Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

CES 2013 round-up: Waar waren de tablets?

Geschreven door
Geplaatst op13 januari 2013, 12:47 CategorieAndroid

Ik kan me nog herinneren dat ik de Consumer Electronics Show van 2012 een tegenvaller noemde omdat de aandacht voor tablets minimaal was. CES 2013 is bijna afgelopen en dus kunnen we ook voor dit jaar de balans opmaken. Helaas was CES 2013 ook een tegenvaller en lijkt het erop dat we voor nieuwe tablets moeten wachten tot het MWC.

Als we kijken naar het complete aanbod van nieuwe producten, technieken en ontwikkelingen die tijdens CES 2013 aan het publiek getoond werden dan kan ik niet anders concluderen dan dat het een interessante show was. Vooral op het gebied van TV werden er een hoop mooie producten getoond die ook daadwerkelijk snel op de markt zullen verschijnen. Echter was CES 2013 niet datgene wat ik verwacht had wat betreft nieuwe tablets.

Vlak voordat CES 2013 van start ging heb ik mijn verwachtingen uiteen gezet en ik moet nu toch toegeven dat ik er wat betreft nieuwe tablets behoorlijk naast zat. Natuurlijk hebben we interessante dingen voorbij zien komen maar dit was voornamelijk op het gebied van de zogenaamde budget tablets en processors voor tablets. Nieuwe tablets van de grotere fabrikanten ontbraken. Hieronder vind je een kort overzicht van wat we wel tegengekomen zijn tijdens CES 2013.

Mobiele processors

Als we puur kijken naar de tablets productgroep dan waren de nieuwe mobiele processors die door de grote chipfabrikanten onthuld werden wellicht het meest interessante nieuws. Alle chipfabrikanten beweerden nog sneller en energiezuiniger te zijn dan de concurrentie wat natuurlijk alleen maar positieve gevolgen kan hebben voor de consument. Zo onthulde Samsung een 8-core processor met de naam Exynos Octa 5 die krachtig en tegelijkertijd energiezuinig is. Nvidia kwam zoals verwacht met de quad-core Tegra 4 processor die vooral wat betreft grafische prestaties boven de concurrentie uit moet steken.

Nvidia-Tegra-4

Qualcomm introduceerde twee interessante processors voor tablets in de vorm van de Snapdragon 600 en 800. De laatstgenoemde processor zou 75 procent betere prestaties bieden dan zijn quad-core voorganger. Intel richt zich in 2013 zowel op Android als op Windows tablets en wil dit doen middels de nieuwe ‘Bay Trail’ processor die vooral de batterijduur moet verbeteren ten opzichte van de huidige generatie Intel processors. Als laatste kwam ook AMD met de nieuwe ‘Temash’ chip voor tablets maar over dit model zijn nog maar weinig details bekend.

Windows 8 tablets

De verwachting was dat de grotere tabletfabrikanten wat betreft Windows 8 tablets niet heel veel nieuws zouden presenteren en vooral de eind vorig jaar gelanceerde modellen opnieuw zouden tonen. Deze verwachting is grotendeels uitgekomen en de meeste Windows 8 tablets die tijdens CES 2013 gespot werden waren dus ‘oud nieuws’. Toch was er wel wat nieuws te vinden. Zo werd de Razer Edge high-end gaming tablet met Windows 8 als besturingssysteem onthuld, toonde Gigabyte twee nieuwe Windows 8 tablets voor de zakelijke gebruiker, had LG een zogenaamde Windows 8 slider tablet meegenomen en lanceerde het Amerikaanse Vizio een 11.6 inch Windows 8 tablet met AMD processor. Het nadeel voor ons Nederlanders is dat deze modellen niet op korte termijn naar ons land zullen komen.

Razer-Edge

Twee modellen die waarschijnlijk wel naar Nederland komen zijn producten van Lenovo. De fabrikant introduceerde afgelopen week de IdeaPad Yoga 11S convertible tablet en een 27 inch IdeaCentre Horizon die volgens Lenovo zelf ook een tablet genoemd mag worden. Al met al dus geen grote verassingen op het gebied van Windows 8 tablets maar daar gingen we al vanuit.

Android tablets

Een van de grootste tegenvallers was het aanbod van nieuwe Android tablets, en dan heb ik het niet over de budget modellen of de zogenaamde white-label tablets. Er zijn de laatste maanden aardig wat geruchten opgedoken waarin nieuwe Android tablets van Samsung, ASUS en Acer de hoofdrol speelden maar we hebben tijdens CES 2013 niks nieuws van deze fabrikanten officieel gepresenteerd zien worden. Er waren echter twee uitzondering waarvan we er één eigenlijk nog steeds niet hadden mogen zien.

Zo toonde ASUS twee nieuwe MeMO Pad tablets in een besloten presentatie aan retailers maar werden de tablets toevallig ook gespot door de pers. Helaas zijn nog niet alle specificaties van de tablets bekend, weten we niet wanneer ze op de markt verschijnen en is de prijs nog een gok. De tweede uitzondering was Acer die afgelopen week de Iconia B1-A71 Android tablet presenteerde. Nou was dit model geen verrassing aangezien we een week eerder alle foto’s en afbeeldingen al voorbij zagen komen.

Acer-Iconia-B1

Het is echter niet zo dat we helemaal niks interessants gezien hebben dat op Android draaide. Zo introduceerde Archos een groot aantal nieuwe Android tablets, waaronder nieuwe modellen in de Titanium serie, de tweede generatie FamilyPad tablet en zelfs de Platinum HD tablet met retina display en een quad-core processor. Verder toonde Alcatel nieuwe modellen in de One Touch Tab en One Touch Tab Evo series, bracht Polaroid twee nieuwe budget tablets met Android 4.1 Jelly Bean mee, en toonde het Amerikaanse Vizio zelfs de eerste Android tablet met de nieuwe quad-core Nvidia Tegra 4 processor.

Hoewel er dus wel wat interessante tablets te zien waren had ik toch echt wel wat high-end en middenklasse modellen van de grotere fabrikanten verwacht. Waarschijnlijk moeten we hiervoor wachten tot het Mobile World Congres 2013 dat eind februari van start gaat.

Prototypen en nieuwe technieken

CES 2013 draait niet alleen om nieuwe producten die op korte termijn op de markt verschijnen. Er worden ook veel nieuwe technieken en ontwikkelingen getoond die wellicht in toekomstige producten verwerkt worden. Zo werd de PaperTab, een 10.7 inch tabletconcept met een touchscreen van flexibel e-paper, getoond en zagen we een nieuwe ‘thumb rejection’ techniek van Synaptics voorbij komen.

PaperTab_1

 Panasonic had zelfs een 20 inch Windows 8 tablet meegebracht die beschikte over een indrukwekkende 4K resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Iets dat we overigens wel binnenkort in de eerste producten kunnen verwachten is de derde generatie Gorilla Glass van Corning.

CES 2013: We kijken al uit naar MWC 2013

Alles bij elkaar genomen was CES 2013 geen spetterende show met nieuwe tablets die op menig verlanglijstje zullen verschijnen. Hoewel er aardig wat leuke modellen van de kleinere fabrikanten getoond werden ontbraken de high-end tablets waar we al maanden geruchten over horen en dus naar uitkeken.

Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op een nieuwe kans aangezien het Mobile World Congres in Barcelona eind februari van start gaat. Mocht je al het CES 2013 nieuws nogmaals door willen lezen dan kun je terecht in ons CES 2013 archief.

  • Delen:

Reacties

  1. tmp_cox
    04 februari, 2013 om 16:08

    dat bedoelde microsoft met ”matige” hardware, ze maken minder high -end toestellen voor Windows 8, op ultrabooks na dan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.