Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

CES 2013: Wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets?

Geschreven door
Geplaatst op20 december 2012, 14:22 CategorieAndroid

2012 heeft een hoop nieuwe tablets opgeleverd maar het jaar is al bijna weer voorbij en dus kunnen we vooruitblikken naar 2013. Hoewel we al uitgebreid aandacht besteed hebben aan wat we in 2013 kunnen verwachten op het gebied van tablets is het interessant om specifiek naar de eerste grote consumentenelektronica beurs van 2013 te kijken; CES 2013.

De Consumer Electronics Show 2013 staat gepland van 8 tot 12 januari in Las Vegas en moet dé producten en technieken tonen die we in de nabije of verre toekomst kunnen gaan verwachten. Gebaseerd op berichtgeving tot nu toe en een aantal voorspellingen kunnen we de verwachtingen op het gebied van tablets onder elkaar zetten.

Phablets

Een categorie die niet geheel nieuw is maar waar steeds meer fabrikanten interesse in tonen is de categorie van de zogenaamde phablets. Dit zijn toestellen die door hun grootte en mogelijkheden net tussen een smartphone en een tablet invallen. De eerste echte phablet was de Samsung Galaxy Note en dit bleek een groot succes. Samsung heeft inmiddels de Galaxy Note II al op de markt gebracht en meerdere fabrikanten zullen binnenkort phablets lanceren. Tijdens CES 2013 gaan we dus waarschijnlijk een aantal nieuwe phablets tegenkomen.

Flexibele displays

Hoewel flexibele displays volgend jaar waarschijnlijk nog niet in consumentenproducten verschijnen wordt CES 2013 wel aangegrepen om de nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden te tonen. Onder meer Samsung zal tijdens de beurs diverse prototypen tonen en wellicht al een werkende smartphone met flexibel display demonstreren.

Windows 8 tablets

We hebben dit jaar al heel wat Windows 8 tablets en Windows RT tablets, zowel hybride als convertible, voorbij zien komen en langzaam maar zeker verschijnen de meeste tablets nu ook op de markt. Tijdens CES 2013 zal Windows 8 prominent aanwezig zijn maar aangezien nieuwe producten pas net op de markt zijn zal de aandacht waarschijnlijk vooral gaan naar reeds getoonde of reeds gelanceerde modellen.

Samsung-ATIV-Tab-2

Natuurlijk is het geen CES zonder nieuwe producten en die kunnen we ook verwachten, voornamelijk van (kleinere) fabrikanten die tot op heden nog geen Windows 8 producten gelanceerd hebben. Overigens is Microsoft zelf niet aanwezig tijdens CES 2013. De softwaregigant gaf vorig jaar aan dat CES 2012 de laatste keer zou zijn.

Android tablets

Op het gebied van Android tablets kunnen we meer nieuws verwachten, vooral omdat de meeste mid-end en high-end Android tablets alweer een tijdje te koop zijn. Nagenoeg alle tabletfabrikanten, ook fabrikanten van budget tablets, zijn aanwezig en zullen allemaal interessante ontwikkelingen producten tonen, maar alleen van de grotere fabrikanten is tot op heden wat informatie opgedoken over wat we kunnen verwachten.

Samsung

Samsung heeft nog niks officieel bekendgemaakt maar kijkend naar de teaser die de fabrikant onlangs publiceerde en de geruchten die de afgelopen maanden voorbij zijn gekomen kunnen we heel wat moois tegemoet zien. Zo gaan er geruchten over een 7 inch Galaxy Note tablet en een 13.3 inch (Android?) tablet met een afneembaar QWERTY keyboard. Daarnaast is het mogelijk dat Samsung de Galaxy Tab line-up vernieuwd en/of nieuwe varianten toont.

ASUS

Ook van ASUS kunnen we veel nieuws verwachten. De Taiwanese fabrikant publiceerde onlangs ook een teaser maar hier kunnen we maar weinig informatie uithalen. De kans is groot dat ASUS nieuwe mid-end en high-end Android tablets presenteert maar hierover zijn nog geen berichten of geruchten verschenen. Wel hebben we onlangs informatie voorbij zien komen over een 7 inch en 10 inch MeMO Pad tablets. Ook gaan er geruchten dat ASUS werkt aan een goedkopere 7 inch tablet.

Eee-Pad-Memo-370T

Acer

Acer heeft ook alweer een tijdje verschillende mid-end en high-end modellen te koop en daarom lijkt CES 2013 de ideale plek om (een gedeelte van) de line-up te vernieuwen. Echter zijn hierover ook nog geen geruchten verschenen. Wel liet Acer onlangs weten tijdens CES 2013 met een goedkope 7 inch Android tablet te komen die draait op Android 4.1 Jelly Bean en zo’n 150 euro moet gaan kosten.

Intel

Een naam die je misschien niet onder het kopje Android zou verwachten is Intel, maar de chipfabrikant doet er alles aan om terrein te winnen in de markt voor mobiele processors. Onlangs is zelfs de Intel Red Ridge Android tablet opgedoken die zou draaien op een Medfield chip. Hier gaan we waarschijnlijk meer van zien tijdens CES 2013 en mogelijk zien we meer fabrikanten van Android tablets die voor een Intel processor kiezen.

Processors

Zoals hierboven al aangegeven zal Intel zich niet alleen op Windows producten focussen maar de chipfabrikant heeft wel nieuwe processors voor het besturingssysteem van Microsoft in ontwikkeling. De chip zou momenteel de naam Bay Trail-T dragen en moet een stuk krachtiger en energiezuiniger zijn dan de huidige chips. De verwachting is dat de nieuwe chip pas in 2014 in de eerste producten verschijnt maar mogelijk grijpt Intel CES 2013 aan om meer informatie vrij te geven. Daarnaast gaan er geruchten dat Intel de huidige Ivy Bridge processors zuiniger wil maken.

Niet alleen Intel is druk bezig met processors, ook Nvidia komt met nieuwe chips. Onlangs lekte er al een hoop informatie uit over de quad-core Tegra 4 processor voor mobiele apparaten. Deze processor zou kleiner, energiezuiniger en veel krachtiger zijn dan de huidige Tegra 3 processor. Daarnaast zou Nvidia ook een variant met 4G/LTE ondersteuning lanceren. Nvidia heeft zelf al laten weten tijdens CES 2013 de nieuwe processor te tonen.

Ook ander chipfabrikanten als Allwinner, Qualcomm en Texas Instruments zullen CES 2013 aangrijpen om nieuwe chips en nieuwe ontwikkelingen te tonen.

Nieuwe technieken en ontwikkelingen

Natuurlijk gaan we tijdens CES 2013 ook een hoop bedrijven tegenkomen die nieuwe technieken en ontwikkelingen op het gebied van tablets en accessoires tonen. Denk hierbij aan betere displays voor het lezen van boeken, displays met 3D weergave, betere accu’s en innovatieve cases.

Wat brengt 2013 nog meer?

Voor meer informatie over wat 2013 op het gebied van tablets zal gaan brengen kun je verder lezen in het artikel ‘Tablets in 2013: Wat kunnen we verwachten?‘.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.