Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nederlandse rechter: Galaxy Tabs schenden geen designpatenten Apple

Geschreven door
Geplaatst op16 januari 2013, 13:37 CategorieApple

Het is alweer even geleden dat we het over de patentenoorlog tussen Apple en Samsung gehad hebben maar vandaag is er een interessant nieuwtje verschenen. De Nederlandse rechtbank in Den Haag heeft namelijk besloten dat de Samsung Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1 geen designpatenten van Apple schenden en dus gewoon in Nederland verkocht mogen worden.

Een Duitse rechter besloot vorig jaar dat de Galaxy Tabs van Samsung teveel op de iPad leken en daarom niet meer verkocht mochten worden. Zo moest Samsung de Galaxy Tab 7.7 uit de schappen halen wat ook in Nederland gebeurde. Een Engelse rechter besloot niet veel later dat de Galaxy tablets geen kopie van de iPad zijn en daarom moest Apple een verklaring hierover op de eigen website en in een aantal Engelse kranten zetten.

Nederlandse uitspraak

Hoewel de Nederlandse rechtbank al bepaald had dat de Galaxy Tab 10.1 gewoon verkocht mag blijven worden zijn nu ook andere modellen uit de serie aan het vonnis toegevoegd. Het vonnis geldt echter ook voor andere landen binnen Europa. Samsung geeft de volgende reactie op de uitspraak;

Wij blijven ervan overtuigd dat Apple niet de eerste was die een tablet ontwierp met een rechthoekige vorm en afgeronde hoeken. De oorsprong van de geregistreerde designfeatures van Apple is te vinden in talrijke voorbeelden van prior art. Als Apple doorgaat met het neerleggen van buitensporige juridische eisen gebaseerd op algemene ontwerpen, zou er schade kunnen worden toegebracht aan innovatie in de industrie en wordt de keuzevrijheid van consumenten enorm beperkt.

Galaxy Tab 2 serie

Dat de Galaxy Tabs geen inbreuk maken op designpatenten van Apple is natuurlijk goed nieuws voor Samsung maar de tablets die de hoofdrol spelen in het verhaal zullen niet meer op de markt verschijnen. De Koreaanse fabrikant heeft inmiddels namelijk de Galaxy Tab 2 serie gelanceerd.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.