Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Malware scanner Android 4.2 houdt maar klein deel malware tegen

Geschreven door
Geplaatst op11 december 2012, 12:10 CategorieAndroid

Een van de verbeteringen binnen Android 4.2 Jelly Bean die tot op heden maar weinig aandacht heeft gekregen is de ingebouwde malware scanner. Deze scanner is een extensie van de technologie die in de Play Store gebruikt wordt waarmee applicaties gescand voor malware. Echter lijkt de effectiviteit van deze malware scanner nogal wat te wensen over te laten.

15 tot 20 procent van de apps gestopt

Uit een onderzoek door de universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten blijkt dat de ingebouwde malware scanner van Android 4.2. Jelly Bean maar 15 tot 20 procent van de apps die geïnfecteerd zijn weet te herkennen als zodanig. Het overgrote deel van de apps komt dus eenvoudig door de beveiliging heen en kan door de gebruiker geïnstalleerd worden. Het gaat hier echter wel om applicaties die buiten de Google Play Store om geïnstalleerd worden.

De universiteit heeft twee tests uitgevoerd. In de eerste test heeft men 1260 applicaties die geïnfecteerd waren met malware geprobeerd te installeren. Het beveiligingssysteem van Android gaf maar bij 193 van deze applicaties aan dat er malware gevonden was en stopte de installatie. Dat is zo’n 15 procent. In de tweede test werd gekeken naar het verschil met virusscanners en beveiligingssystemen van derden. Van de 49 besmette applicaties wist de malware scanner 20 procent tegen te houden. De oplossingen van derden wisten minimaal 51 procent van de applicaties tegen te houden, maar zaten vaak boven de 90 procent.

Het probleem zit volgens de onderzoekers in het feit dat de malware scanner binnen Android alleen kijkt naar de naam van een bestand en een set algoritmen. De andere scanners zouden ook kijken naar de inhoud en werking van een applicatie. De verwachting is dat Google deze functie in volgende Android versies verbetert. Het bedrijf heeft namelijk onlangs de technologie van het bedrijf VirusTotal gekocht.

  • Delen:

Reacties

  1. Daan
    11 december, 2012 om 13:03

    Google loopt op dit gebied toch wel een beetje achter de feiten aan zeg!
    Maar goed..hopelijk komen ze met een mooie/goede oplossing.
    Dit probleem is nl al een tijdje..Als dit te lang duurd gaat uiteindelijk de reputatie van android naar de kolere :-( .

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.