Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Een tablet met 3G (of 4G); zonde van mijn geld?

Geschreven door
Geplaatst op4 december 2012, 10:28 CategorieHardware

Internetten waar en wanneer je maar wilt, ook op plekken waar je even geen wifi tot je beschikking hebt, het mobiele netwerk biedt uitkomst. Wanneer je tablet beschikt over een 3G/4G module is het mogelijk om ook buitenhuis op het internet te surfen middels een mobiel netwerk, dit netwerk wordt geleverd door een willekeurige provider (KPN, Telefort, Vodafone ed.).

Een nadeel van deze constructie is dat je extra moet betalen voor een internet- of databundel. De betreffende provider rekent een bepaald bedrag per maand (abonnement), afhankelijk van de grootte van je bundel, of de hoeveelheid gebruikte MB’s (prepaid). Een tweede nadeel is dat de tablet zélf ook over een hoger prijskaartje beschikt dan een Wifi-only tablet. Het verschil tussen deze twee modellen, kijkend naar de prijs, ligt ommenabij de 100 euro. Deze twee nadelen bij elkaar optellend creëert mogelijk een serieuze overweging om af te zien van een tablet met de toevoeging van 3G/4G.

De oplossing

Wanneer je beschikt over een smartphone met een mobiel internet-abonnement is de kans groot dat je je mobiel kunt gebruiken als zogenaamde ‘Wifi-hotspot’. Dit houdt in dat je je smartphone gebruikt als een soort router. Het mobiele netwerk wordt omgezet naar een Wifi-signaal waarmee vervolgens door een ander apparaat verbinding gemaakt kan worden. Middels deze functie is het ook mogelijk om met een Wifi-only tablet verbinding te maken met een mobiel netwerk. Bij gebruik van deze functie vervallen de twee bovenstaande nadelen en profiteer je toch van het voordeel van een mobiel netwerk. Lees meer over het gebruik van tethering en mobiele hotspot op je tablet.

Natuurlijk zitten er ook nadelen of beperkingen aan de aangedragen oplossing. Zo mag het mobiele apparaat dat fungeert als Wifi-hotspot zich niet te ver van de tablet bevinden en wordt de internetsnelheid verdeeld over twee apparaten dit evenals het alvorens afgesloten abonnement of de in gebruik genomen hoeveelheid MB’s. Maar wanneer deze nadelen of beperkingen niet op jou van toepassing zijn is de Wifi-hotspot het overwegen waard.

Let wel; Zodra je met je tablet het internet opgaat zul je flink wat data gaan verbruiken dus is het verstandig te kijken of je per MB betaalt of een abonnement hebt met een beperkte bundel. Daarbij is het verstandig bij te houden hoeveel je exact verbruikt zodat je geen extra kosten maakt. Sommige providers vereisen ook een losse bundel aan te schaffen voor het gebruik van mobiele hotspot.

Hoeveel kun je besparen?

Allemaal leuk dat ‘geld besparen’, maar hoeveel scheelt het nou daadwerkelijk in je portemonnee? Aan de hand onderstaande vergelijking probeer ik een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen, de uiteindelijke besparing kan echter afwijken omdat er met tal van factoren rekening gehouden moet worden, namelijk:

 • Welke tablet koop ik?
 • Voor welke aanbieder kies ik?
 • Welk abonnement kies ik? (of kies ik prepaid?)
 • Een 1- of 2-jarig abonnement?
 • Welke gebruiksduur van een tablet hanteer je? (1 jaar, 2 jaar, 3 jaar etc.)

In deze vergelijking kies ik voor de nieuwe iPad met Retina display (iPad 4), 32 GB opslagruimte en 4G. Deze iPad variant heeft volgens de website van Apple een totaalprijs van 729 euro. Dit tegenover een totaalprijs van dezelfde iPad maar dan Wifi-only van 599 euro. Het verschil in prijs tussen deze twee varianten bedraagt 130 euro. Daarnaast is het zaak om een voor mij geschikte internetbundel te kiezen. In deze vergelijking maak ik gebruik van een gemiddelde KPN internetbundel van 2000 MB met een looptijd van 1 jaar. Bij het afsluiten van dit abonnement komt je op een maandelijks kostenplaatje van 30 euro. Dit bedrag dient vermenigvuldigd te worden met 12 (het aantal maanden) om mijn jaarlijkse kosten te berekenen. Vervolgens kom ik op een bedrag van 360 euro (exclusief aansluitkosten) dat je jaarlijks af moet dragen aan abonnementskosten.

Nu we de prijs van de tablet en het abonnement op jaarbasis weten kunnen we de vergelijking af ronden. We weten het prijsverschil tussen de twee varianten van de iPad 4 (Wifi only / Wifi + 4G), namelijk 130 euro. Ook weten wat de daarbij horende jaarlijkse kosten zijn van de internetbundel (KPN, 2000 MB, 1-jarig), namelijk 360 euro (inclusief 21% BTW, exclusief aansluitkosten t.w.v. 9,95 euro) per jaar. Deze twee bedragen bij elkaar optellend maakt dat je alleen al het eerste jaar circa 490 euro bespaart door af te zien van zowel een tablet met 3G/4G-functie als een mobiel internet abonnement. Wanneer je toch besluit om gebruik te willen maken van een mobiele databundel en bereid bent daarvoor een abonnement af te sluiten, bespaar je alsnog 130 euro, bij toepassing van de hierboven aangedragen oplossing.

Door dit alles kun je mogelijk honderden euro’s per jaar besparen. Het is dus aan te raden om op zijn minst te kijken naar wat voor jou mogelijk van toepassing is.

Waarom wel een tablet met abonnement aanschaffen

Er zijn natuurlijk ook redenen waarom je wel een tablet met abonnement zou aanschaffen, bijvoorbeeld wanneer je zowel smartphone als tablet intensief naast elkaar gebruikt, niet altijd een smartphone bij de hand hebt, je tablet en smartphone gescheiden wilt houden, in het buitenland eenvoudig toegang tot internet via je tablet wil, of helemaal geen smartphone met internetverbinding hebt. Ook is het mogelijk dat je een smartphone met klein (goedkoop en langzamer) data-abonnement hebt en een grotere en snellere databundel voor je tablet wilt afsluiten. Maar, het is verstandig goed na te denken over of dit het extra geld waard is.

 • Delen:

Reacties

 1. Rudy
  04 december, 2012 om 12:52

  Nog een reden om het wel te doen.
  Als ik in het buitenland ben koop ik lokaal een prepaid kaart, is goedkoper

  • Martijn Chel
   04 december, 2012 om 13:09

   Goed argument! Voeg ik toe.

 2. Arsimo
  04 december, 2012 om 13:07

  Alternatieve aanpak is een tablet te nemen zonder 3G/4G en daarnaast een goedkope 3G USB stick te kopen (bijv een Huawei voor 2 of 3 tientjes) en een data-only prepaid sim kaartje te nemen. Dan ben je in die speciale gevallen dat je geen wifi ter beschikking hebt en toch met je tablet het net op moet voor relatief weinig geld klaar.

  • Martijn Chel
   04 december, 2012 om 13:09

   Dat kan inderdaad ook, al wordt de 3G stick weer niet door alle tablets ondersteund.

 3. Floris
  04 december, 2012 om 23:25

  Een tablet met 3G functionaliteit kan ook handig zijn i.c.m. Duo Sim (twee simkaarten voor één mobiel nummer) als je al over een smartphone met een data abonnement beschikt. Nadeel is dat je maar 1 van de 2 toestellen tegelijk kunt gebruiken, aangezien er maar 1 sim tegelijk op het netwerk kan worden aangemeld.

 4. Wim
  07 december, 2012 om 14:55

  Een tablet met 3G kan ook gebruikt worden voor navigatie bv. Tom Tom voor mij een reden om een tablet te kopen met 3G

  • Wesley Wearts
   07 december, 2012 om 16:25

   Dat klopt.

   Maar wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld de navigatie app Sygic is een internet verbinding niet noodzakelijk, de kaarten worden dan namelijk op je tablet opgeslagen i.p.v. online opgehaald.

   Natuurlijk blijft het je eigen keuze. Maar nog een nadeel van het online ophalen van kaarten is dat je het in het buitenland bijna niet kan/durft te gebruiken aangezien de kans dan groot is dat je aan het einde van de maand een flink bedrag moet afrekenen (i.v.m. de extra kosten in het buitenland).

   • Rudy
    07 december, 2012 om 19:38

    Kaarten op je tablet opslaan is altijd handig maar daar gaat het niet zozeer om.
    Veel tablets maken gebruik van Assist-GPS dat werkt alleen met b.v. G3.
    Hierdoor werkt GPS beter en sneller ook als een signaal slecht te krijgen is zoals in grote steden of zelfs in huis.
    Hier wordt dit goed uitgelegd http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS
    Assus loste hier ook zijn GPS problemen mee op.
    Voor de kosten in het het buitenland gebruik ik een lokale prepaid kaart voor mail, internet e.d. zoals ik hier al
    eerder noemde.

 5. Effee
  18 december, 2014 om 0:32

  Ik reis enorm veel. Ik ervaar een tablet zonder G3/G4 met een inderdaad3G USB stick (Huawei 2 of 3 tientjes) en een (lokaal) data-only prepaid sim kaartje, als een prima alternatief. Sinds enkele jaren koop ik gillend van vreugde een Aziatisch duo- of quatro!!!-sim 7 of 10 inch cellphone/tablet -combinatie en ik ben voor nog geen 100 euro rondom gelukkig. Mijn neefjes, ooms en tantes overigens ook, want die (1 van hen) krijgen hem na iedere reis. Het GPS verhaal is een beetje achterhaald want zelfs op het goedkope -maar kwalitatief goede- materiaal in Azie, zit al GPS of werkt het iets trager uitmuntend. Zelfs op de motor in wat afgelegen gebieden.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.