Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nvidia kondigt nieuwe quad-core Tegra 4 processor aan

Geschreven door
Geplaatst op7 januari 2013, 9:24 CategorieHardware

Nvidia heeft vandaag tijdens CES 2013 haar nieuwe quad-core Tegra 4 chip aangekondigd. De mobiele chip is gebaseerd op vier ARM Cortex A15 cores en beschikt net als de Tegra 3 variant over een extra vijfde kern die gebruikt wordt wanneer er geen intensieve taken worden uitgevoerd. De Tegra 4 chip moet volgens de fabrikant de snelste processor van dit moment zijn.

Tegra 4 met vier kernen

De Tegra 4 processor van Nvidia is op verschillende punten verbeterd maar het idee van de Tegra 3 processor is in stand gebleven. Voor intensieve taken als het spelen van games of het afspelen van video’s worden de vier nieuwe Cortex A15 kernen ingeschakeld die een hogere kloksnelheid hebben dan de kernen van de Tegra 3 processor. Daar tegenover staat wel een wat hoger energieverbruik. Wanneer een mobiel apparaat minder intensief gebruikt wordt of in stand-by stand staat wordt de energiezuinige vijfde kern ingeschakeld. Deze maakt de chip volgens Nvidia 45 procent energiezuiniger.

Zesmaal snellere GPU

Ook het grafische gedeelte van de processor is vernieuwd. De nieuwe GPU beschikt over 72 kernen, wat er zesmaal zoveel zijn dan we in de Tegra 3 processor terugzagen. Dit moet volgens Nvidia zorgen voor grafische prestaties die we nog niet eerder bij mobiele apparaten terugzagen, met name bij het surfen over het internet, het spelen van games en het verwerken van HDR foto’s. Het bedrijf claimt dat de chip tweemaal zo snel is dan de dual-core Samsung Exynos 5 processor.

Nvidia-Tegra-4-2

4G LTE ondersteuning

De nieuwe Tegra 4 processor beschikt ook over 4G LTE ondersteuning waarmee het mogelijk is snel mobiel internet te gebruiken op een met de Tegra 4 chip uitgeruste tablet of smartphone. Ook beschikt het ingebouwde Icera i500 modem over ondersteuning voor de standaard 3G netwerken.

Wanneer de eerste producten met de nieuwe Tegra 4 processor op de markt verschijnen is nog niet bekend.

Via: Nvidia

 • Delen:

Reacties

 1. anl
  07 januari, 2013 om 10:34

  ja super hoor dit :-) en ik ben benieuwd of deze chip snel in produkten verwerkt zal worden (hoop ’t wel). Vooral ook de in mijn beleving betere aansturing van de displays met hoge(re) resoluties zal een hele fijne zijn en de fabrikanten van nieuwe, aankomende tablets pushen om met resoluties van dik boven de 1280 * 800 te gaan komen. Nu gaan we pas echt leuke tablets op de markt zien komen en als Google met een Nexus vervanger komt van de Nexus 7 met nog hogere resoluties en hopelijk ook geheugenuitbreidingsmogelijkheden voor een prijs van < 350 euro dan wordt het echt genieten hoor !!!
  Ik ben benieuwd naar wat de concurentie gaat doen nu deze Tegra 4 er is :-)

 2. Tempie
  07 januari, 2013 om 16:06

  Benieuwd naar de performance van dit beestje. Wat me alleen niet aanstaat is dat nvidia met zijn closed source SOC en tegra-only games de android markt vergiftigt. Waarom niet gebruik maken van open standaarden?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.