Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hoe de tablet de afgelopen 25 jaar is veranderd

Geschreven door
Geplaatst op26 december 2012, 12:14 CategorieOpinie

De verwachting is dat in 2013 meer tablets dan laptops verkocht gaan worden. Een reële verwachting als je kijkt naar de snelle stijging van de verkoopaantallen. Een tablet is immers een mobiel apparaat met tal van mogelijkheden. Het fenomeen ‘tablet’ lijkt een ontwikkeling van de laatste jaren, maar de eerste commerciële tablet in de huidige vorm werd al in 1989 door Samsung uitgebracht.

GriDPad; vergelijking met Note 10.1

De GRiDPad had een tablet-achtige vorm, beschikte over een touchscreen en werd geleverd met een stylus (digitale pen). In onderstaande tabel zetten we de GRiDPad (1989) naast de Samsung Galaxy Note 10.1 (2012).   

Merk

Samsung

Samsung

Model

GRiDPad (1989)

Galaxy Note 10.1 (2012)

Gewicht

2005 gram

597 gram

Afmetingen

22,86 x 30,48 x 3,5

256,7 x 175,3 x 8,9

Processor

80C86

Exynos 4412

Kloksnelheid

10 MHZ

1.4 GHZ

Werkgeheugen

256 KB of 512 KB

2 GB

Opslagruimte

1 MB of 2 MB

16GB, 32GB, 64GB

Wanneer je deze specificaties met elkaar vergelijkt zie je een behoorlijke vooruitgang op het gebied van de techniek. Zo zijn het gewicht en de afmetingen met bijna 1,5 kilogram en 2,5 centimeter gereduceerd, is de kloksnelheid verhoogd van 10 MHz naar 1,4 GHz (1400 MHz) en is het werkgeheugen vierduizend maal groter geworden. Allemaal ‘leuk’ deze verbeteringen van de hardware, maar wegens de grote diversiteit van de tabletmarkt en samenstelling van de hardware probeer ik zo min mogelijk in te gaan op individuele gevallen en zo veel mogelijk in zijn algemeenheid te spreken.

Snel, sneller, snelst

Steeds vaker is 24-uur een te minieme tijdsduur om al je zaken te regelen, men komt tijd te kort en grijpt alle mogelijkheden aan om tijd te besparen. Ook tablets moeten steeds sneller werken en betere prestaties leveren, logisch natuurlijk, want de evolutie staat nooit stil, ook bij tablets niet. Terwijl de eerste tablets nauwelijks over rekenkracht en opslagruimte beschikten zijn tablets momenteel vaak uitgerust met een krachtige processor, enkele gigabytes werkgeheugen en tientalen gigabytes aan opslagruimte.

Resolutie, wat is het maximum?

Ook de resolutie is een steeds belangrijker aspect. Een gemiddelde tablet beschikt tegenwoordig over minimaal een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Echte koplopers op het gebied van hoge resolutieschermen zijn de Apple iPad Retina en de Samsung Nexus 10. De GriDPad daarentegen had een beeldscherm met slechts 640 bij 400 pixels.

Uiterlijk

In de basis (rechthoekig en beeldscherm met daaromheen een rand) is het uiterlijk van de huidige tablet gelijk gebleven aan het uiterlijk van bijvoorbeeld de GriDPad. Een groot verschil zit echter onder meer in de breedte van de rand rondom het display. De breedte van deze enigszins kenmerkende rand wordt naarmate de ontwikkeling vordert teruggebracht (goed voorbeeld hiervan is de iPad mini), met als gevolg dat de tablet minder lomp oogt. Toch zal de rand nooit helemaal verdwijnen aangezien deze een wel degelijke functie vervult; de rand zorgt er namelijk voor dat je vingers bij inactiviteit kunnen rusten zodat het touchscreen geen loos signaal waarneemt. Nog een grote verandering ziet men terug in de daadwerkelijke vormgeving van de tablet. Tegenwoordig wordt de tablet strak en minimalistisch vormgegeven, dit in tegenstelling tot tablets van ‘slechts’ 5 jaar geleden die over een nogal druk uiterlijk beschikken.

iPad-Mini-5

Stylus terug van weggeweest

Een aspect waarop wel veel veranderingen zijn doorgevoerd is de wijze waarop de tablet bestuurd wordt. In het verleden werden tablets en andere touchscreen apparaten bestuurd middels een stylus, een digitale pen met dezelfde functie als die van een computermuis. Deze tablets werden voorzien van een een resistief scherm, dit type scherm reageert op een onderbreking van een energieveld door bijvoorbeeld een stylus of nagel. In de regel zijn resistieve beeldschermen onnauwkeurig en traag. De opvolger van resistieve beeldschermen zijn de capacitieve beeldschermen, deze schermen reageren op je huid. Met de komst van capacitieve beeldschermen is de besturing veel nauwkeuriger en sneller geworden. Elektronicaconcerns hebben hierop handig ingespeeld. Door capacitieve beeldschermen te combineren met multi-touch (Microsoft Surface en Apple iPhone) werden de mogelijkheden van deze apparaten aanzienlijk groter.

Al meermaals sprak ik over een stylus die ter bediening diende van tablets en andere touchscreen apparaten. Aangezien de stylus vooral gebruikt werd in combinatie met resistieve beeldschermen lijkt dit een oud en achterhaald attribuut. Toch is de stylus weer helemaal terug van weggeweest mede door de komst van de Samsung Galaxy Note (phablet) en Samsung Galaxy Note 10.1 (tablet). In combinatie met het capacitieve beeldscherm, multi-touch en vele moderne technieken die verwerkt zitten in de stylus, is de stylus een uiterst nauwkeurig instrument voor bijvoorbeeld het maken van notities en tekeningen. 

Windows in de aanval

De eerste tablets werden uitgerust met het besturingssysteem MS-DOS. Dit besturingssysteem was niet geoptimaliseerd voor tablets en werkte mede door de kleine teksten en buttons onhandig. Veel later, in 2002, kwam Microsoft met een speciale versie van het welbekende Windows XP systeem. Deze versie was compatibel met een pen-gevoelig beeldscherm, ondersteunde handgeschreven teksten en portrait modus. Nog steeds was het OS niet geheel geoptimaliseerd voor touchscreen apparaten, vooral de vormgeving van Windows XP met haar kleine teksten en buttons bevorderde de gebruikerservaring niet. In 2010 kwam Apple met haar eerste generatie iPad, voor het eerst was een volledig besturingssysteem ingericht naar de wensen en wenken van een tablet. Het OS bevatte grote iconen, weinig tekst en onnodige menu’s werden verwijderd. Mede door de eenvoud van het besturingssysteem heeft Apple een groot marktaandeel weten te verwerven.

Aan het begin van 2011 deed Google ook een poging met haar nieuwe Android versie genaamd Honeycomb (3.0). Deze speciale Android versie was volledig opnieuw ingericht en geoptimaliseerd voor tablets. Android Honeycomb bevatte veel fouten en bugs, een groot deel werd in versie 3.2 opgelost. Inmiddels heeft Google Android 4.2 (Jelly Bean) gelanceerd. De laatste versie van Android is kijkend van uit mijn optiek een geduchte concurrent van iOS (Apple). Het grote verschil tussen iOS en Android is de wijze waarop het startscherm is ingericht. Daar waarbij iOS het startscherm beperkt heeft tot de weergave van snelkoppelingen naar applicaties gebruikt Android de ruimte ook voor widgets en overige entertainmentmogelijkheden.

Samsung-ATIV-Tab-2

Als het gaat om tablets is Windows een hele tijd uit beeld verdwenen. Toch lijkt Microsoft nu een inhaalslag te willen maken met haar nieuwste besturingssysteem Windows 8 (en Windows RT). Dit OS is volledig geoptimaliseerd voor tablets en tevens ook op de traditionele desktop en laptop te gebruiken. De RT-variant is een uitgeklede versie van Windows 8. Een groot voordeel van Windows 8 ten opzichte van Android en iOS is de ondersteuning van randapparatuur en de traditionele desktopomgeving (tevens ook een nadeel). Gezien de vele functies ga ik in dit artikel niet alle mogelijkheden apart uitschrijven. Naar mijn idee heeft Windows genoeg potentie om daadwerkelijk door te breken op de tabletmarkt en door te groeien tot een van de grootste mobiele besturingssystemen.

Tablet staat synoniem voor (…)

De eerste tablet diende ter vervanging van de traditionele personal computer. Toetsenbord en muis werden ingeruild voor een touchscreen en stylus. Voor veel zaken die je eertijds op je computer uitvoerde, kon je nu de tablet gebruiken. Ook werd de tablet gebruikt ter vervanging van de traditionele krant (Newspad). Toch wilde niemand een tablet hebben mede veroorzaakt door de hoge prijs en de relatief weinig functies die je daarvoor terugkreeg. Tot dan toe richtte de tabletmarkt zich voornamelijk op de zakelijke gebruiker, met de komst van de iPad veranderd dit.

Apple ontwikkelt een apparaat dat zowel voor de zakelijke- als commerciële markt geschikt is. De iPad combineert de functies van een personal computer, smartphone, boek/krant, gameconsole en muziekspeler in een modern en strak vormgegeven geheel. Tablets die mettertijd uitgegeven zijn, beschikken in de regel alle over dezelfde functies en mogelijkheden als de iPad.

Er zijn flinke stappen gezet maar toch is een tablet nog steeds niet per direct een alternatief voor de traditionele desktop of laptop. Des al niet te min verwacht ik dat deze scheiding geringer wordt door de komst van Windows 8. Windows 8 brengt namelijk veel faciliteiten van de desktop naar de tablet waardoor nadelen te vervallen komen en de redenen om af te zien van een tablet kleiner worden.

Bronnen: Wikipedia, (2), Nu

 • Delen:

Gerelateerde berichten

Reacties

 1. karim
  26 december, 2012 om 18:06

  goed artikel!

 2. Thomas
  26 december, 2012 om 19:47

  Dit vind ik nou erg leuke artikelen om te lezen!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.