Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Wat is het verschil tussen een tablet en een convertible (tablet)?

Geschreven door
Geplaatst op13 november 2012, 17:31 CategorieHardware

Zoals je wellicht gezien hebt hebben we de afgelopen weken het woord ‘convertible’ nogal eens gebruikt om een nieuwe tablet-categorie te omschrijven. Deze categorie is sinds de komst van Windows 8 pas echt interessant geworden, met name voor de intensieve gebruiker. Maar, wat is een convertible precies en wat is het verschil tussen een convertible en een ‘normale’ tablet?

Stand-alone tablets

De definitie van een tablet is inmiddels wel bekend. Dit is een apparaat dat overal en altijd mobiel gebruikt kan worden, beschikt over een lange batterijduur om het mobiele gebruik mogelijk te maken, is uitgerust met een touchscreen zodat je alles snel kunt bedienen, en kan draadloze verbinding maken met een Wifi netwerk of een mobiel datanetwerk. Tablets verschijnen in verschillende soorten en maten maar over het algemeen is een tablet een stand-alone apparaat zonder los (of vast) keyboard.

Convertible tablets

Convertible tablets zijn tablets die omgevormd kunnen worden tot laptop. Ook kun je het andersom zien; een convertible laptop is een laptop die omgevormd kan worden tot tablet. Wat we hier in de meeste gevallen zien is dat er een keyboard gekoppeld zit aan het tablet gedeelte (het display). Dit keyboard beschikt vaak ook nog over extra aansluitingsmogelijkheden en een trackpad. Dit is met name interessant voor diegenen die zowel content willen consumeren als produceren. Een convertible tablet is dus ideaal voor zowel werk als ontspanning. Qua functionaliteit biedt een convertible tablet hetzelfde als een normale tablet maar dan in een wat groter en zwaarder pakket door de toevoeging van een keyboard. Een convertible tablet kan dus onderweg (mobiel) gebruikt worden, maar kan ook als volledig werkstation dienen.

Een aantal convertible tablets;
ASUS Taichi
Lenovo IdeaPad Yoga
Sony VAIO Duo 11

Hybride tablets

Tablets die veel mensen onder de convertible tablet categorie plaatsen zijn de zogenaamde hybride tablets. Dit zijn tablets met een keyboard (dock) dat afneembaar is waardoor je dus de keuze maakt tussen een ‘laptop’ en een stand-alone tablet. Deze tablets zien we echter al wat langer voorbij komen. Zo introduceerde ASUS vorig jaar de Transformer serie Android tablets met keyboard dock.

Een aantal hybride tablets;
ASUS Transformer Pad 300
ASUS Vivo Tab
HP Envy x2

Alle hybride, convertible en stand-alone tablets

Een overzicht van alle reeds in Nederland gelanceerde convertible, hybride en stand-alone tablets vind je in onze tablet database. Hier kun je tablets filteren op bijvoorbeeld besturingssysteem en formaat. Daarnaast is het mogelijk tablets met elkaar te vergelijken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.