Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung ATIV Smart PC (XE500T) met Windows 8

Geschreven door
Geplaatst op18 januari 2013, 12:52 CategorieBesturingssystemen

In een constante stroom van Windows 8 tablet reviews waar het steeds lastig bleek het product te plaatsen binnen een verwachtingspatroon is het vandaag de beurt aan de Samsung ATIV Smart PC, wederom een tablet met de Intel Atom processor en dus de volledige Windows 8 uitvoering. Het grootste verschil met de eerder gereviewde tablets is het grotere schermformaat en de daardoor mogelijk gemaakte keyboard dock met toetsen van (bijna?) volledige grootte.

Samsung ATIV Smart PC – Specificaties

De Samsung ATIV Smart PC is een 11.6 inch tablet/netbook hybride die qua afmetingen meer neigt naar de moderne laptops maar qua tablet specifieke mogelijkheden ook een breed lijstje aftikt. Het los te koppelen touchscreen kan als tablet gebruikt worden en heeft een digitizer van Wacom en bijbehorende pen in de behuizing geïntegreerd. De tablet heeft twee camera’s aan boord en draait natuurlijk zoveel mogelijk in de moderne aanraak-vriendelijke omgeving van Windows 8.

Een drogere opsomming van specificaties en aansluitingen luidt als volgt:

Tablet

 • 11.6 inch IPS display met een resolutie van 1366 x 768 pixels
 • Intel Atom Z2760 processor
 • 2GB Ram geheugen
 • 64GB harde schijf waarvan 39GB vrij te gebruiken
 • Wacom Digitizer en S-Pen
 • USB poort
 • Mini HDMI poort
 • Micro SD uitbreidingslot
 • 2mp camera aan de voorkant
 • 5mp camera aan de achterkant
 • 3G (mobiel internet) optioneel

Keyboard dock

 • Toetsen van volledig formaat (of in ieder geval zo groot dat ik geen verschil merk)
 • Trackpad met multitouch ondersteuning
 • 2 USB poorten

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Samsung ATIV Smart PC.

Samsung ATIV Smart PC – Video

Samsung ATIV Smart PC – Hardware en Design

Formaat en materialen

Niet alleen de keuze voor een 11.6 inch scherm doet me deze tablet/keyboard dock vergelijken met een moderne laptop maar ook de keuze van de gebruikte materialen. De oplettende lezer ziet mij het woord laptop gebruiken en niet de – nog modernere – term Ultrabook. Ultrabooks zijn erg dun, snel en van doorgaans van luxe materialen gemaakt. De Samsung ATIV Smart PC is dat niet. De behuizing van zowel de tablet als het keyboard dock is gemaakt van plastic en dat voelt ietwat minder luxe dan de meeste Ultrabooks, en tablets.

De algemene bouwkwaliteit en keuze van materialen resulteert uiteindelijk niet in een superstrak pakket van de kleinst mogelijke afmetingen of het minste gewicht. Maar dat wil niet zeggen dat deze combinatie enorm is of dat er een aparte trolley aangeschaft moet worden door gebruikers om de tablet te vervoeren. Het is een redelijk groot apparaat maar in de meeste tassen zal vast genoeg ruimte te vinden zijn om hem te vervoeren en ook het gewicht is niet zo hoog dat je je als een tiener met 17 schoolboeken in je rugzak voelt.

Het ATIV Smart PC tablet onderdeel heeft een formaat van 189,4 x 304 x 9.9 mm en weegt 750 gram. Gecombineerd met het toetsenbord is de combinatie 19.9mm dik en weegt het 1.5 kilogram.

Processor en RAM

De Samsung ATIV Smart PC wordt aangedreven door de Intel Atom Z2760 processor in combinatie met 2GB RAM. In eerdere reviews van hardware met deze combinatie heb ik al aangegeven dat het geen snelheidsmonster is en dat dit vooral duidelijk wordt wanneer er krachtige desktopsoftware (.exe bestanden) geïnstalleerd wordt. De tablet krijgt het moeilijk zodra je een grafisch intensief spelletje probeert te spelen (onmogelijk zou ik zeggen) en wordt erg traag bij software zoals GIMP (Photoshop alternatief) of Microsofts eigen Movie Maker. Voor tekstverwerking, browsen en soortgelijke simpele taken is het acceptabel maar voor zwaarder werk kan je beter op zoek naar een zwaardere machine.

Display

Het display is prima. Het is geen top scherm met een prachtig mooie resolutie maar net zoals zoveel onderdelen van deze tablet wel gewoon goed bruikbaar en acceptabel. De kijkhoeken zijn OK en ook over dingen als kleurweergave en contrast heb ik niets te klagen. Ik denk persoonlijk dat de relatief lage resolutie op het scherm iets minder opvalt omdat een 11.6 tablet nu eenmaal iets verder van je ogen gebruikt wordt dan kleinere, lichtere tablets.

Aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden

Zoals je al kon zien in de bovenstaande opsomming is deze tablet erg compleet als het gaat om aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden. Met de MicroSD kaart lezer kan het geheugen relatief goedkoop uitgebreid worden en de wolwaardige USB poort maakt het makkelijk om randapparatuur aan te sluiten. Er is ook een miniHDMI poort zodat de tablet aangesloten kan worden op een TV.

ATIV-Smart-PC-aansluitingen

Keyboard dock

Omdat er een 11.6 inch scherm zit op deze ATIV Smart PC was het voor Samsung mogelijk een keyboard dock te ontwikkelen met een (bijna?) volledig formaat toetsenbord. De eilandstijl toetsen tikken fijn en vragen weinig gewenning van de gebruiker. Het trackpad is wel wat kleiner dan we gewend zijn van de meeste moderne laptops maar werkt desalniettemin gewoon goed, als het dock en tablet maar goed met elkaar verbonden zijn. De verbinding tussen deze twee delen is namelijk een stuk minder betrouwbaar dan je mag hopen. Niet dat er een risico is dat de tablet uit het dock valt maar het is de connector die regelmatig de verbinding lijkt te verliezen. Ik ben dit regelmatig tegengekomen en het is vooral erg frustrerend als je aan het typen bent en opeens doorhebt dat de laatste twee regels gewoon niet geregistreerd zijn. Na een Google opdracht ben ik erachter gekomen dat het helaas een meer voorkomend probleem is die door een software-update wel iets verbeterd is maar nog zeker niet opgelost genoemd kan worden. Niet zo gek want een hardware probleem met software oplossen blijft lastig. Het kan natuurlijk ook een serie tablets zijn die onterecht door de kwaliteitscontrole zijn gekomen want er zijn ook berichten van mensen zonder problemen met de verbinding.

ATIV-Smart-PC-dock

Het keyboard dock heeft helaas geen extra accu gekregen, iets dat we kennen van andere fabrikanten en daar verantwoordelijk is voor een paar uur extra gebruik. Wel heeft het keyboard dock twee USB 2.0 poorten.

S-Pen stylus

De S-Pen stylus zit aan de zijkant van de tablet weggewerkt en in combinatie met de Wacom Digitizer die in het scherm zit verwerkt is besturing via deze pen vrij goed geregeld. Er zijn 1024 verschillende drukniveaus die gemeten kunnen worden en dat maakt het gebruikt in bijvoorbeeld een teken-app veel leuker dan wanneer je de capacitieve varianten die we kennen van onder andere de iPad gebruikt. Met deze S-Pen is het mogelijk veel secuurder te werken en meer controle te hebben over de lijnen die op het scherm verschijnen, niet in de laatste plaats doordat er een kleine aanwijzer op het scherm verschijnt zodra de pen in de buurt is van het scherm, handig!

ATIV-Smart-PC-S-Pen

Batterij

Er zit een 31.5 Wh Lithium Polymer accu in de ATIV Smart PC en deze is goed voor een uur of 8 gebruik. Volgens Samsung is 10 uur haalbaar maar in mijn, allerminst gecontroleerde of wetenschappelijke, tests kom ik dus rond de 8 uur uit. Dit is heel respectabel voor een Windows machine en waarschijnlijk is er met iets voorzichtiger gebruik nog wel een uur extra uit te persen wat voor een volle dag gebruik thuis en onderweg genoeg zou moeten zijn.

Samsung ATIV Smart PC – Software

De ATIV Smart PC heeft een Intel Atom processor en deze keuze maakt het mogelijk om de volledige versie van Windows 8 te draaien op ATIV Smart PC. Naast de moderne interface met de speciaal daarvoor ontwikkelde apps is er ook nog de traditionele desktopomgeving waar iedereen Windows 7 zal herkennen, en waar de ‘echte’ Windows software (.exe) geïnstalleerd en gebruikt kan worden. Meer over de algemene features en functies binnen Windows 8 lees je in onze Windows 8 Gids.

Screenshot-Metro

Voor gebruik in de moderne interface heeft Samsung een flink aantal apps alvast geïnstalleerd zodat er meteen wat extra’s te spelen is als je de tablet aanzet. Samsung heeft onder andere twee spelletjes, Skype, Kindle, Evernote, Woordenboek, Music Maker Jam en een RSS reader toegevoegd aan de standaard uitrusting maar heeft natuurlijk ook een paar van hun eigen apps op de ATIV Smart PC staan. De foto/video spelers, QR code lezer en music hub zijn leuk maar natuurlijk lang niet zo interessant als het S-Note programma.

S-Note is een notitie programma die waarschijnlijk ondertussen wel redelijk bekend is van de Android tablets uit Samsung’s aanbod. S-Note heeft verschillende templates en mogelijkheden tot handschrift- en formuleherkenning en is daarmee een goed geschikt als vaste notitie-app. Natuurlijk kent S-Note een goede integratie met de S-Pen.

Screenshot-S-note

In de desktopomgeving vind je een kleine versie van S-Note terug zodat je ook in tijdens verblijf in de ouderwetse omgeving notities kan blijven maken. Naast S-Note vind je in beiden omgevingen ook bloatware van Norton Antivirus. Samsung heeft ervoor gekozen een trial versie te installeren op de ATIV Smart PC en vertrouwd daarmee kennelijk minder op de ingebouwde mogelijkheden van Windows 8, of in ieder geval vertrouwen ze meer op de fee die ze krijgen van Norton om op deze manier reclame te maken voor de Antivirus dienst. Het mag geen geheim zijn dat ik geen fan ben van deze tactieken, zeker als de pop-up die regelmatig omhoog komt om je te herinneren dat het tijd is om te gaan betalen bestaat uit de keuzes: Ja ik wil nu betalen en Herinner mij morgen. Naast reclame voor Norton is er ook een reclame van hetzelfde type voor Microsoft Office.

Screenshot-desktop

Samsung ATIV Smart PC – In gebruik

Net als bij eerdere reviews kan ik melden dat ik nog steeds fan ben van de moderne Windows 8 interface en de daarbij behorende apps. Alle standaard functionaliteiten zijn ingebouwd en vooral gestandadiseerde weergave van informatie zoals weerberichten, beurskoersen en nieuws spreekt me erg aan. Windows 8 draaide ook erg stabiel op deze ATIV Smart PC en scoort daarmee dus ook wat beter dan eerder geteste hardware. Het probleem is dat ik niet kan zeggen of dit nu door een tussentijdse update komt of door betere optimalisitatie van Samsung.

Gebruik in de desktop omgeving blijft echter frustrerend. Als het nodig is om desktopomgeving te gebruiken met je vinger mis je de optimalisatie voor deze aanrakingen en als je de desktopomgeving gebruikt om de wat krachtigere software te draaien mis je de kracht die nodig is om dit vlot te doen verlopen.

Dat het toetsenbord van een goed formaat is blijft wel erg fijn en kennelijk gaf de korte tijd die ik nodig had te wennen aan het toetsenbord me iets meer geduld voor de elementen die minder dan vlot te noemen zijn. Helaas is de verbinding tussen keyboard en tablet wel echt problematisch en hoewel ik er vanuit ga dat Samsung het oplost met de mensen die problemen ondervinden is het op dit moment gewoon niet goed genoeg. Voor mij zou het een reden zijn de tablet terug te brengen naar de winkel.

ATIV-Smart-PC-conenctor

Het aanbod van apps in de Windows Store is nog niet drastisch verbeterd sinds vorige week dus daar blijft de situatie nog steeds dat er nog erg veel ruimte is voor groei. Op het moment dat je de tablet in het Engels instelt is het aanbod wat beter maar nog steeds erg beperkt, en van beperkte kwaliteit te noemen. Hopelijk komt hier in de komende maanden verandering in.

Waar het 11.6 inch display een duidelijk voordeel had voor het onderdeel dat als laptop vervanger omschreven kan worden is het grotere scherm voor het tablet onderdeel een nadeel. Het is mij gewoon echt wat te groot om comfortabel te gebruiken op de bank of in bed. Waar 16:9 schermen er in portrait in 10.1 inch formaat er al een beetje vreemd uitzien doet het 11.6 inch scherm daar nog een schepje bovenop.

Niet alleen het schermformaat is wat groter dan je bij een tablet comfortabel kunt noemen, ook is het apparaat wat dikker dan je waarschijnlijk hoopt. Het is niet onlogisch omdat Samsung ervoor heeft gekozen een volledige USB poort beschikbaar te maken op de tablet. Aansluitingen en poorten als de MicroUSB poort en MicroSD lezer zitten achter plastic klepjes verwerkt, van die klepjes die als ze los zijn aan een enkel dun plastic stripje hangen. Ik vraag me af hoelang ik nodig zou hebben om een of meerdere van die verbindingen te breken en een klepje kwijt te raken. Dat Samsung ervoor gekozen heeft enkel USB 2.0 poorten beschikbaar te maken op deze tablet is wat mij betreft begrijpelijk. Er is op processor gebied meer snelheid te winnen dan met een snellere USB verbinding. Overigens ben ik er niet zeker van dat de Intel Atom processor ondersteuning heeft voor de moderne en snellere USB 3.0 standaard.

De meegeleverde S-Note applicatie ken ik al van verschillende Android tablets en hoewel het ongeveer hetzelfde werkt allemaal lijkt het helaas wel wat minder snel en soepel te werken dan op de Android varianten. Ik heb helaas geen Galaxy Note Note 10.1 hier zodat ik het ook echt 1-op-1 kon gaan vergelijken maar dat is de indruk die ik heb. Maar zoals zoveel dingen van deze tablet is het niet per se perfect maar wel acceptabel.

Voor de volledigheid moet ik ook altijd nog de camera’s en speakers noemen van de tablet waar ik over schrijf. Zoals bij zoveel tablets zijn deze onderdelen ook geen uitblinkers maar wel bruikbaar voor simpele dingen als het kijken van een Youtube filmpje of het maken van een goed verlichte foto of videochat met familie en vrienden.

Samsung ATIV Smart PC – Conclusie

Waar de meeste Windows 8 hardware die we tot nu toe gezien hebben doorgaans het meeste lijkt op een evolutie van een laptop/netbook is de Samsung ATIV Smart PC tot nu toe het product waarbij dit het beste uitgevoerd is. Het grotere scherm en het daardoor mogelijk gemaakte grotere toetsenbord maakt de ATIV Smart PC in dat opzicht een geschikte vervanger van een netbook.

Een vervanger van een netbook omdat het voor de vervanging van een laptop gewoon nog wat kracht tekort komt. Om een vergelijking met een Ultrabook te rechtvaardigen had moet er niet alleen extra processorkracht en RAM toegevoegd worden maar verwacht ik persoonlijk ook wat luxere materialen en een strakkere bouwkwaliteit. Samsung heeft bij deze generatie ook nog een probleem met de verbinding tussen tablet en toetsenbord of in ieder geval de kwaliteitscontrole. Zoals gezegd ga ik ervan uit dat Samsung dit keurig oplost.

ATIV-Smart-PC-totaal-4

Het is dan wel een netbook vervanger die ook een leuk modern tablet element heeft. Qua specificaties en mogelijkheden is de ATIV Smart PC goed als losse tablet te gebruiken en werken de apps in de moderne omgeving redelijk vlot. Belangrijker is misschien nog wel dat het ook allemaal erg stabiel werkte in de goede week dat ik actief met deze ATIV Smart PC gewerkt heb. Het grotere schermformaat maakt het als tablet wel een wat onhandelbaar apparaat die lastig in één hand te gebruiken is en er gewoonweg vreemd uitziet in portait modus. Spelletjes en dergelijke zijn leuk te gebruiken al zal het gewicht van de tablet tijdens bijvoorbeeld een racegame vrij snel in de weg gaan zitten. Maar deze beperkingen en nadelen nemen niet alle voordelen van een tablet weg natuurlijk, het blijft een fijne manier om het internet te gebruiken, casual games te spelen, e-mail te versturen en op een simpele en snelle manier toegang te krijgen tot gestandaardiseerde informatie als weerberichten en nieuws.

De S-Pen geeft dan ook nog wat extra mogelijkheden en zal vooral voor de creatievelingen onder ons ook erg aanspreken, en vergroot de mogelijkheden die je hebt met de ATIV Smart PC.

Een netbook vervanger met een goed bruikbaar tablet-onderdeel is een beschrijving waar veel fabrikanten zich op gericht hebben, al wisselen die de termen netbook en laptop in hun gedachten. De ATIV Smart PC is een goede eerste poging die helaas wat rekenkracht tekort komt om meer dan een netbook vervanger te zijn. Maar de ruime aansluiting- en uitbreidingsmogelijkheden en de S-Pen maken de ATIV Smart PC wel een erg compleet pakket. Er staat dan wel een prijs van 849 euro tegenover en dat is niet misselijk. Voor dat geld kan er waarschijnlijk ook een combinatie gekocht worden die zowel het laptop als tablet element beter invult.

Overigens heeft Samsung ook een ATIV Smart PC Pro (XE700T) variant gelanceerd die onder meer over een Full HD display, een krachtigere processor en meer werkgeheugen en opslaggeheugen beschikt. Daar betaal je dan echter ook 400 euro extra voor. Je kunt de Samsung ATIV Smart PC en ATIV Smart PC Pro vergelijken in onze tablet database.

Minpunten

 • Relatief forse tablet
 • De niet erg krachtige Intel Atom processor
 • Instabiele en onbetrouwbare verbinding tussen toetsenbord en tablet

Pluspunten

 • Goed keyboard dock
 • Windows 8 draait stabiel
 • S-Pen biedt mooie extra mogelijkheden
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct


€ 649,00

Op werkdagen voor 23:59 uur besteld, volgende dag in huis

Bekijk

Bron: beslist.nl
 • Delen:

Reacties

 1. sjeun
  18 januari, 2013 om 13:17

  mooie review. denk dat je toch beter de lenovo Yoga 13 kan kopen. wel iets duurder maar veel beter en sneller en steviger design.

 2. Harold
  19 januari, 2013 om 10:01

  Heb deze tablet gekocht, echter na installatie een “dood” apparaat. Een zwart scherm en kon niet meer opstarten. Wat ik ook probeerde, hij deed niets meer. Teruggebracht naar de winkel en mijn € 849,– terug gekregen. Heb nu maar de mooie aluminium Asus UX-21 gekocht. Weliswaar geen tablet maar een strakke 11.6″ Zenbook met 128 GB SSD en core i7 processor onder Windows-8.

  Denk dat ik met deze aanschaf voor € 699,– beter uit ben dan die brakke Ativ Smart PC.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.