Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste tablets van dit moment (winter 2012 – 2013)

Geschreven door
Geplaatst op9 december 2012, 12:51 CategorieAndroid

Het begint traditie te worden; een aantal keer per jaar kijken we naar de tablets die op de markt zijn verschenen en zetten de vijf beste modellen onder elkaar. De winter van 2012/2013 is bijna aangebroken en er zijn sinds afgelopen zomer weer heel wat nieuwe modellen gepresenteerd. De hoogste tijd dus om een nieuw lijstje van de vijf beste tablets van dit moment op te stellen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Zoals ook in eerdere artikelen over de ‘beste’ tablets aangegeven is het lastig een artikel over de beste tablets op te stellen aangezien de beste tablet voor jou persoonlijk afhankelijk is van je wensen, verwachtingen en voorkeuren. Wil je een 7 inch of een 10 inch tablet? Zit je al helemaal ‘vast’ aan een bepaald ecosysteem? Of moet de tablet ook dienen als laptop? Daarbij heeft ieder natuurlijk een eigen budget dan van 100 euro tot bijna 1.000 euro kan oplopen. Tussen deze twee bedragen zitten heel wat tablets, ook veel nieuwe modellen die we de afgelopen maanden gelanceerd hebben zien worden. Om het voor sommigen iets makkelijker te maken hebben we al een aantal lijstjes opgesteld met de beste tablets voor een bepaalde budget of een bepaald doel;

iOS vs Android vs Windows 8

Toen we afgelopen zomer in een artikel schreven over de ‘vijf beste tablets van dat moment’ waren er twee besturingssystemen die de klok sloegen; Android en iOS. Op dit moment zijn dit nog steeds de meest populaire besturingssystemen maar eind oktober heeft Microsoft Windows 8 officieel gelanceerd. Dit besturingssysteem is geoptimaliseerd voor tablets en er worden dan ook heel wat nieuwe tablets met Windows 8 op de markt gebracht. Echter is het naar mijn mening nog te vroeg om Windows 8 tablets in de lijst van de beste tablets op te nemen. De reden hiervoor is dat de beschikbaarheid zeer matig is en we zelf nog geen enkel model hebben kunnen reviewen. Fabrikanten lijken er simpelweg nog niet warm voor te draaien terwijl wij graag onze ervaringen zouden willen delen. Op het gebied van Android hebben we verschillende nieuwe tablets gelanceerd zien worden en ook Apple heeft twee nieuwe modellen op de markt gebracht.

Meer over Windows 8 software, tablets en mogelijkheden vind je in onze complete Windows 8 Gids.

De beste tablets van dit moment

Alle nieuwe tablets, nieuwe versies van besturingssystemen, prijsveranderingen en marktontwikkelingen bij elkaar genomen levert weer een lijstje van de vijf beste tablets van dit moment op. Deze lijst is samengesteld door te kijken naar de populariteit (verkopen en aantal views op onze website) van tablets en onze eigen ervaringen die we het afgelopen jaar publiceerden in een groot aantal reviews.

Apple iPad mini

Het is misschien verrassend maar de nieuwe iPad mini staat op nummer één in onze lijst van de vijf beste tablets. Het zou verrassend kunnen zijn omdat de iPad mini minder krachtig is en een minder display heeft dan de vierde generatie iPad, maar het kleinere formaat en het ontbreken van de high-end specs brengen voordelen met zich mee die zwaarder wegen dan de nadelen. Uiteindelijk is het gebruiksgemak en gebruiksplezier belangrijker dan een rijtje specificaties. De iPad mini is niet alleen de goedkoopste iPad maar ook de meest mobiele iPad. De kleinere en goedkopere iPad biedt snelle en stabiele prestaties, is zeer mobiel, heeft een redelijk goed display, heeft een hoogwaardige bouwkwaliteit en biedt natuurlijk toegang tot de grote hoeveelheid applicaties die in Apple’s App Store te vinden zijn. Alles bij elkaar biedt de iPad mini alles dat je nodig hebt voor een optimale tabletervaring, zowel thuis als onderweg.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Mini of lees onze uitgebreide review.

Google Nexus 7

Hoewel de beschikbaarheid momenteel wat te wensen overlaat kunnen we natuurlijk niet om de Google Nexus 7 heen. Als je een Android fan bent dan is dit dé tablet van dit moment. Niet alleen betaal je er maar 249 euro voor, ook ben je verzekerd van de nieuwste Android versie. Dit betekent bijvoorbeeld dat je als een van de weinige Android gebruikers de mogelijkheid hebt om gebruikersaccounts in te stellen. Voor 249 euro krijg je ook nog eens zeer aantrekkelijke specificaties, waaronder een opslaggeheugen van 32GB, een krachtige Tegra 3 processor en een zeer goed IPS dislay met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Daarbij biedt de Nexus 7 indrukwekkend soepele en snelle prestaties die bijna elke andere Android tablet doen verbleken en kun je de tablet door het formaat en gewicht comfortabel meenemen voor onderweg en voor het spelen van games gebruiken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Google Nexus 7 of lees onze uitgebreide review.

Apple iPad 4

Ook deze keer zien de 9.7 inch iPad in de lijst terug maar niet meer op de nummer één positie. De Apple iPad 4 is geen drastische verbetering ten opzichte van de derde generatie iPad, maar aangezien Apple de derde generatie niet meer verkoopt is de iPad 4 de logische opvolger. Apple weet met de nieuwe iPad wederom een goed functionerende tablet neer te zetten met de beste combinatie van onder meer hardware kwaliteit, gebruiksgemak, stabiliteit en een optimaal ecosysteem (zowel accessoires als apps). Dat laatste punt blijft nog steeds een van de belangrijkste argumenten waarom de iPad in deze lijst boven veel Android tablets te vinden is. Binnen Android is het aanbod van voor tablets geoptimaliseerde applicaties nog steeds niet indrukwekkend te noemen, al is hier wel verbetering te zien. Daarbij zijn er in de App Store veel meer games en andere apps te vinden die ook daadwerkelijk gebruikmaken van het hoge resolutie display.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad 4 of lees onze uitgebreide review.

Sony Xperia Tablet S

De derde nieuwkomer in onze lijst is de Sony Xperia Tablet S. Deze tablet hebben we onlangs pas aan een review onderworpen maar heeft ons wel weten te overtuigen. De Xperia Tablet S is de opvolger van de vorig jaar gelanceerde Tablet S en is op verschillende punten verbeterd waardoor de tablet nu in de lijst van de vijf beste tablets te vinden is. Sony heeft een tablet ontwikkeld die wat betreft de bouwkwaliteit prima in elkaar zit, comfortabel in de hand ligt door het opgevouwen magazine design, stabiele prestaties biedt en je verschillende extra software functies biedt zoals de gastmodus en de afstandsbediening applicatie. De Xperia Tablet S is qua hardware en specificaties geen absolute topper maar wel een zeer degelijke tablet waar veel mensen veel plezier van kunnen hebben. Wil je gewoon een stabiele tablet met goede prestaties en leuke software toevoegingen dan is de Xperia Tablet S zeker een aanrader.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia Tablet S of lees onze uitgebreide review.

Toshiba AT300

Een tablet waar we het afgelopen jaar maar weinig over gehoord hebben maar die naar onze mening wel in deze lijst thuishoort is de Toshiba AT300. Dit model beschikt over redelijk goede specificaties als een quad-core Tegra 3 processor, een goed display en diverse aansluitingsmogelijkheden maar blinkt wat de specificaties betreft niet echt uit. Toch betekent dat niet dat de AT300 het overwegen niet waard is. De tablet biedt namelijk een zeer soepele en snelle gebruikerservaring, is een van de meest stabiele tablets die we in handen hebben gehad en beschikt over een goede bouwkwaliteit. Onbekend maakt onbemind maar dat is in het geval van deze tablet dus onterecht. De AT300 verdient het zeker om overwogen te worden bij een volgende aanschaf van jouw 10.1 inch Android tablet.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Toshiba AT300 of lees onze uitgebreide review.

Samsung Galaxy Note II

De bedoeling was dat dit een lijst van de vijf beste tablets zou worden maar zoals je ziet is er een nummer zes te vinden. De reden hiervoor is dat dit eigenlijk geen tablet maar een phablet is, een kruising tussen een smartphone en een tablet, maar wel een zeer goede phablet. Van de Samsung Galaxy Note II waren we zeer onder de indruk aangezien het toestel soepel en snel werkt, de software stabiel is, Samsung een hoop interessante functies toegevoegd heeft en de S-Pen stylus een verademing is om mee te werken. Echter is dit toestel met zijn 5.5 inch en smartphone gelijkenissen niet voor iedereen ideaal en wellicht eerder een vervanging van je smartphone dan een keuze als tablet. Toch is de Galaxy Note II een echte aanrader als je een high-end toestel met krachtige prestaties en zowel tablet als smartphone functies wilt hebben.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Note II of lees onze uitgebreide review.

De overige tablets

Zoals aan het begin van dit artikel al aangegeven zijn er nog veel meer tablets met andere hardware mogelijkheden, besturingssystemen en schermformaten maar het is onmogelijk om voor elk wensenlijstje een ‘beste tablets’ artikel te maken. Er zijn wel een aantal tablets die wellicht nog een zogenaamde eervolle vermelding verdienen, puur omdat we om een of andere reden onder de indruk waren van een bepaald aspect of dat de prijs/kwaliteit verhouding erg goed is.

Zo heeft Acer een zeer degelijke tablet met goede prestaties op de markt gebracht in de vorm van de Iconia Tab A510, en heeft Yarvik als een van de weinige budget fabrikanten de Xenta TAB9-200 gelanceerd die voor weinig geld goede prestaties en een prima bouwkwaliteit biedt. Ook zijn de Acer Iconia Tab A700 en ASUS Transformer Pad Infinity het vermelden waard aangezien deze tablets een Full HD display combineren met andere high-end specificaties. Ook Samsung heeft een unieke tablet gelanceerd in de vorm van de Galaxy Note 10.1. Dit model beschikt over high-end specificaties, de geavanceerde S-Pen stylus en diverse handige softwaretoevoegingen. Wil je niet teveel betalen maar gewoon goede prestaties voor het consumeren van media en een uitgebreid aanbod van media dan is de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) het overwegen waard.

Heb je zelf een tablet waar je uitermate tevreden over bent en die je aan iedereen zou aanraden? Laat het dan onderaan dit artikel in een reactie weten.

Tablets vergelijken

Alle tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken qua specificaties, prijzen, features en software.

De toekomst

Het jaar is al bijna weer voorbij en veel nieuwe tablets zullen we dan ook niet meer gaan zien. Als je op dit moment op zoek bent naar een nieuwe tablet dan zijn bovengenoemde modellen interessant om in overweging te nemen. Toch is de markt nog steeds aan veranderingen onderhevig en kunnen we volgend jaar weer heel wat nieuwe tablets, technieken en ontwikkelingen verwachten. Wat we precies kunnen verwachten lees je in het artikel ‘Tablets in 2013: Wat kunnen we verwachten?

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

 • Delen:

Reacties

 1. Justin
  09 december, 2012 om 14:14

  Grappig dat de Asus TF300 nergens genoemd wordt. Geen high-end tablet, maar mijn inziens de beste prijs/kwaliteit verhouding die er nu te vinden is; een top tablet voor nu nog maar 270,- euro (na cashback asus) 2 tientjes duurder dan de nexus 7, maar wel 10 inch en met meer mogelijkheden. (uitbreidbaar SD slot en HDMI port) Met Android 4.1 welke zeer snel en stabiele draait. Het verschil met de high-end tablets is op dit moment de prijs niet waard.

  • Martijn Chel
   09 december, 2012 om 14:26

   Ik weet niet hoe jij op 270 komt, want je krijgt op de 32GB zonder zock versie maar 30 euro cashback en ik zie nergens een Transformer Pad 300 32GB voor 300 euro te koop staan. Minimaal 350 euro, dus dat is 320 euro. Daarbij zijn cashback acties tijdelijk en gelden ze niet overal.
   Maar, afgezien van dat; helaas was onze review van de TF300 niet heel erg positief. Er zijn simpelweg tablets die beter presteren voor die prijs. De tablet mag veel mogelijkheden hebben (voornamelijk met dock) maar prestaties zijn het belangrijkst. Daarbij biedt bijvoorbeeld de Acer Iconia Tab A510 meer aansluitingen voor hetzelfde geld.

   • Justin
    22 december, 2012 om 10:35

    Beter late reactie dan nooit,…. maar bij Saturn was hij afgelopen periode 300,- en daarbij komt nog de cashback actie van Asus zelf eind deze maand dus totaal met cashback 270,- euro. Dat maakt de tablet wel heel interessant ineens. Het model wat nu te koop is, de zwarte, is wel een andere die jullie gereviewd hebben. Dit ter info

   • Martijn Chel
    22 december, 2012 om 12:20

    Ik snap niet precies wat je bedoelt. Een zwarte TF300 die anders is dan we getest hebben? Volgens mij is de TF300 nog exact hetzelfde als dat hij na de lancering was. Maar goed, ik heb hem nergens voor 270 euro totaal kunnen vinden, als jou dat wel gelukt is dan heb je inderdaad een mooie deal gekregen.

 2. Ronnie
  09 december, 2012 om 15:45

  De beste Tablets van dit moment ( winter 2012 – 1013), zou je eigenlijk moeten opsplitsen qua ecosysteem, omdat naar mijn mening de meeste mensen vaak een tablet kopen die hetzelfde ecosysteem heeft als hun smartphone. Iemand met een iPhone zal niet snel een Android tablet kopen of omgekeerd, dit i.v.m. App’s die je al,aangeschaft hebt. En dan krijg je dus 1 winnende tablet in elk ecosysteem. En daarna zou je nog een “algemene” winnaar kunnen kiezen. Misschien geeft dat een wat eerlijker beeld van wat er nu op de markt te koop is.

  • Martijn Chel
   09 december, 2012 om 15:59

   Dat is inderdaad ook een optie, maar dan kom je momenteel toch redelijk op hetzelfde lijstje uit. Hier kun je namelijk de iPads en Android tablets wel uithalen. Als ik een losse lijst van Android tablets zou maken staan daar ook de Nexus 7, Sony Xperia Tablet S en Toshiba AT300 in. Van Windows 8 tablets is het nog nagenoeg onmogelijk. Dus, wellicht iets voor volgend jaar wanneer Windows 8 wat beter beschikbaar is en er ook daadwerkelijk meerdere ervaringen zijn.
   Verder zijn er stiekem nog veel mensen die twijfelen tussen Android en iPad dus vandaar deze lijst ook.
   Een eerlijker beeld denk ik dat je echter niet krijgt. Een tablet is een tablet, net als een TV een TV is. Dit geeft naar mijn idee een eerlijk beeld van wat er nu te koop is en ook hoge kwaliteit biedt.

   • Ronnie
    09 december, 2012 om 18:38

    De vergelijking met een tv gaat niet helemaal op! Als ik een Samsung tv koop i.pv. de Sony tv die ik nu heb, dan behoud ik toch gewoon het huidige zender aanbod. Maar verander ik van mijn iPad naar een bijv. Galaxy Tab, dan kan ik de app’s die ik reeds gekocht heb niet overzetten. En uiteraard is dit allemaal niet van toepassing als je nog niet aangesloten bent aan een ecosysteem, of dit niet belangrijk vindt. Maar ik denk dat mensen niet graag dubbel betalen voor Android, iOS en /of Windows app’s.

   • Martijn Chel
    09 december, 2012 om 19:53

    Misschien niet in dezelfde mate maar meer dan je denkt. Er zijn tegenwoordig zoveel zaken die merkafhankelijk zijn, denk alleen al aan de communicatie tussen apparaten. Daarbij beschikt ook 60 procent van de verkochte tv’s over een smart tv platform waar je uiteindelijk dezelfde taferelen mee krijgt. Het vastzitten aan een ecosysteem met apps. Het ligt dus dichterbij dan je denkt. En voor tv’s is het nagenoeg onmogelijk aparte lijstjes te gaan maken. Wat ik wil zeggen is; een algemeen lijstje is zo gek nog niet. Je kunt alles filteren maar dat betekent niet dat dit geen eerlijk beeld geeft. Als je in de markt bent voor een tablet, ongeacht platform, zijn dit de beste opties.

   • Ronnie
    09 december, 2012 om 20:12

    Daar heb je inderdaad gelijk in, zo had ik het nog niet bekeken. Gelukkig is daar Tablets Magazine voor een goed guideline.

  • Martijn Chel
   09 december, 2012 om 16:12

   Daarbij wil ik nog wel even zeggen dat voorkeuren en wensen ook staan omschreven in het artikel als ‘lastige’ punten. Dit is gewoon een algemene lijst van de beste tablets over het algemeen.

  • Stefan Roos
   09 december, 2012 om 16:38

   Ik snap wel dat er een algemene lijst is. Er zijn net als ik veel mensen die niet zo ecosysteem afhankelijk zijn, geen smartphone hebben of gewoon een tablet voor erbij nemen waarbij verschillende systemen geen belangrijke rol spelen. Ik heb een iPhone en een Galaxy Tab bijvoorbeeld.
   Dan is dit erg handig en helpt mij in ieder geval met de keuze voor een nieuwe tablet.

 3. Madeline
  09 december, 2012 om 16:35

  Mooi overzicht! Thanks.
  Had de Sony tablet nog niet overwogen maar hierdoor ga ik er eens wat beter naar kijken.

 4. Daan
  09 december, 2012 om 21:00

  Ja die note 2…iedere keer als ik er iemand mee zie denk ik: goh is wel een leuke gadget om erbij te hebben naast een 10 inch tablet..kun je er trouwens ook mee bellen? Lol….
  Ik heb een hele dikke verlanglijst en o zo dunne portomonee :-)
  Tja..keuzes maken..of weet iemand waar die zogenaamde geldboompjes te halen zijn ?? Lol

 5. peter
  10 december, 2012 om 10:58

  Ik ben wel super tevreden met m’n Nexus 7 (32GB). Niet te klein en niet te groot, kan het goed met een hand vasthouden. Het geluid en beeld vindt ik heel goed. Het enige wat misschien wat minder is, is dat er geen sd kaart in kan, maar ik gebruik de online opslag zoals de Google Drive en Skydrive. Ik heb echt niet het idee dat ik aan de limiet van opslag kom.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.