Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 gaan in 2013 4G netwerk uitrollen

Geschreven door
Geplaatst op14 december 2012, 19:19 CategorieProviders en netwerken

Op het gebied van snel mobiel internet loopt Nederland nog wat achter op vele andere westerse landen. We moeten het in Nederland namelijk nog steeds met de relatief trage 3G verbinding doen, terwijl landen om ons heen al 4G netwerken uitgerold hebben. Vandaag is duidelijk geworden dat we volgend jaar ook de eerste 4G netwerken in Nederland kunnen verwachten.

Veiling 4G frequenties

Vandaag zijn namelijk de 4G frequenties geveild in Nederland en de grotere telecomproviders hebben hun frequenties kunnen bemachtigen. Ze hebben hier echter wel diep voor in de buidel moeten tasten. In totaal werd er door de telecomproviders 3,8 miljard euro besteed. Dat Vodafone, T-Mobile en KPN frequenties wisten te bemachtigen is geen verrassing maar opvallend is dat Tele2 als zelfstandige provider aan de slag gaat. Het bedrijf heeft voor 160 miljoen euro een licentie gekregen. Ziggo en UPC hebben door de hoge bedragen afgezien van het kopen van frequenties. De twee bedrijven hebben samen al wel een frequentie waar momenteel al 4G diensten op aangeboden worden.

Uitrol 4G netwerken

Interessant is nu natuurlijk wanneer we de eerste 4G netwerken in Nederland kunnen verwachten. KPN heeft al aangegeven in februari te beginnen met de uitrol en verwacht eind 2014 een complete dekking te hebben. Tele2 begint een maand eerder met de uitrol en Vodafone start in de zomer van 2013. Wanneer T-Mobile begint met de uitrol van haar 4G netwerk is nog niet bekend maar dat het volgend jaar gaat gebeuren staat vast.

Prijzen 4G abonnementen

Het feit dat de providers veel meer uitgegeven hebben dan verwacht brengt natuurlijk de vraag of de consument uiteindelijk ook dieper in de buidel moet tasten voor een sneller 4G abonnement. Er komt sowieso in eerste instantie een premium op deze abonnementen maar mogelijke prijzen zijn nog niet bekend.

Lees meer over 4G tablets en abonnementen.

Via: Tweakers

 • Delen:

Reacties

 1. sjeun
  15 december, 2012 om 10:38

  Domme vraag misschien, maar zijn de huidige mobieltjes hier ook gelijk geschikt voor?

 2. Ognjen
  15 december, 2012 om 11:46

  Nee helaas niet. Hiervoor moet je telefoon een 4g chip hebben.

 3. Daan
  16 december, 2012 om 11:48

  Zal het eerste jaar zeker niet goedkoop zijn!
  Sneller internet is altijd mooie/beter..:-)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.