‘Intel gaat Ivy Bridge processors energiezuiniger maken’

05 december 2012 1 Minuut 1 Reacties
Intel-logo

Windows 8 is dé kans voor Intel om voet aan de grond te krijgen in de tabletmarkt maar helemaal soepel gaat het niet voor de chipfabrikant. Het aanbod van Windows 8 tablets is op dit moment nog zeer beperkt en daarbij heeft de chipfabrikant te maken met het probleem dat haar processors niet zo energiezuinig zijn als die van de ARM concurrentie.

Bij een tablet en laptop/Ultrabook is mobiliteit van groot belang en om mobiel te zijn moet deze een lange batterijduur hebben. Een groot deel van de Windows 8 tablets, hybride tablets, convertible tablets en Ultrabooks maakt gebruik van de Ivy Bridge processors van Intel en deze zorgen voor een relatief korte batterijduur. Ze zijn immers minder energiezuinig dan de ARM varianten. Zo verbruikt de meest energiezuinige Ivy Bridge variant 17 Watt terwijl energiezuinige ARM varianten zo’n 2 Watt verbruiken.

Zuinigere Ivy Bridge processors

Intel wil dan ook op dit gebied verbeteringen doorvoeren. Volgens bronnen van CNET zal Intel het energieverbruik van de Ivy Bridge processors binnenkort drastisch verlagen. Wat Intel precies in gedachten heeft en wat voor effect dit zal hebben op de prestaties van de processor is nog niet duidelijk. Eerder dit jaar liet Intel al weten in 2013 de ‘Haswell’ processor te introduceren die 20 keer minder energie nodig zou hebben dan de huidige generatie processor. Desondanks blijven de prestaties en de reactiesnelheid volgens de chipfabrikant uitstekend.

Surface Pro

Momenteel wordt de Ivy Bridge chip echter nauwelijks in stand-alone tablets gebruikt. De Microsoft Surface Pro die in januari moet verschijnen is het enige model. Fabrikanten kiezen in de meeste gevallen voor de Intel Clover Trail variant die energiezuiniger is maar qua prestaties flink inlevert.

Reacties (1)