Vergelijking: De iPad 4 vs de iPad mini (video)

27 november 2012 8 Minuten 5 Reacties
iPad-Mini-vs-iPad-4

Sommige merken hebben een vaste schare fans, er zijn zat mensen die bijvoorbeeld altijd een Ford kopen of hun boodschappen doen bij de Albert Heijn, wat de aanbieding bij de Plus ook is. Ook Apple heeft vaste fans en tot nu toe was het voor iedereen heel gemakkelijk uit te zoeken welke iPad ze het beste konden kopen, de nieuwste gewoon. Maar nu Apple het aanbod iPads verdubbeld heeft is de keuze opeens ook dubbel zo moeilijk. In dit artikel en filmpje kijk ik naar een paar belangrijke verschillen tussen de iPad mini en iPad 4.

Kiezen tussen de iPad mini en iPad 4

Hoewel het maar om twee apparaten gaat is het lastig om een goed advies te geven hoe de keuze te maken tussen de twee tablets Iedereen heeft namelijk een eigen wensenlijstje en hangt een verschillend gewicht per item op dergelijke lijstjes. Ik kan echter wel wat observaties meegeven die je tijdens je eigen beslissing kunt meewegen.

Video

Beide iPads

  • 100% iPad (iOS) ervaring
    • Toegang tot hetzelfde app aanbod
    • Precies dezelfde functionaliteiten in hard- en software
  • Premium look & feel
  • Batterijduur van zo’n 10 uur bij intensief gebruik
    • In praktijk 2 dagen normaal gebruik (voor de meeste mensen)

iPad 4

  • Prachtig retina scherm
    • Teksten zijn scherp en pixels zijn niet te zien
    • Bijna perfecte kleurweergave (meer pixels om de kleur weer te geven)
    • Super contrast en zwartwaarden (al is het geen OLED)
  • 8 megapixel camera aan de achterzijde
    • Het formaat van de iPad weerhoudt de meeste echter van frequent gebruik
  • Een hypermoderne processor en grafische processor combinatie
  • Gigantisch accessoire aanbod
    • De mini is veel nieuwer en zal nog wel maanden nodig hebben om de inhaalslag te maken
  • Voor een 10 inch (9.7) tablet mooi strak en dun, maar het blijft een flink stuk elektronica
    • Zeker voor publiek gebruik minder discreet dan de meeste mensen comfortabel vinden.
  • Lees ook onze review van de iPad 4.

iPad mini

  • Een erg klein ‘pakketje’
    • Met een verbazingwekkend groot scherm (7.9 inch)
  • Dun & licht
    • Veel makkelijker om in een hand voor lange tijd te gebruiken, zonder de nood om ergens steun te zoeken
  • Door het formaat vrij discreet voor publiek gebruik
  • Relatief verouderde processor en grafische processor combinatie
  • De goedkoopste iPad ooit
    • 170 euro goedkoper dan de iPad 4
  • Lees ook onze review van de iPad mini.

Specificaties iPad mini en iPad 4

iPad Mini iPad (4e generatie)
Display 7.9 inch 9.7 inch
Techniek IPS LCD IPS LCD
Resolutie 1.024 x 768 2.048 x 1.536
Processor 1GHz dual-core Apple A5 1GHz dual-core Apple A6X
Werkgeheugen 512MB 1GB
Opslaggeheugen 16GB / 32GB / 64GB 16GB / 32GB / 64GB
Webcam FaceTime HD FaceTime HD
Camera 5 megapixel 5 megapixel
3G/4G Ja/Ja Ja/Ja
Wifi Dual-Band 802.11 a/b/g/n Dual-Band 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0 4.0
Afmetingen 200 x 134.7 x 7.2mm 241.2 x 185.7 x 9.4 mm
Gewicht (Wifi) 308 gram 652 gram
Gewicht (3G/4G) 312 gram 662 gram
Batterijduur 10 uur (16.3W) 10 uur (42.5W)
Aansluitingen Lightning poort, 3.5mm jack Lightning poort, 3.5mm jack
SIM Nano SIM Micro SIM
Prijs Vanaf 329 euro Vanaf 499 euro
Productpagina Productpagina

iPad 4 vs iPad mini: Wat is de beste keuze?

In het filmpje vergelijk ik lang niet alles dat je met elkaar zou kunnen vergelijken, maar hopelijk geeft het een indruk van wat het verschil is.

Het verschil in schermkwaliteit is zelfs met de meeste professionele camera’s en edit-kunsten niet goed weer te geven en dus zul je het daar met mijn woord moeten doen, of je kunt natuurlijk zelf eens zo’n apparaat ergens gaan bekijken. Teksten (zeker kleine teksten) worden scherper weergegeven en ook de kleurweergave is volgens mijn ogen en professionele kleurkijkers erg goed op de iPad 4. Doordat er zoveel pixels meer op de vierkante centimeter zitten is het voor detailniveau van foto’s en graphics absoluut een beter scherm dan het scherm de iPad mini. Sowieso verliest de mini het qua scherm gewoon op alle fronten. De denkfout die voorkomen moet worden is echter dat het scherm van de iPad mini slecht is, het is zelfs een heel redelijk scherm. Natuurlijk is er nu mooier en beter te verkrijgen maar vind je de daarvoor gemaakte compromis op een ander plek terug in de tablet. De iPad 4 is een stuk groter en duurder. Een tablet als de Nexus 7 heeft een beter scherm (als is het verschil tussen Nexus 7 en iPad mini lang niet zo groot als het verschil tussen iPad 4 en iPad mini) maar heeft onder andere door de ondersteuning van allerlei schermformaten een stuk minder groot aanbod aan voor tablets geoptimaliseerde apps.

Qua snelheid is ook de iPad 4 weer de duidelijke winnaar. Met de laatste generaties aan hardware is het gewoon een hypermodern apparaat. Maar het verschil tussen de twee wordt deels opgevangen door ‘gebrek’ aan pixels dat de iPad mini te renderen heeft. Het verschil in gepercipieerde snelheid is waarschijnlijk een stuk minder groot dan de meeste mensen zullen verwachten. Beiden iPads zijn snel te noemen en zijn fijn in gebruik, de iPad 4 is gewoon wat sneller.

Naast snelheid is er dan ook nog zoiets is ruwe kracht, beschikbare CPU en GPU power zeg maar. En ja, de nieuwe iPad 4 is hier weer de winnaar, maar zoals je tijdens het filmpje hopelijk kunt zien is het verschil ook weer niet dramatisch groot. En het grote voordeel blijft dat beiden iPads dezelfde mogelijkheden hebben. Je kunt prima op beiden tablets een video bewerken en exporteren, op de iPad 4 heb je gewoon wat meer ruimte op je canvas en is het exporteren sneller klaar.

Hetzelfde geldt voor het spelen van games. De iPad 4 laadt de apps duidelijk sneller en heeft een beter detailniveau. Maar op zowel de iPad mini als op de iPad 4 kon ik zonder schokken een spel als Fifa 13 spelen. En eerlijk gezegd ben ik op zulke momenten veel harder bezig niet te verliezen dan naar het detailniveau van Van Persies gezicht te kijken. Maar hoe dan ook, de iPad 4 spellen laden sneller en zien er mooier uit. De iPad mini krijgt hier echter van mij het voordeel door het formaat en gewicht. Het formaat maakt het veel makkelijker de on-screen controls te gebruiken en door het gewicht houdt de mini beter vast, kun je langer spelen en de iPad voor je houden en kantalen om door bochten te scheuren. Helaas ben ik het showen van games in deze video een beetje vergeten, maar je kan een hoop zien in de speciale video die ik eerder maakte over gaming op de iPad mini.

Natuurlijk is door het kleinere scherm ook het on-screen toetsenbord op de iPad mini wat kleiner geworden. Zoals je in de video kunt zien is het een nadeel voor typen in landscape modus maar een voordeel als het gaat om typen in portrait modus. To close to call wat mij betreft.

Het formaat van de iPad mini maakt deze tablet dus gewoon erg draagbaar en breed inzetbaar. De meer krachtigere optie met een beter scherm is een stuk groter, zwaarder en duurder. Een lastige keuze waarschijnlijk.

Een belangrijke overweging die gemaakt moet worden bij de keuze tussen een iPad mini en een iPad 4 is wat mij betreft de wens om veel te ‘maken’ op de iPad. Met maken bedoel ik dan foto- en videobewerking, het schrijven van lange teksten of het maken van allerlei kekke mindmaps en dat soort dingen. Voor consumptie van content hebben beiden iPads hun sterke en zwakke(re) punten. Hoewel het dus belangrijk is om te weten wat je met je iPad wilt doen moet je niet vergeten dat op beiden iPads hetzelfde kan.

Ik hoop dat deze tekst in combinatie met de video je wat handvatten geeft om zelf een goed overwogen keuze te maken. We zijn erg benieuwd naar de optie die jullie prefereren en de redenatie daarachter. Voor de echte twijfelaars blijft het natuurlijk een mooie optie om online je tablet te kopen, met de 14 dagen niet tevreden geld terug garanties overal kan je jezelf verzekeren de juiste keuze te maken.

Meer informatie

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Apple iPad 4 en Apple iPad mini. Lees ook onze review van de iPad mini en review van de iPad 4.

Prijzen

Reacties (5)