Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 8: Hoe pas je het startscherm met tegels en apps aan?

Geschreven door
Geplaatst op2 november 2012, 12:09 CategorieBesturingssystemen

Een van de nieuwe elementen in Windows 8 is iets dat meteen opvalt; de nieuwe touch interface die als startscherm dient. Vanuit deze interface, voorheen Metro genaamd, kun je applicaties starten maar kun je ook tegels (tiles) van bijvoorbeeld websites en contacten plaatsen. In deze tegels kan vervolgens real-time informatie verschijnen van een nieuwe tweet of e-mail.

Windows 8 startscherm

De startscherm in Windows 8 en Windows RT is heel iets anders dan we tot op heden van Windows gewend zijn en biedt diverse interessante mogelijkheden. Hieronder vind je een aantal tips voor het wijzigen van dit startscherm, het toevoegen van apps en het aanmaken van tegels. Overigens is de desktop interface die we kennen van Windows nog steeds aanwezig maar als je een touch-apparaat hebt, bijvoorbeeld een tablet, dan is het aan te raden de touch interface te gebruiken.

Direct naar het startscherm

Je komt in het Windows 8 startscherm zodra je een tablet of computer opstart maar ook vanuit applicaties en programma’s kun je snel terugkeren naar het startscherm. Als je een tablet met je vingers bedient kun je het charms menu tevoorschijn toveren door vanaf de rechterkant van het scherm naar binnen te vegen. Vervolgens kun je in het charms menu de start-knop aantikken om naar het startscherm te gaan. Wanneer je met een muis werkt ga je met de cursor naar de rechter bovenhoek van het scherm en sleep je de cursor naar beneden om het charms menu te openen. Daarbij beschikt de desktopinterface sinds Windows 8.1 over een Startknop links onderin waarmee je direct naar het startscherm kunt terugkeren. Overigens beschikken accessoires als toetsenborden en sommige tablets over een knop met het Windows logo erop. Wanneer je deze knop indrukt kom je direct in het startscherm.

Tegels aanmaken

Zoals gezegd kan het startscherm ingericht worden met zogenaamde tegels (vierkantjes) waarin informatie verschijnt en die direct linken naar een bepaalde app, map of website. Het is dus een soort snelkoppeling die je aan je startscherm koppelt. Wanneer je iets aan het scherm wilt toevoegen dan ga je naar de betreffende website of contactpersoon en tover je de App Opdrachten tevoorschijn. Dit doe je door in de app met je rechtermuisknop te klikken of met je vingers van de onderzijde of bovenzijde van het scherm naar binnen te vegen. Vervolgens klik je op ‘Vastmaken aan Startscherm’.

Ook applicaties (programma’s) kunnen aan het startscherm gekoppeld worden. Wanneer een applicatie nog niet op het startscherm terug te vinden is kun je naar de applicatie gaan (bijvoorbeeld door te zoeken via het charms menu of naar het App Overzicht te gaan) en kies je binnen de Opdrachten de optie ‘Vastmaken aan Startscherm’. Op dezelfde manier kun je binnen een app die al gekoppeld is aan het startscherm de optie kiezen om de app los te koppelen van het startscherm. Overigens wordt de app dan niet compleet verwijderd, alleen de snelkoppeling wordt verwijderd uit het startscherm. Daarnaast is het mogelijk om meerdere apps in het app overzicht te selecteren door ze ingedrukt te houden en vervolgens aan het startscherm te koppelen.

Je kunt ook specifieke items, bijvoorbeeld een foto, vastmaken aan het startscherm zonder de foto te hoeven openen in een app. Dit doe je door over de foto te vegen waardoor de Opdrachten weergegeven worden. Hier verschijnt dan weer de mogelijkheid om het item aan het startscherm te koppelen. Als je een muis gebruikt kun je dit doet door met de rechtermuisknop te klikken op een item.

Ordenen startscherm

Natuurlijk is het startscherm pas ideaal wanneer je de tegels zelf kunt ordenen en in grootte kunt aanpassen. Gelukkig is dat met een paar simpele stappen ook mogelijk. Zo kun je een tegel slepen (met je vinger of muis) naar een andere locatie om zo de tegels naar eigen inzicht in te delen. Je kunt ook een speciale groep van tegels aanmaken, bijvoorbeeld voor tegels met school snelkoppelingen of tegels met interessante websites. Dit doe je door met twee of meer vingers het startscherm aan te raken en naar binnen te ‘knijpen’. Hiermee wordt er uitgezoomd en kun je een aantal tegels selecteren die een groep moeten vormen. Ook kun je de naam van de groep ingeven.

Je kunt ook het formaat van sommige tegels aanpassen. Dit doet je door met je vinger een tegel ingedrukt te houden of met je muis middels de rechtermuisknop op de tegel te klikken. Vervolgens zie je een aantal opties, waaronder het groter of kleiner maken van een tegel. Niet alle apps ondersteunen echter de grootste tegels, met live informatie.

Meer informatie

Het charms menu binnen Windows 8: Zoeken, delen en instellingen
Windows 8: Twee apps naast elkaar gebruiken (multitasking)
Flash en Windows 8: Hoe zit het precies?

Lees meer over het nieuwe besturingssysteem in onze Windows 8 Gids of bekijk alle reeds gelanceerde Windows 8 en Windows RT tablets in onze tablet database.

 • Delen:

Reacties

 1. Mike
  24 januari, 2013 om 17:28

  Ik heb sinds gister ook windows 8, ik kan alleen de tegels niet vergroten! beetje vreemd, ik heb namelijk google grome geinstalleerd maar die tegel kan ik niet vergroten als ik bovenstaande stappen doe. Ook office zoals word enzo kan ik niet vergroten. Hebben jullie misschien de oplossing hoe dit komt? iets verkeerd in de instellingen ofzo?

  • Martijn Chel
   24 januari, 2013 om 17:43

   Dat is inderdaad niet bij alle tegels mogelijk. Het klopt dat je bijvoorbeeld Office niet kunt vergroten.

 2. Peggy
  10 juli, 2013 om 22:33

  Hoe voegen wij de een game toe aan windows 8 (startscherm)

 3. Pien
  09 november, 2013 om 18:05

  Ik heb windows 8.1 geinstalleerd maar de ‘pintool’om vast te maken aan het startscherm verschijnt niet in de balk ???

 4. malfait fernand
  17 november, 2013 om 11:21

  ik heb windows 8.1 geinstalleerd en op mijn startpagina heb ik NIET meer “alle apps openen.wat moet ik doen?

  • Martijn Chel
   17 november, 2013 om 19:44

   Als het goed is kun je naar beneden vegen voor een overzicht van alle apps.

 5. ramon
  11 januari, 2014 om 19:33

  hoe maak van de facebook app een tegel!!!
  help help help

  • Ton
   27 januari, 2014 om 12:13

   Open de “PC App Store” app (deze staat tussen je app’s in je pc) en zoek de “facebook” app en installeer deze.
   Net zoals je de “facebook” app uit “play store” installeer op je smartphone.
   Succes!

 6. delaey
  31 januari, 2014 om 20:37

  Mijn Tegel met Google applicatie is verdwenen en kan die niet meer terug vinden of opnieuw aanmaken. Windows 8.1

 7. linda
  02 februari, 2014 om 11:12

  ik heb vanaf vandaag ineens dat er 4 tegels onder elkaar staan terwijl er normaal maar 3 onder elkaar staan hoe verander ik dit weer terug?

 8. a verheijden
  03 februari, 2014 om 18:46

  L/S/
  Ik kan plotseling SOMMIGE tegels in Windows 8.1 niet meer openen
  Gaan even openen maar sluiten dan weer
  Weet iemand een oplossing
  Alfons

 9. Ida Vonk
  12 februari, 2014 om 16:58

  Hoi Martijn, kan jij me misschien uitleggen hoe ik de windows 8 TEGEL afbeeldingen kan wijzigen. Deze tegel laat een paar afbeeldingen zien uit alle fotobestanden, maar ik wil graag zelf bepalen welke foto’s het laat zien.

  • Andre Woons
   12 februari, 2014 om 19:01

   Hoi Ida,

   Dat kan helaas met de officiële foto-app niet.

 10. Sandra
  10 april, 2014 om 19:08

  Kan ik een losse tegel ook een naam geven, ik heb tegels gemaakt voor o.a. Word en Excel, maar er staat geen naam bij, ik kan dus niet zien wat het is …

 11. Emiel
  18 april, 2014 om 18:51

  Is het niet gewoon makkelijker om het logisch te laten zijn. Ik zoek me dood?! Een besturingssysteem behoort intuitief te zijn :(

 12. Emiel
  18 april, 2014 om 18:57

  werk al sinds 3.11 met windows, maar 8 is echt gebruiksonvriendelijk

 13. Fred
  18 juni, 2014 om 23:14

  Het is een kwestie van wennen.
  Heb je een touch scherm dan zijn die tegels wel makkelijk. Heb je dat niet en werk je dus met een muis of touchpad, dan is het wellicht wenselijk een programma te installeren dat gewoon weer je pc/laptop opstart met het reguliere bureaublad en startmenu. (zoek op Classic Shell) In de nieuwere uit te brengen versies van windows 8 heeft microsoft beloofd dat men de keuze krijgt tussen dit “tegel”startscherm of het reguliere bureaublad en startmenu.

 14. Anneke
  11 juli, 2014 om 18:15

  Hallo, ik ben vergeten hoe ik bijv, een pagina als de telegraaf als een tegel kan maken. Wie helpt?

  • Reinilde
   21 juli, 2014 om 12:06

   ik heb regelmatig problemen met mijn tablet Surface RT. op dit moment zit het beginscherm vast en slaag ik er niet in om de tegels op mijn beginscherm te krijgen. heeft nog iemand dat probleem al gehad en hoe los ik dat op.

 15. Ivi
  08 september, 2014 om 19:23

  Ik wil graag de apps openen in het Windows 8 scherm en niet op mijn bureaublad. Dit had ik ook eerst. Hoe wijzig ik dit?

 16. Gerard
  10 september, 2014 om 12:29

  Weet iemand hoe ik het opstart cq inlogscherm van Acer V 11 touch laptop kan veranderen cq aanpassen.
  MVG Gerard.

 17. Gerard
  10 september, 2014 om 12:32

  De aansluiting van de hoofdtelefoon werkt niet kan iemand mij helpen, misschien een instelling verkeerd want de laptop is nieuw.
  MVG Gerard.

 18. Gerard
  10 september, 2014 om 12:33

  Weet iemand hoe ik het opstart cq inlogscherm van Acer V 11 touch laptop kan veranderen cq aanpassen.
  MVG Gerard.

   Reageer

 19. Fred
  10 september, 2014 om 12:42

  @ Gerard; rechtermuisknop op taakbalk onderaan, kies voor eigenschappen. In het eigenschappen scherm kies je voor het tabblad Navigatie. En anders even de handleiding van Acer zelf erbij nemen.
  Mvg. Fred

 20. Frans Nagtegaal
  03 november, 2014 om 22:22

  Kun je ook een excel bestandje aan de tegels toevoegen?

 21. Maes
  15 maart, 2015 om 14:54

  Kan je op een of andere wijze zorgen dat de tegels niet van plaats veranderen ?

 22. Janus
  29 april, 2015 om 15:49

  IK zou alle Apps gewoon in een lijst willen en het hele tegelverhaal vergeten. Hoe ?
  MvG
  Janus

 23. Susan
  30 augustus, 2015 om 14:04

  Sinds de laatste update werkt mijn tegel voor mijn mail en contacten niet meer. Weet iemand hoe ik dit kan verhelpen????

 24. lana
  08 september, 2015 om 14:46

  Hoi!

  Ik heb ook windows 8.1 op mijn lenovo itel core I3 laptop. Wil graag een tweede mailaccount toevoegen aan de tegel mail, kom er alleen totaal niet uit!
  Veel op internet rond gekeken maar kan niks vinden wat me helpt.
  Iemand een idee hoe ik het voor elkaar krijg????

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.