Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Belastingvrij iPads uitdelen aan werknemers niet mogelijk

Geschreven door
Geplaatst op4 december 2012, 13:03 CategorieHardware

Tablets winnen steeds meer aan populariteit bij bedrijven maar over het uitdelen van tablets aan werknemers bestaat blijkbaar nog onduidelijkheid wat betreft de extra kosten die dit met zich meebrengt. Zo dacht RTL Nederland haar 664 werknemers uit te rusten met een iPad zonder hiervoor belasting af te dragen. Helaas heeft de rechter bepaald dat dit niet mogelijk is.

RTL vs de belastingdienst

Bedrijven die denken dat ze belastingvrij iPads kunnen uitdelen aan hun medewerkers, komen van een koude kermis thuis, aldus Webwereld. Bedrijven moeten namelijk gewoon loonheffing afdragen wanneer ze werknemers voorzien van een tablet die ook thuis gebruikt wordt. Dit heeft de rechter bepaald in een zaak tussen de belastingdienst en RTL. De omroep deelde een groot aantal iPads met 3G abonnement die zowel thuis als op het werk gebruikt mochten worden uit aan werknemers en ging er vanuit dat deze, net als smartphones, vrijgesteld zijn van loonheffing.

iPad is geen communicatiemiddel

Smartphones zijn vrijgesteld van loonheffing omdat ze gezien worden als communicatiemiddel en volgens RTL is dit ook het geval bij ene tablet. De rechter zag het echter niet zo. Vooral door het formaat van een tablet wordt deze primair gezien als een kleine computer. Deze is wel geschikt voor communicatie maar door de grote hoeveelheid functies en het formaat is dat niet het belangrijkste doel van een tablet. RTL moet nu ruim 300.000 euro aan loonheffing betalen.

Wat is een communicatiemiddel?

Het grijze gebied tussen een smartphone en een tablet wat steeds groter dus kan het onduidelijk zijn of een tablet nou als communicatiemiddel of als computer gezien moet worden. De Belastingdienst zelf geeft aan dat een tablet met beelddiagonaal van 7 inch of meer een computer is.

Hoger beroep

Het gebruik als communicatiemiddel was niet het enige argument van RTL. Het bedrijf gaf ook aan dat de iPad valt onder ‘vakliteratuur’ omdat de werknemers het digitale product (in dit geval iPad) moeten begrijpen en er vertrouwd mee moeten zijn. Ook dit argument is volgens de rechtbank niet voldoende om het apparaat onder de noemer ‘vakliteratuur’ te laten vallen. RTL laat het hier echter niet bij zitten en overweegt in hoger beroep te gaan.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.