Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hackers maken installatie desktop applicaties op Windows RT mogelijk

Geschreven door
Geplaatst op7 januari 2013, 17:44 CategorieBesturingssystemen

Het is inmiddels wel bekend dat Windows 8 in twee versies op de markt is gebracht; Windows 8 en Windows RT. Het belangrijkste verschil is dat je binnen Windows RT geen desktop applicaties (de bekende .exe bestanden) kunt installeren in de desktop interface en binnen Windows 8 wel. Toch blijkt dit nu niet helemaal waar aangezien hackers het voor elkaar hebben gekregen.

Windows RT

Het voor ARM processors ontwikkelde Windows RT is eigenlijk een soort van uitgeklede versie van Windows 8 met geen ondersteuning voor .exe bestanden en nog een aantal belangrijke beperkingen. Windows RT is dus compleet afhankelijk van het applicatie aanbod dat in de Windows Store te vinden is en werkt grotendeels binnen de Windows 8 Touch Interface, voorheen de Metro interface genoemd.

Lees meer over het verschil tussen Windows 8 en Windows RT.

‘Jailbreak’ voor Windows RT

Toch is het volgens een hacker met de naam clrokr mogelijk om desktop applicaties te gebruiken op een Windows RT apparaat. Uit het artikel blijkt dat het beperken van desktop applicaties binnen Windows RT niet zozeer een beperking van hardware of software is maar eigenlijk puur marketing van Microsoft. Daarbij gaf Microsoft aan de toegang te beperken zodat de batterijduur niet negatief beïnvloed wordt. Het is alleen mogelijk om door Microsoft gecertificeerde software te installeren binnen de desktop omgeving. Dankzij een zogenaamd exploit in de kernel heeft de hacker het voor elkaar gekregen om zogenaamde unsigned code te draaien. Dit houdt in dat programma’s zonder Microsoft certificaat zonder problemen binnen de desktop omgeving kunnen draaien.

Overigens moet hier wel bijgezegd worden dat de software die je in de desktop omgeving wilt installeren speciaal aangepast moet worden voor ARM processors, dat hardware verschil blijft bestaan.

Meer informatie

Lees meer over Windows RT;
Vier belangrijke voordelen van Windows RT
Vier belangrijke nadelen van Windows RT

Alle gelanceerde Windows RT tablets

Via: The Verge

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.