Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Kobo Arc, 7 inch Android tablet

Geschreven door
Geplaatst op20 januari 2013, 12:50 CategorieAndroid

De Nexus 7 en iPad mini hebben het laatste halfjaar voor veel aandacht voor het kleinere en goedkopere segment van de tabletmarkt gezorgd. In deze review kijk ik naar een stuk minder bekende speler: De Kobo Arc.

Veel van de ontwikkelingen in de tabletmarkt spelen zich in eerste instantie af in Amerika, de opkomst van kleinere tablets zou ik daar ook onder scharen. Maar het was niet Apple of Google die met hun kleinere tablets daar een nieuwe trend gestart zijn, maar Amazon met de Kindle Fire. Amazon bracht een betaalbare tablet op de markt die vooral geschikt was om content uit de Amazon winkel te consumeren. Amazon is de grootste online boekwinkel ter wereld. Na Amazon volgde Barnes & Noble met de Nook, wederom een kleine tablet die als etalage fungeerde voor de content in de Barnes & Noble winkel. Het ging en gaat hier niet zomaar om budget tablets die van zo goedkoop mogelijke onderdelen gemaakt worden en voor een zo’n laag mogelijk prijs op de markt gebracht worden. Het gaat om tablets (van redelijk tot goede kwaliteit) met weinig tot geen marge op de markt te brengen omdat het ecosysteem erachter geld op kan brengen.

Deze strategie om een tablet van prima kwaliteit voor zo min mogelijk op de markt te brengen is daarna min of meer overgenomen door Google. Om hetzelfde over Apple te beweren moet je het veel verder zoeken maar uiteindelijk heeft het geresulteerd in een situatie dat er – zeker in Amerika – een redelijk aanbod van prima kwaliteit tablets is met prijskaartjes die je bij het budgetsegment verwacht.

In deze review kijk ik naar een 7 inch tablet die het resultaat is van de hierboven beschreven strategie. De Kobo Arc is een tablet met een erg aantrekkelijke prijs en een duidelijke focus op het lezen van boeken, boeken die je kunt kopen in de Kobo Store. Kobo is niet nieuw en is in beperkte mate al bekend in Nederland met verschillen e-inkt e-readers.

Kobo Arc – Review video

Kobo Arc – Design en Hardware

Ik denk dat er maar weinig mensen zullen zijn die het design van de Kobo Arc als erg mooi of opwindend zullen omschrijven. De Kobo Arc is zelfs een beetje saai en ouderwets om te zien. Zwart of wit plastic met harde hoeken en een scherm dat verzonken ligt in de behuizing. Qua afmetingen en gewicht is het niet de kleinste, dunste of lichtste tablet op de markt. Maar het voelt als een oerdegelijk product, gesteund door de bewering van Kobo dat je deze tablet van 1.5 meter kan laten vallen zonder al te veel angst te hoeven hebben. Ongetwijfeld een voordeel van een scherm dat niet helemaal tot aan de zijkanten doorloopt maar in een laag plastic verzonken ligt.

Kobo-Arc-7-totaal

Snapbacks

Het saaie en degelijke design kan echter wel wat opgevrolijkt worden door de verwisselbare achterkant van de Arc. De plastic achterkant is van een naar rubber aanvoelend plastic, versierd met een ruitmotief. De zwarte Kobo Arc komt met een zwarte achterkant en een witte met een witte natuurlijk. Maar Kobo verkoopt los een paar verschillende kleuren zodat het mogelijk is de Arc ietwat te personaliseren.

Kobo-Arc-7-design

Display

Het scherm is er eentje van uitzonderlijke kwaliteit. Met een resolutie van 1280 bij 800 pixels en een PPI van 215 doet de Kobo Arc niets onder voor de Nexus 7 en zijn ze beiden beter dan het scherm van de iPad mini. Maar resolutie en PPI is niet alles en het scherm van de Kobo Arc scoort voor mijn ogen erg goed als het gaat om kleurweergave, contrast en kijkhoeken. Het allerbelangrijkste voor mij is echter of het scherm ‘lijkt te flikkeren’ tijdens het scrollen op een website of door een boek, en gelukkig heeft de Arc hier geen last van.

Kobo-Arc-7-scherm

Processor en RAM

De Kobo Arc draait op een 1.5 GHz dual-core processor en heeft 1GB RAM geheugen. Dit zijn niet de modernste of beste specs maar is ook niet echt als Spartaans te omschrijven. Tijdens mijn gebruik heb ik de Kobo Arc niet als snel maar ook zeker niet als traag ervaren.

Aansluitingen en Knoppen

Spartaans wordt het wel als we kijken naar aansluit- en uitbreidingsmogelijkheden. Je kunt de Kobo Arc met een miniUSB opladen of verbinden met je computer en je kunt je standaard 3.5mm koptelefoon gebruiken. That’s it. De Kobo Arc wordt verkocht in 16GB, 32GB en 64GB capaciteit en zonder een uitbreidingsmogelijkheid is de keuze die je maakt bij aankoop dus extra belangrijk.

Camera

Aan de voorkant zit een camera van 1.3mp en dat is genoeg om in 720p HD videogesprekken te kunnen voeren via een dienst als Skype. Voor alle andere toepassingen zou ik het niet durven aan te raden.

Speakers

Plaatsing van speakers aan de voorkant van een tablet is iets waar ik sinds het herziene design van de Samsung Galaxy Tab al fan van ben en ook bij de Kobo Arc zitten er twee speakers op de voorkant. Helaas klinkt het geluid dat uit die speakers komt in mijn oren vrij beroerd. Ik bezit niet de juiste jargon om het duidelijk te beschrijven maar voor mij klinkt het wat blikkerig en hoewel luid ook erg ‘plat’. Zoals zo vaak dus prima bruikbaar voor een YouTube filmpje of een enkel nummer, maar het is fijn dat Kobo de koptelefoon aansluiting niet heeft wegbezuinigd.

Accu

Zoals je van een moderne tablet mag verwachten is de accuduur goed. De Kobo Arc gaat rustig een hele dag mee en hoewel ik het niet wetenschappelijk getest heb denk ik dat je ongeveer een uur of 10 met het ding aan de gang kan per lading.

Kobo Arc – Software

De Kobo Arc draait op Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Dit is niet de nieuwste generatie Android software en mist een dus de nieuwe functies en verfijningen van Android Jelly Bean. Maar zoals zoveel fabrikanten (en zeker fabrikanten die dit soort ‘gesubsidieerde’ tablets op de markt brengen) heeft Kobo Android voorzien van hun eigen skin.

Tapestries

Als je echt het fijne wilt weten van de skin heb je waarschijnlijk meer aan de video want als ik het Kobo’s skin probeer te omschrijven kom ik in de problemen. Ik kom niet verder dan het te omschrijven als mappen+ of folders plus. Je kan mappen met grote previews van de inhoud samenstellen die als ze geopend zijn fungeren als een soort extra homescreen. Je kan verschillende content ‘pinnen’ op een Tapestry en je bent niet beperkt tot apps of widgets. Je kan onder andere ook websites, foto’s en natuurlijk boeken onderbrengen in zo’n map om zo de tablet niet alleen enorm te personaliseren maar vooral ook te organiseren.

Kobo-Arc-7-skin-2

Lezen

Naast de mappenstructuur zijn vooral de aanpassingen en toevoegingen die lezen makkelijker en leuker maken interessant. Natuurlijk is de Kobo ebook winkel en lezer belangrijk maar er zijn ook apps vooraf geïnstalleerd voor het lezen van magazines (Zinio), nieuws (Pressreader) en het bewaren van internetartikelen (Readability). Maar de boekwinkel is natuurlijk het belangrijkste en wordt dan ook enorm gepushed op de Kobo Arc. De winkel zelf is gewoon goed en heeft een indrukwekkend uitgebreid aanbod aan Nederlandstalige boeken. Prijzen zijn vrij standaard en er zijn regelmatig aanbiedingen en acties om het lezen (lees: de verkopen) te stimuleren.

Het pushen/promoten van de content gebeurt op een paar verschillende manieren waarvan de Kobo Ribbon het opvallendst is. Alles wat je normaal gesproken als het homescreen zou omschrijven is namelijk voorzien van een balk onderin het scherm. In deze balk worden vooral boeken maar ook andere content getoond waarvan Kobo denkt dat de kans groot is dat je het leuk vindt (lees: dat je het koopt). Ook ben ik pop-ups tegengekomen en zie je soms aanraders in je notificatie overzicht. Ik zou het omschrijven als vrij agressief en iets dat lang niet iedereen kan waarderen. De aanraders die getoond worden zijn aangepast op persoonlijke voorkeuren en het profiel dat Kobo van iedere lezer opbouwt. Ik weet niet wat er allemaal in de gaten gehouden wordt maar via een smaakprofiel app kan je snel zelf wat invloed uitoefenen door boeken als leuk/niet leuk aan te merken.

Kobo-Arc-7-ebooks

De app waarin je boeken leest is prima en heeft genoeg mogelijkheden om het aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Er zijn verschillende thema’s en je hebt goede controle over de helderheid van het scherm. Het lettertype aanbod is erg beperkt maar de prestaties die ‘vrijgespeeld’ kunnen worden en beloond worden met badges maken weer wat goed. Maar als de Kobo app je niet aanstaat is er geen man overboord want de boeken die je koopt kunnen gelezen worden door de app van je eigen keuze. De Kobo Arc draagt namelijk de goedkeuring van Google en dus heb je toegang tot de Google Play Store voor het totale Android app aanbod. Naast het bovenstaande heeft Kobo natuurlijk nog meer kleine veranderingen gemaakt en zijn er er wat social media apps alvast voor je geïnstalleerd en ondergebracht in een Tapestry.

Kobo-Arc-7-lezen

Kobo Arc – In gebruik

Ik ben erg onder de indruk van deze tablet. Het saaie design is niet iets waar ik wakker van lig en de robuustheid van het apparaat is erg aantrekkelijk. Het verzonken scherm heeft ook z’n voordelen als het gaat om grip verkrijgen tijdens langere leessessies en heeft voordelen tijdens vervoer (leg de tablet tegen iets hards en er is weinig kans dat je krassen op het scherm krijgt). Lange leessessies zijn mogelijk omdat het scherm van goede kwaliteit is. Natuurlijk is het nog niet zo ideaal als een e-inkt scherm is voor lezen maar het scherm heeft een goede resolutie, goede kijkhoeken, kleurweergave, contrast en een kwaliteit die ik zou willen omschrijven als ‘rustig’.

De Kobo Arc is een tablet met de goedkeuring van Google en door de volledig toegang die je hebt tot het Android ecosysteem heb je een wereld aan mogelijkheden. De dual-core processor is niet hypermodern en snel maar prima bruikbaar, en stabiel. Wel is op een gegeven moment de Google Plus widget automatisch gedeactiveerd om de stabiliteit te bewaren. Of dit met de processor of RAM te maken heeft weet ik niet maar het is een extreem klein offer om te brengen. Het grotere offer dat je brengt heeft te maken met de skin en promotie van content.

Kobo-Arc-7-totaal-2

Ik ben nooit erg fan geweest van skins op een Android tablet en hoewel de promotie van content en de Tapestries hun eigen voordelen en geinigheden hebben had het voor mij niet gehoeven. Maar het belangrijkste is dat het allemaal wel vrij vlot werkt en vooral erg stabiel is. En dat zowel de skin als de promotie van content me niet dusdanig op de zenuwen heeft gewerkt dat het plezier van gebruik verminderd werd. De skin en vooral icoontjes komen soms wel wat slordig over omdat niet alles is geoptimaliseerd voor de relatief hoge PPI van 215, onbegrijpelijk natuurlijk.

Omdat dit gewoon een Android tablet is heb je natuurlijk de mogelijkheid om met een launcher app zowel de skin en promotie te verbergen en de tablet naar je eigen smaak in te richten. Dit is waarschijnlijk alleen iets waar echte Android fans de moeite voor nemen maar het is goed om te weten dat het kan.

Conclusie

De Kobo Arc is een fijne tablet die met een inmiddels beproefd model betaalbaar is gehouden. 199 euro zou ik zelfs als aantrekkelijk omschrijven. Om een tablet met een dergelijke subsidie te verkopen moet er natuurlijk op een andere manier verdiend worden door Kobo. De promotie van content is redelijk agressief maar omdat de personalisatie goed werkt, het aanbod groot is en het relatief gemakkelijk te negeren is, weegt dit voor mij niet heel zwaar. Het geweldige scherm en de solide bouwkwaliteit wegen zwaarder en de Kobo Arc combineert een goede leeservaring met het plezier van apps, games, social media en het internet. De Kobo Arc verdient het om overwogen te worden door iedereen die voor een kleine tablet in de markt is. De 50 euro duurdere Nexus 7 en 129 euro duurdere iPad mini horen echter ook in de overweging thuis en hebben beiden een eigen set sterke eigenschappen en voordelen. Ik zeg dit omdat ik wil duidelijk maken dat de Kobo Arc een prima tablet en nooit een miskoop zal zijn, maar dat ik waarschijnlijk vaker mensen richting de Nexus 7 en iPad mini zal blijven sturen.

Minpunten

 • Skin en promotie Kobo content
 • Een wat verouderde Android versie
 • Het design is wat saai

Pluspunten

 • Aantrekkelijke prijs
 • Goede kwaliteit display
 • Goede bouwkwaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Kobo Arc
Android Jelly Bean (4.1)

Reacties

 1. Pjetter
  20 januari, 2013 om 13:54

  Leuke review! Ik heb recent een kobo glo gekocht. Met name voor op vakantie en het lezen van boeken in bed. De kwaliteit van Kobo vind ik uitstekend. Ik zit nu nog te twijfelen bij deze. Wordt het een Arc of een Nexus 7. Ik vind de keuze lastig!

  • Sam Rijver
   20 januari, 2013 om 13:59

   Als je een lezer bent en je schaft graag je boeken zonder al te veel poespas en stappen aan dan denk ik dat de Arc de interessantste is. Het aanbod in de winkel is goed en de integratie en extraatjes die gericht zijn op lezen vind ik persoonlijk best leuk. Maar zoals gezegd is het wel lastig om echt over de N7 aan te raden want die heeft een eigen set goede voordelen. Ik ben een lezer en hou van gemak, als ik er een zou kopen dan ging ik voor de Arc.

 2. Luka
  23 januari, 2013 om 17:42

  Hallo,
  Kun je op de kobo arc ook muziek afspelen?
  Moet je daar een speciaal programma voor downloaden?
  Kun je ook boek downloaden die niet uit de Kobo store komen?
  ik hoor het graag :)
  MVG

  • Sam Rijver
   23 januari, 2013 om 17:57

   Ja dat kan. Via de Android app maar er is een wereld aan (gratis) mogelijkheden via de store. Je kan ook zelf boeken op de Kobo zetten, ook boeken van andere winkels (ePub)

 3. floor
  27 januari, 2013 om 17:42

  hoi,
  wat voor een oplader wordt er bij de kobo arc geleverd?
  Zijn de uiteindes van de stekker viekant of rond?
  Ik heb namelijk een foto gezien waarbij de stekker vierkante uiteindes had.
  groetjes.

  • Martijn Chel
   27 januari, 2013 om 17:57

   Dat is een Amerikaans model denk ik dan. De Kobo Arc wordt gewoon met een Nederlandse stekker/adapter geleverd.

 4. David
  16 februari, 2013 om 16:48

  Wanneer je al een Glo (of een Touch) hebt, is het zinvol om je tablet ook te kiezen met een 3G mogelijkheid, zodat je de synchronisatie van je boeken goed voor elkaar hebt.
  Zelf gebruik ik een Galaxy Note (komt standaard met de Kobo app), zodat ik onderweg precies op de bladzijde van wegleggen verder kan lezen en thuis weer op mijn eReader door kan gaan. Voor even ergens naartoe zul je toch minder snel óók je eReader meenemen naast of ipv. een tablet.

 5. francoise
  04 maart, 2013 om 11:52

  Ik heb de Kobo Arc sinds een week in mijn bezit maar ben er nog niet over te spreken en begin spijt te krijgen dat ik hem gekocht heb. Ik ben over gegaan van de Kobo Touch naar de Arc na het gebruik van de Kobo app op een iPad (vloeiender en mooiere plaatjes), nu blijkt dat de Kobo app op de Arc niet dezelfde functionaliteit bied als op de Touch of iPad/Phone, de boekenplanken/kasten die ik aangemaakt heb op de Touch(per schrijver of thema een plank) werken perfect op de iPad maar deze optie is niet mogelijk op de Arc, hier komen je boeken in 1 lange lijst te staan (als je 10 boeken hebt niet zo’n probleem maar 100 of nog meer?!?), als je de zoekfunctie wilt gebruiken dan werkt deze alleen voor de Kobo shop en niet voor je eigen bieb. Dus dan maar tapestries aanmaken op je home scherm, per schrijver of thema, werkte goed totdat ik de dag erna de Arc aanzet en alle boekomslagen zijn weg, ik kan nog wel klikken om een boek te openen maar zie van te voren niet welk boek. Zeer irritant.
  En het is mij niet gelukt om de Arc op mijn pc aan te sluiten (en dan heb ik 2laptops, een desktop en een iMac geprobeerd) geen van de computers herkent mijn Arc. Dus via een dropbox app boeken 1 voor 1 op de Arc gezet
  Heeft iemand hier misschien tips voor, ik ben ook al met de Kobo helpdesk aan het mailen maar daar komt nog niks bruikbaars uit.

 6. yvo van der arend
  06 juli, 2014 om 15:07

  Goede middag,

  Hoe leest de kobo arc buiten in zonlicht in vergelijking meter de nexus 7 of de i-pad Regina.

  mvg y.vd arend

 7. Gert
  23 september, 2014 om 16:15

  Geen wonder dat er op de laatste vraag geen antwoord is gekomen. De Kobo Arc 7 wordt gepresenteerd als een e-reader, maar is dat helemaal niet. En op een tablet is boeken lezen gewoon minder fijn – en in daglicht zelfs onmogelijk.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.