Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vijf accessoire tips voor je iPad (mini)

Geschreven door
Geplaatst op16 november 2012, 18:06 CategorieAccessoires

De nieuwe iPad en iPad mini zijn alweer een paar weken te koop in Nederland en dus is het tijd om een paar interessante accessoires voor deze nieuwe ‘speeltjes’ te bespreken. Maar aangezien niet iedereen bij elke nieuwe ronde hardware van Apple meteen naar de winkel rent zal ik het algemeen proberen te houden; mijn top 5 accessoires voor iPads van de laatste paar jaar.

Apple TV

Mijn absoluut favoriete accessoire (en cadeautip) is de Apple TV 3 (derde generatie). Te koop op verschillende plekken voor zo’n 110 euro maar er zijn ook regelmatig aanbiedingen te vinden van bedrijven als Saturn en BCC.

Een Apple TV is een klein zwart kastje dat je via HDMI aansluit op je TV (of computerbeeldscherm). De speakers van je TV (of de speakerset die op je TV is aangesloten) worden dan gebruikt om het geluid weer te geven, je TV zelf wordt natuurlijk gebruikt voor beeld. Mocht je een moderne audioset hebben met een optische audioaansluiting dan zit daar ook een poort voor op de Apple TV 3, maar helaas geen standaard 3.5mm audio aansluiting.

Je kan een Apple TV gebruiken zonder dat je daar een iPhone, iPad of iPod Touch voor nodig hebt want het draait zelf software. Het apparaat is dus het makkelijkste te omschrijven als mediabox. Je krijgt verschillende apps/toepassingen die je toegang geven tot de iTunes store voor films, tv-shows, je iTunes Match account (als je dat hebt natuurlijk), je iTunes bibliotheek op je computer, Youtube, Vimeo, Podcasts en meer. En dan is er natuurlijk AirPlay streaming dat voor een fijne en strakke integratie zorgt met een iOS apparaat.

De Apple TV is dus voor een hoop dingen te gebruiken en ik zal een paar van mijn veelgebruikte toepassingen hieronder kort omschrijven:

 • AirPlay van video:

  Zoals gezegd zitten er op de Apple TV speciale apps voor Youtube en Vimeo maar ik gebruik die maar zelden. Ik browse namelijk liever op mijn iPad naar leuke video’s die ik wil kijken en stuur die dan door via Airplay naar mijn Apple TV zodat ze op groot beeld (en beter geluid) worden afgespeeld. Ook kom je tijdens het browsen op je iOS apparaat regelmatig filmpjes tegen die dan natuurlijk leuker zijn om in het groot af te spelen. Maar ook dingen als uitzendinggemist.nl werken via Airplay en dat zorgt ervoor dat ik bespaar op een extra abonnement bij KPN zodat ik gemiste programma’s via mijn TV kan bekijken.

 • AirPlay van audio:

  Naast video deel ik ook erg veel het geluid via mijn iPad/iPhone met mijn televisie. Op mijn TV zijn betere boxen aangesloten dan ooit in een iPad verwerkt kunnen worden en ook de standaardboxen van zo’n beetje alle TV’s zijn al tientallen keren beter dan de speakers op iPads en iPhones. Ik gebruik het veel voor podcasts (en ook daar is een speciale app voor op Apple TV), Spotify en apps als de 3voor12 Luisterpaal. Ik ben geen audiofiel maar hou wel van een beetje volume en stereo, beiden is het makkelijkste te realiseren via mijn TV. Ben je wel een echte audiofiel dan heb je waarschijnlijk een set met optische aansluiting om het beste resultaat te behalen of kan je eventueel een Airport Express met 3.5mm aansluiting overwegen om integratie met je stereo te realiseren.

 • Scherm delen:

  Je kunt je volledige iPad scherm ook spiegelen via de Apple TV. Door de beeldverhouding 4:3 (iPad) vs 16:9 (TV) is het niet per se helemaal fullscreen maar nog altijd groter dan op je iPad zelf. Ik gebruik dit soms om mijn Twitter stream op de achtergrond te hebben, de live bezoekers van deze site via Google Analytics in de gaten te houden en soms zelfs tijdens het tikken van teksten.

  Sommige spelletjes kunnen fullscreen op de TV gespeeld worden waar de iPhone/iPad dan de rol van controller inneemt, soms zelfs met aangepaste weergave als een kaart tijdens een racegame of een radarbeeld tijdens een schietspel. Afhankelijk van je router en aansluiting met de Apple TV werkt dit wel of niet soepel. Ik ben persoonlijk van mening dat dit nog niet goed genoeg werkt om als belangrijk argument voor het kopen van een Apple TV te zien. Maar simpele spelletjes die je gewoon ‘spiegelt’ met je TV werken prima, en het is leuk voor de kinderen die op hun beurt moeten wachten! Juist voor simpele spelletjes vind ik het een niet te onderschatten toevoeging. Als mijn neefjes en nichtjes op bezoek zijn spelen ze graat dingen als Angry Birds en Tiny Wings, maar ze kunnen niet allemaal tegelijk spelen en hangen dan over de schouder van diegene die aan de beurt is om mee te kijken, met alle bijbehorende frustraties van dat kind. Ik laat het dan spiegelen met de TV zodat iedereen gezellig mee kan kijken zonder een ander in de weg te zitten, tot ze zelf aan de beurt zijn natuurlijk.

 • (shared) Fotostreams:

  Dan moet ik natuurlijk ook nog even kort de optie noemen die Fotostreams heet. Martijn heeft daar als eens wat meer over geschreven maar in principe komt het er op neer dat je de foto’s die gemaakt zijn met je iOS apparaten terug kan zien op je Apple TV, in bijvoorbeeld een ‘diavoorstelling’ of als screensaver.

  Sinds kort is het ook mogelijk gedeelde streams samen te stellen zodat je bijvoorbeeld een stream “kinderen” maakt en daar de speciaal leuke foto’s van je kinderen in zit, zodat familieleden die ook een Apple TV hebben de foto’s mooi groot terugzien op hun televisie. In mijn familie is dit vooral bij opa en oma erg populair want ze blijven van zo’n beetje ieder gezin op een visueel aantrekkelijke manier op de hoogte, zelfs van familie uit Singapore en Canada.

Een Apple TV kan nog (veel) meer maar dit onderdeel van deze post is al erg lang en de belangrijkste argumenten waarom ik het een aanrader vind zijn denk ik wel genoemd. Wil je meer weten over de Apple TV schroom dan niet om vragen te stellen onder dit artikel.Bescherming

Bijna iedereen die ik ken met een iPad heeft zijn eigen voorkeur voor bescherming van het apparaat. Gelukkig is er voor Apple producten een enorm actieve accessoiremarkt en is er voor elke wensenlijstje en budget wel wat te vinden. Dit is een niet te onderschatten voordeel want een bescherming die goed bij jouw wensen past kan het plezier van gebruik en inzetbaarheid van je iPad enorm verhogen. In principe denk ik dat de verschillende beschermmogelijkheden in de volgende categorieën onder te verdelen zijn:

 • Sleeves: Een sleeve is een hoes waar je een iPad in kan schuiven en biedt veel bescherming tijdens vervoer. Sleeves zijn er in allerlei materialen en maten te vinden.
 • Smartcovers: Iedereen kent natuurlijk Apple’s Smartcover voor de iPad (mini) maar er zijn ook een hoop alternatieven. Van namaak smartcovers die je je voor en tientje kunt kopen (wel van mindere kwaliteit) tot chiquere versies gemaakt van hout.
 • Back protectors: Een harde (plastic) of zachter (siliconen) achterkant voor je iPad die veelal te gebruiken is in combinatie met een Smartcover. Smartcovers bieden redelijke bescherming voor de voorkant maar niet voor de achterkant van een iPad en dus blijkt dit een redelijke populair item te zijn.
 • Bumpers: Bij gebrek aan een beter woord noem ik de cases die van rubber/siliconen zijn gemaakt om de iPad te beschermen en die niet in combinatie met smart cover te gebruiken zijn maar bumpers. Dit soort accessoires bieden geen bescherming voor de glasplaat maar zijn voor thuisgebruik erg populair. De iPad (mini) houdt wat lekkerder en steviger vast en kan makkelijker weggelegd worden zonder angst op glijden en krassen.
 • Bookstyle cases: Cases met een bescherming voor voor en achterkant en die openklappen als een boek zijn misschien nog wel het populairst. Ook krijg je bij veel van dit soort cases een paar standposities zodat je niet alleen goede bescherming hebt maar het ook makkelijker wordt de iPad in verschillende hoeken neer te zetten (vooral handig bij gebruik in bed!).

Op Tablets Magazine en ons Youtube kanaal kun je hoop reviews vinden van bijna ieder type bescherming. Maar zoals gezegd is het vooral een kwestie van smaak en erg afhankelijk van eigen voorkeuren. Voor mij zijn betere grip en standposities belangrijk maar voor een ander is het misschien wel bescherming tegen krassen dat bovenaan staat. Net als bij Apple TV geldt natuurlijk dat je rustig je vragen kan stellen en wij ons best zullen doen een fijne optie aan te raden.

Voor accessoires die bescherming bieden raden we onder meer iPadToday, Tabletcenter en Dixons.

Camera Connection Kit

De camera connection kit van Apple bestaat uit twee verloopstukjes die je aan de iPad kunt klikken om zo SD-kaartjes of een USB apparaat te kunnen gebruiken. Er zijn (op dit moment vooral voor de 30pin connector) ook een hoop ‘namaak/3rd party’ opties die beiden stukjes combineren en andere type kaartondersteuning toevoegen.

Ik heb positieve ervaringen met zowel de dure Apple optie als de namaak versies en prefereer zelfs de combinatie pakketjes (namaak dus). Het is erg handig om bijvoorbeeld foto’s en video’s van je iPhone of camera naar je iPad te krijgen om daarna in iMovie de boel te bewerken. Let wel op dat lang niet alle camera’s ondersteund worden en dat het ook niet zomaar betekent dat je een USB harde schijf aan kunt sluiten. Er zijn tips en trucs die je kunt vinden om zoveel mogelijk uit je (namaak) Camera Connection Kit te halen.

De camera connection kit is onder meer te koop bij Tabletcenter, BCC en de online Apple Store.

Extra lader/kabel

Hoewel het misschien wat saai klinkt is een extra lader/kabel kopen in mijn ogen ook een heel fijne tip. iPads en ander moderne apparaten kunnen echt zonder risico tussendoor opgeladen worden en dus is er geen reden om bang te zijn je tablet zo vaak mogelijk aan het infuus te leggen. Helaas zijn er nog geen accu’s die maanden meegaan dus opladen is gewoon nodig. Door extra laders en kabels te leggen op de plekken waar je het meest komt (bijvoorbeeld één thuis en één op het werk, of één boven en één beneden) maak je het jezelf een stuk gemakkelijk om capaciteit in je apparaat te houden. Mocht je toch angst hebben dat dit niet goed is voor je accu kan je eens per maand een keer je apparaat helemaal tot 0% laten lopen en daarna volledig opladen.

Voor 30pin aansluitingen (tot en met iPad 3) zijn er wederom een hoop namaak versies op de markt die je zonder al te veel risico kunt kopen. Voor de nieuwe lightning connectors (iPad 4 en iPad mini) is het een ander verhaal vanwege een chip die Apple in de kabels heeft ingebouwd. Niet per se erg goedkoop (of zelfs redelijk geprijsd te noemen) maar wel erg handig.

Voor extra laders en kabels kun je terecht bij onder meer BCC, Tabletcenter, en de online Apple Store.

Keyboard

Deze tip is waarschijnlijk niet voor iedereen van toepassing (en waarschijnlijk nog minder voor iPad mini gebruikers) maar als je vaak langere teksten moet/wilt tikken op je iPad is een goed toetsenbord ook erg fijn. Mijn persoonlijk favorieten zijn de Logitech Ultrathin Keyboard Cover die als een soort Smartcover aan je iPad verbonden kan worden en het Logitech Tablet Keyboard. Er zijn ook een hoop cases met toetsenbord beschikbaar maar daar ben ik doorgaans een stuk minder enthousiast over, maar ook hier is het weer een kwestie van smaak.

Mocht je echt maar heel zelden lange stukken willen tikken en je wilt gebruik van je laptop/desktop zoveel mogelijk beperken dan is de hierboven besproken Camera Connection Kit ook een oplossing. Via USB kun je namelijk bijna alle USB toetsenborden gewoon gebruiken om te typen op je iPad! Als je al een toetsenbord met Bluetooth hebt is het natuurlijk ook maar een kwestie van koppelen en gaan.

Voor keyboards kun je onder meer terecht bij Tabletcenter, Dixons en BCC.

Gratis RSS reader met feeds voor gratis apps (Bonus)

Het app aanbod op iOS is een van de belangrijkste voordelen waarom mensen voor een iPad kiezen, maar de meeste goede apps zijn lang niet altijd gratis en het kan aardig in de papieren lopen. Mijn bonus tip is dan ook een (gratis) RSS reader op je iPad te installeren en die te vullen met RSS feeds van websites die (tijdelijk) gratis apps onder de aandacht brengen. Mijn favoriete websites hiervoor zijn appadvice.com en iPadClub.nl. Beide sites hebben dagelijks artikelen met app tips maar belangrijker nog, een overzicht van de apps die tijdelijk gratis zijn. Dit kan voor de geduldigen onder ons een hoop geld schelen!

Dit waren een paar van mijn tips die het plezier van gebruik van je nieuwe iPad of iPad mini erg kunnen vergroten. Natuurlijk zal ik dit artikel in de gaten houden om eventuele vragen die jullie hebben te beantwoorden.

 • Delen:

Reacties

 1. Niek
  19 november, 2012 om 10:15

  Via Etsy.com kan je hele mooie sleeves kopen!
  Zeker de moeite waard voor de zeer strakke / mooi vormgegeven ipad mini!

  • Sam Rijver
   19 november, 2012 om 10:17

   Ja dat is zeker een prachtig mooie tip! Etsy is al jaren een van mijn favoriete sites waar ik vooral cadeautjes koop voor vrienden/familie, heel veel bijzonder spul wat je nergens anders kan vinden.

 2. Olivier
  20 november, 2012 om 20:05

  leuk dat je het hebt over de nieuwe iPad en de iPad mini, en dan kom je aan met 30-pins-accessoires. Deze zijn niet compatibel met de nieuwe iPads.

  • Martijn Chel
   20 november, 2012 om 20:48

   Het is een algemene accessoire tip voor iPad bezitters, overigens geldt dat voor alle tips in dit artikel, en er wordt zowel verwezen naar 30-pin als lightning connector kabels.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.