Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vijf tips voor het kopen van een tablet: Waar moet je op letten?

Geschreven door
Geplaatst op10 december 2012, 13:57 CategorieAndroid

Er zijn inmiddels zoveel tablets op de markt dat ik kan begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Niet alleen zijn er veel verschillende formaten en prijsklassen, ook de verschillende besturingssystemen maken het niet eenvoudig. In dit artikel vind je vijf tips (punten) waar je rekening mee kunt houden voordat je een tablet koopt.

Weet wat je voor je budget kunt krijgen

Wat is je budget voor een nieuwe tablet? Dit is een van de belangrijkste vragen die je jezelf vooraf moet stellen. Als je budget 300 euro is vallen er een hoop tablets af maar wanneer je 600 euro uit te geven hebt wordt het niet echt makkelijker. Maar, wat lever je in of wat hou je over als je budget 300 euro is?

Minder dan 200 euro

Over het algemeen krijg je voor minder dan 200 euro tablets die minimaal uitgerust zijn maar qua basis voldoende bieden om wat te browsen, video’s te kijken en games te spelen. Verwacht echter geen snelle en soepele prestaties, hoge resoluties en een groot opslaggeheugen. Het aanbod in deze prijsklasse is zeer groot, met name door de grote hoeveelheid fabrikanten die budget tablets aanbieden. Bekijk ons budget tablet archief voor een overzicht van de onlangs gelanceerde budget tablets.

Maximaal 350 euro

Wanneer je budget ligt tussen de 200 en 350 euro kun je al veel meer kanten op. In deze prijsklasse vind je al tablets met high-end prestaties, de nieuwste besturingssystemen, een goede bouwkwaliteit en diverse aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de Google Nexus 7 met een krachtige quad-core processor en 32GB aan opslaggeheugen, en de iPad mini die 329 euro kost en je toegang geeft tot de uitgebreide App Store. Tegen de 350 euro grens aan vindt je zelfs ook een aantal 10 inch tablets van A-merken die voorzien zijn van goede prestaties en diverse aansluitingsmogelijkheden, waaronder de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) en de Acer Iconia Tab A510.

We hebben onlangs al een voorzetje voor je gemaakt met de vier beste budget tablets van dit moment.

Maximaal 600 euro

Wanneer je een budget van 350 tot 600 euro hebt dan kom je in de prijsklasse van de high-end Android tablets en de 9.7 inch iPad. Bij deze modellen krijg je interessante extra features als bijvoorbeeld een afneembaar keyboard dock, een hoge resolutie display, een 3G module voor mobiel internet, of een stylus waarmee je de tablet kunt bedienen. Bekendere voorbeelden in deze prijsklasse zijn de Apple iPad (4), de ASUS Transformer Pad tablets en de Samsung Galaxy Note 10.1. Ook zien we wanneer we richting de 600 euro gaan de eerste Windows 8 tablets opduiken, waaronder de Acer Iconia Tab W510 en de ASUS Vivo Tab RT.

Meer dan 600 euro

Heb je meer dan 600 euro te besteden dan kom je uit op de high-end Android tablets met meer opslaggeheugen en bijvoorbeeld een 3G module, de iPad met meer opslaggeheugen en een 3G/4G module, en de meeste Windows 8 en Windows RT tablets.

Om je alvast een goede richting in te sturen hebben we onlangs een overzicht gemaakt van de beste tablets van dit moment (winter 2012-2013).

Kies het besturingssysteem dat bij je past

Een van de meest lastige keuzes is wellicht het besturingssysteem van de tablet, al kan het ook redelijk eenvoudig zijn. Wanneer je al een tablet of een smartphone hebt ben je namelijk al gedeeltelijk verbonden aan een bepaald ecosysteem. Zo is de kans groot dat wanneer je een iPhone hebt je al een groot aantal (betaalde) applicaties gedownload hebt. Wil je niet opnieuw beginnen met het bij elkaar zoeken van apps of het opnieuw betalen van apps dan zou een iPad de beste keuze zijn. Hetzelfde geldt wanneer je momenteel al een Android toestel gebruikt.

Stap je er echter blanco in dan is het een stuk lastiger, maar er zijn bepaalde zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo wordt iOS, het besturingssysteem van de iPad, gezien als het meest gebruiksvriendelijk en Apple heeft de grootste bibliotheek aan applicaties. De applicaties voor de iPad zijn ook in de meeste gevallen geoptimaliseerd voor het hoge resolutie scherm van de vierde generatie iPad. Android biedt een minder grote bibliotheek aan applicaties, vooral applicaties die geoptimaliseerd zijn voor tablets, maar Android heeft andere voordelen. Zo vind je Android op goedkopere tablets en bieden fabrikanten in sommige gevallen hun eigen skin die geoptimaliseerd is voor bijvoorbeeld media consumptie of het lezen van boeken. Ook qua mogelijkheden en functies zijn er verschillen tussen iOS en Android. Zo kun je bij de meest recente Android versie al meerdere gebruikersaccounts instellen en widgets gebruiken (ook eerdere Android versies), en biedt iOS diepe Twitter en Facebook integratie.

Sinds kort is er echter nog een besturingssysteem waar je rekening mee moet houden; Windows 8. Dit besturingssysteem is geoptimaliseerd voor gebruik middels touch maar kan op zowel tablets als desktop PC’s draaien. Windows 8 tablets zijn helaas wel aan de dure kant in vergelijking met Android en iOS tablets (zie hierboven). Aan de andere kant biedt Windows 8 eenvoudige synchronisatie en uitwisseling van bestanden wanneer je een laptop of PC hebt die draait op het Windows besturingssysteem. Ook kun je op Windows 8 tablets .exe bestanden gebruiken die je op je laptop of PC gebruikt, naast het feit dat je applicaties kunt installeren zoals bij de andere besturingssystemen. Windows 8 is vooral ook gericht op productief gebruik en daarom zul je veel tablets met afneembaar keyboard tegenkomen of zelfs laptops die omgevormd kunnen worden tot tablet. Naast Windows 8 heeft Microsoft ook Windows RT geïntroduceerd. Deze versie van Windows 8 moet het doen zonder de mogelijkheid om .exe bestanden te installeren en is ook beschikbaar op goedkopere tablets, hybride tablets en convertible tablets.

Lees meer over het verschil tussen Windows 8 en Windows RT en neem onze complete Windows 8 Gids door voor alle nieuwe functies en features binnen Windows 8.

Er zijn natuurlijk veel meer verschillen tussen de verschillende besturingssystemen en iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor wat fijn of gebruiksvriendelijk is. Daarom is het aan te raden vooral te gaan proberen. Kijk of iemand in de familie een bepaalde tablet heeft en ga hier even mee spelen. Ook in de winkel kun je dit proberen maar is het vaak lastig om alles rustig te bekijken en een juiste conclusie te trekken.

Ga voor een tablet met ideale grootte

Als je het besturingssysteem eenmaal gekozen hebt kun je gaan kijken naar de ideale grootte van een tablet. Momenteel zijn 7 inch en 10 inch de meest populaire formaten, maar je kunt tablets vinden van 5.5 inch tot 13.3 inch. De kleinere tablets (tot 7.9 inch ongeveer) zijn ideaal voor diegenen die de tablet vaak onderweg meenemen, mensen die mobiel willen zijn en ook voor mensen die vaak boeken lezen. Een 7 inch tablet is in veel gevallen ook voor het spelen van games iets fijner omdat je meer het gevoel hebt een portable gameconsole in handen te hebben. 7 inch tablets zijn vooral gericht op het consumeren van content terwijl 10 inch tablets (en groter) ideaal zijn voor content consumeren en produceren. Met meer ruimte op het scherm heb je meer ruimte voor het werken aan documenten, bewerken van foto’s, etc. Maar ook een film kijken is comfortabeler op een 10 inch tablet.

Lees meer over het beste formaat voor een tablet.

Microsoft focust zich met Windows 8 op content consumptie en productie en daarom zien we tot op heden geen Windows 8 tablets die kleiner dan 10 inch zijn verschijnen. Met de komst van Windows 8 worden tablets zelfs groter. Zo zijn er convertible en hybride tablets met een display van 13.3 inch. De keuze voor een bepaalde formaat is dus echt afhankelijk van wat je met de tablet gaat doen. Wordt de tablet een vervanger voor je laptop waar je veel op werkt? Dan is een tablet van minimaal 10 inch het meest geschikt. Wil je vooral wat video’s kijken, wat browsen en spelletjes spelen op de bank? Dan is een tablet van zo’n 10 inch ideaal. Wil je de tablet ook onderweg meenemen en mobiel zijn? Dan is 7 inch weer het meest geschikt.

Lees meer over het verschil tussen een tablet en een convertible tablet.

Kies een tablet die bij jouw gebruik past

Je kunt het aantal tablets waar je uit moet kiezen nog kleiner maken door de filteren op het gebruik van de tablet. Waarvoor ga je tablet met name gebruiken? Wanneer je veel gaat lezen dan kun je beter gaan voor een kleinere tablet met een ecosysteem dat je voldoende keuze qua leesmateriaal biedt. Gebruik je de tablet voor school dan kun je gaan voor tablets met een afneembaar keyboard dock en een lange batterijduur. Ben je vaak creatief bezig en wil je kunnen tekenen dan zijn de Samsung tablets met S-Pen stylus weer interessante opties. Gebruik je de tablet ook veel voor werk dan is een Windows 8 tablet met keyboard wellicht een goede optie. Wil je zowel high-end games spelen als goed uit de voeten kunnen voor werkdoeleinden, kies dan een premium tablet als de iPad (4) of de Transformer Pad Infinity. Zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan, maar het is dus van belang dat je goed kijkt naar wat je met de tablet wilt gaan doen om zo de keuze eenvoudiger te maken.

We hebben onlangs al een voorzetje gemaakt voor twee specifieke doelen. Zo hebben we de drie beste tablets voor het lezen van boeken en de vijf beste tablets voor het spelen van games onder elkaar gezet.

Ook hebben we een artikel geschreven over de verschillen tussen een e-reader en een tablet wanneer het op lezen van boeken aankomt.

Vergelijk tablets

Als je bovenstaande vragen voor jezelf hebt kunnen beantwoorden en de lijst van mogelijke tablets hebt kunnen uitdunnen dan kun je tablets direct met elkaar gaan vergelijken op het gebied van specificaties, prijs en andere elementen. Hiervoor kun je terecht in onze tablet database. Daar vind je alle tablets die te koop zijn in Nederland en kun je tablets die voor jou interessant zijn naast elkaar zetten.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.