar weken te koop en zien we nu langzaam aan de eerste Windows 8 tablets op de markt verschijnen. In 2013 moet de introductie van Windows 8 hardware doorgezet worden. Zo hebben fabrikanten al producten aangekondigd die begin volgend jaar verschijnen en krijgen volgend jaar ook meer fabrikanten toegang tot Windows 8 waardoor het aanbod uitgebreid zal worden.

iOS is in 2012 weinig veranderd. Natuurlijk heeft ook Apple interessante vernieuwingen doorgevoerd maar iOS is grotendeels datgene gebleven dat we al kenden. Recentelijk zijn er echter belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het management van Apple waardoor we mogelijk binnen niet al te lange tijd ook grote veranderingen in iOS terug kunnen gaan zien.

iOS, Android en Windows 8/Windows RT zijn momenteel de enige besturingssystemen die er toe doen, maar als we RIM mogen geloven kunnen we volgend jaar ook veel verwachten van BlackBerry 10. RIM heeft nog weinig informatie vrijgegeven over nieuwe tablets die hiermee uitgerust worden, maar het is zeker interessant om te zien wat het bedrijf gaat brengen.

2. Schermformaat en vorm

De afgelopen weken hebben we al een trend gezien die volgend jaar alleen maar doorgezet zal worden; grotere tablets dan 10.1 inch. Windows 8 heeft namelijk gezorgd voor een grotere diversiteit aan tablets, zowel qua vorm als qua formaat. Zo hebben we veel Windows 8 tablets met een 11.6 inch en een 13.3 inch display voorbij zien komen. Daarnaast heeft Windows 8 ervoor gezorgd dat we veel convertible en hybride tablets voorbij hebben zien komen. De verwachting is dat in 2013 alleen maar meer convertible/hybride tablets met een display dat groter is dan 10.1 inch gelanceerd zullen worden.

Ook hebben we dit jaar het begin gezien van de opkomst van high-end tablets met een kleiner formaat. Denk hierbij aan de Google Nexus 7 en de iPad Mini. De ontwikkeling van kleinere tablets zal hiermee niet ophouden. In 2013 worden dan ook meer kleinere tablets verwacht en zal de lat alleen maar hoger komen te liggen. Apple komt waarschijnlijk met een iPad Mini die beschikt over een retina display en ook Google zal voorop willen blijven lopen.

Een andere categorie die we steeds meer terugzien is de phablet. Dit is een kruising tussen een tablet en een smartphone. De eerste phablet werd vorig jaar geïntroduceerd; de Samsung Galaxy Note. Inmiddels heeft Samsung al een opvolger geïntroduceerd in de vorm van de Galaxy Note II. Ook andere fabrikanten zien het succes van deze categorie en hebben phablets in ontwikkeling die in 2013 op de markt zullen verschijnen.

3. Resolutie

In 2012 hebben we een aantal (kleiner aantal dan verwacht) tablets met een hoge resolutie display voorbij zien komen. Zo brachten Acer en ASUS tablets met een 1.920 bij 1.200 pixels resolutie op de markt en kwam Apple natuurlijk met de iPad 3/4 die voorzien is van een retina resolutie. Twee weken geleden ging Google daar overheen met de Nexus 10 tablet welke beschikt over een resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels. Deze trend zal volgend jaar voortgezet worden waardoor we meer hoge resolutie Android tablets, ook in het middenklasse segment, gaan zien. Apple zal waarschijnlijk de iPad Mini uit gaan rusten met een retina display. Windows 8 tablets worden met verschillende resoluties uitgebracht, variërend van 1.366 bij 768 pixels tot 1.920 bij 1.080 pixels. Hier zal volgend jaar waarschijnlijk over het algemeen weinig in veranderen.

4. Snelheid en prestaties

De snelheid en prestaties van tablets zijn natuurlijk altijd en verandering onderhevig en dat zal volgend jaar niet anders zijn. Chipfabrikanten zijn volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe processors en technieken om tablets (en andere mobiele apparaten) nog energiezuiniger en sneller te maken. Zo komt Nvidia volgend jaar met de Tegra 4 processor die tweemaal zo krachtig moet zijn dan de Tegra 3 variant die we in 2012 vaak voorbij zagen komen. Ook Apple heeft alweer een nieuwe processor geïntroduceerd in de vorm van de Apple A6X chip. Niet alleen de processor wordt continue vernieuwd, ook het werkgeheugen en het opslaggeheugen zijn belangrijke factoren voor de snelheid. Onder meer Samsung heeft een opslaggeheugen in ontwikkeling dat sneller kan schrijven en lezen waardoor bijvoorbeeld het installeren van applicaties sneller gaat en je tablet sneller opgestart kan worden. Daarnaast wordt er aan de software kant hard gewerkt om tablets sneller te maken, iets dat we terugzagen met de komst van Android Jelly Bean.

5. Kwaliteitsverbetering budget tablets

In 2011 en begin dit jaar spraken we nog echt over de ‘budget tablets‘ in de markt en hadden het hier voornamelijk over tablets met een oudere versie van Android, een eigen App Store (van derden), een zwakke processor en een matige bouwkwaliteit. De laatste maanden zien we echter dat ook fabrikanten van budget tablets steeds meer kwaliteit weten te bieden en zo op het gebied van kwaliteit dus steeds dichter in de buurt komen van de A-merken. Natuurlijk blijven de A-merken qua nieuwste technieken voorop lopen maar budget tablet fabrikanten weten voor weinig geld een steeds betere en completere tablet-ervaring te bieden. Zo beschikken goedkopere modellen van onder andere Archos, Yarvik en Point of View steeds vaker over de Google Play Store, een recente Android versie, een IPS display en een resolutie die niet onder doet voor middenklasse modellen van A-merken. Een goed voorbeeld is de Yarvik TAB9-200 Xenta die we onlangs getest hebben. De verwachting is dat we in 2013 nog meer ‘budget tablets’ gaan zien die helemaal niet meer zoveel onder doen voor de middenklasse modellen van A-merken. Gevolg hiervan is dat A-merken hun prijzen moeten verlagen of extra features moeten toevoegen om consumenten nog te kunnen overtuigen.

6. Flexibele en transparante displays

We praten al een tijdje over flexibele en transparante displays maar we hebben nog geen enkel product voorbij zien komen dat beschikbaar is voor consumenten. 2013 zou hier verandering in kunnen brengen. Diverse fabrikanten, waaronder LG, Sharp en Samsung, zijn in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling van dergelijke displays en volgend jaar worden waarschijnlijk de eerste producten uitgerust met een transparant of/en flexibel display. De kans is groot dat fabrikanten zich eerst richten op high-end smartphones en in een later stadium de nieuwe technieken pas gaan implementeren in displays voor tablets.

7. Zakelijk gebruik

Momenteel is voornamelijk de iPad populair onder de zakelijke gebruikers, maar daar zou volgend jaar wel eens verandering in kunnen komen. Android is flink verbeterd in de afgelopen maanden en heeft nieuwe functies gekregen die het besturingssysteem aantrekkelijker maken voor zakelijke gebruikers. Ook Windows 8 mogen we niet vergeten, het merendeel van de bedrijven is namelijk compleet afhankelijk van de software van Microsoft. De komst van Windows 8 is dus een reden voor meer bedrijven om ook voor tablets te gaan. Echter is het de vraag of Windows 8 interessant genoeg is voor bedrijven om te upgraden.

8. Amazon mogelijk naar Nederland

We spraken er in 2011 al over, maar 2013 zou wellicht echt het jaar kunnen zijn dat Amazon naar Nederland komt. Er wordt al tijden gesproken over de lancering van een Nederlandse Amazon Store. Zodra deze winkel gelanceerd is staat de deur open voor de introductie van de Amazon Kindle e-reader en de Amazon Kindle Fire tablets. Niet alleen krijgen we dan toegang tot nieuwe tablets, ook zien we een nieuw businessmodel in Nederland verschijnen. Amazon biedt tablets namelijk tegen zeer lage prijzen aan en haalt de winst voornamelijk uit de verkoop van applicaties en content uit de Amazon Store.

9. Verbreding cloud diensten

Cloud diensten zijn inmiddels niks nieuws meer maar zullen wel steeds breder ingezet gaan worden. Het werken op je tablet gebeurt steeds vaker via de cloud en ook de opslag van al je media in de cloud is iets dat ‘normaler’ begint te worden. In 2013 zal het cloud gebruik alleen maar toenemen, vooral ook onder gebruikers van mobiele apparaten als tablets. Zo zet Microsoft flink in op het gebruik van Office via de cloud.

10. HTML5 en Flash (applicaties)

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Flash zijn langste tijd geeft gehad. Flash zit niet meer standaard in Android, Apple heeft het nooit ondersteund en Microsoft maakt het klanten zeer lastig om Flash websites te bekijken via de Internet Explorer browser in de touch-interface. In 2013 zakt Flash dan ook alleen maar verder weg en zal HTML5 het gaan overnemen. Websites zullen middels HTML5 aangepast worden voor een optimale weergave op alle mobiele apparaten, besturingssystemen gaan over op HTML5 integratie en applicaties worden met de HTML5 standaard ontwikkeld. Daarnaast maakt HTML5 het mogelijk om simpele applicaties weer terug te draaien naar een simpele website. Een applicatie als een RSS reader voor een website zal niet meer nodig zijn wanneer de website middels HTML5 aangepast is voor een optimale leesbaarheid op mobiele apparaten.

11. Prijzen

Eind vorig jaar was het duidelijk dat de prijzen van tablets zouden gaan dalen en we hebben dit jaar inderdaad gezien dat de prijzen van veel tablets zijn gezakt en dat nieuwe modellen tegen wat lagere prijzen in de markt gezet werden. In 2013 zullen we minder sterke prijsdalingen gaan zien maar er worden waarschijnlijk wel meer tablets in het instap- en middensegment gelanceerd waardoor de keuze in deze prijsklassen groter wordt. Daarbij worden de tablets in de onderste regionen van de markt steeds beter, zoals hierboven besproken, waardoor je voor minder geld meer kwaliteit krijgt.

De komst van Windows 8 heeft er echter voor gezorgd dat de gemiddelde prijzen van tablets omhoog geschoten zijn. Voor een ‘simpele’ Windows 8 tablet betaal je namelijk al gauw 500 of 600 euro. In 2013 krijgen waarschijnlijk meer fabrikanten toegang tot Windows 8 waardoor we ook goedkopere Windows 8 en Windows RT tablets kunnen gaan verwachten. Het is echter nog maar de vraag of Windows RT wel zal doorbreken. Onlangs verschenen er diverse berichten dat veel fabrikanten deze versie van het Windows 8 besturingssysteem niet zien zitten.

Kortom..

Kortom, 2013 wordt op het gebied van tablets weer een interessant jaar. Gaat Windows 8 doorbreken? Zien we de eerste flexibele tablets verschijnen? En gaat Android de koppositie van Apple overnemen?

Naar welke ontwikkelingen kijk jij vooral uit en verwacht jij andere ontwikkelingen op het gebied van tablets?

 • Delen:

Reacties

 1. Rene
  16 november, 2012 om 16:29

  Ik hoop dat 2013 en jaar wordt waarin de G3 module een standaard onderdeel wordt van een tablet. Nu worden er nog veel tablets geleverd zonder, of alleen als optie. Juist een tablet is een apparaat om overal, werkelijk overal te kunnen internetten/communiceren, zonder afhankelijk te zijn van Wifi.

  Daarnaast zou het fijn zijn als de prijs van data abonnementen van providers omlaag gaan/betaalbaar worden. Op die manier wordt internetten e.d. steeds meer toegankelijk.

 2. Rode Ster
  17 november, 2012 om 7:21

  Nu andere fabrikanten minder Windows RT willen gaan ondersteunen raad ik Microsoft aan op voor 200% op RT in te zetten, de hele wereld ermee vol te bevolken. Microfog hoeft niet bang niet bang te zijn dat er geen afzet is, iedereen wil zo’n ding hebben, vooral omdat het vanuit het bedrijf zelf is. Ook al is het om het hebben ervan.
  Ik vind het overigens best wel jammer dat zo’n toonaangevend bedrijf al MS zo terughoudend is en geen risico wil nemen. Een beetje (onnnodige) onzekerheid denk ik, want heeft zo;n bedrijf genoeg, als je weet dat alleen al Gates 50mlrd op zijn rekening heeft staan. Met een paar miljard mag je als ondernemer best wel in het licht van innoveren investeren.

 3. Niek
  19 november, 2012 om 10:42

  Super interessante tablet en ook voor zakelijk gebruik, wel denk ik voor consumenten dat het zal wennen.
  @rode ster, ik denk dat microsoft het meest innoverende is op de markt, ios is al enkele jaren het zelfde en ms gooit met de nieuwe windows 8 tablet echt alles overboord.

  Groet

 4. Alfa55
  09 december, 2012 om 14:23

  Tjonge, zelden zo’n helder en informatief stukje gelezen. Perfect en denk nou niet dat ik altijd met complimentjes strooi!
  Complimenten dus.

  • Martijn Chel
   09 december, 2012 om 14:28

   Nou, bedankt dan! :)

 5. Nico
  09 december, 2012 om 18:33

  Ben het met Alfa55 eens, duidelijk verhaal. De prijzen liggen alleen nogal hoog, de Nexus is met 250euro de voordeligste van de hier meestal bekeken tablets.

  Wat ik daarom mis in het verhaal is een kleine verwijzing naar de chineese markt. Daar zijn talloze tablets voor een habbekrats te koop, ok garantie/bouwkwaliteit etc is een ander verhaal (al zijn er ook hele goede tablets bij) maar wel leuk voor een achtergrond artikel lijkt me.
  Het ‘exotische tablets’ forum discussie op tweakers is een goed startpunt voor mensen die dit willen proberen.

 6. ossie
  16 december, 2012 om 2:17

  hallo beste mensen
  ik ben al een tijdje aan het kijken en vergelijken voor een tablet ben er nog niet zeker van welke.
  zit zwaar te denken aan de sansung galexy noto 10.1 of de asus transformer pad infinity tf700.
  maar moet ik nou wachten tot volgend jaar voor nieuwe ontwikkelingen of niet?
  op het moment gaat me voorkeur nog uit naar de sansung galexy noto 10.1, om dat daar die photoshop op zit en je kan er best veel leuke dingen mee doen .
  elke tip is welkom
  gr oscar

  • tmp_cox
   29 december, 2012 om 20:01

   @ossie, als je een volwaardige tablet pc wilt hebben en ook nog de kracht van Windows zou willen hebben zou ik voor de Samsung ATIV Smart pc (optioneel pro) gaan die bied een volledige bureaublad omgeving van Windows 8 (optioneel pro) aan, waarin je dus de VOLLEDIGE versie die je ook op je computer gebruikt van photoshop kunt gebruiken,

   je kan er twee dingen mee:

   1. Apps uit de Windows store (Windows 8, RT, pro, Enterprise)
   2. Programma’s op het bureaublad installeren zoals; Office, Minecraft, Skype (bureaublad versie) etc.

   3. je kan elk toetsenbord en elke muis eraan vast maken, omdat het Windows is, je kan natuurlijk ook je USB erin stoppen en aan het werk gaan met ALLE programma’s, en natuurlijk een CD/DVD speler eraan vastmaken om films te kijken of programma’s te installeren

   samengevat:
   je krijgt een tablet met alle functies die een laptop ook bied.

  • tmp_cox
   29 december, 2012 om 20:11

   dit jaar 2012/2013 februari komen de nieuwe tablet ‘s, laptop ’s met Touch screen uit met Windows RT en 8 (8 kan alles op het bureaublad wat een pc kan), als je geen beperkt budget hebt voor een tablet etc. (rond de 100 t/m 250 is best beperkt voor een Windows 8 / RT tablet, daarboven kan je ze krijgen) dan zou ik een Windows tablet etc. kiezen

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.